Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013

Την δε έβδομη, οι Έλληνες έπλασαν τον άνθρωπο.


Οι Έλληνες δεν απόκρυψαν το φρικαλέο της ζωής, για να το αγνοήσουν. Εάν δεν εμαρτύρησαν, ό,τι εγνώριζαν και και είδαν, το έπραξαν, γιατί ούτε να συγχωρήσουν το κακό, ούτε τον εαυτό τους να ξεγελάσουν ανέχτηκαν. Οι Έλληνες δεν υπήρξαν ούτε απατεώνες, ούτε απατημένοι. Ενικήθηκαν από τον εχθρό, αλλά πρώτα είχαν τον εαυτό τους νικήσει. Την ώρα του θριάμβου ο νικητής, δεν αντίκρισε του ηττημένου την συντριβή, αλλά του αντιπάλου την περιφρόνηση. Απογοήτεψη εδοκίμασε, αντί για την βάρβαρη χαρά που επερίμενε. Απογοήτευση και εντροπή. Έτσι ο ηττημένος εκράτησε και ο νικητής επικράνθει. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Όμηρος άφηκε έξω από την Ιλιάδα την οδήγηση του θανάτου του Αχιλλέα. Μια τέτοια παράληψη από την άποψη της δραματικής οικονομίας του έπους και εφόσον ο Αχιλλέας είναι η κεντρική ηρωική μορφή θα ήταν σφάλμα, που μόνο του παιδιού η μωρία θα ημπορούσε να δικαιολογήσει. Αλλά το πρωταρχικό για τον ποιητή δεν ήταν να διηγηθεί, πως ο Αχιλλέας πεθαίνει, πως τον ενίκησε ο θάνατος. Εκείνο που εβιαζόταν να ιστορήσει ο Όμηρος είναι το πως ο ίδιος ο ήρωας νικά τον εαυτό του, πως υψώνεται ως του θανάτου την κατάφαση και κατανικά την ανάγκη του κακού:
κῆρα δ᾽ ἐγὼ τότε δέξομαι
(κι ο θάνατος καλώς να 'ρθει)

Η περιγραφή του θανάτου του Αχιλλέα στην μάχη θα ήταν ποίηση χωρίς Λόγο.
Ο τρόπος με τον οποίο οι Έλληνες απόκρυψαν το δεύτερο πρόσωπο δεν ήταν αποκρυπτικός, αλλά αποκαλυπτικός. Δηλώνει πως εφανέρωσαν το πρόσωπο τούτο νικημένο από την κυριαρχία τους. Είναι ο τρόπος της καλυμμένης φανέρωσης. Την αγωνία και τον τρόμο τους από την κάρπωση της αλήθειας δεν έφεραν ποτέ στην επιφάνεια ασυγκάλυπτα και γυμνά. Τα τέρατα που δεν εγνώρισε η τέχνη τους ήταν ανάγκη να τα κρύψουν μέσα τους και καθώς αυτά κατάτρωγαν τα σπλάχνα τους, εκείνοι όφειλαν την σπαρακτική τους κραυγή να κάνουν φωνή μουσική, τραγούδι, για να γοητεύουν και να κοιμίζουν τα τέρατα. Γιατί αλίμονο εάν το θηρίο ανέβαινε στην επιφάνεια. Εάν για μια στιγμή ξέφευγε από τους ασκούς ο φονικός τυφώνας του Αιόλου. Εάν αντίκριζαν στο πρόσωπο την κεφαλή της Μέδουσας. Στους Δελφούς ο μαντικός Λόγος του Απόλλωνα πηδά και κελαρύζει πάνω ακριβώς από τα αίματα και τη σήψη του τέρατος. Η Πυθία συμβολίζει το μουσικό φερέφωνο του θεού, αλλά διασώζει και την ονομαστική μνήμη του Πύθωνα. Του θηρίου που δεν εσκότωσε ο Απόλλων, αλλά που συνεχώς ενάρκωνε (ενέκρωνε) ο μεγάλος πόνος του ανθρώπου, αφού ημπόρεσε να γίνει μουσική. Αυτή η αιτία ερμηνεύει γιατί η Ελλάδα ήταν η χώρα των μαντείων και των χρησμωδών. Και γιατί οι χρησμοί και οι μαντείες ήταν ο ακατανόητος Λόγος των νοημάτων. Οι Έλληνες απόκρυψαν το δεύτερο πρόσωπο, όπως η φύση αγαπά να κρύβει τον εαυτό της. Ο Λόγος τους ήταν σημείο. Ούτε φανέρωση (το Είναι), ούτε απόκρυψη (το μη Είναι). Εάν οι δύο αρχές του κόσμου είναι το Είναι και το μη Είναι, ο Λόγος των Ελλήνων οντοποιεί το ανθρώπινο σύμπαν με όλες τις ιδιότητες, τα γνωρίσματα και τα σύνδρομα του κοσμικού σύμπαντος.
Πόσο δύσκολο ήταν να επιτύχουν αυτή την κυριαρχία οι Έλληνες, εκείνοι μόνο το εγνώριζαν. Και εκείνοι μόνοι εγνώριζαν σε όλο το βάθος την αξία του άθλου τους. Για αυτό ετόλμησαν (πόση τόλμη!) να δώσουν στον κόσμο όχι την απλή επίφαση, αλλά το κυριολεκτικό νόημα του κόσμου των θεών. Η αρμονία και η μακαριστή τάξη του Ολύμπου συγκετέβηκε στην χώρα των θνητών. Ο θεός μπήκε στο εργαστήρι του γλύπτη και ο αοιδός ανέβηκε στα συμπόσια των αθανάτων. Ο ανθρώπινος βίος έγινε "φανός" και τα εφιαλτικά στοιχεία ημέρωσαν σε "ολόκληρα, απλά, ατρεμή, και ευδαίμονα φάσματα".
Το παραπάνω απόσπασμα είναι από την διδακτορική διατριβή του Λιαντίνη που πραγματεύεται τις ελεγείες του Ράινερ Μαρία Ρίλκε.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΠΑΠΑΣ

Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

100% Ελληνικό επαναστατικό όχημα!!!

«Φρένο» από την Ελληνική νομοθεσία σε επαναστατικό 100% Ελληνικό όχημα του Πολυτεχνείου Κρήτης ...

Το αυτοκίνητο είναι 100% ελληνικής σύλληψης, σχεδίασης και κατασκευής και «γεννήθηκε» στα εργαστήρια του 

Πολυτεχνείου Κρήτης από μια ομάδα προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών. Κινείται με υδρογόνο και με 


εξωπραγματικές επιδόσεις στην εξοικονόμηση ενέργειας, αφού χρειάζεται ένα λίτρο καύσιμου για 434 χιλιόμετρα!. Το Eco Racer θα μπορούσε κάλλιστα να περάσει στη μαζική παραγωγή με κάποιες τροποποιήσεις, ακόμη και με κόστος κάτω των 10.000 ευρώ, ώστε 

να κατασκευάζεται πλήρως στη χώρα μας και να εξάγεται, αλλά οι αγκυλώσεις της ελληνικής νομοθεσίας, αποτελούν τροχοπέδη στην εμπορική του εξέλιξη, ακόμα κι αν εμφανιστεί επενδυτής για να χρηματοδοτήσει το project…

Το αμάξωμα του Eco Racer είναι κατασκευασμένο από ανθρακονήματα για να έχει χαμηλό βάρος, διαθέτει σασί αλουμινίου από ειδικά κράματα και κινείται από κυψέλες υδρογόνου, είναι αθόρυβο, και αυτό που παράγει ως αποτέλεσμα της κίνησης του είναι απλώς νερό, δηλαδή εκπέμπει μηδενικούς ρύπους. Το όχημα έχει διαπρέψει σε δοκιμασίες ασφάλειας και οικονομίας και έχει πάρει παγκόσμια την δεύτερη θέση.

ΠΗΓΗ:briefingnews.gr

Ο νέος κολοτούμπας.....

ΟΚ Obama...do it!!!!
Στροφή 180 μοιρών του Πούτιν στον θέμα Συρίας....
Οι παπάρες που μας τα χουν κάνει τσουρέκια με το ''ξανθό γένος '' που θα μας σώσει....
Η μόνη δύναμη που μπορεί να μας σώσει είναι η Ελληνική  !!!
Ξυπνάμε λοιπόν και επιστρέφουμε στις ρίζες μας ,στον πολιτισμό και τα ιδανικά των προγόνων μας .
Κάντε όλοι μια αρχή και ξανανοίξετε τα παλιά σκονισμένα βιβλία της αληθινής γνώσης.
Μπείτε σε ομάδες Επανελληνισμού , αναβίωσης της αρχαίας Ελλάδας, της Ιερής Ελλάδας , της Ελλάδας των Αρίστων .
Κοιτάξτε ξανά μέσα σας και ανακαλύψτε την δύναμη του Ελληνικού DNA .
Τόχουμε όλα τα Ελληνόπουλα !!!!!!!!!! 

Μία μόνο λύση για την Ελλάδα....


«Ο B. Brecht είχε πει κάποτε πως, όταν το Άδικο κυριαρχήσει επί του Δικαίου, τότε η αντίσταση γίνεται καθήκον. Επομένως, ο απλός Έλληνας Πολίτης έχει καθήκον να αντισταθεί, όταν εκβιάζεται σε τέτοιο βαθμό – πολύ περισσότερο όταν η Δημοκρατία στη χώρα του (ότι έχει απομείνει από αυτήν, για να είμαστε ειλικρινείς) κινδυνεύει να καταλυθεί, από τις συγχρονισμένες ενέργειες του ΔΝΤ και της Γερμανίας.

Προσωπικά βλέπω μία μόνο λύση για την Ελλάδα, στην οποία επιχειρείται μία απίστευτη «οικονομική γενοκτονία»: την εξέγερση, με στόχο τη σύλληψη και την καταδίκη της συμμορίας εκείνων των διεφθαρμένων πολιτικών, οι οποίοι οδήγησαν ή/και οδηγούν τη χώρα τους στην καταστροφή. Στα πλαίσια αυτά, όποιος από τους γραφειοκράτες της ΕΕ και του ΔΝΤ δεν εξαφανιστεί, μέχρι να μετρήσει κανείς έως το τρία, θα πρέπει να έχει την ίδια ακριβώς μοίρα – τη σύλληψη του από τους Πολίτες και την καταδίκη του από την Ελληνική Δικαιοσύνη” (T.Mehner).-

«Σεισμοί χωρίς ιστορικό προηγούμενο είναι πιθανοί στην Ευρώπη»

Τρόμο προκαλεί το νέο δημοσίευμα της Γαλλικής Le Monde με τίτλο «Σεισμοί χωρίς ιστορικό προηγούμενο είναι πιθανοί στην Ευρώπη».
Το επιστημονικό άρθρο παρουσιάζει την έρευνα 50 επιστημόνων, σεισμολόγων και μηχανικών αλλά και τους χάρτες με τις σεισμογενείς περιοχές όλης της Ευρώπης στο πλαίσιο του προγράμματος SHARE (Seismic Hazard Harmonization in Europe).
Όπως αναφέρει στις περιοχές αυτές δεν αποκλείεται μελλοντικά να βιώσουν τις καταστροφικές συνέπειες σεισμών της κλίμακας των 9 βαθμών Ρίχτερ.
Μεταξύ των επίφοβων χωρών ανήκουν και η Ελλάδα, η Τουρκία και η Ιταλία, σύμφωνα με το άρθρο, ενώ επισημαίνεται ότι αυτές διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, καθώς δεν αποκλείεται να βιώσουν σεισμούς ανάλογου μεγέθους με αυτόν που σημειώθηκε τον Μάρτιο του 2011 στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας, του σεισμού του Τοχόκου και του τσουνάμι που ακολούθησε.
Χαρακτηριστικό είναι δε, πως στους χάρτες που δημιουργήθηκαν πολλές περιοχές της χώρας μας όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Σάμος, η Μυτιλήνη, η Πάτρα, η Κεφαλονιά, η Ζάκυνθος, η Ήπειρος αλλά και μεγάλο τμήμα του Κορινθιακού κόλπου απεικονίζονται με βαθύ κόκκινο χρώμα και εντάσσονται στις ζώνες υψηλής επικινδυνότητας.
Σχολιάζοντας το δημοσίευμα ο σεισμολόγος Ευθύμιος Λέκκας δήλωσε ότι δεν συμφωνεί απόλυτα με το ρεπορτάζ της «Le Monde», αλλά παράλληλα προσέθεσε πως το ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού δεν μπορεί να αποκλειστεί σε καμία περίπτωση.
«Πρόκειται για μια σοβαρή επιστημονική προσέγγιση που φυσικά δεν μπορούμε να αποκλείσουμε, αλλά ούτε και να ασπαστούμε πλήρως» ανέφερε ο ίδιος χαρακτηριστικά.
«Προσωπικά δεν πιστεύω ότι υπάρχει περίπτωση να σημειωθεί σεισμός της τάξης των 9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στη χώρα μας. Στην Ιαπωνία όπου σημειώθηκε ο καταστροφικός σεισμός της Φουκουσίμα, το ρήγμα ήταν μεγέθους 300 χιλιομέτρων, ενώ στην Ελλάδα οι τεκτονικές δομές είναι πολύ μικρότερες. Παρ' όλα αυτά, κανείς δε μπορεί να πει με πλήρη βεβαιότητα τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον. Ο χρόνος θα δείξει».
Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα ότι είναι η πρώτη φορά που σχεδιάζονται παρόμοιοι χάρτες με τόση λεπτομερή καταγραφή των σεισμογενών περιοχών για την Ευρώπη!
Η επιστημονική ομάδα του προγράμματος SHARE, το οποίο κόστισε 4,1 εκατομμύρια ευρώ και χρηματοδοτήθηκε κατά 80% από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κατέγραψε τα ιστορικά δεδομένα των σεισμών των τελευταίων τριάντα ετών.

Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

Θα υπάρχει πατρίδα να υπερασπιστώ όταν ξυπνήσω ?























Υπομονή Έλληνες, σε 2-3 μήνες ακόμα η αριστερή εικόνα  θα είναι παρελθόν και για τους πολλούς.Θα φτάσουν και οι πολλοί όπως και οι άλλοι   στην εικόνα δεξιά και τότε ...?
Ίσως να  αρχίσουμε να κάνουμε ότι και οι λαθρομετανάστες ,να τρώμε τούς σκύλους και τις γάτες.
¨Άντε και αντέξαμε ακόμα 1-2 μήνες ...μετά. ..? 
Δεν υπάρχουν πολλές επιλογές. Μόνο μία υπάρχει!!!
θα βγουν με τα τηγάνια και τις κουτάλες με τα μαχαίρια και τα πιρούνια στους δρόμους . . . .
Ελπίζω να μην είναι τόσο αργά ώστε να μην υπάρχει εχθρός να πολεμήσουμε, ούτε  πατρίδα για να υπερασπιστούμε .
Ελπίζω να μην φτάσουμε στο σημείο σκέψης για εμάς αλλά ακόμα και για τα παιδιά μας   '' Να ζει κανείς η να μην ζει ''  

Σπίθας 03/09/2013

Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

Ο τιμοκατάλογος της κολυμπήθρας



Ο ιερέας όχι μόνο δεν έκρυψε τη δυσφορία για τα χρήματα που του έδωσαν οι νονές, αλλά άρχισε να εξηγεί τους λόγους που θα έπρεπε να του δώσουν περισσότερα...
Πρωταγωνιστής της υπόθεσης ένας ιερέας, ο οποίος μετά από βάπτιση χθες το μεσημέρι (01-09-2013), δεν μπόρεσε να κρύψει την ενόχλησή του, για τα χρήματα που του έδωσαν. Σύμφωνα με το prismanews.gr, όταν του προσέφεραν 50 ευρώ για το... καλό, άντε και για τα έξοδα της εκκλησίας, εκείνος “στράβωσε” και για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα αναφέρθηκε μέχρι και στο νεοκόρο που κουβάλησε το νερό.
Μετά από ενδελεχή έρευνα διαπιστώθηκε ότι ο νεοκόρος δεν είχε κουβαλήσει το νερό από το ποτάμι όπως ισχυριζόταν ο ιερέας. Ο παπάς όμως σκέφτηκε... δύο νονές, δύο πενηντάρικα.
Επειδή το “κακό” έχει παραγίνει, καλό θα ήταν η ιερά αρχιεπισκοπή Κρήτης να ξεκαθαρίσει ποιος είναι ο τιμοκατάλογος της... κολυμπήθρας. Γιατί οι καιροί είναι δύσκολοι και τέτοιες συμπεριφορές χαρακτηρίζονται τουλάχιστον προκλητικές.

Τα μάτια είναι ο καθρέφτης της ψυχής και του οργανιζμού μας

Λένε πως τα μάτια είναι ο καθρέφτης της ψυχής, αλλά ταυτοχρόνως είναι και ο καθρέφτης πολυάριθμων προβλημάτων υγείας.
Ο Αναστάσιος-Ιωάννης Κανελλόπουλος, καθηγητής Κλινικής Οφθαλμολογίας στο Ιατρικό Κέντρο Langone του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και πρόεδρος του Ελληνικού Κολεγίου Οφθαλμολογίας, εξηγεί ποια νοσήματα «αποτυπώνονται» στα μάτια και ποια συμπτώματα πρέπει να μας οδηγούν αμέσως στον γιατρό.
  • Γιατί είναι συχνά τα συμπτώματα στα μάτια;
Η όραση είναι η πιο ευαίσθητη και εξελιγμένη αίσθηση. Ετσι λειτουργεί και ως ένα εξαιρετικά ευαίσθητο σύστημα αντίληψης ασθενειών, κάποιων σοβαρών και άλλων λιγότερο σοβαρών.
  • Ποια είναι τα συνηθέστερα;
Τα συνηθέστερα είναι η θολή όραση, ο πόνος στα μάτια και το να βλέπει κάποιος διπλά ή πολλαπλά είδωλα, φωτοστέφανο γύρω από φώτα, μαύρα στίγματα, τελίτσες, γραμμούλες ή αστεράκια που κινούνται σαν να επιπλέουν, λάμψεις ή/και αστραπές.
Καθένα από αυτά έχει τη δική του αιτιολογία. Τα σημάδια, λ.χ., που μοιάζουν να επιπλέουν είναι στην πραγματικότητα μικροσκοπικά συνονθυλεύματα κυττάρων ή υλικού που «κολυμπάνε» μέσα στο υαλώδες σώμα – το υγρό που γεμίζει το εσωτερικό των ματιών.
Αν και αυτά τα σημάδια μοιάζουν να περνάνε μπροστά από τα μάτια, βρίσκονται στο εσωτερικό τους και αυτό που βλέπουμε είναι η σκίαση που κάνουν στον αμφιβληστροειδή χιτώνα, ο οποίος βρίσκεται στο οπίσθιο τμήμα του ματιού και διαθέτει τους υποδοχείς της όρασης.
  • Παίζει ρόλο η διάρκειά τους;
Σίγουρα παίζει. Αν ένα σύμπτωμα είναι στιγμιαίο ή έστω ολιγόλεπτο, συνήθως δεν υποδηλώνει κάτι σοβαρό, αλλά αν επιμένει επί ώρες, αυτονόητο είναι ότι απαιτεί έλεγχο από τον πλησιέστερο οφθαλμίατρο.
Ωστόσο, έχει σημασία και για τι είδους σύμπτωμα μιλάμε – άλλο είναι λ.χ. να βλέπει κάποιος αστεράκια και άλλο να θολώσει η όρασή του ή να αρχίσει να βλέπει διπλά.
  • Ποια νοσήματα προκαλούν συχνότερα προβλήματα στα μάτια;
Μάτι
Εκτός από τις οφθαλμοπάθειες, υπολογίζεται ότι περισσότερα από 185 συστηματικά (του οργανισμού) νοσήματα επίσης προκαλούν συμπτώματα στα μάτια, ενώ ο πλήρης έλεγχος των ματιών μπορεί να οδηγήσει στη διάγνωση ακόμα και πρώιμων προβλημάτων υγείας.
Η διαφανής κατασκευή τους, λ.χ., επιτρέπει στον οφθαλμίατρο να εξετάσει πολύ εύκολα την αγγειακή κατάσταση του αμφιβληστροειδούς.
Ο αμφιβληστροειδής αποτελεί εμβρυογενετικά αλλά και λειτουργικά τμήμα του εγκεφάλου, παρότι βρίσκεται μέσα στον οφθαλμό. Ετσι, η εξέτασή του μπορεί να επιτρέψει την άμεση διάγνωση αγγειακών αλλαγών που προκαλούνται λ.χ. από τον σακχαρώδη διαβήτη, την υπέρταση, τη θραύση πλακών στις καρωτίδες (είναι οι αρτηρίες που τροφοδοτούν με αίμα τον εγκέφαλο) και πολλά αιματολογικά σύνδρομα.
Στα μάτια μπορεί επίσης να γίνουν αντιληπτές η αναιμία, η ιδιαίτερα αυξημένη χοληστερόλη, οι παθήσεις του θυρεοειδούς, η μυασθένεια, η σκλήρυνση κατά πλάκας και πολλά άλλα νοσήματα. Ακόμα και η κακοποίηση των βρεφών μπορεί να φανεί (shaken baby syndrome).
  • Πότε πρέπει να πάει κάποιος στον οφθαλμίατρο;
Ολοι πρέπει να εξετάζουν προληπτικά μία φορά τον χρόνο τα μάτια τους. Από κει και πέρα, η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας και το Ελληνικό Κολέγιο Οφθαλμολογίας συνιστούν άμεσο έλεγχο από έναν οφθαλμίατρο όταν κάποιος παρουσιάζει μερική ή πλήρη τύφλωση σε ένα ή και στα δύο μάτια (ακόμα κι αν είναι παροδική), βλέπει διπλά (ακόμα κι αν είναι παροδικό) ή έχει την αίσθηση ότι έχει τραβηχτεί μια κουρτίνα στα μάτια του.
Αμεσος έλεγχος απαιτείται και όταν κάποιος ξαφνικά έχει τυφλά σημεία, βλέπει φωτοστέφανο γύρω από τα φώτα ή έχει διαταραγμένη όραση σε κάποια σημεία του οπτικού του πεδίου.
Επείγον περιστατικό είναι επίσης το να παρουσιάσει κάποιος θόλωμα της όρασης και ταυτοχρόνως πόνο στο μάτι, ιδίως εάν το μάτι του ξαφνικά κοκκινίσει.
  • Συμπτώματα και πιθανές αιτίες1
* Διπλωπία: Θυρεοειδοπάθεια, μυασθένεια, μικρό αγγειακό επεισόδιο λόγω υπέρτασης, απλός στραβισμός
* Θολή όραση: Διαθλαστική ανωμαλία (μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμός, πρεσβυωπία,) καταρράκτης, εκφύλιση ωχράς κηλίδας, αποκόλληση αμφιβληστροειδούς, αιμορραγία, νευρολογικά προβλήματα
* Παραμορφωμένη όραση: Προβλήματα ωχράς κηλίδας
* Κίτρινη όραση: Προβλήματα ωχράς κηλίδας, καταρράκτης
* Φωτεινό πλαίσιο που τρεμοσβήνει: Οπτική ημικρανία
* Λάμψεις, αστραπές, μαύρα σημαδάκια που μετακινούνται: Αποκόλληση υαλοειδούς (υαλώδους σώματος) ή αμφιβληστροειδούς
* Όραση με σμίκρυνση: Προβλήματα ωχράς κηλίδας, σακχαρώδης διαβήτης
* Όραση με επίπεδα (ο πάσχων βλέπει από τη μέση και πάνω και όχι από τη μέση και κάτω): Αγγειακό επεισόδιο, αποκόλληση αμφιβληστροειδούς, αιμορραγία στο υαλώδες σώμα
* Κλείσιμο βλεφάρων: Μυασθένεια, πτώση βλεφάρων
* Όραση σαν μέσα από σωλήνα: Γλαύκωμα
* Γκρι όραση για μερικά δευτερόλεπτα: Αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο από θρόμβο στην καρωτίδα (αρτηρία εγκεφάλου)
* Φωτοστέφανο (ύπαρξη θολού κύκλου γύρω από τα φώτα): Μυωπία, οξύ γλαύκωμα
* Τυφλά σημεία (ή σκότωμα, είναι σημείο του οπτικού πεδίου στο οποίο δεν βλέπει ο ασθενής): Πολλαπλές αιτίες (λ.χ. γλαύκωμα, τραύμα του αμφιβληστροειδούς, προβλήματα ωχράς κηλίδας, επιπλοκες σακχαρώδους διαβήτη)
* Νυκταλωπία (μειωμένη όραση το βράδυ): Μπορεί να έχει πολλές αιτίες, όπως μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια (συνήθως κληρονομούμενη), σιδήρωση αμφιβληστροειδούς, μη διορθωμένη μυωπία, καταρράκτη, κίρρωση ήπατος.
* Σκοτεινή «κουρτίνα» (από το πλάι προς το κέντρο): Αιμορραγία, αποκόλληση αμφιβληστροειδούς
* Πόνος κατά την κίνηση του ματιού: Σκλήρυνση κατά πλάκας, θυρεοειδοπάθεια
* Εξόφθαλμος (προεξοχή των ματιών): Υπερθυρεοειδισμός
Οι αιτίες που αναφέρονται είναι ενδεικτικές.
  • Tip
Να πηγαίνετε προληπτικά στον οφθαλμίατρο μία φορά τον χρόνο. Ο προληπτικός έλεγχος πρέπει να αρχίζει από την παιδική ηλικία και να συνεχίζεται δια βίου
  • Πρόληψη
* Να φοράτε πάντοτε γυαλιά ηλίου
* Να φοράτε γυαλιά ασφαλείας όταν χρησιμοποιείτε σφυρί, τροχό ή οποιοδήποτε εργαλείο συγκόλλησης
* Αν φοράτε διορθωτικά γυαλιά ή φακούς επαφής, να επισκέπτεστε συχνά τον γιατρό για επανέλεγχο
* Μην καπνίζετε
* Μην υπερκαταναλώνετε αλκοόλ
* Διατηρήστε ένα υγιές βάρος
* Να ελέγχετε την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα σας
* Να ρυθμίσετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας, αν είναι αυξημένα
* Να τρώτε τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως τα σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά
  • Αριθμοί
246 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από ήπια έως σοβαρή διαταραχή της όρασης
39 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από τύφλωση (το 51% εξαιτίας καταρράκτη)
40% του γενικού πληθυσμού έχει μυωπία
40% του γενικού πληθυσμού έχει υπερμετρωπία
20% του γενικού πληθυσμού έχουν τέλεια όραση
0,5% των ενηλίκων πάσχουν από γλαύκωμα
1 στους 10 στις ηλικίες άνω των 65 ετών πάσχουν από εκφύλιση της ωχράς κηλίδας
  • Αυτό το ξέρατε;
Ο καταρράκτης (θόλωμα φακού του ματιού) είναι εξαιρετικά συνηθισμένος. Προσβάλλει το 42% των ατόμων ηλικίας 52-64 ετών, το 60% στις ηλικίες 65-74 ετών και το 91% στις ηλικίες 75-85 ετών

Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013

11 πήλινα μινωικά αγόρια 4.000 χρόνων στην Σητεία



Χωράει στη χούφτα του χεριού σου. Είναι «τόσο δα το μινωικό αγόρι. Γυμνούλι, όμορφο, με λεπτοκαμωμένο δυνατό σώμα. Και είναι μόλις χθεσινό, 4.000 χρόνων (και κάτι)». Υστερα από λίγες μέρες που γράφονταν αυτές οι γραμμές στο Διαδίκτυο τα πήλινα μινωικά αγόρια είχαν γίνει έντεκα. «Αν ήταν δώδεκα, ίσως να λέγαμε πως αντιστοιχούν στους αρχαίους μήνες».
Η Μεταξία Τσιποπούλου ακουγόταν πανευτυχής για τη φετινή σοδειά της στη μινωική Σητεία, όπου σκάβει με μια πολυεθνική επιστημονική ομάδα στο Προανακτορικό και Παλαιοανακτορικό Νεκροταφείο του Πετρά.
Τα έντεκα πήλινα ειδώλια, με όλες τις ανατομικές λεπτομέρειες των αγοριών τονισμένες, τα χέρια σταυρωτά στο στήθος, μάτια βαθουλωτά, μύτη σαν ράμφος πουλιού, ήταν έκπληξη για την ανασκαφέα καθώς βρέθηκαν στους «μάρτυρες», δηλαδή στο διάδρομο των τετράγωνων ανασκαφικών σκαμμάτων που χρησιμοποιούν για τα καρότσια της ανασκαφής.
Το ενδιαφέρον σε αυτή την έρευνα είναι ότι αποκαλύπτονται «τάφοι-οικίες έκτασης 70, 80, 90 τ.μ. με δωμάτια εσωτερικά, που σημαίνει ότι πρόκειται για ταφές της ελίτ εκείνης της εποχής. Οι μεγάλοι αυτοί τάφοι ανήκουν σε επιφανείς οικογένειες, σε γένη», όπως μας εξήγησε η ανασκαφέας, και είναι πλούσια κτερισμένοι με χρυσά κοσμήματα, είδη καλλωπισμού, ενώ έχει βρεθεί μεγάλος αριθμός και από σφραγιδόλιθους.
Στα τελευταία εννέα χρόνια (από το 2004) που σκάβουν στο νεκροταφείο έχουν φέρει στο φως συνολικά 14 ταφικά κτήρια. Το νεκροταφείο εκτείνεται σε 10 στρέμματα και από αυτά έχουν ανασκαφεί τα 3,5.
Ο κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος βρίσκεται ένα χιλιόμετρο έξω από τη Σητεία και το νεκροταφείο απλώνεται ψηλά στη βόρεια πλαγιά του λόφου Κεφάλα (υψόμετρο 54-60 μ.), σε θέση με ανεμπόδιστη ορατότητα προς όλες της κατευθύνσεις και έλεγχο του κόλπου της Σητείας και του κάμπου στα δυτικά. Ολοι οι τάφοι είναι του τέλους της Προανακτορικής περιόδου (Μεσομινωική ΙΒ/αρχή της ΙΙΑ) και το ενδιαφέρον είναι ότι προϋπήρχαν αυτών άλλοι τάφοι, λείψανα των οποίων σώζονται σε βαθύτερα στρώματα και ανάγονται στην Πρωτομινωική ΙΙ. Εκτός των τάφων έχουν ανασκαφεί δύο εκτεταμένες αναθηματικές αποθέσεις, η χρήση των οποίων συνεχίσθηκε μέχρι το τέλος της Παλαιοανακτορικής περιόδου, δηλώνοντας ότι το νεκροταφείο του Πετρά ήταν καλά οργανωμένο και αποτελούσε κέντρο συνοχής της κοινότητας, ακόμα και μετά την ίδρυση του ανακτόρου.
Έχουν βρεθεί εξαιρετικής ιστορικής και καλλιτεχνικής σημασίας σφραγιδόλιθοι, μερικοί με ιερογλυφικές επιγραφές, κάποιες από ίασπη και κορναλίνη, πολύ ενδιαφέρουσα κεραμική, λίθινα αγγεία, κοσμήματα από διάφορα υλικά και πολύτιμα μέταλλα, καθώς και χάλκινα και λίθινα εργαλεία.
Εντυπωσιάζουν τα ευρήματα μεταξύ των τάφων, όπου φαίνεται πως γίνονται διάφορες τελετουργίες. Εκεί έχουν βρεθεί οστά ζώων και μεγάλος αριθμός πινακίων (πιάτων), καθώς οι τελετές αυτές είχαν σχέση με κατανάλωση φαγητού και ποτού. Εκτός των ταφικών κτηρίων, βρέθηκαν και τρία κομμάτια μαρμάρινων εισηγμένων κυκλαδικών ειδωλίων. «Πρόκειται για τα πρώτα κυκλαδικά ειδώλια από ανασκαφικό περιβάλλον στην Ανατολική Κρήτη, και έχουν ιδιαίτερη σημασία καθώς δηλώνουν ότι οι σχέσεις της περιοχής του κόλπου της Σητείας με τις Κυκλάδες συνεχίσθηκαν και μετά το τέλος της χρήσης του γειτονικού νεκροταφείου της Αγίας Φωτιάς», σύμφωνα με την κ. Τσιποπούλου, που χρονολογεί την τελευταία χρήση του χώρου στην Υστερομινωική ΙΙΙΓ. «Σε αυτή την περίοδο ανήκουν και εκτεταμένα αρχιτεκτονικά λείψανα γειτονικού οικισμού».
Η έρευνα στη μινωική Σητεία, στην πόλη, το ανάκτορο και τα νεκροταφεία του Πετρά, και στο Βυζαντινό Νεκροταφείο, συπληρώνει φέτος 30 χρόνια. «Ο Πετράς είχε αξιοσημείωτη συνέχεια κατοίκησης 2.500 χρόνων, από το 3300 ώς το 100 π.Χ., και επίσης είναι μία από τις ελάχιστες θέσεις στην Κρήτη όπου έχουμε την ευκαιρία να ερευνήσουμε όχι μόνο τις θέσεις κατοίκησης και το ανάκτορο, αλλά και τα νεκροταφεία. Ήδη από το 2006 ο χώρος έχει διαμορφωθεί σε αρχαιολογικό πάρκο με τη συνεργασία του Δήμου Σητείας και είναι επισκέψιμος», λέει η κ. Τσιποπούλου.