Σε αντίθεση, πάραυτα, με τη Μέρκελ, ο Σόιμπλε
φρόντισε να αφήσει ένα παράθυρο διαλόγου ανοιχτό, καθώς σημείωσε ότι
μπορεί να συναινέσει μόνο εφόσον υπάρξει μεγαλύτερη ενοποίηση.
"Τα ευρωομολόγα, αν γίνουν αντιληπτά ως ευρωομόλογα χωρίς κοινή
δημοσιονομική πολιτική και χωρίς κοινή ευθύνη, είναι κάτι που δεν θέλω
και εγώ όσο είμαι ζωντανός" επεσήμανε στο Reuters, o Σόιμπλε.
Σάββατο 30 Ιουνίου 2012
Ετσι '' γ @ μ @ '' ο Νότος-Νίκη Ιταλίας Ισπανίας στις Βρυξέλλες
Ετσι '' γ _ _ ά '' ο Νότος
Νίκη Ιταλίας Ισπανίας στις Βρυξέλλες
Οι ηγέτες της ευρωζώνης συμφώνησαν να λάβουν έκτακτα μέτρα προκειμένου να μειωθεί το κόστος δανεισμού της Ιταλίας και της Ισπανίας και να δημιουργηθεί ένα εποπτικό σώμα για τις τράπεζες της ζώνης του ευρώ μέχρι τα τέλη του έτους, σε ένα πρώτο βήμα προς ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση.Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι πρακτικά πρόκειται για την πρώτη υποχώρηση -αν όχι ήττα- της Γερμανίδας καγκελαρίου από τότε που ξεκίνησε η κρίση. Η Angela Merkel συμφώνησε με αιτήματα του ευρωπαϊκού Νότου, τα οποία λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η σύνοδος απέρριπτε ρητά, όπως την απευθείας στήριξη των τραπεζών από τους μηχανισμούς στήριξης, χωρίς να εμπλέκονται και να επιβαρύνονται οι εθνικοί προϋπολογισμοί.
Για να το πετύχουν οι ηγέτες της Ισπανίας και της Ιταλίας έθεσαν βέτο στο αναπτυξιακό πακέτο των 120 δισ. ευρώ, ζητώντας άμεσα μέτρα για να μειωθεί το κόστος δανεισμού. Αναλυτές κάνουν λόγο για μία επική σύγκρουση μεταξύ των δύο στρατοπέδων στην ευρωζώνη. Όλα έγιναν σε θερμό κλίμα κατά τη συνεδρίαση των ηγετών της ευρωζώνης τις πρώτες πρωινές ώρες.
Απαντώντας στην πρωτοβουλία του Mario Monti -ο οποίος αναδείχθηκε σε πρωταγωνιστή της συνόδου- και του Mariano Rajoy, συμφωνήθηκε ότι τα ταμεία διάσωσης της ευρωζώνης μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να σταθεροποιηθούν οι αγορές ομολόγων, χωρίς να αναγκάζονται οι χώρες που συμμορφώνονται με τους κανονισμούς για τους προϋπολογισμούς της Ε.Ε. να υιοθετούν επιπλέον μέτρα λιτότητας ή οικονομικές μεταρρυθμίσεις.
Μετά από ώρες διαβουλεύσεων, συμφωνήθηκε επίσης ότι ο μόνιμος μηχανισμός διάσωσης της ευρωζώνης, ο ESM, θα μπορεί να δανείζει άμεσα τράπεζες για την ανακεφαλαιοποίησή τους, χωρίς να αυξάνεται το έλλειμμα του προϋπολογισμού των κρατών και χωρίς να υπάρχει το status του προνομιακού πιστωτή.
"Η διαδικασία ήταν δύσκολη, το αποτέλεσμα ήταν καλό", δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Mario Monti, προσθέτοντας ότι η Ιταλία δεν σκοπεύει "αυτήν την ώρα" να αιτηθεί έκτακτη στήριξη.
Η Γερμανία, βέβαια, δεν έδωσε λευκή επιταγή για τη στήριξη των χωρών του Νότου. Όσες ζητούν ομολογιακή στήριξη από τα ταμεία διάσωσης θα πρέπει να υπογράφουν μνημόνιο κατανόησης, το οποίο θα προσδιορίζει τις υπάρχουσες πολιτικές δεσμεύσεις τους και θα συμφωνεί σε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. "Η βοήθεια θα δίνεται υπό προϋποθέσεις", έσπευσε να δηλώσει το πρωϊ της Παρασκευής η καγκελάριος. Όμως, δεν θα έρχονται αντιμέτωπες με την επίβλεψη της τρόικας, όπως συμβαίνει με την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, δήλωσε ο Μ. Monti.
Η ίδια η Angela Merkel, πάντως, δήλωσε ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα της συνόδου. "Πήραμε μία καλή απόφαση σήμερα, ειδικότερα αναφορικά με την ανάπτυξη και την αντιμετώπιση της ανεργίας και επίσης για τα μελλοντικά μέτρα για τον EFSF και τον ESM", είπε και συμπλήρωσε: "Θα συνεχίσουμε την εργασία μας για τα μακροπρόθεσμα μέτρα. Πιστεύω ότι θα καταλήξουμε σε ένα καλό συμπέρασμα".
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Herman Van Rompuy, δήλωσε πως στόχος είναι να δημιουργηθεί ένας εποπτικός μηχανισμός για τις τράπεζες της ευρωζώνης που θα εμπλέκει και την ΕΚΤ για να σπάσει ο φαύλος κύκλος της εξάρτησης μεταξύ των τραπεζών και των κυβερνήσεων.
"Ανοίγουμε τη δυνατότητα στις χώρες που έχουν καλή συμπεριφορά να κάνουν χρήση των μηχανισμών χρηματοοικονομικής σταθερότητας προκειμένου να καθησυχάσουμε τις αγορές και να αποκτήσουμε και πάλι κάποια σταθερότητα στα κρατικά ομόλογα ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών", σημείωσε ο Η. Van Rompuy. "Στόχος βέβαια είναι να γίνει το ευρώ ένα μη αναστρέψιμο project", πρόσθεσε.
Το αναπτυξιακό πακέτο
Οι ηγέτες της Ε.Ε. ήδη συμφώνησαν επίσης σε ένα αναπτυξιακό πακέτο 120 δισ. ευρώ για τον ευρωπαϊκό Νότο. Κατέληξαν ότι θα αυξηθούν τα κεφάλαια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κατά 10 δισ. ευρώ, έτσι ώστε τα προς επένδυση κεφάλαια από την ΕΤΕπ να αυξηθούν κατά 60 δισ. ευρώ. Επίσης, συμφωνήθηκε να χρησιμοποιηθούν τα ανεκμετάλλευτα 55 δισ. ευρώ από τα διαρθρωτικά κοινοτικά ταμεία για μέτρα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και για την ενίσχυση της απασχόλησης των νέων. Ένα ακόμη σημαντικό μέτρο είναι τα αποκαλούμενα ομόλογα έργου (project bonds), τα οποία θα ξεκινήσουν πιλοτικά το καλοκαίρι με 5 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση πρωτοβουλιών στην ενέργεια, στις μεταφορές και στις ευρυζωνικές υποδομές.
Τα μακροπρόθεσμα σχέδια για «περισσότερη Ευρώπη» τίθενται σήμερα επί τάπητος στη σύνοδο κορυφής, όπως επίσης και ο κοινοτικός προϋπολογισμός για την περίοδο 2014-2020.
Οι ηγέτες της Ε.Ε. ζήτησαν από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να παρουσιάσει λεπτομερείς προτάσεις στην προσεχή σύνοδο του Οκτωβρίου. Αυτό συνεπάγεται ότι η λήψη αποφάσεων μεταφέρεται για το φθινόπωρο. Οι διεργασίες που συντελούνται τώρα είναι πολύ κρίσιμες, ενώ η κατάσταση περιπλέκεται από το γεγονός ότι την προεδρία της Ε.Ε. αναλαμβάνει η Κύπρος, το πέμπτο μέλος της ευρωζώνης που προσέφυγε στον μηχανισμό στήριξης.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Η. van Rompuy, δήλωσε πως οι ηγέτες συμφώνησαν ότι ο κοινοτικός προϋπολογισμός θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο ανάπτυξης. "Το θέμα δεν είναι μόνο πόσα χρήματα θα ξοδέψουμε και από πού θα τα βρούμε, αλλά επίσης και το πώς θα τα ξοδέψουμε. Το θέμα είναι πολύ μεγαλύτερο από τα χρήματα", τόνισε.
Οι ειδικοί όροι που συμφωνήθηκαν για την Ιταλία και την Ισπανία, πάντως, έχουν ήδη προκαλέσει αντίστοιχα αιτήματα και από άλλες χώρες. Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Enda Kenny δήλωσε πως η συμφωνία θα πρέπει να ανοίξει τον δρόμο "για να επανασχεδιάσουμε το βάρος του χρέους που επωμίζονται οι φορολογούμενοί μας".
Το ανακοινωθέν της συνόδου της ευρωζώνης
Σε ανακοίνωση που βγήκε μετά το πέρας της συνόδου αναφέρονται τα εξής:
"Επιβεβαιώνουμε πως είναι ζωτικής σημασίας να σπάσει ο φαύλος κύκλος μεταξύ των τραπεζών και των κρατών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει σύντομα προτάσεις στη βάση του άρθρου 127 (6) για έναν ενιαίο μηχανισμό εποπτείας. Ζητούμε από το Συμβούλιο να εξετάσει αυτές τις προτάσεις ως επείγον ζήτημα μέχρι το τέλος του 2012. Όταν ιδρυθεί ένας αποτελεσματικός ενιαίος μηχανισμός εποπτείας, που θα συμπεριλαμβάνει την ΕΚΤ, για τις τράπεζες στην ευρωζώνη, ο ESM θα μπορεί, υλοποιώντας μια κανονική απόφαση, να έχει τη δυνατότητα να ανακεφαλαιοποιεί τις τράπεζες άμεσα. Αυτό θα εξαρτηθεί από διάφορους όρους, συμπεριλαμβανομένης της συμμόρφωσης με τους κανόνες της κρατικής βοήθειας, που θα πρέπει να αφορούν συγκεκριμένα ιδρύματα, συγκεκριμένους τομείς ή την οικονομία και θα επισημοποιείται μέσω μνημονίου κατανόησης. Το Eurogroup θα εξετάσει την κατάσταση του ιρλανδικού χρηματοοικονομικού τομέα με την προοπτική της περαιτέρω βελτίωσης της βιωσιμότητας του προγράμματος προσαρμογής. Παρόμοιες περιπτώσεις θα αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο.
Καλούμε να υπάρξει άμεση κατάληξη του μνημονίου κατανόησης που συνοδεύει τη χρηματοοικονομική βοήθεια προς την Ισπανία για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού της τομέα. Επαναβεβαιώνουμε πως η χρηματοοικονομική βοήθεια θα παρασχεθεί από τον EFSF μέχρις ότου γίνει διαθέσιμος ο ESM και στη συνέχεια θα μεταφερθεί στον ESM χωρίς να υπάρχει το status του προνομιακού πιστωτή.
Επιβεβαιώνουμε την ισχυρή μας δέσμευση να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να διασφαλιστεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα της ευρωζώνης, ιδιαίτερα μέσω της χρήσης των υφιστάμενων μηχανισμών EFSF-ESM, με ευέλικτο και αποδοτικό τρόπο, προκειμένου να σταθεροποιηθούν οι αγορές κρατών-μελών, σεβόμενοι τις συγκεκριμένες συστάσεις για τις χώρες αυτές και τις άλλες δεσμεύσεις τους, συμπεριλαμβανομένων των συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων τους, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής εξαμηνιαίας αναθεώρησης, του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και της Διαδικασίας Μακροοικονομικών Ανισορροπιών. Αυτοί οι όροι θα πρέπει να αντανακλώνται σε ένα μνημόνιο κατανόησης. Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι η ΕΚΤ έχει συμφωνήσει να λειτουργήσει ως αντισυμβαλλόμενος στον EFSF-ESM για τη διενέργεια επιχειρήσεων στις αγορές με αποτελεσματικό και αποδοτικό τρόπο.
Αναθέτουμε στο Eurogroup να εφαρμόσει αυτές τις αποφάσεις μέχρι τις 9 Ιουλίου 2012".
Εμπορική ''ΠΩΛΕΙΤΑΙ Η ΠΑΡΟΥΣΑ ΤΡΑΠΕΖΑ''
Σχέδιο για την απεμπλοκή της από την Εμπορική Τράπεζα φαίνεται ότι έχει βάλει σε εφαρμογή η γαλλική τράπεζα Credit Agricole (CASA), αλλά η πρώτη σοβαρή προσπάθεια δεν φαίνεται να καρποφορεί, σύμφωνα με αξιόπιστη πηγή.
Ο γαλλικός όμιλος φέρεται να είχε απευθύνει πρόσκληση σε ελληνικές τράπεζες (Εθνική, Alpha, Eurobank) να υποβάλλουν προσφορά για την Εμπορική με καταληκτική ημερομηνία, την Παρασκευή 29 Ιουνίου. Mάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η CASA σε αυτή τη φάση προτίθεται να ολοκληρώσει την διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης της Εμπορικής πρωτού γίνει η μεταβίβαση.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και ορισμένες πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες, οι Γάλλοι φέρονται να προσφέρουν, ως «καρότο», την εκ μέρους τους εγγύηση κάλυψης του ποσοστού συμμετοχής των ιδιωτών κατά τη φάση της ανακεφαλαιοποίησης του νέου σχήματος προκειμένου η συμμετοχή του κρατικού τομέα να γίνει με τρόπο που θα διασφαλίζει τον ιδιωτικό χαρακτήρα του νέου σχήματος που θα προκύψει από μια συγχώνευση.
Οι ελληνικές τράπεζες, όμως, δεν έχουν την δυνατότητα να υποβάλλουν προσφορά χωρίς να εξασφαλίσουν κάποια κεφάλαια που μόνο το ΤΧΣ (Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) μπορεί να προσφέρει αυτή την εποχή.
Υπενθυμίζεται ότι οι τράπεζες έχουν λάβει 18 δισ. ευρώ υπο την μορφή ομολόγων του EFSF στα πλαίσια της ανακεφαλαιοποίησής τους. Τα ομόλογα μπορούν μεν να χρησιμοποιηθούν για την άντληση ρευστότητας από την ΕΚΤ (repo), αλλά οι τράπεζες υποχρεούται να ζητήσουν την άδεια του ΤΧΣ αν πρόκειται να χρησιμοποιήσουν τα κεφάλαια για άλλο λόγο.
Σύμφωνα με τραπεζική πηγή, κάποιες μεγάλες τράπεζες υπέβαλαν πρόσφατα αίτημα στο ΤΧΣ για να μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν μέρος της ανωτέρω ρευστότητας για την υποβολή προσφορών για την Εμπορική, αλλά έλαβαν αρνητική απάντηση.
Στελέχη της αγοράς θεωρούν πολύ πιθανό η γαλλική πλευρά να επανέλθει το φθινόπωρο για το ίδιο θέμα όταν, ελπίζεται, ότι θα έχει ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ πηγές της αγοράς δεν αποκλείουν και το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση στην υφιστάμενη προθεσμία.
Επαφές μεταξύ των γάλλων της CASA και στελεχών ελληνικών τραπεζών έχουν γίνει στο πρόσφατο και στο απώτερο παρελθόν. Η πιο πρόσφατη είναι αυτή στην οποία αναφέρεται ο Dr. Money, όπου στελέχη της Εθνικής επισκέφθηκαν το Παρίσι.
Σόιμπλε: Όσο ζω δεν θέλω να δω ευρωομόλογα (μήπως ήρθε η ώρα σου ..?)
Στο πλευρό της Γερμανίδας
καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, αναφορικά με τα ευρωομόλογα, τάχθηκε, για
ακόμη μία φορά, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφκανγκ Σόιμπλε,
λέγοντας πως δε θα υπάρξουν ευρωομόλογα για όσο καιρό είναι ζωντανός.
Γ.Βαρουφάκης: "Το σωτήριο "όχι" του Μόντι"
Πρόκειται για την πρώτη φορά από τότε που ξέσπασε η Κρίση που η ΕΕ λαμβάνει μια απόφαση που να συνάδει με την λογική. Πρώτη φορά! Έπρεπε βέβαια πρώτα να βρεθεί η Ευρωζώνη δύο εβδομάδες προ της οριστικής και μη αναστρέψιμης διάλυσης και, το πιο σημαντικό, να βρεθεί κάποιος που να πει στην κα Μέρκελ: «Όχι κυρία μου. Δεν υπογράφω, ο κόσμος να χαλάσει, τα ανόητα κείμενα που μου θέτεις.» Ο κύριος αυτός ήταν, βέβαια, ο κ. Μόντι ο οποίος βρήκε το σθένος (να κάνει κάτι που κανείς δεν είχε τολμήσει πριν) για έναν απλό λόγο: Εδώ και δύο εβδομάδες, οι μεγάλες επιχειρήσεις της Βόρειας Ιταλίας ρευστοποιούν όσο-όσο και μαζικά περιουσιακά τους στοιχεία και μεταφέρουν τα κεφάλαια στην Ελβετία, στην Γερμανία, στο Λονδίνο και στην Νέα Υόρκη. Υπό αυτές τις συνθήκες, η Ιταλία βρίσκεται στα πρόθυρα της πλήρους κατάρρευσης και ο κ. Μόντι είχε, το πολύ, δύο εβδομάδες για να κάνει κάτι πριν τον ανατρέψουν τα κόμματα που τον «στηρίζουν». Στήλωσε λοιπόν τα πόδια και έκανε αυτό που, αν είχε πράξει ο κ. Παπανδρέου πριν δυο χρόνια, ολόκληρη η Ευρώπη θα ήταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση σήμερα: Είπε ΟΧΙ!
Και τι κέρδισε; Τι πήρε; Τι κερδίσαμε όλοι από την πρώτη περίπτωση πραγματικής διαπραγμάτευσης; Δύο πράγματα.
Μέτρο πρώτο:
Το πρώτο μέτρο που ανάγκασε την κα Μέρκελ να αποδεχθεί ο κ. Μόντι είναι
αυτό που σας έχω κουράσει να επαναλαμβάνω από την αρχή της Κρίσης ότι
έπρεπε να γίνει ως ελάχιστο: να κοπεί ο ομφάλιος λώρος που συνδέει την
επανακεφαλαιοποίηση των πτωχευμένων τραπεζών με το δημόσιο χρέος των
πτωχευμένων κρατών. Όπως προτείνω εδώ και δυο χρόνια (*), ο κ. Μόντι
απαίτησε (και κέρδισε, τουλάχιστον στα χαρτιά) η ανακεφαλαιοποίηση των
τραπεζών να γίνει άμεσα από το EFSF, χωρίς την μεσολάβηση του δημοσίου
και χωρίς να επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος αυτά τα κεφάλαια. Παράλληλα,
να περάσει ο έλεγχος και η επιτήρηση των τραπεζών στην ΕΚΤ.
Μέτρο δεύτερο:
Να μπορεί να δανείζεται ένα κράτος από το EFSF μέσα από απ’ ευθείας
αγορά των ομολόγων του από το EFSF στις πρωτογενείς αγορές και όχι μέσα
από την εξευτελιστική διαδικασία του Μνημονίου.
Πόσο σημαντικά είναι αυτά τα μέτρα για την Ευρωζώνη; Χωρίς
το πρώτο μέτρο, το ευρώ δεν θα υπήρχε τον Σεπτέμβρη. Με την
απαγκίστρωση των τραπεζικών ζημιών στην Ισπανία από το δημόσιο χρέος της
Μαδρίτης, το ευρώ κέρδισε χρόνο. Το δεύτερο μέτρο, ακόμα και η
ανακοίνωσή του (καθώς η εφαρμογή του ενδέχεται να εμποδιστεί από το
Γερμανικό Κοινοβούλιο και το Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης), θα
δώσει και μερικές ανάσες στην Ιταλία. Όμως, αυτά τα δύο μέτρα δεν
λύνουν το πρόβλημα. Απλά «δανείζουν» άλλους μερικούς μήνες στο
ευρω-σύστημα. Βλ. παρακάτω γιατί. Πριν πάμε εκεί ας δούμε τα του οίκου
μας:
Τι σημαίνουν αυτά για την Ελλάδα; Πέραν
του γεγονότος ότι διώχνουν για μερικούς μήνες την προοπτική της
κατάρρευσης του ευρώ, δίνουν στην ελληνική κυβέρνηση ένα σημαντικό
πάτημα να απαιτήσει, για πρώτη φορά, κάτι που μπορεί να επιβραδύνει την
ελεύθερη πτώση της οικονομίας μας: Η ελληνική αντιπροσωπεία στις
Βρυξέλλες να δηλώσει πως ό,τι ισχύει για την Ισπανία (που σίγουρα θα
ισχύσει και για την Ιρλανδία) θα πρέπει να ισχύσει άμεσα και για την
Ελλάδα. Δηλαδή, τα 30 δις που δανείστηκε το δημόσιο εκ μέρους των
ελληνικών τραπεζών να μην καταγραφούν στο ελληνικό δημόσιο χρέος (αλλά
να χρησιμοποιηθούν για αναπτυξιακά μέτρα μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας
Επενδύσεων – αφήνοντας απ’ έξω το δημόσιό μας) και η επιτήρηση των
ελληνικών τραπεζών να περάσει άμεσα στην ΕΚΤ. Να το πω απλά; Να μην
τολμήσει η ελληνική αντιπροσωπεία να πατήσει ελληνικό έδαφος αν δεν
έχει δηλώσει πρώτα ευθαρσώς και σε υψηλούς τόνους πως στην περίπτωση που
δεν ισχύσει το πρώτο μέτρο και για την Ελλάδα, η ελληνική κυβέρνηση θα
προβάλει βέτο στα πάντα. Δεν θεωρώ ότι στην περίπτωση που συμβεί αυτό
«σωθήκαμε». Απλά ότι, αν δεν πετύχουμε αυτή την μικρή «νίκη», η νέα
κυβέρνηση θα έχει αυτο-καταργηθεί.
Και η Κρίση;
Όπως έγραψα πιο πάνω τα δύο μέτρα που αποφασίστηκαν σε αυτή την Σύνοδο, αντίθετα με ό,τι έχει αποφασιστεί έως τώρα, συνάδουν με την λογική. Όμως σε καμία περίπτωση δεν αρκούν. Ο βασικός λόγος είναι ότι και τα δύο βασίζονται στα κεφάλαια ενός καθόλα τοξικού Ταμείου – του EFSF. Αυτό που πέτυχε η Ευρώπη ήταν να δημιουργηθεί ένα ορθολογικότερο σύστημα αναλήψεων από το EFSF. Όμως, ο τρόπος που συλλέγει το EFSF τα κεφάλαιά του παραμένει άκρως τοξικός. Το γιατί το είχα εξηγήσει αναλυτικά πριν ένα χρόνο . Για αυτό αναφέρθηκα σε μέτρα που δανείζουν χρόνο στην Ευρωζώνη, χωρίς να αναστέλουν την κατάρρευση του ευρώ.
Όπως έγραψα πιο πάνω τα δύο μέτρα που αποφασίστηκαν σε αυτή την Σύνοδο, αντίθετα με ό,τι έχει αποφασιστεί έως τώρα, συνάδουν με την λογική. Όμως σε καμία περίπτωση δεν αρκούν. Ο βασικός λόγος είναι ότι και τα δύο βασίζονται στα κεφάλαια ενός καθόλα τοξικού Ταμείου – του EFSF. Αυτό που πέτυχε η Ευρώπη ήταν να δημιουργηθεί ένα ορθολογικότερο σύστημα αναλήψεων από το EFSF. Όμως, ο τρόπος που συλλέγει το EFSF τα κεφάλαιά του παραμένει άκρως τοξικός. Το γιατί το είχα εξηγήσει αναλυτικά πριν ένα χρόνο . Για αυτό αναφέρθηκα σε μέτρα που δανείζουν χρόνο στην Ευρωζώνη, χωρίς να αναστέλουν την κατάρρευση του ευρώ.
ΥΓ.
Όσο για το αναπτυξιακό πακέτο μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων,
που ανακοινώθηκε, πρόκειται για καθαρή απάτη, καθώς αφορά μόνο ένα επί
πλέον αστείο ποσό 10 δις για ολόκληρη την Ευρώπη. Χαίρομαι πάντως που,
επί τέλους, άρχισε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να αναφαίρεται ως η
λύση του προβλήματος της κρίσης επενδύσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
(*)
Στην πρώτη έκδοση της πρότασής μας για έξοδο από την Κρίση, γράφαμε τον
Νοέμβριο του 2010, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Η Σταθεροποίηση απαιτεί το
σπάσιμο του φαύλου κύκλου στην παγίδα του οποίου έχει πιαστεί όλη η
ευρωζώνη. Ποιος είναι αυτός; Η ευρωζώνη ταλανίζεται από δύο παράλληλες
και αλληλένδετες κρίσεις. Όμως η ΕΕ επικεντρώνεται στην μία αγνοώντας
επιδεικτικά την άλλη. Έτσι, η συνολική Κρίση χειροτερεύει.
Πιο
συγκεκριμένα, η κρίση που τραβά την προσοχή όλων, είναι η κρίση χρέους
των υπερχρεωμένων κρατών. Η Ευρώπη ρίχνει όλο της το βάρος στη τιθάσευση
αυτής της κρίσης μέσω περιορισμών, περικοπών, λιτότητας κλπ. Στο μεταξύ
τα γιατροσόφια αυτά έχουν ως αποτέλεσμα να φουντώνει η δεύτερη,
παραμελημένη, κρίση που, δυστυχώς, είναι εξ ίσου σημαντική: Είναι η
κρίση των ευρωπαϊκών τραπεζών στις οποίες "ανήκει" το χρέος των
υπερχρεωμένων κρατών.» Αυτός ο φαύλος κύκλος, συμπληρώσαμε στην πιο
πρόσφατη έκδοση της πρότασής μας, για να σπάσει: «η ευρωζώνη δεν μπορεί
να συνεχίσει με «εθνικά» τραπεζικά συστήματα στο πλαίσιο του κοινού
νομισματικού συστήματος. Χρειάζεται έναν κοινό θεσμό που να επιτηρεί και
να επανακεφαλαιοποιεί τις τράπεζες της ευρωζωνικής επικράτειας,
ανεξάρτητα από τις εθνικές κυβερνήσεις. Για να το πω απλά, δεν νοείται
πλέον να υπάρχουν ισπανικές, γαλλικές και ελληνικές τράπεζες εντός της
ευρωζώνης, παρά μόνο όσον αφορά τα ονόματά τους τις έδρες τους και την
ιστορία τους.» Η σημερινή απόφαση ανοίγει τον δρόμο για ένα τέτοιο
ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.
Πηγή: protagon.gr
Πηγή: protagon.gr
Ποιός θα μοιράσει τα 120 δισ.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΤΕπ θα πρέπει να λάβει τη σχετική απόφαση εγκαίρως, ώστε να εξασφαλιστεί ότι θα τεθεί σε ισχύ το αργότερο στις 31 Δεκεμβρίου 2012.
Επίσης συμφωνήθηκε ότι η πιλοτική φάση των ομολόγων χρηματοδότησης έργων θ8α πρέπει να δρομολογηθεί άμεσα, προσφέροντας πρόσθετες επενδύσεις ύψους 4,5 δισ. ευρώ για πιλοτικά σχέδια σε βασικά έργα υποδομής στους τομείς των μεταφορών, της ενέργειας και των ευρυζωνικών δικτύων.
Παράλληλα, επιπλέον 55 δισ. θα χορηγηθούν σε μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης την προσεχή περίοδο από πόρους των διαρθρωτικών τα μείων που δεν έχουν αξιοποιηθεί.
Υπογραμμίστηκε ότι η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω, μεταξύ άλλων, διασφαλίζοντας την ευκολότερη πρόσβασή τους σε κεφάλαια της ΕΕ.
Ζητάει απολύσεις η τρόικα
Οι τρεις "σκληροί" θα ζητήσουν τις άμεσες απολύσεις 12.000 υπαλλήλων του στενού και ευρύτερου δημοσίου τομέα, ενώ θεωρούν εφικτό (!) τον στόχο της "ελάφρυσνης" του Δημοσίου έως το 2015 με 150.000 υπαλλήλους να ...αποχωρούν.
"ΔΕΝ ΥΠΟΒΑΛΩ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ"
- Φόβοι για κατάρρευση του Taxisnet εάν οι πολίτες καταθέσουν φορολογική δήλωση την τελευταία στιγμή
- Πρόσθετος φόρος 1,5% για κάθε μήνα για όσους υποβάλλουν δήλωση εκπρόθεσμα
- Μέχρι τώρα έχουν υποβληθεί 1,9 εκατ. δηλώσεις από τις συνολικά 5,7 εκατομμυρίων
- Στις 16 Ιουλίου λήγει η προθεσμία υποβολης δηλώσεων ηλεκτρονικάΙδιαίτερη ανησυχία επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς λόγω και των εκλογών και της γενικότερης αβεβαιότητας στη χώρα, η υποβολή φορολογικών δηλώσεων φαίνεται πως έχει πάει πολύ πίσω.
Χαρακτηριστικό είναι πως μόλις 17 ημέρες πριν την οριστική λήξη της προθεσμίας για ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων έχουν υποβληθεί μόλις 1,9 εκατομμύρια δηλώσεις από τις συνολικά 5,7 εκατομμύρια, που σημαίνει πως ένας στους τρεις Έλληνες δεν έχει υποβάλλει φορολογική δήλωση.
Το οικονομικό λοιπόν επιτελείο φοβάται πως μετά το κίνημα ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ μπορεί να υπάρξει ένα αντίστοιχο κίνημα “ΔΕΝ ΥΠΟΒΑΛΩ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ”, κάτι που θα τινάξει στον αέρα τα κρατικά έσοδα από τον φόρο του εισοδήματος, σύμφωνα με την εφημερίδα Ημερησία.
Με σκοπό να αποτρέψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το νέο οικονομικό επιτελείο φέρεται να σχεδιάζει ειδική ρύθμιση για την εξόφληση των νέων φορολογικών επιβαρύνσεων από τα εκκαθαριστικά σημειώματα σε περισσότερες από τρεις δόσεις, προκειμένου να δώσει ανάσα στους πολίτες και φυσικά να αποτρέψει τη δημιουργία περίεργων κινημάτων.
Έτσι, προκειμένου να αποτρέψουν μία στάση πληρωμών από τους πολίτες προς το δημόσιο ή ακόμα και να αρνηθούν να υποβάλλουν φορολογική δήλωση, σχεδιάζουν να κάνουν τις τρεις δόσεις έξι δόσεις, έτσι ώστε να μειωθεί το ποσό του φόρου.
Στη ρύθμιση αυτή θα έχουν τη δυνατότητα να εισέρχονται οι κυρίως οικονομικά ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες, όπως χαμηλόμισθοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, άνεργοι, αλλά και τα νοικοκυριά που εκτός από τον φόρο εισοδήματος θα κληθούν να πληρώσουν τους φόρους στην ακίνητη περιουσία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο φόρος εισοδήματος που φέτος περιλαμβάνει και την έκτακτη εισφορά του 2011 για όσους έχουν εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ και το τέλος επιτηδεύματος καταβάλλεται σε μία έως τρεις δόσεις το πολύ ανάλογα με την ημερομηνία εκκαθάρισης. Αν δηλαδή ο φόρος βεβαιωθεί μέχρι τον Ιούλιο τότε εξοφλείται σε τρεις δόσεις, ενώ εάν βεβαιωθεί τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο τότε θα υπάρχουν δύο δόσεις. Για φόρους που βεβαιώνονται από τον Οκτώβριο και μετά τότε η καταβολή θα είναι εφάπαξ τον επόμενο βήμα της βεβαίωσης.
Πέρα από τα μεγάλα αυτά προβλήματα, παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών εκφράζουν ανησυχίες για το γεγονός ότι μαζικά οι πολίτες θα υποβάλλουν ηλεκτρονικά τη δήλωσή τους λίγες ημέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας στις 16 Ιουλίου, με αποτέλεσμα το σύστημα Taxisnet να μην αντέξει τέτοιο φόρτο και να καταρρεύσει το σύστημα.
ΕΞΩΣΕΙΣ ΜΕΣΑ ΣΕ 50 ΜΕΡΕΣ- ΕΠΙΤΑΧΥΝΘΗΚΑΝ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ
Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012
ΟΤΑΝ Η ΤΕΧΝΗ ...ΓΕΝΝΑ ''The World in Under 5 minutes'' καταπληκτικό video
Αυτό που δημιούργησε ο χρήστης του Youtube και φωτογράφος Kien Lam είναι πραγματικά εντυπωσιακό.
Με την τεχνική time-lapse ένωσε 6237 φωτογραφίες σε ένα βίντεο 4,5 λεπτών. 17 χώρες σε 343 μέρες, μέσα από ένα μοναδικό ταξίδι που έκανε ο φωτογράφος όταν παραιτήθηκε από τη δουλειά του..
ΚΑΙ ΞΑΝΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΔΟΞΑ ΤΡΑΒΑ....ΜΕΧΡΙ ΝΕΩΤΕΡΑΣ!!!!
Ώθηση στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, αλλά και στις μεγάλες ευρωπαϊκές
αγορές δίνει από νωρίς σήμερα το πρωϊ η "τριπλή" συμφωνία των Ευρωπαίων
ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των
προβληματικών τραπεζών από τους μηχανισμούς στήριξης, τη δημιουργία
εποπτικού μηχανισμού για τον τραπεζικό κλάδο, και τη δρομολόγηση
αναπτυξιακού πακέτου 120 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ανεργίας και
της ύφεσης στην ευρωζώνη.
Το θετικό κλίμα στις αγορές τροφοδοτείται κυρίως από την προσδοκία ότι οι χθεσινές αποφάσεις, σε συνδυασμό με την υιοθέτηση βραχυπρόθεσμων μέτρων βοήθειας όπως οι απευθείας αγορές ομολόγων της Ιταλίας και της Ισπανίας από τους μηχανισμούς στήριξης, θα συνδράμουν ώστε οι δύο μεγάλες οικονομίες της ευρωζώνης (αλλά έμμεσα και η Ιρλανδία) να διέλθουν χωρίς οδυνηρές επιπτώσεις από τα καυδιανά δίκρανα της χρηματοπιστωτικής κρίσης, ενώ θα επωφεληθεί αισθητά και η ευρωπαϊκή οικονομία από τη βελτίωση του κλίματος.
Για την Ελλάδα αναλυτές σημειώνουν πως η χθεσινή Σύνοδος Κορυφής ενδεχομένως να αποδειχθεί μεγάλης σημασίας εφόσον οι αποφάσεις για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, συμπεριλάβουν και τις ελληνικές τράπεζες και αποτελέσουν έτσι κερκόπορτα για αλλαγές και στο ελληνικό πρόγραμμα χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.
Σε μια τέτοια περίπτωση η Ελλάδα θα μπορούσε να επωφεληθεί σημαντικά καθώς τα 48 δισ. ευρώ που έχει συμφωνηθεί να διατεθούν στο Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, θα δοθούν μέσω του ESM/EFSF και θα αφαιρεθούν από το ελληνικό χρέος και το έλλειμμα, αλλάζοντας σημαντικά τις απαιτήσεις του μνημονίου.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον προσδοκιών, ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο της Αθήνας καταγράφει από την έναρξη της συνεδρίασης υψηλά κέρδη άνω του 5% και δείχνει «διάθεση» να επικυρώσει την επιστροφή του πάνω από τις 600 μονάδες, αναθερμαίνοντας την ανοδική τάση.
Το θετικό κλίμα στις αγορές τροφοδοτείται κυρίως από την προσδοκία ότι οι χθεσινές αποφάσεις, σε συνδυασμό με την υιοθέτηση βραχυπρόθεσμων μέτρων βοήθειας όπως οι απευθείας αγορές ομολόγων της Ιταλίας και της Ισπανίας από τους μηχανισμούς στήριξης, θα συνδράμουν ώστε οι δύο μεγάλες οικονομίες της ευρωζώνης (αλλά έμμεσα και η Ιρλανδία) να διέλθουν χωρίς οδυνηρές επιπτώσεις από τα καυδιανά δίκρανα της χρηματοπιστωτικής κρίσης, ενώ θα επωφεληθεί αισθητά και η ευρωπαϊκή οικονομία από τη βελτίωση του κλίματος.
Για την Ελλάδα αναλυτές σημειώνουν πως η χθεσινή Σύνοδος Κορυφής ενδεχομένως να αποδειχθεί μεγάλης σημασίας εφόσον οι αποφάσεις για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, συμπεριλάβουν και τις ελληνικές τράπεζες και αποτελέσουν έτσι κερκόπορτα για αλλαγές και στο ελληνικό πρόγραμμα χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.
Σε μια τέτοια περίπτωση η Ελλάδα θα μπορούσε να επωφεληθεί σημαντικά καθώς τα 48 δισ. ευρώ που έχει συμφωνηθεί να διατεθούν στο Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, θα δοθούν μέσω του ESM/EFSF και θα αφαιρεθούν από το ελληνικό χρέος και το έλλειμμα, αλλάζοντας σημαντικά τις απαιτήσεις του μνημονίου.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον προσδοκιών, ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο της Αθήνας καταγράφει από την έναρξη της συνεδρίασης υψηλά κέρδη άνω του 5% και δείχνει «διάθεση» να επικυρώσει την επιστροφή του πάνω από τις 600 μονάδες, αναθερμαίνοντας την ανοδική τάση.
Ντράγκι:“Στήριξη με όρους”
"Η δυνατότητα χρήσης στο μέλλον του ΕΤΧΣ (Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) για μια άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τις οποίες η ΕΚΤ είχε συστήσει εδώ και καιρό, είναι ένα καλό αποτέλεσμα", δήλωσε ο Ντράγκι στο περιθώριο της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.
Ο Ντράγκι επισήμανε ότι τα εργαλεία της ευρωζώνης για να βοηθηθούν η Ιταλία και η Ισπανία να αντιμετωπίσουν το υψηλό κόστος δανεισμού και τις τραπεζικές κρίσεις πρέπει να συνοδεύονται από αυστηρούς όρους.
"Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι όλα αυτά τα πράγματα, για να είναι αξιόπιστα, θα πρέπει να συνοδεύονται από αυστηρούς όρους. Αυτό έχει ουσιαστική σημασία", σημείωσε.
Ως αποτέλεσμα των αποφάσεων που έλαβαν κατά τη διάρκεια της νύχτας οι ηγέτες της ευρωζώνης "η ΕΚΤ θα αναλάβει καθήκοντα επιτήρησης για τις τράπεζες της περιοχής του ευρώ", πρόσθεσε.
Έχασε η Μέρκελ, κέρδισε η Ευρώπη
Η Γερμανία δέχθηκε όλες τις προτάσεις Μόντι, μετά από μια περιπετειώδη συνεδρίαση των 17 της ευρωζώνης. Γύρω στις 5:40 τα ξημερώματα οι δύο πλευρές υποχώρησαν και συμφώνησαν σε ένα τελικό ανακοινωθέν. Ο συμβιβασμός δεν άρχισε να χτίζεται παρά μόνο μετά τις 3:30 και ενώ οι 17 του ευρώ είχαν μείνει μόνοι τους. Οι 10 ηγέτες εκτός ευρώ είχαν αποχωρήσει.
Στο τέλος της συνεδρίασης και στη βάση του ραπόρτου της σχετικής ομάδας εργασίας που συνεδρίαζε παράλληλα, η Γερμανία υποχώρησε στο θέμα της τραπεζικής ένωσης, αλλά μόνο σε σχέση με την τραπεζική εποπτεία, με τελικές προτάσεις που θα παρουσιαστούν προς υλοποίηση ως το τέλος του 2012.
Το κοινό ανακοινωθέν προβλέπει τα εξής:
• Παρεμβάσεις από την EKT στην αγορά ομολόγων όταν τα spreads γίνονται αφόρητα,
• ESM και ο EFSF θα μπορούν να αγοράζουν κρατικά ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά, συνοδεία όμως μνημονίου στις εμπλεκόμενες χώρες και τέλος
• Απευθείας τραπεζικές διασώσεις από τους μηχανισμούς χωρίς εμπλοκή των κρατών, υπό πολύ αυστηρούς όρους.
Σύμφωνα με τα όσα είπαν οι δύο πρόεδροι Μπαρόζο και Βαν Ρόμπαϊ, «όταν η τραπεζική εποπτεία έχει γίνει σε αυτό το πλαίσιο μια πραγματικότητα» τότε ο ESM θα μπορεί να ανακεφαλαιοποιεί κατευθείαν τις τράπεζες, «σπάζοντας το φαύλο κύκλο τραπεζικών διασώσεων - κρατικού δανεισμού».
Σε τελική ανάλυση η Ισπανία και η Ιταλία υποχώρησαν στο χρόνο του επείγοντος.
Προσπαθώντας να προλάβουν τις αγορές, Χερμαν Βαν Ρόμπαϊ και Ζ. Μ. Μπαρόζο στην έκτακτη συνέντευξη τύπου, ανακοίνωσαν ότι οι 17 συμφώνησαν στην χρήση των εργαλείων του EFSF/ESM για μείωση των πιέσεων στα κρατικά ομόλογα - κοινώς επέτρεψαν την επαναγορά ομολόγων στη δευτερογενή αγορά, μόνο όμως για χώρες που κάνουν τη δουλειά τους στα δημόσια οικονομικά και ακολουθούν τις συστάσεις.
Ιταλο - Ισπανικό μέτωπο
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μ. Μόντι και ο Ισπανός ομόλογός του Μ. Ραχόι, σε μια ιστορική επίδειξη άκαμπτης θέλησης, έθεσαν βέτο στην έγκριση όλων των κειμένων συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, αν δεν λάβουν εγγυήσεις για πως οι 17 του ευρώ θα εγκρίνουν από σήμερα, βραχυπρόθεσμα μέτρα για την μείωση των επιτοκίων δανεισμού των ευάλωτων χωρών από τις αγορές.
Οι δύο πρωθυπουργοί έθεσαν με τον πλέον σκληρό τρόπο την Α. Μέρκελ και τον Φινλανδό πρωθυπουργό Γ. Κατάινεν προ των ευθυνών τους, ρίχνοντας πάνω τους το βάρος της ευθύνης για το ολοκληρωτικό ναυάγιο της Συνόδου.
Ιταλία και Ισπανία, με τη στήριξη της Γαλλίας, της Σλοβενίας, της Πορτογαλίας, του Βελγίου, ακόμα και της Αυστρίας ζητούν από το Γερμανό - Φινλανδικό άξονα να αποδεχθεί είτε την δυνατότητα του ESM παρεμβαίνει στην αγορά ομολόγων, είτε να επιτραπεί ο απευθείας δανεισμός των τραπεζών από τον EFSF, είτε να οριστεί ένα επίπεδο επιτοκίου, μετά το οποίο θα παρεμβαίνει αυτόματα η ΕΚΤ για να ρίχνει τις τιμές.
Οι δύο πρωθυπουργοί έθεσαν το θέμα εκτός της κανονικής ατζέντας και «κατέλαβαν» ουσιαστικά τη Σύνοδο, η οποία δεν μπόρεσε να κλειδώσει ούτε τη λεγόμενη συνθήκη για την ανάπτυξη και την απασχόληση. Στο κείμενο που παρουσίασαν οι Μπαρόζο και Βαν Ρόμπαϊ υπήρχε μια παράγραφος για την δημοσιονομική πειθαρχία, από την οποία ο Μ. Μόντι «πιάστηκε» και με «ρεσάλτο» επέβαλε την ατζέντα των Νοτίων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Χ. Βαν Ρόμπαϊ ενέκρινε τη διεξαγωγή μιας παράλληλης διαπραγμάτευσης από τους οικονομικούς εμπειρογνώμονες της ομάδας εργασίας για το ευρώ (euro working group) με στόχο να φύγει η ένταση από την αίθουσα των ηγετών. Η συγκεκριμένη ομάδα συνεδρίαζε από τις 5 το απόγευμα και μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, χωρίς απτά αποτελέσματα καθώς οι δύο πλευρές είχαν πολύ σαφείς εντολές από τις πρωτεύουσές τους. Με την ολοκλήρωση των εργασιών τους θα παραδώσουν ένα κείμενο με προτάσεις επί βραχυπρόθεσμων μέτρων στους 17 ηγέτες του ευρώ που θα συνέλθουν για ένα γεύμα εργασίας σήμερα το απόγευμα. Ως όμως την οριστική συμφωνία το κείμενο των συμπερασμάτων θα τελεί υπό ομηρία.
Διπλωματικές και τεχνοκρατικές πηγές του Συμβουλίου, προερχόμενες από χώρα με μακρά τραπεζική παράδοση, έλεγαν στο Real.gr ότι «χωρίς να μπορεί κανείς να προκαταβάλει το αποτέλεσμα, το πιο πιθανό είναι να επικυρωθεί ένα σιωπηλό mandate στην ΕΚΤ να παρεμβαίνει, όπως άλλωστε έχει κάνει κατά περίπτωση στο παρελθόν, σε συνδυασμό με έναν οδικό χάρτη για τη αμοιβαιοποίηση μέρους του δημοσίου χρέους σε ευρώ, διατυπωμένο έτσι ώστε να βολεύει και τη Γερμανία». Ο συμβιβασμός δεν έχει ακόμα επιτευχθεί. Κάτι τέτοιο άφησε να εννοηθεί και ο Τσέχος πρωθυπουργός Πετρ Νέτσας αποχωρώντας από το δείπνο των 27. Αντιθέτως η Δανή πρωθυπουργός και προεδρεύον του Συμβουλίου Χέλα Τορινγκ Σμιτ δε θέλησε να κάνει καμία πρόβλεψη.
Αλλαγή κλίματος για την Ελλάδα
Σημαντικότατη, παρά τις δυσκολίες στο συμβούλιο, υπήρξε η αλλαγή κλίματος στις Βρυξέλλες σε σχέση με την ελληνική υπόθεση. Η επιστολή του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά, και ιδιαίτερα η σαφέστατη μνεία στην «ιδιοκτησία των μέτρων οικονομικής πολιτικής» - φράση που έχει εμπνευστεί η Κομισιόν για να περιγράψει τις πολιτικές επιλογές γύρω από το μείγμα πολιτικής για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος - έκανε τη διαφορά, τόσο στη Σύνοδο όσο και στο Λαϊκό Κόμμα.
Διά της επιστολής ο Α. Σαμαράς κατέστησε σαφές στους ομολόγους του ότι η κατάσταση στην Αθήνα έχει αλλάξει, η νέα διακυβέρνηση κατανοεί τις ανάγκες, τις απαιτήσεις και τις προτεραιότητες του προγράμματος, όμως θα χρειαστεί την αλληλεγγύη της ευρωζώνης, ιδιαίτερα στον τομέα των χρονοδιαγραμμάτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες η μέθοδος που έχει επιλεγεί από τους εταίρους και την Αθήνα για την λεγόμενη επαναδιαπραγμάτευση είναι αυτή της επικαιροποίησης των στόχων, σε ένα δίκαιο και λειτουργικό πλαίσιο (just and operational update). Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες τις ίδιες τρεις λέξεις χρησιμοποίησε και ο Κ. Χατζηδάκης περιγράφοντας τις κυβερνητικές επιλογές στην ομάδα του ΕΛΚ και απέσπασε το χειροκρότημα των παρευρισκόμενων αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων. Φυσικά η επιτυχία ή όχι των προθέσεων στην πράξη θα κριθεί στην αξιόπιστη εφαρμογή αυτών των επιλογών, που θα επιτρέψει και από πλευρά Ευρώπης τη συνέχιση της αλληλεγγύης. Το οικονομικό επιτελείο με αυτά τα δεδομένα δε φαίνεται να ανησυχεί για την καταβολή της επόμενης δόσης, ενώ σχεδιάζει πως θα λάβει τα μέτρα του για να αντιμετωπίσει και το ζήτημα της ταμειακής ρευστότητας της χώρας στο δύσκολο επόμενο διάστημα, μέχρι την έγκριση της έκθεσης της τρόικας.
Η Εισήγηση του Κάρολου Παπούλια στην ΣύνοδοΤην ανάγκη για δίκαιη κατανομή των κοινοτικών κονδυλίων για να πετύχουν οι στόχοι της πολιτικής συνοχής επισήμανε στην εισήγησή του στη Σύνοδο Κορυφής ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.
Συνεχίζοντας, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, ανέφερε πως η πρόκληση για την Ελλάδα, αλλά και για άλλες χώρες, είναι πώς θα ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες από τα κοινοτικά κονδύλια, τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι η χώρα με τις μεγαλύτερες απώλειες κονδυλίων.
Γι’ αυτό, υπογράμμισε, πρέπει να επικαιροποιηθούν τα στοιχεία που έχει η Ε.Ε. στην κατοχή της, καθώς η Ελλάδα σήμερα είναι μία άλλη χώρα σε σχέση με πριν από κάποια χρόνια.
Η πολιτική ανάπτυξης με ιεράρχηση των δαπανών και η καταπολέμηση της ύφεσης, είναι οι βασικοί στόχοι της Ελλάδας, ανέφερε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Ο κ. Παπούλιας ζήτησε έτσι την αναβάθμιση των δράσεων και των ποσοστών ανάπτυξης, υπογραμμίζοντας τα υψηλά επίπεδα της ύφεσης και της ανεργίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε επίσης ότι ασκούνται ανυπόφορες πιέσεις σε κράτη μέλη που καλούνται να εφαρμόσουν πολιτικές δημοσιονομικές λιτότητας.
Η Επιστολή Σαμαρά
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας κόμισε και την επιστολή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.
Αναλυτικά η επιστολή:
«Όπως σας έχω πληροφορήσει, δυστυχώς δεν θα μπορέσω να παραστώ στο σημερινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, λόγω μιας οφθαλμολογικής επέμβασης που έπρεπε να γίνει. Η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια.
Με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να σας επαναβεβαιώσω ότι η Ελλάδα είναι απόλυτα αποφασισμένη να εκπληρώσει τις υποσχέσεις που προκύπτουν από την πρόσφατη συμφωνία διάσωσης.
Η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας αποδέχεται την ιδιοκτησία του προγράμματος σταθεροποίησης και είναι πλήρως δεσμευμένη στους στόχους, στους αντικειμενικούς σκοπούς και σε όλες τις βασικές πολιτικές του Προγράμματος.
Θα επιταχύνω την εφαρμογή του Προγράμματος με έμφαση στον τομέα των Ιδιωτικοποιήσεων.
Βεβαίως, υπάρχει το ζήτημα ορισμένων αναγκαίων τροποποιήσεων του Προγράμματος, ώστε να ελεγχθεί η άνευ προηγουμένου ανεργία και να ανασχεθεί η καταστρεπτική ύφεση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα για πέμπτο συνεχές έτος. Με τον τρόπο αυτό θα εξασφαλισθεί, επίσης, η επίτευξη των στόχων.
Προσβλέπω σε συνάντησή μας, ευθύς ως οι γιατροί μου επιτρέψουν να ταξιδέψω
Αντώνης Κ. Σαμαράς».
Όταν έφθασε στη Σύνοδο ο Κάρολος Παπούλιας
Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Κ. Παπούλιας είχε σύντομη συνομιλία με την Καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ και με τον πρωθυπουργό της Μ. Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον. Επίσης, ο Κ. Παπούλιας είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια και με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Όταν έφθασε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας στη Σύνοδο είχε ιδιαίτερα θερμή τόσο με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι όσο και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι.
Κατά τα άλλα όπως βλέπετε και στη φωτογραφία, πριν ξεκινήσει η συνάντηση, ο Κάρολος Παπούλιας, μελετάει το σχεδιάγραμμα που δείχνει πού κάθεται ο καθένας, δεδομένου ότι είναι η πρώτη φορά που ο ίδιος μετέχει σε Σύνοδο Κορυφής.
Λίγο πριν ξεκινήσει η Σύνοδος Κορυφής έγινε η γνωριμία του Κάρολου Παπούλια με την Άνγκελα Μέρκελ. Τη γνωριμία έκανε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς.
Τι δήλωσαν οι ηγέτες της Ευρωζώνης
"Αυτή είναι μία συνάντηση στην οποία θα υιοθετήσουμε σημαντικά μέτρα για την ανάπτυξη και την απασχόληση", τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι στην εισήγησή του στη Σύνοδο Κορυφής. "Οι άνθρωποι στην Ευρώπη είναι ανήσυχοι για το παρόν και νευρικοί για το μέλλον", επισήμανε, προσθέτοντας: "Περιμένουν να δώσουμε ένα σαφές μήνυμα για το μέλλον, για το τι θέλουμε να πετύχουμε και πώς θα φτάσουμε από αυτό"¨.
"H ανάκτηση της ανάπτυξης στις οικονομίες μας και η δημιουργία θέσεων εργασίας, ιδίως για τους νέους, απαιτεί άμεση δράση. Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο νόμισμα μας απαιτεί σταθερότητα και μία αξιόπιστη προοπτική για το μέλλον.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το έργο μας για την ανάπτυξη και την απασχόληση και ο προβληματισμό μας σχετικά με το μέλλον της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης είναι ζωτικής σημασίας σε αυτό το στάδιο", συμπλήρωσε ο Ρομπάι.
O πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προσφώνησε και τον Κάρολο Παπούλια, λέγοντας ότι αντικαθιστά τον Αντώνη Σαμαρά.
"Σήμερα, το πακέτο για την ανάπτυξη και την εργασία βρίσκεται στο επίκεντρο της συζήτησης. Έχουμε δουλέψει πάνω σε αυτό σε όλες της Συνόδους αυτού του έτους, τον Ιανουάριο, το Μάρτιο και τώρα. Σήμερα είναι πλήρως επεξεργασμένο, ώστε να μπορούμε να το εγκρίνουμε" δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής.
"Η ανάπτυξη πρέπει να είναι στην καρδιά των δεσμεύσεων μας" επανέλαβε από την πλευρά του ο Ολάντ.
"Βρίσκομαι εδώ για να δώσουμε στην Ευρώπη την απαραίτητη δύναμη, την ενότητα και την αλληλεγγύη. Βρίσκομαι εδώ για να πετύχουμε πολύ γρήγορες λύσεις προκειμένου να στηρίξουμε τις χώρες που βρίσκονται σε μεγαλύτερη δυσκολία στις αγορές αν και έχουν καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες για να αποκαταστήσουν τα δημοσιονομικά τους" σημείωσε.
"Το κόστος δανεισμού για την Ισπανία είναι πολύ υψηλό αυτήν τη στιγμή και νομίζω ότι η ΕΕ πρέπει να έχει επίγνωση αυτού του γεγονότος και ότι πρέπει να ληφθούν αποφάσεις", επισήμανε από ο ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι.
Καταφθάνοντας στη Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είπε: "Πρέπει να συζητήσουμε το θέμα της ανάπτυξης, πρέπει να συζητήσουμε τα βραχυπρόθεσμα προβλήματα στις χρηματαγορές".
πηγή enikos.gr
ΝΕΑ ΑΥΤΟΚΤΩΝΙΑ.......ΤΏΡΑ
Ηλικιομένος επεσε στο κενό όταν ήρθε ο δικαστικός κλητήρας
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες: Πρόκειται για άνδρα μεγάλης ηλικίας ο οποίος κατοικεί στην οδό Μπουμπουλίνας στο Γαλάτσι. Αυτή την ώρα μεταφέρεται στο νοσοκομείο "Γεννηματάς". Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν οτι ο άτυχος άνδρας βούτηξε στο κενό όταν στο σπίτι πήγε δικαστικός κλητήρας για κατάσχεση.
Η ΖΕΣΤΗ ΕΞΑΤΜΙΖΗ ΤΗΝ ΔΗΜΑΡ......
Νέες παραιτήσεις στη ΔΗΜΑΡ;
Ο κ. Μπαγεώργος, ιδρυτικό στέλεχος της ΔΗΜΑΡ, που ανήκει στην ομάδα των στελεχών τα οποία διαφωνούσανμε τη συμμετοχή του κόμματος στην κυβέρνηση , είναι κορυφαίο στέλεχος και πολιτικός συνοδοιπόρος του Φώτη Κουβέλη ήδη από την εποχή του ΚΚΕ Εσωτερικού, της ΕΑΡ και του ΣΥΝ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου, ο κ. Μπαγεώργος έχει στείλει σχετική επιστολή στον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη, με τον οποίο θα συναντηθεί απόψε προκειμένου να του διασαφηνίσει τις προθέσεις του για το αν θα μείνει η θα φύγει από το κόμμα.
Παράλληλα, τα υπόλοιπα στελέχη που ανήκαν στην «Ανανεωτική Πτέρυγα» του ΣΥΝ και διαφωνούν με τη στήριξη της κυβέρνησης Σαμαρά εμφανίζονται αποφασισμένα να παραμείνουν μεν στο κόμμα, συγκροτώντας ωστόσο, έναν άτυπο πόλο εσωκομματικής αντιπολίτευσης.
ΖΗΤΩ Ο ΝΟΤΟΣ forza Italia...Αι σιχτήρ Βρομο-Ούνοι..
ΤΕΛΟΣ -ΤΕΛΟΣ ΞΕΦΤΥΛΕΣ ΒΡΟΜΟ -ΟΥΝΟΙ ΥΠΕΡΩΠΤΕΣ
ΜΠΡΑΒΩ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΠΟΥ ΠΗΡΕ ΤΟ ΑΙΜΑ ΜΑΣ ΠΙΣΩ
Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012
Ελλάδα: Παγκόσμιος Ηγέτης στην Αλλαγή / Μεταμόρφωση
Ένα μήνυμα εμπιστοσύνης στους Έλληνες από τον Άλαν Κοέν*
Το κείμενο της επιστολής προέρχεται από τον Οργανισμό Προσωπικής Εξέλιξης (περισσότερα εδώ)Το έθνος της Ελλάδας έχει γίνει το επίκεντρο της προσοχής του κόσμου ολόκληρου. Τα μάτια όλων είναι στραμμένα στην κυβέρνηση της Ελλάδας και σ' εσάς τους Έλληνες, για να δουν πώς θα διαχειριστείτε τις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζετε.
Επειδή συγκαταλέγω τους Έλληνες ανάμεσα στους πιο αγαπημένους αδελφούς και αδελφές μου, θα ήθελα να σας προσφέρω κάποιες προοπτικές που ελπίζω ότι θα σας βοηθήσουν να κινηθείτε με χάρη μέσα από αυτή την κρίση και να βγείτε θριαμβευτές. Μετά από πολλά χρόνια δουλειάς με ανθρώπους και ομάδες που στέκονταν σε κρίσιμα σταυροδρόμια, έχω γίνει ένα είδος ειδικού στη διαχείριση κρίσεων, κυρίως στην πνευματική διάσταση της ζωής.
Για να ξεκινήσετε, επαναπροσδιορίστε την κατάσταση που βρίσκεται μπροστά σας ως θετική ευκαιρία. Όπως σας έχουν πει, η κινεζική λέξη για την "κρίση" προέρχεται από δύο άλλες λέξεις: "κίνδυνος" και "ευκαιρία". Και ναι, υπάρχει κίνδυνος, και ναι, υπάρχει ευκαιρία. Όσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος, τόσο σπουδαιότερη η ευκαιρία. Αντί να βλέπετε την οικονομική και πολιτική κατάσταση σαν τοίχο, θεωρήστε την ως πόρτα. Όταν ανακαλύψετε την πόρτα και τη διαβείτε, τότε θα περάσετε, στην άλλη πλευρά και θα ζήσετε μια πιο πλούσια ζωή.
Το 2012 και τα αμέσως επόμενα χρόνια είναι χρόνια τεράστιας μεταμόρφωσης / αλλαγής. Πολλά από τα παλιά συστήματα της οικονομίας, της θρησκείας, της εκπαίδευσης, των επιχειρήσεων, της πολιτικής και άλλων θεσμών, που κάποτε θεωρούνταν σταθερά, στερεά και αξιόπιστα, τώρα γκρεμίζονται. Διαλύονται επειδή έχουν γίνει δυσλειτουργικά. Δεν εξυπηρετούν το σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκαν αρχικά και δεν βοηθούν τους ανθρώπους που τα χρειάζονται.
Δεν μιλώ μόνο για την ελληνική οικονομία, αλλά και για την παγκόσμια, έτσι όπως έχει καταλήξει να είναι. Όταν οι άνθρωποι και οι θεσμοί είναι υγιείς και ευθυγραμμισμένοι με την ακεραιότητα, τότε αναπτύσσονται και ευημερούν. Όταν τα συστήματα δεν είναι ευθυγραμμισμένα με την υπηρεσία, η δύναμη της ζωής τα έχει εγκαταλείψει και πρέπει να καταρρεύσουν και να πεθάνουν, για το κοινό καλό.
Εάν δεν αναγνωρίσετε ότι υπάρχει ένας καλύτερος τρόπος για να ζήσετε, θα φοβάστε και θα αντιστέκεστε στα συστήματα που πεθαίνουν. Θα γαντζώνεστε σε αυτά, συνεχίζοντας την προσπάθεια να τα διορθώσετε, και θα αγωνίζεστε να τα κρατήσετε ζωντανά.
Αλλά αν ένα σύστημα δεν βρίσκεται σε αρμονία με την καλοσύνη ή την αποτελεσματικότητα, ή αν έχει χρησιμοποιηθεί με καταχρηστικό τρόπο και έτσι δεν εξυπηρετεί πλέον το μεγαλύτερο καλό της πλειονότητας, τότε το καλύτερο που θα μπορούσε να συμβεί είναι να καταρρεύσει.
Το κλειδί για να κυριαρχήσετε σε αυτή την κατάρρευση είναι να ανυψώσετε το όραμά σας έτσι ώστε να δείτε έναν καλύτερο τρόπο που μπορεί να αντικαταστήσει αυτό το σύστημα, και στη συνέχεια να επικεντρώσετε όλη σας την προσοχή στο θετικό σημείο όπου πρόκειται να πάτε και όχι στο αρνητικό σημείο από το οποίο προέρχεστε. Μερικές φορές χρειάζεται να αηδιάσουμε εντελώς με τον τρόπο που ζούμε, ώστε να αποκτήσουμε ένα ισχυρό κίνητρο για να βρούμε έναν καλύτερο τρόπο. "Ο πόνος σπρώχνει, ενώ το όραμα έλκει".
Αυτή τη στιγμή, απαιτούνται βαθιά πίστη και εμπιστοσύνη. Χρειάζεται να εμπιστευθείτε την ευρύτερη εικόνα της ζωής, το βαθύτερο επίπεδο της αλλαγής / μεταμόρφωσης, περισσότερο από το επιφανειακό επίπεδο του "φαίνεσθαι".
Όλοι οι μεγάλοι πνευματικοί δάσκαλοι μας παροτρύνουν να μην ξεγελιόμαστε από τα φαινόμενα, που είναι πάντα παραπλανητικά. Πίσω από τα φαινόμενα, η πραγματικότητα του πνεύματος παραμένει ακλόνητη και σταθερή. Ακόμη και αν τα φαινόμενα δείχνουν έλλειψη, το Σύμπαν έχει αφθονία. Η φύση κινείται πάντα προς τη μεγαλύτερη ευημερία.
Αν μπορέσετε, σε μια εποχή εξωτερικής αλλαγής, ακόμη και χάους, να παραμείνετε πιστοί στην εσώτερη γαλήνη και την εμπιστοσύνη, τότε θα αποκτήσετε βαθιά πνευματική γνώση. Είναι εύκολο να είμαστε χαλαροί και χαρούμενοι όταν τα πράγματα πηγαίνουν καλά. Αλλά όταν έρχονται δύσκολες εποχές, τότε είναι η στιγμή να αποδείξουμε τους νόμους του Σύμπαντος και να επιτύχουμε αληθινή πνευματική εξέλιξη.
Ως άτομα και ως μέρος της συλλογικής συνείδησης του ελληνικού έθνους και ολόκληρου του κόσμου, έχετε "εγγραφεί" σε αυτή την εμπειρία. Έχουμε ένα "συμβόλαιο ψυχής", να αντιμετωπίσουμε και να κατακτήσουμε αυτά τα ζητήματα. Σας συγχαίρω για το θάρρος σας να εισέλθετε σε ένα χώρο σκοτεινό για να τον φωτίσετε. Το φως που λάμπει στο σκοτάδι είναι πολύ πιο ισχυρό από το φως που λάμπει ανάμεσα σε άλλα φώτα. Αυτός είναι ο ρόλος σας τούτη την κρίσιμη στιγμή: μείνετε σε επαφή με το εσώτερο φως σας, ανεξάρτητα με το τι λένε ή τι κάνουν οι άλλοι. Τότε γίνεστε κυριολεκτικά το φως του κόσμου.
Το έργο του Οργανισμού Προσωπικής Εξέλιξης, ο οποίος καθοδηγείται για πολλά χρόνια από τον Αντώνη Καλογήρου και την αφοσιωμένη οικογένεια και το προσωπικό του, είναι ζωτικής σημασίας για τη μεταμόρφωση/αλλαγή που συμβαίνει τώρα. Ο Οργανισμός είναι θεμελιωμένος πάνω στις βασικές πνευματικές αρχές, τις οποίες πρέπει να εφαρμόσετε για να θριαμβεύσετε πάνω στην πρόκληση που αντιμετωπίζετε. Καμία δυσκολία δεν μπορεί να νικήσει κάποιον που είναι καλά εδραιωμένος στη δική του πνευματική ταυτότητα. Όλο το έργο που ο Αντώνης και ο Οργανισμός έχουν κάνει όλα αυτά τα χρόνια έχει οδηγήσει σε αυτή τη σημαντική στιγμή. ΤΩΡΑ είναι η ώρα να ζήσετε αυτά που έχετε διδαχθεί. Ο Αντώνης είναι ένας ηγέτης με όραμα, που θα εκτιμάται όλο και περισσότερο όσο περνάει ο καιρός. Σας παροτρύνω να δώσετε προσοχή στις
αρχές που φωτίζει διδάσκοντας, γιατί οι αρχές αυτές μπορούν να κάνουν όλη τη διαφορά στη ζωή σας και στο πεπρωμένο της Ελλάδας.
Και πάλι η Ελλάδα βρίσκεται στο προσκήνιο της παγκόσμιας αλλαγής. Ακριβώς όπως οδηγήσατε κάποτε τον κόσμο στη δημοκρατία, τη γλώσσα, τον πολιτισμό, την αρχιτεκτονική, την τέχνη, τη σωματική ευεξία και τον εορτασμό της ζωής, τώρα καλείστε να γίνετε ο παγκόσμιος ηγέτης στην ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ/ΑΛΛΑΓΗ. Παίρνετε μια δύσκολη κατάσταση και τη χρησιμοποιείτε για να αναβαθμίσετε την οικονομία, την κυβέρνηση και το εμπόριο. Δείχνετε στον κόσμο ότι η πραγματική οικονομία φροντίζει όλους όσοι συμβάλλουν σε αυτήν. Λέτε στον κόσμο: "Νοιαζόμαστε για την ποιότητα της ζωής μας. Πιστεύουμε ότι υπάρχουν αρκετά για όλους. Εμείς δεν θα συμβιβαστούμε με μια διαλυμένη οικονομία. Αξίζουμε το καλύτερο και ΘΑ ΒΡΟΥΜΕ τον τρόπο να το πετύχουμε".
Και άλλα έθνη θα ακολουθήσουν την Ελλάδα στο δρόμο από την κατάρρευση στη θεαματική πρόοδο, από το "αφήνω άλλους να αποφασίζουν για τη μοίρα μου" στην αυτοδιάθεση, από το φόβο στην αγάπη. Μην περνάτε ούτε μια στιγμή επικρίνοντας ή κατηγορώντας. Αντί γι' αυτό, εστιάστε όλη σας την προσοχή και την ενέργεια στην οικοδόμηση του κόσμου στον οποίο θέλετε να ζήσετε, έναν κόσμο πολύ πιο αληθινό και ικανοποιητικό από αυτόν που σας δόθηκε.
Οι προσευχές μου, καθώς και οι προσευχές πολλών εκατομμυρίων στην Αμερική και σε ολόκληρο τον κόσμο, είναι μαζί σας. Είμαστε εσείς. Πιστεύουμε σε εσάς και αναγνωρίζουμε ότι έχετε τη σοφία και την καρδιά να γίνετε οι αλχημιστές της χιλιετίας, μετατρέποντας το μόλυβδο των κοινότοπων εμπειριών στο χρυσό της πνευματικής αφύπνισης. Ακόμη και όταν η κυβέρνησή σας προσπαθεί να βρει τρόπους για να διαχειριστεί το χρυσό του κόσμου, εσείς πρέπει να επιδιώξετε να βρείτε ένα νέο τρόπο να διαχειριστείτε το χρυσό του πνεύματός σας. Η τράπεζα του πνεύματος δεν μπορεί ποτέ να εξαντληθεί ή να χρεοκοπήσει. Ακριβώς εδώ που βρίσκεστε, ΕΙΣΤΕ πάρα πολύ πλούσιοι. ΤΩΡΑ είναι η ώρα να κάνετε ανάληψη από τον εσωτερικό σας τραπεζικό λογαριασμό και να κάνετε την Ελλάδα, για άλλη μια φορά, το πλουσιότερο έθνος στη Γη.
Η αγάπη, οι προσευχές και οι ευλογίες μου είναι μαζί σας.
Άλαν Κοέν
*Ο
Άλαν Κοέν είναι από τους πιο δημοφιλείς και εμψυχωτικούς
ομιλητές-συγγραφείς της Αμερικής. Είναι ψυχολόγος με Μάστερ στην
εκπαίδευση στις ανθρώπινες σχέσεις. Τα βιβλία, οι κασέτες και τα
μεταμορφωτικά του σεμινάρια έχουν αγγίξει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων
που βρήκαν το θάρρος να πιστέψουν στον εαυτό τους και να ακολουθήσουν
τα όνειρά τους.
en-gr.com
Καταφτάνει η τρόικα, αναμένεται ανώμαλη προσγείωση
Της Δήμητρας Καδδά
«Ανέβασε τον πήχη η κυβέρνηση και η τρόικα έρχεται να τον προσγειώσει» ανέφερε στέλεχος με μακρά εμπειρία στις διαπραγματεύσεις, περιγράφοντας το κλίμα που αναμένεται ότι θα αντιμετωπίσει την προσεχή εβδομάδα η κυβέρνηση στην πρώτη της επαφή με την τρόικα που έρχεται μετά από τρίμηνη απουσία για να... μείνει.
Οι επιτηρητές έχουν εκφράσει σε κυβερνητικά στελέχη τις προηγούμενες ημέρες τη θέση τους: πρώτα έλεγχος και ξεπάγωμα μνημονίου, μετά γραπτή δέσμευση της Ελλάδας για τα μέτρα του 2012- 2013 και εν συνεχεία, επικαιροποίηση (review) του Μνημονίου και επόμενη δόση.
Οι δανειστές γνωρίζουν ότι έχουν το χρονικό πλεονέκτημα. Τα διαθέσιμα του δημοσίου επαρκούν έως τις 20- 21 Ιουλίου και μόνο με άτυπη έγκριση της τρόικας μπορούν να βρεθούν τα 4 δισ. ευρώ περίπου που απαιτούνται επιπλέον έως το τέλος Αυγούστου (να δώσει το ΟΚ η τρόικα θα βρεθούν προσωρινά από δανεικά από το ΤΧΣ, το PSI και εκδόσεις εντόκων).
Όσο για την επόμενη επίσημη δόση, αυτή το νωρίτερο μπορεί να εγκριθεί εντός του Αυγούστου. Θα εγκριθεί τότε με βάση το καλό σενάριο: η τρόικα να έρθει, να ελέγξει, να ζητήσει προαπαιτούμενες ενέργειες, να ξαναφτιάξει με τη νέα κυβέρνηση το πρόγραμμα, να φτιάξει την έκθεση προόδου και αυτή να εγκριθεί από ΔΝΤ και ΕΕ ώστε να έρθει η δόση. Μόνο η διαδικασία συγγραφής σε αυτό το σενάριο, υπολογίζεται σε 2- 3 εβδομάδες το λιγότερο και προϋποθέτει ότι τρόικα και κυβέρνηση θα συμφωνήσουν χωρίς καθυστερήσεις και πισωγυρίσματα σε όλα τα μέτρα.
Μόνο που υπάρχει και ένα άλλο σενάριο, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη: η τρόικα, με την «εντολή» των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, φέρεται να ζητά πρωτίστως αποδείξεις εγγράφως ότι το Μνημόνιο θα εφαρμοσθεί. Δηλαδή ζητά στον νέο Προυπολογισμό (που συνήθως ανακοινώνεται Σεπτέμβριο) να καταγράφονται όλα τα μέτρα που θα διασφαλίζουν την έως τότε μείωση του ελλείμματος.
Αν δεν καμφθούν οι απαιτήσεις της, τότε εκφράζονται φόβοι ότι το χρονοδιάγραμμα θα αλλάξει, όπως συνέβη και τον προηγούμενο Σεπτέμβριο όταν η τρόικα έφυγε και ξαναγύρισε όταν πλέον η κυβέρνηση ήταν έτοιμη να δείξει έργο και να δώσει... δεσμεύσεις.
Η τρόικα φέρεται ότι ολοκληρώνει τη δική της προετοιμασία. Παρακολουθεί στενά σύμφωνα με πληροφορίες τις κυβερνητικές δεσμεύσεις, καταμετρά τα μέτρα - παροχές (ένας πρώτος υπολογισμός χωρίς να ληφθούν ισοδύναμα κάνει λόγο για άνω των 10 δισ. ευρώ τρύπα στο δημοσιονομικό πρόγραμμα).
Αν δεν αλλάξει και πάλι το πρόγραμμα, η κάθοδος αναμένεται να ξεκινήσει με τους επικεφαλής την Κυριακή ή τη Δευτέρα (τη Δευτέρα ξεκινά και η παράλληλη επίσκεψη του Χόστ Ράιχενμπαχ της Ομάδας Δράσης) και την Τρίτη να ξεκινήσει η εφόρμηση των τεχνικών κλιμακίων. Μέσα στην εβδομάδα θα διεξαχθεί Euro Working Group που θα αφορά και στην Ελλάδα για τη σύνοδο του Ιουλίου.
Το χρονικό κλείδωμα των επαφών εξαρτάται από την ορκωμοσία του νέου υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα που περιμένει τον απερχόμενο Γιώργο Ζανιά να επιστρέψει από τις Βρυξέλλες για να παραιτηθεί και να έρθει η σειρά του να ορκισθεί. Εν τω μεταξύ χθες είχε την πρώτη του επίσημη ενημέρωση στο υπουργείο Οικονομικών από τον αρμόδιο γενικό γραμματέα Ηλία Πλασκοβίτη, ενώ συναντήθηκε και με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργο Προβόπουλο. Μέσα στο Σαββατοκύριακο αναμένεται ότι θα ενημερωθεί από τον απερχόμενο υπουργό, τον αναπληρωτή και υπεύθυνο για δαπάνες και διαθέσιμα Χρήστο Σταϊκούρα και τον υφυπουργό εσόδων Γιώργο Μαυραγάνη.
Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη πρώτα θέματα στην ατζέντα του υπουργού Οικονομικών θα είναι η αποπληρωμή των χρεών του δημοσίου προς ιδιώτες (6,3 δισ. ευρώ), η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η συγκράτηση του ελλείμματος και η στήριξη της ανάπτυξης.
Δύσκολο να εκτιμηθεί πόσο θα διαρκέσει η επίσκεψη της τρόικα
Η τρόικα θα επιστρέψει στην Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα για να πραγματοποιήσει τον έλεγχο στα δημόσια οικονομικά της χώρας, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Amadeu Altafaj-Tardio όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.
Ο Altafaj δεν θέλησε να κάνει κάποια εκτίμηση για τη διάρκεια της επίσκεψης. "Είναι πάντα πολύ δύσκολο όταν πρόκειται για την Ελλάδα να γίνει κάποια πρόβλεψη για το πόσο θα διαρκέσει η αξιολόγηση", δήλωσε.Πηγή:capital.gr
FT Deutschaland: Υπάρχει μυστικό σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα Financial Times Deutschland, η σύνοδος Κορυφής, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες, επεξεργάζεται μυστικό σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης.
Όπως αναφέρεται στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας, το σχέδιο
έχει αντικείμενο τον βραχυπρόθεσμο κατευνασμό των αγορών, κυρίως σε
σχέση με την Ισπανία και την Ιταλία και αναμένεται να συζητηθεί από τους
αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων οι οποίοι συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό
Συμβούλιο αύριο το μεσημέρι. Όπως επισημαίνεται, πάντως, ως χθες το
βράδυ, η γερμανική κυβέρνηση δεν είχε συμφωνήσει.
Κορυφαίοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τονίζεται στο δημοσίευμα, επιβεβαίωσαν ότι υπάρχουν σκέψεις για ένα πακέτο έκτακτης ανάγκης. «Το ζήτημα των ευρωομολόγων ή των eurobills είναι κατ' αρχήν νεκρό», δήλωσε στην εφημερίδα κοινοτικός αξιωματούχος και διευκρίνισε ότι αυτό που συζητείται αντ' αυτού είναι πώς τα κεφάλαια των μηχανισμών στήριξης --ΕΤΧΣ και ΕΜΣ-- θα μπορέσουν να διατεθούν κατά τρόπο ώστε να οδηγηθούμε σε χαμηλά επιτόκια, αποδεκτά από τα κράτη που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.
Νωρίτερα σήμερα πάντως, αναφέρεται στο δημοσίευμα, κύκλοι της γερμανικής κυβέρνησης παραδέχονταν ότι υπάρχουν εργαλεία, όπως η πώληση ομολόγων στην πρωτογενή και στην δευτερογενή αγορά, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν.
Κορυφαίοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τονίζεται στο δημοσίευμα, επιβεβαίωσαν ότι υπάρχουν σκέψεις για ένα πακέτο έκτακτης ανάγκης. «Το ζήτημα των ευρωομολόγων ή των eurobills είναι κατ' αρχήν νεκρό», δήλωσε στην εφημερίδα κοινοτικός αξιωματούχος και διευκρίνισε ότι αυτό που συζητείται αντ' αυτού είναι πώς τα κεφάλαια των μηχανισμών στήριξης --ΕΤΧΣ και ΕΜΣ-- θα μπορέσουν να διατεθούν κατά τρόπο ώστε να οδηγηθούμε σε χαμηλά επιτόκια, αποδεκτά από τα κράτη που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.
Νωρίτερα σήμερα πάντως, αναφέρεται στο δημοσίευμα, κύκλοι της γερμανικής κυβέρνησης παραδέχονταν ότι υπάρχουν εργαλεία, όπως η πώληση ομολόγων στην πρωτογενή και στην δευτερογενή αγορά, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν.
ΚΑΝΟΥΝ ΛΑΘΟΣ.. ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ
Όταν
λέει ο Βενιζέλος οτι θα κλείσει το ΠΑΣΟΚ και θα αλλάξει όνομα δεν
πιστεύω οτι εννοεί οτι θα αλλάξει ΑΦΜ και θα φεσώσει τον Ελληνικό λαό
μέσω Αγροτικής τράπεζας με τουλάχιστον 100.000.000 Ευρώ.....
Την ώρα που κατάσχονται σπίτια για 1000 ευρώ νομίζει οτι θα δεχτούμε φέσι 100.000.000 με την κάλυψη της συγκυβέρνησης;
ΚΑΝΟΥΝ ΛΑΘΟΣ
ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ
ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΛΛΟΙ
ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ
ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ
Την ώρα που κατάσχονται σπίτια για 1000 ευρώ νομίζει οτι θα δεχτούμε φέσι 100.000.000 με την κάλυψη της συγκυβέρνησης;
ΚΑΝΟΥΝ ΛΑΘΟΣ
ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ
ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΛΛΟΙ
ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ
ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ
Οδικό χάρτη ενοποίησης ζητά η Σύνοδος
Την διαμόρφωση συγκεκριμένου οδικού χάρτη για την οικονομική και νομισματική ένωση έως
το τέλος του έτους ζητούν οι ηγέτες της ΕΕ από τους Rompuy, Barroso,
Juncker και Draghi που επιμελήθηκαν τη σχετική πρόταση, σύμφωνα με το
προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων της Συνόδου, μεταδίδει το Reuters.
Αναφορικά με την τραπεζική ενοποίηση, οι ηγέτες της ΕΕ σημειώνουν ότι θα πρέπει να καλύπτει όλες τις χώρες της Ένωσης, αλλά θα πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη διαφοροποίησης μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης και των υπόλοιπων χωρών.
Σημειώνεται ότι η πρόταση που έχουν καταθέσει τα τέσσερα κορυφαία στελέχη της Ε.Ε. για την περαιτέρω ενοποίηση, δίνει στην Ένωση την εξουσία να υπαγορεύει μεταβολές σε εθνικούς προϋπολογισμούς.
Στο τραπέζι ανάσες για Ισπανία-Ιταλία μέσω ESM
Επί τάπητος στη Σύνοδο η δυνατότητα ενεργοποίησης του ταμείου διασώσεων της Ε.Ε. σε αγορές ισπανικών και ιταλικών ομολόγων στην πρωτογενή αγορά, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, που επικαλείται το Reuters.
Τόσο ο προσωρινός μηχανισμός, ΕFSF, όσο και ο μόνιμος μηχανισμός ESM που τίθεται σε ισχύ την επόμενη εβδομάδα έχουν τη δυνατότητα να παράσχουν εγγυήσεις για τα κρατικά ομόλογα που διατίθενται σε δημοπρασίες, κάτι που δεν έχει χρησιμοποιηθεί ακόμη. "Θα πρέπει να εξετάσουμε τα υφιστάμενα εργαλεία και αν τόσο ο EFSF, όσο και ο ESM μπορούν να αγοράζουν ομόλογα στην πρωτογενή αγορά. Έχει νόημα να το εξετάσουμε", δήλωσε η πηγή του πρακτορείου.
Αναφορικά με την τραπεζική ενοποίηση, οι ηγέτες της ΕΕ σημειώνουν ότι θα πρέπει να καλύπτει όλες τις χώρες της Ένωσης, αλλά θα πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη διαφοροποίησης μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης και των υπόλοιπων χωρών.
Σημειώνεται ότι η πρόταση που έχουν καταθέσει τα τέσσερα κορυφαία στελέχη της Ε.Ε. για την περαιτέρω ενοποίηση, δίνει στην Ένωση την εξουσία να υπαγορεύει μεταβολές σε εθνικούς προϋπολογισμούς.
Στο τραπέζι ανάσες για Ισπανία-Ιταλία μέσω ESM
Επί τάπητος στη Σύνοδο η δυνατότητα ενεργοποίησης του ταμείου διασώσεων της Ε.Ε. σε αγορές ισπανικών και ιταλικών ομολόγων στην πρωτογενή αγορά, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, που επικαλείται το Reuters.
Τόσο ο προσωρινός μηχανισμός, ΕFSF, όσο και ο μόνιμος μηχανισμός ESM που τίθεται σε ισχύ την επόμενη εβδομάδα έχουν τη δυνατότητα να παράσχουν εγγυήσεις για τα κρατικά ομόλογα που διατίθενται σε δημοπρασίες, κάτι που δεν έχει χρησιμοποιηθεί ακόμη. "Θα πρέπει να εξετάσουμε τα υφιστάμενα εργαλεία και αν τόσο ο EFSF, όσο και ο ESM μπορούν να αγοράζουν ομόλογα στην πρωτογενή αγορά. Έχει νόημα να το εξετάσουμε", δήλωσε η πηγή του πρακτορείου.
Στο πακέτο ανάπτυξης επικεντρώθηκε και η Γερμανίδα καγκελάριος, Α. Μέρκελ, λίγο πριν από την εκκίνηση της Συνόδου. "Σήμερα, το πακέτο για την ανάπτυξη και την εργασία βρίσκεται στο επίκεντρο της συζήτησης. Έχουμε δουλέψει πάνω σε αυτό σε όλες τις συνόδους αυτού του έτους, τον Ιανουάριο, τον Μάρτιο και τώρα. Σήμερα είναι πλήρως επεξεργασμένο, ώστε να μπορούμε να το εγκρίνουμε" ανέφερε σύμφωνα με το Reuters η Α. Merkel.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να εργαστούν στη σύνοδο κορυφής για τη λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων που θα βοηθήσουν άμεσα τις χώρες που βρίσκονται υπό πίεση, τόνισε από την πλευρά του ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.
"Αν επιτύχουμε να έχουμε περισσότερη ανάπτυξη μέσα από το σύμφωνο που θα υιοθετήσουμε, ένα μακροπρόθεσμο όραμα και άμεσα μέτρα για τη στήριξη των κρατών που έχουν καταβάλει προσπάθειες, αλλά δεν μπορούν να υποστηρίξουν υπερβολικά υψηλά επιτόκια, τότε θα έχουμε κάνει τη δουλειά μας" υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Ολάντ.
Ο Φινλανδός πρωθυπουργός Jyrki Katainen πρότεινε την έκδοση καλυμμένων ομολόγων από τις χώρες που βρίσκονται υπό πίεση, με τον ESM και τον EFSF να είναι έτοιμοι να παρέμβουν διασφαλίζοντας την επιτυχία των εκδόσεων.
Πιο σκληρή ήταν η γραμμή από τον Ολλανδό πρωθυπουργό, Μαρκ Ρούτε, που σημείωσε ότι δεν χρειάζονται νέα εργαλεία, η Ισπανία και η Ιταλία θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τους μηχανισμούς διασώσεων της Ε.Ε. και να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πηγές του Reuters, εγκρίθηκε η παραμονή του Ζ. Κ. Γιούνκερ στο τιμόνι του Eurogroup ενώ ο Klaus Regling αναμένεται να τεθεί επικεφαλής του μόνιμου μηχανισμού διασώσεων της ΕΕ, ESM, που τίθεται σε ισχύ στις αρχές Ιουλίου.
Rajoy: Πολύ υψηλό το κόστος δανεισμού για την Ισπανία-Η Ε.Ε. πρέπει να πάρει αποφάσεις
Το κόστος δανεισμού της Ισπανίας είναι υπερβολικά υψηλό, δήλωσε την Πέμπτη ο Iσπανός πρωθυπουργός Mariano Rajoy, λέγοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να λάβει αποφάσεις για την εκτόνωση των πιέσεων.
"Η χρηματοδότηση της χώρας πραγματοποιείται με πολύ υψηλό κόστος και πολλοί ισπανικοί οργανισμοί δεν έχουν καν πρόσβαση στις αγορές", ανέφερε πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής ο κ. Rajoy.
"To κόστος δανεισμού της Ισπανίας είναι πολύ υψηλό αυτήν τη στιγμή και πιστεύω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να το αναγνωρίσει αυτό και ότι θα πρέπει να παρθούν αποφάσεις", πρόσθεσε, σύμφωνα με το Reuters.
Όσον αφορά την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ο κ. Rajoy υποστήριξε ότι είναι μια ιδέα με υπέρ και κατά και ότι δεν πιστεύει πως θα επιλυθεί στη σύνοδο κορυφής.
Πηγη euro2day
ΥΠΟΚΛΙΘΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ!!!!
-Το σύνθημα που ακούγεται από τους οπαδούς ποδοσφαιρικής ομάδας(Ultras Crotone)
της πόλης Crotone [ (Κρότων), αρχαία ελληνική πόλη της Κάτω Ιταλίας], είναι το εξής: Salutate la Magna Grecia!!!
-Σε Ελληνικά: ΧΑΙΡΕΤΗΣΤΕ -ΥΠΟΚΛΙΘΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ!!!!
-Εκτός από την Ultras Crotone, υπάρχει και η ομάδα της Βερόνας που ονομάζετε «HELLAS-VERONA» και για σύμβολο της έχει την Ελληνική σημαία με μόνη διαφορά τα χρώματα,αντί για γαλανόλευκο έχουν το κίτρινο-μπλε.
-Ο Κρότων ή Κρότωνας υπήρξε αρχαία ελληνική αποικία στην ανατολική ακτή της Καλαβρίας, στις εκβολές του ποταμού Αισάρου, που ιδρύθηκε περίπου το 710 π.Χ. από Αχαιούς. Αφού κυρίευσε την προς βορειοδυτικά ορεινή χώρα και τα χαλκωρυχεία του κόλπου της Τερίνης, ίδρυσε μικρό κράτος εκτεινόμενο από την Αδριατική ως την Τυρρηνική Θάλασσα.
Handelsblatt:«Nein! No! Non!» 3 ΟΧΙ = ΝΑΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ:
«Nein! No! Non!» διαβάζουμε στο πρωτοσέλιδο της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt.
Στο κύριο άρθρο ο σχολιαστής παρατηρεί: «Λίγες ώρες πριν τη Σύνοδο
Κορυφής οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών έριξαν ένα πυροτέχνημα ιδεών
αποσκοπώντας σε νέες εγγυήσεις από τη Γερμανία. Όμως αυτό πλήττει τα
συμφέροντά μας, αλλά και την ευρωπαϊκή ιδέα. (..) Κάποιος θα πρέπει να
εξηγήσει στους εταίρους μας στη Σύνοδο Κορυφής ότι δεν ωφελεί κανέναν αν
η Γερμανία αρχίσει να προσφέρει απλόχερα τους καρπούς της δουλειάς της.
Το αντίθετο μάλιστα: Ναι στην Ευρώπη, σημαίνει όχι στις προτάσεις του
Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Η αντικατάσταση δουλειάς και κόπου, που είναι
καθοριστικά συστατικά της οικονομίας της αγοράς, από την κατανάλωση και
τα δάνεια μας έφεραν εδώ που βρισκόμαστε σήμερα. Ένα ξεκάθαρο 'όχι' στις
προτάσεις Μπαρόζο συνεπάγεται ένα σαφές 'ναι' στην Ευρώπη».
ΧΑΡΙΣΤΙΚΗ ΒΟΛΗ ΣΤΙΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ "ΕΓΚΕΦΑΛΟΥΣ" ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ!!!
Έχουν χάσει τη μπάλα τα πουλητάρια στο υπουργείο οικονομικών...όπως αποκάλυψε σήμερα ο γνωστός φοροτεχνικός Αντώνης Μουζάκης τα σαϊνια του υπουργείου δεν διστάζουν να δεσμεύουν τραπεζικούς λογαριασμούς για ψύλλου πήδημα και χωρίν να λογαριάζουν κανέναν...
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση μικρομεσαίου επιχειρηματία, με οφειλές 50.000...Οι "εγκέφαλοι" της εφορίας του δέσμευσαν τρεις τραπεζικούς λογαριασμόυς με συνολικά ποσά 125.000 ευρώ ανάμεσα τους ο λογαριασμός απο τον οποίο πλήρωνε τη μισθοδοσία του προσωπικού του και ο όψεως που πλήρωνε τις επιταγές του...Δεν ιδρώνει το αυτί των καρεκλοκένταυρων της κυβέρνησης αν θα μείνους οι εργαζόμενοι απλήρωτοι ή αν θα σκάσουν οι επιταγές του συγκεκριμένου μικρομεσαίου επιχειρηματία δημιουργώντας πρόβλημα και στον ίδιο αλλά και στους προμηθευτές του...Αυτοί τα λεφτά τους θέλουν και θα τα πάρουν με το έτσι θέλω ακόμη και αν ο ταλαίπωρος επιχειρηματίας κατεβάσει ρολα...Αυτή είναι η νέα κυβέρνηση του Μεσσήνιου που ήρθε για να τονώσει την αγορά και να μας βγάλει απο το τέλμα που μας οδήγησε ο Τζέφρι!
makeleio.gr
Νέος πρόεδρος της Εθνικής ο Γιώργος Ζανιάς;
Τον Γιώργο Ζανιά, νυν υπηρεσιακό υπουργό Οικονομικών, φέρεται να προκρίνει η κυβέρνηση για νέο πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας, όπως αναφέρουν πληροφορίες που δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρόταση έχει ήδη γίνει και ότι ο κ. Ζανιάς την έχει αποδεχτεί.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Βασίλης Ράπανος, πρώην πρόεδρος της Εθνικής, έκανε χθες γνωστή την παραίτησή του επικαλούμενος λόγους υγείας.
Για την θέση του διευθύνοντος συμβούλου, όπως ανέφερε από χθες το Capital.gr, προκρίνεται ο κ. Αλ. Τουρκολιάς, ενώ για την θέση του αντιπροέδρου ο Π. Χριστοδούλου του ΟΔΔΗΧ.
Σημειώνεται ότι αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας στην οποία αναμένεται να υποβάλει την παραίτησή του ο κ. Απόστολος Ταμβακάκης.
Πηγή:capital.gr
ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ VS ΓΚΡΙΖΟΙ ΛΥΚΟΙ
Βίντεο: Η σύγκρουση της Χ.Α. με τους "Γκρίζους Λύκους"
Πρώτη καταχώρηση: 28/06/2012
14:57Κοινωνία
Άναψαν τα αίματα έξω από το τουρκικό προξενείο όταν 20 με 30 περίπου Κύπριοι διαδηλωτές προσπάθησαν να προσεγγίσουν το Τουρκικό Προξενείο όπου πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, προέδρου του Εθνικιστικού Κόμματος της Τουρκίας "Γκρίζοι Λύκοι".
Οι φοιτητές, που φώναζαν συνθήματα και κρατούσαν πανό και ελληνικές σημαίες, προσπάθησαν να προσεγγίσουν το προξενείο και απωθήθηκαν από τους αστυνομικούς, που έκαναν χρήση των γκλομπ, όπως και χημικών.
Η κίνηση στην Αγίου Δημητρίου είχε διακοπεί για πολλή ώρα.
Κλούβες ήταν παραταγμένες στο πάρκο Μανωλάκου Κυριακού και στα στενά γύρω από το προξενείο προκειμένου να εμποδίζουν την κυκλοφορία
Μερικά από τα συνθήματα που φώναζαν οι Κύπριοι φοιτητές είναι:
"Ισαάκ-Σολωμέ δε θα σας ξεχνώ ποτέ"
"Έξω οι Τούρκοι από την Ελλάδα"
"Η Θράκη ανήκει στην Ελλάδα"
"Τούρκοι Μογγόλοι δολοφόνοι"
"Σκ... Σκ... στον τάφο του Κεμάλ"
Το πανό που κρατούσαν οι Κύπριοι φοιτητές έγραφε το σύνθημα: "Δε γίνεται φιλία ελληνοτουρκική όσο στην Κύπρο υπάρχει κατοχή".
Στο σημείο εν τω μεταξύ είχαν καταφθάσει και μέλη της Χρυσής Αυγής, τα οποία φώναζαν κάποιες φορές κοινά συνθήματα με τους Κύπριους φοιτητές.
Παράλληλα φώναζαν συνθήματα κατά του Γιάννη Μπουτάρη, όπως "Μπουτάρη ξεφτύλα προσκύνα τον Αττίλα" και "Μπουτάρη σκουλήκι, η πόλη μας ανήκει".
Δείτε τα Βίντεο:
Το χρονικό:
11:37: Κατέφθασε στο Τουρκικό Προξενείο ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί
11:50: Ο κ. Μπαχτσελί συνάντησε τον Τούρκο Πρόξενο Τουγρούλ Μπιλτεκίν. Σύμφωνα με το πρόγραμμα θα παραμείνει άλλες τρεις ώρες στη Θεσσαλονίκη και αφού γευματίσει θα αναχωρήσει για Σκόπια.
12:00: Στο σημείο πήγαν και αναρχικοί με καλυμμένα πρόσωπα και απειλούνται επεισόδια. Βρίσκονται λίγο πιο πάνω από τη Ροτόντα και ανάμεσα σε Χρυσσαυγίτες και Αναρχικούς βρίσκεται ισχυρή αστυνομική δύναμη καθώς απειλούνται επεισόδια.
12:05: Επιτέθηκε λεκτικά στα μέλη της Χρυσής Αυγής από ένα μπαλκόνι μία γυναίκα, με αποτέλεσμα να υπάρξουν αντεγκλήσεις από τα μέλη του κόμματος.
12:31: Ηρέμησαν σιγά σιγά τα πράγματα έξω από το χώρο του προξενείου, και οι διαδηλωτές αποχώρησαν.
''Υπερήφανος που είμαι Έλληνας'' δηλώνει ο Τόμι Λι (πρώην της Πάμελα Άντερσον)
Το μέλος των Motley Crue
και πρώην σύζυγος της Πάμελα Άντερσον, Τόμι Λι έγραψε στο προφίλ του στο
Facebook ένα μανιφέστο γεμάτο περηφάνια για τους λόγους που είναι
Έλληνας, καθώς η μητέρα του ήταν από την χώρα μας
Το μανιφέστο του Τόμι Λι έχει πάνω από 2,500 likes και πολλά σχόλια,
ενώ δεν φαίνεται να πρόκειται για κάποιο επικοινωνιακό τρυκ αλλά για μια
ειλικρινή έκφραση υπερηφάνιας.
Ένα απόσπασμα από όσα έγραψε:
«ΕΛΛΑΔΑ
Γιατί είμαστε μια μικρή, φτωχή χώρα, γεμάτη από ανθρώπους με μεγάλες καρδιές
Γιατί ποτέ δεν επισκεπτόμαστε κάποιον με άδεια χέρια
Γιατί δεν υπάρχει κανένας τρόπος να εξηγήσεις στους ξένους τη λέξη «Kapsoura»
Γιατί ήμασταν σκλάβοι για 400 χρόνια, αλλά ποτέ δεν το χρησιμοποιήσαμε ως δικαιολογία για την παρούσα κατάστασή μας
Γιατί έχουμε τη λέξη « filotimo»
Γιατί μοιραζόμαστε τα προβλήματά μας με τους φίλους και την οικογένειά μας και όχι με ψυχιάτρους
Γιατί είμαστε περήφανοι για την κουλτούρα μας, και όχι για τους πολέμους μας
Γιατί γνωρίζουμε τη διαφορά μεταξύ «eros» και «agapi», αλλά τα βιώνουμε και τα δυο με το ίδιο πάθος
Γιατί καθιερώσαμε το «Ελευθερία ή Θάνατος»
Γιατί «Οι Έλληνες δεν πολεμούν σαν ήρωες, οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες» (Γουίσντον Τσόρτσιλ, 1941)
Γιατί δεν ντρεπόμαστε να κλαίμε
Γιατί χορεύουμε όταν είμαστε θλιμμένοι
Γιατί δουλεύουμε για να ζήσουμε και δεν ζούμε για να δουλεύουμε
Γιατί οι γονείς μας δεν ξεχνούν την ύπαρξή μας όταν κλείσουμε τα 18
Γιατί αντιμετωπίζουμε κάθε δυσκολία με χιούμορ
Γιατί το 40% του λεξικού της Οξφόρδης αποτελείται από ελληνικές λέξεις
Γιατί ξέρουμε τι σημαίνει «Kefi» και πως να το ζήσουμε.''
Σύνοδος Κορυφής: κατακλυσμιαίες οι συνέπειες αν δεν...
Του Γιάννη Αγγέλη
Αν δεν υπάρξει συγκεκριμένη απόφαση σήμερα, ή το αργότερο την Παρασκευή, “η αντίδραση των αγορών ενδέχεται να είναι πρωτοφανής...”.
Στην εκτίμηση αυτή καταλήγουν από όλες τις πλευρές οι οικονομικοί και πολιτικοί αναλυτές ιδιαίτερα από την “απέναντι” πλευρά του Ατλαντικού.
Το γεγονός ότι η χθεσινή συνάντηση Μέρκελ - Ολάντ δεν κατάφερε να σκιαγραφήσει έστω και ενα μικρό ρήγμα στο διαφαινόμενο αδιέξοδο της συνόδου που αρχίζει σήμερα έχει αυξήσει στο κόκκινο το επίπεδο συναγερμού των αγορών.
Η Γερμανία επιμένει σταθερά ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ούτε εγγύηση καταθέσεων (αυτό κρύβεται πίσω από την πρόταση ενοποίησης του τραπεζικού συστήματος), ούτε ευρω-ομόλογο (δηλαδή κοινή εγγύηση του κρατικού χρέους) αν οι χώρες μέλη της Ευρωζώνης δεν παραδώσουν τα κλειδιά της εθνικής οικονομικής πολιτικής σε ένα γερμανικών προδιαγραφών υπερεθνικό ευρω-οργανισμό.
Από την άλλη πλευρά το ένα τρίτο των χωρών της Ευρωζώνης και περισσότερο από τα 3/8 της οικονομίας της έχει χάσει πλέον κάθε ρεαλιστική πρόσβαση στην χρηματοδότηση από τις αγορές κεφαλαίου!
Αν σ΄ αυτό το αδιέξοδο δεν υπάρξει απάντηση έως αύριο –και από πουθενά δεν διαφαίνεται κάτι τέτοιο– την Δευτέρα οι συνέπειες στις αγορές κεφαλαίου απειλούν να είναι κατακλυσμιαίες όχι μόνο για τις υπερχρεωμένες οικονομίες της ευρωζώνης αλλά για το ευρώ σαν ενιαίο νομισματικό χώρο.
Το παράδοξο αυτής της εικόνας είναι ότι το Βερολίνο γνωρίζει πως δεν μπορεί να αποφύγει την ζημιά για την δική του οικονομία είτε υποχωρήσει είτε τραβήξει το σχοινί στην αντιπαράθεση αυτή...
Διπλωματικές πηγές πάντως προσκείμενες στην γαλλική κυβέρνηση επιμένουν ότι στην χθεσινή συνάντηση Ολάν – Μέρκελ υπήρξαν σημεία συμφωνίας τα οποία δεν πρόκειται να δημοσιοποιηθούν παρά μόνο στο παρά πέντε της διαμόρφωσης των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής. Και αυτό γιατί έτσι το Βερολίνο πιστέυει ότι θα αποσπάσει το μέγιστο της υποχώρησης των εταίρων της στην απαίτηση για περισσότερο “ευρωπαϊκό” έλεγχο στα εθνικά δημόσια οικονομικά τους. Και κάτι ακόμα. Η “παραχώρηση” αυτή εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων θα πηγαίνει αναλογικά με την παροχή “εγγυήσεων” από την Γερμανία και το αντίστροφο.
Απέναντι στις πληροφορίες αυτές πάντως τα σχόλια ποικίλουν. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που ισχυρίζονται ότι πρόκειται για “ψευδή εικόνα” που σκοπό έχει να καθησυχάσει τις αγορές. Μπορεί, τίποτα δεν αποκλείεται. Το βέβαιο είναι ότι την Δευτέρα αν δεν έχει υπάρξει μέχρι την Πρασκευή αξιόπιστη απάντηση στην Σύνοδο Κορυφής, θα χρειασθεί για άλλη μια φορά να εμφανισθεί στην κεντρική σκηνή του δράματος ο “απο μηχανής θεός” η ΕΚΤ...
Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012
Πώς έκλεισαν το στόμα των Τούρκων κομάντος
Του Κώστα Χαρδαβέλλα
Σήμερα το δεύτερο μέρος της έρευνας για τα Ίμια
Δεν είναι τυχαίος καθόλου ο αφανισμός σε δύο φάσεις των 12 τούρκων κομάντος που ανέβηκαν στα Ίμια τη νύχτα που Ελλάδα και Τουρκία βρέθηκαν με το δάχτυλο στη σκανδάλη.
Κι έπρεπε να περάσουν 16 χρόνια από τότε για να υπάρξουν τώρα τα πρώτα στοιχεία για τον σκοτεινό θάνατο των 12 κομάντος.
Είχαν δει και ζήσει πολλά τη νύχτα των Ιμίων πάνω στη βραχονησίδα. Κι έπρεπε να τους κλείσουν τα στόματα
γιατί σ' αυτά που είδαν και έζησαν εμπλέκονται στρατιωτικές και
διπλωματικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, Τουρκίας, Ελλάδας, δηλαδή των τριών
στενών συνεταίρων στο ΝΑΤΟ στην Ανατολική μεσόγειο.
Σήμερα ο Κώστας Χαρδαβέλλας παρουσιάζει το δεύτερο μέρος της έρευνάς του για τη συγκλονιστική αυτή υπόθεση.
16 Φεβρουαρίου 1996:
Έχουν περάσει μόλις 17 ημέρες από το επεισόδιο στα Ίμια και οι Τούρκοι
ετοιμάζονται για εκπαιδευτική άσκηση του Σώματος Καταδρομών. Η
επιχείρηση ονομάζεται Ynus και θα πραγματοποιηθεί στον κόλπο της
Μαρμαρίδας.
Ένα ελικόπτερο τύπου S-70A Black Hawk απογειώνεται από το ναύσταθμο του Ακσάζ και μεταφέρει 9 τούρκους κομάντος για την άσκηση.
Είναι οι ίδιοι της ομάδας «Καρντάκ» που έκανε την απόβαση στα Ίμια. Ο επικεφαλής της ομάδας Ζέκι Σεν απουσιάζει με άδεια.
Το πλήρωμα του ελικοπτέρου θα
πραγματοποιήσει εκπαιδευτική αεραπόβαση. Λίγα όμως λεπτά πριν την
ολοκλήρωση της άσκησης, αρχίζει να χάνει ύψος με αποτέλεσμα τη σφοδρή
πρόσκρουσή του στη θάλασσα. Αμέσως απογειώνεται ένα δεύτερο τουρκικό
ελικόπτερο τύπου cougar με στόχο τη διάσωση των επιζώντων και την
περισυλλογή των θυμάτων του ελικοπτέρου.
Οι πρώτες πληροφορίες είναι συγκεχυμένες. Άλλοι μιλούν για έκρηξη του ελικοπτέρου στον αέρα, άλλοι για ήχους από πυροβόλο όπλο. Κανείς από τους 9 κομάντος δεν σώζεται. Σκοτώνονται όλοι.
Η μεγάλη όμως αυτή είδηση «θάβεται» από
όλα τα τουρκικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, ούτε καν ανακοίνωση βγαίνει από
το τουρκικό επιτελείο και γενικό και γενικά ένας πέπλος συσκότισης
πέφτει στο γεγονός αυτό.
Απρίλιος 1996: Έχουμε
περάσει δύο μήνες από τη μυστηριώδη πτώση του ελικοπτέρου που οδήγησε
στο θάνατο τους 9 από τους 12 κομάντος που έκαναν την απόβαση στα Ίμια
και παραμένουν στη ζωή ακόμη τρεις από αυτούς. Όμως, δύο
συμβάντα, με διαφορά δύο ημερών μόνο μεταξύ τους, όπου δύο κομάντος της
ομάδας «Καρντάκ» θα χάσουν τη ζωή τους σε αυτοκινητιστικά δυστυχήματα
δημιουργεί την αίσθηση ότι όλοι πρέπει να εξοντωθούν.
Και αυτή η είδηση θα περάσει στα ψιλά των τουρκικών εφημερίδων και θα αποδοθεί σε «σατανική σύμπτωση».
Ήδη από τους 12 τούρκους καταδρομείς
έχει απομείνει μόνο στη ζωή ο επικεφαλής λοχαγός της ομάδας, τούρκος
καταδρομέας Ζέκι Σεν. Τα χρόνια που θα ακολουθήσουν θα τον βρουν να
υπηρετήσουν σε διάφορες μονάδες του τουρκικού στρατού, μέχρι το
Δεκέμβριο του 2002 που μετατίθεται στη Γεωργία. Εκεί υπηρετεί για έξι
μήνες σε τουρκική υπηρεσία αντικατασκοπίας και τον Μάιο του 2003
επιστρέφει στην Τουρκία.
6 Μαΐου 2003: Ο Ζέκι Σεν με την παρέα του βρίσκεται στο κλαμπ «Λεϊλά»
στην περιοχή Ορτάκιοϊ της Κωνσταντινούπολης για να γιορτάσει τα
γενέθλιά του. Μετά το πάρτι, η παρέα θα διανυχτερεύσει στο ξενοδοχείο
«Σιραγάν», απ' όπου και θα αναχωρήσει την επόμενη ημέρα, αργά το
μεσημέρι.
Κατά την επιστροφή στο σπίτι του, ο Ζέκι
Σεν, ο άνθρωπος που οδήγησε την ομάδα «Καρντάκ» στα Ίμια τον Ιανουάριο
του 1996, δέχεται δολοφονική επίθεση στην πλατεία Ταξίμ.
Τρεις νεαροί τον πλησιάζουν κρατώντας μαχαίρια, ένας από αυτούς τον μαχαιρώνει στην καρδιά. Ο θάνατός του είναι ακαριαίος.
Η αστυνομία της Κωνσταντινούπολης
εξαπολύει ανθρωποκυνηγητό και λίγη ώρα μετά συλλαμβάνει τους τρεις
νέους. Παραμένουν στη φυλακή για 3 χρόνια και το 2006, αποφυλακίζονται
λόγω του μικρού της ηλικίας τους. Οι πατέρες δύο νεαρών υπηρετούσαν στην Τουρκική ΜΙΤ (τουρκική ΚΥΠ).
Εκείνο που μένει από αυτή τη σκοτεινή
ιστορία με την ομάδα «Καρντάκ» είναι ότι οι «ήρωες των Ιμίων», όπως τους
χαρακτήριζαν οι Τούρκοι, χάθηκαν όλοι κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες.
Και αύριο στο newsbomb.gr, αποκαλύπτεται η πραγματική αιτία του ομαδικού θανάτου των Τούρκων κομάντος που θα προκαλέσει σάλο.
πηγή newsbomb
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)