Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Το σχέδιο της "ομάδας των σοφών" αμφισβητείται από τις αγορές



 
Του Γιάννη Αγγέλη

Αύριο βράδυ η Κα Μέρκελ και ο κ. Ολάντ θα κρίνουν αν υπάρχει οριστικό πλαίσιο συμφωνίας για την Σύνοδο Κορυφής, πάνω στο οποίο να δρομολογηθούν τα πρώτα βήματα για την τραπεζική, την πολιτική και δημοσιονομική ενοποίηση.

Πολλοί αναλυτές όμως και διπλωμάτες αμφιβάλλουν στο κατά πόσο οι αγορές κεφαλαίου θα έχουν την υπομονή «να δώσουν τον απαιτούμενο χρόνο για να γίνουν αυτά τα βήματα...».

Ήδη πέντε από τις 17 χώρες της Ευρωζώνης είτε είναι σε πρόγραμμα στήριξης είτε είναι στην διαδικασία κατάθεσης αιτήματος για τραπεζική στήριξη, ενώ ήδη σε κάποιες χώρες -όπως η Ιταλία- με κομβικό ρόλο στην οικονομία της Ευρωζώνης έχουν αρχίσει να αμφισβητούν δημόσια την σκοπιμότητα της παρουσίας τους στο ευρώ, όσο η Γερμανία απορρίπτει την «αμοιβαιοποίηση» των μηχανισμών εγγύησης του δημόσιου χρέους και της εγγύησης των καταθέσεων στο ευρωσύστημα.

Η «ομάδα των σοφών», δηλαδή οι κ.κ. Ρομπάι, Γιουνκέρ, Ντράγκι και Μπαρόζο, έχουν καταθέσει από χθες το βράδυ το σχέδιο στην βάση του οποίου προτείνεται ο ευρωέλεγχος και η αναγκαστική προσαρμογή των εθνικών προϋπολογισμών σαν προϋπόθεση για να γίνουν τα πρώτα βήματα στην συγκεντροποίηση της εποπτείας, χρηματοδότησης και διαχείρισης του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος.

Και αυτό πριν από την δρομολόγηση έκδοσης εντόκων ευρω-γραμματίων.

Στην EWG η γερμανική πλευρά δεν άνοιξε τα χαρτιά της και εμφανίσθηκε επιφυλακτική αλλά όχι απορριπτική στα βασικά στοιχεία του σχεδίου των σοφών.

Το πρόβλημα όμως, όπως παρατηρείται από όλες τις πλευρές, είναι ότι όταν είχε αποφασισθεί να διαμορφωθεί από την ομάδα των σοφών αυτός ο οδικός χάρτης ενοποίησης οι αγορές φαίνονταν διατεθειμένες να δώσουν ακόμα λίγο χρόνο.

Αντίθετα τα τελευταία 24ωρα φαίνεται ότι οι αγορές έχουν αποσύρει αυτή την «διευκόλυνση» και οι ηγέτες της Ευρωζώνης θα είναι υποχρεωμένοι «να αποφασίσουν με το πιστόλι στον κρόταφο...».


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου