Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Αναλυτές: Δεν είναι προετοιμασμένες οι τράπεζες για μια ελληνική χρεοκοπία





Ένα χρόνο μετά από τη διάσωση της Ελλάδας, οι επενδυτές δηλώνουν πως οι τράπεζες της περιοχής δεν έχουν αυξήσει σημαντικά το κεφάλαιό τους ή μειώσει τα δάνειά τους σε βαθμό που να αντέξουν τις συνέπειες της μετάδοσης που θα ακολουθήσουν μια ελληνική χρεοκοπία.

Ενώ τα ευρωπαϊκά πιστωτικά ιδρύματα μείωσαν το ρίσκου που συνδέεται με την Ελλάδα κατά 30% στα 136,3 δισ. δολάρια πέρυσι με το να μην ανανεώσουν δάνεια, να απομειώσουν την αξία του χρέους και να τη μεταφέρουν εκτός των βιβλίων τους, έχουν ακόμη συνδεδεμένα περί τα 2 τρισ. δολάρια, με την Πορτογαλία, την Ιρλανδία, την Ισπανία και την Ιταλία, όπως εμφανίζουν τα στοιχεία της BIS, με αποτέλεσμα να μένουν ευάλωτες εάν η κρίση εξαπλωθεί.

«Το ελληνικό χρέος σίγουρα έχει τη δυναμική να προκαλέσει χάος στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα. Μια ελληνική χρεοκοπία και οι συνέπειες αυτής θα είναι πολύ φρικτές για την Ευρώπη και το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, για να αποτιμηθούν τώρα», σχολιάζει ο Neil Phillips, διαχειριστής κεφαλαίων στη BlueBay Asset Management, η οποία διαχειρίζεται περί τα 45 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με τα σενάρια που εκπονούν αναλυτές τους οποίους επικαλείται το Bloomberg, μετά από μια ελληνική χρεοκοπία, το κόστος αναχρηματοδότησης για την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και πιθανώς την Ιταλία και το Βέλγιο, θα εκτιναχθεί, πλήττοντας τις προσπάθειες για συγκράτηση των ελλειμμάτων και τις πιέζοντας τα κράτη να αναδιαρθρώσουν και αυτές το χρέος τους.

Ακόμη, οι τράπεζες σε χώρες με ασθενή χρηματοοικονομική μπορεί να αντιμετωπίζουν μαζική εκροή καταθέσεων, ενώ άλλα πιστωτικά ιδρύματα μπορεί να δουν το κεφάλαιό τους να διαβρώνεται από credit writedowns. Οι επενδυτές θα εγκαταλείψουν τα χρηματιστήρια και το ευρώ και θα αναζητήσουν ασφαλέστερες κατευθύνσεις. Στο χειρότερο σενάριο, ο πανικός μπορεί να παγώσει τις πιστωτικές αγορές, όπως έγινε μετά από τη χρεοκοπία της Lehman Brothers το Σεπτέμβριο του 2008.

Χαρακτηριστικό είναι πως ο διευθύνων σύμβουλος της UniCredit, ο Federico Ghizzoni,σχολίασε πως «εάν μετά από ένα χρόνο συζητήσεων χωρίς αποτέλεσμα, καταλήγουμε τώρα ότι θα υπάρξει haircut, το επόμενο πρωινό η αγορά θα σφαγιάσει την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και ίσως και άλλες χώρες».

Ο Florian Esterer, manager στην Swisscanto Asset Management με 60 δισ. δολάρια υπό διαχείριση, δηλώνει ότι οι περισσότερες τράπεζες ήδη έχουν απομειώσει την αξία της συμμετοχής τους σε ελληνικά ομόλογα. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχουμε, σχετίζεται λιγότερο με τις ζημιές στην Ελλάδα και περισσότερο με αυτό που θα γίνει σε άλλες χώρες».

Πηγή:www.capital.gr

Σπίθας....εντάξει παιδία θα περιμένουμε να ετοιμαστούν οι τραπεζίτες....οταν είναι ετοιμοι να μας το πήτε!!!!!


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου