Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Τρύπα 3,8 Δις στήν τρύπα τωών 28 δις





Σε θρίλερ εξελίσσεται σύμφωνα με πληροφορίες η επίσκεψη της τρόικας για την οριστικοποίηση του εφαρμοστικού νόμου. Τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας που ήρθαν δύο ημέρες πριν στην Αθήνα για να επικυρώσουν τα μέτρα, εκτίμησαν ότι δεν φτάνουν μετά τις «κοινωνικότερες» αλλαγές που έκανε τις προηγούμενες ημέρες η κυβέρνηση στο πλαίσιο της προσπάθειας για συναίνεση.

Ξεκίνησαν από μία απόκλιση της τάξης των 3,8 δισ. ευρώ η οποία, μετά τις  διαπραγματεύσεις με το οικονομικό επιτελείο έχει περιοριστεί μεν, αλλά ακόμη υπάρχει: υπολογίζεται γύρω στα 2 δισ. ευρώ. Αποφασίστηκε  έτσι η κάθοδος των αρχηγών της τρόικας οι οποίοι συναντήθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, με την νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών με στόχο την οριστικοποίηση του πακέτου.

Ο κος Ε. Βενιζέλος έχει αναλάβει την ευθύνη για τις διαπραγματεύσεις και έχει λάβει σχετική εντολή από το υπουργικό συμβούλιο.  Επιθυμεί να αποφύγει την επαναφορά παρεμβάσεων που θα αυξήσουν την ένταση στο εσωτερικό όπως η μείωση του αφορολογήτου και ζητά από την τρόικα να λάβει υπόψη της τη μεγαλύτερη ύφεση που θα πλήξει τη χώρα φέτος.

Οι επιτηρητές θέλουν να διασφαλίσουν τη μείωση του ελλείμματος στα 17 δισ. ευρώ το 2011.  Οι Βρυξέλλες επιθυμούν συμφωνία εντός  της ημέρας, αφού το απόγευμα ξεκινούν οι κρίσιμες συζητήσεις για το ελληνικό ζήτημα στη Σύνοδο Κορυφής.

Εκτιμάται ότι αν η έκβαση δεν είναι καλή, τότε αναβάλλονται τα σχέδια της κυβέρνησης  για ανακοίνωση κοινωνικότερων μέτρων  που είχαν εμμέσως ειπωθεί από τον πρωθυπουργό τις προηγούμενες ημέρες, όπως το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Το πρόβλημα επικεντρώνεται στα μέτρα που άλλαξαν το προηγούμενο 10ήμερο.  Αποφασίστηκε ενδοκυβερνητικά να μην εξισωθούν οι φόροι στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, να μην μειωθεί το αφορολόγητο όριο, να μην επιβληθεί νέο τέλος μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και να διευρυνθούν τα εισοδηματικά κλιμάκια για την επιβολή της έκτακτης εισφοράς.

Αν υπάρξει συμφωνία σήμερα, τότε το απόγευμα θα γίνουν οι πρώτες γενικές ανακοινώσεις. Αύριο θα μοιραστεί ο εφαρμοστικός νόμος στα κόμματα και θα δοθεί στη δημοσιότητα για να τον επεξεργασθούν έως την Τρίτη που θα ξεκινήσει η συζήτησή του στη Βουλή.

Καταληκτική ημερομηνία για τη ψήφισή του είναι η 30η Ιουνίου όπως η Ελλάδα έχει δεσμευθεί στην ΕΕ. Θεωρείται καταστροφική μία αναβολή αφού στις 3 Ιουλίου συνεδριάζει εκτάκτως το Eurogroup και λίγο πριν το ΔΝΤ για να "κλειδώσει" η εκταμίευση της δόσης και το επόμενο δάνειο.

Στον εφαρμοστικό νόμο θα περιλαμβάνονται, πέρα από τα εισπρακτικά μέτρα και οι διατάξεις βάσει των οποίων θα γίνει η πώληση της  ακίνητης περιουσίας για να μειωθεί κατά 50 δισ. ευρώ το χρέος καθώς και οι αλλαγές στην δανειακή σύμβαση.

Επίσης ολοκληρώνεται και η αναθεώρηση του Μνημονίου η οποία αναδιαμορφώνεται με βάση τις αλλαγές που γίνονται στον εφαρμοστικό νόμο και στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, το οποίο ενδεχομένως να προσαρμοσθεί και αυτό με βάση τις αλλαγές στα μέτρα. 



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου