Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

O Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προειδοποίησε oτι αν καταρρεύσει η Ελλάδα, , θα παρασύρει την Πορτογαλία, την Ιρλανδία, το Βέλγιο, την Ιταλία και την Ισπανία.







Με αρκετές ευρωπαϊκές τράπεζες εκτεθειμένες στα ελληνικά ομόλογα και πέντε χώρες της Ευρωζώνης να αντιμετωπίζουν ήδη προβλήματα χρέους, οι ηγέτες της Ευρωζώνης καλούνται να κάνουν την ανάγκη φιλοτιμία. Αν δεν στηριχθεί ο αδύναμος κρίκος, η Ελλάδα, κινδυνεύει να σπάσει όλη η αλυσίδα του κοινού νομίσματος.
Ο επικεφαλής της Ευρωζώνης Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δεν μάσησε τα λόγια του. Αν καταρρεύσει η Ελλάδα, προειδοποίησε, θα παρασύρει την Πορτογαλία, την Ιρλανδία, το Βέλγιο, την Ιταλία και την Ισπανία.
Η κάθε χώρα ξεχωριστά, αγωνιά βεβαίως και για τα ανοίγματα των τραπεζών της σε ελληνικά ομόλογα. Επί παραδείγματι, η Γαλλία είναι εκτεθειμένη σε ελληνικά ομόλογα ύψους 40 δισ., ενώ η Γερμανία έχει έκθεση 24 δισ.
Η βρετανική εφημερίδα Sunday Times αναπαράγει την εικόνα μιας Ελλάδας που ικετεύει την Ευρώπη για έλεος, αλλά ο αναλυτής Άλιστερ Χηθ σπεύδει να επισημάνει ότι το πρόβλημα αφορά όλους τους Ευρωπαίους: «Η Ελλάδα είναι το μεγάλο οικονομικό θέμα. Είναι μια υπόθεση ντόμινο. Το υποτιμήσαμε στη Βρετανία. Δεν έχουμε καταλάβει ότι, αν η Ελλάδα πτωχεύσει, μαζί με άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα χτυπήσει και τη Βρετανία. Δεν θα αντέξουμε άλλη ύφεση, αν μολυνθούν η Ιταλία και η Ισπανία. Είναι μεγάλη απειλή».
Ήδη στο κάδρο μπαίνει η Ιταλία, με τον οίκο Moody’s να τη θέτει σε καθεστώς επιτήρησης και τον οικονομολόγο Νουριέλ Ρουμπινί να επικρίνει ευθέως τον Μπερλουσκόνι ότι ασχολείται με τα δικά του και δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της χώρας
Ο ασθενής είναι στην εντατική με μηχανική υποστήριξη, συμφωνούν αρκετοί αναλυτές. Το ερώτημα είναι αν έχουν στο νου μόνο την Ελλάδα ή και το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου