Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

ΚΑΙ ΞΑΝΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΔΟΞΑ ΤΡΑΒΑ....ΜΕΧΡΙ ΝΕΩΤΕΡΑΣ!!!!

Ώθηση στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, αλλά και στις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές δίνει από νωρίς σήμερα το πρωϊ η "τριπλή" συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των προβληματικών τραπεζών από τους μηχανισμούς στήριξης, τη δημιουργία εποπτικού μηχανισμού για τον τραπεζικό κλάδο, και τη δρομολόγηση αναπτυξιακού πακέτου 120 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ανεργίας και της ύφεσης στην ευρωζώνη.

Το θετικό κλίμα στις αγορές τροφοδοτείται κυρίως από την προσδοκία ότι οι χθεσινές αποφάσεις, σε συνδυασμό με την υιοθέτηση βραχυπρόθεσμων μέτρων βοήθειας όπως οι απευθείας αγορές ομολόγων της Ιταλίας και της Ισπανίας από τους μηχανισμούς στήριξης, θα συνδράμουν ώστε οι δύο μεγάλες οικονομίες της ευρωζώνης (αλλά έμμεσα και η Ιρλανδία) να διέλθουν χωρίς οδυνηρές επιπτώσεις από τα καυδιανά δίκρανα της χρηματοπιστωτικής κρίσης, ενώ θα επωφεληθεί αισθητά και η ευρωπαϊκή οικονομία από τη βελτίωση του κλίματος.

Για την Ελλάδα αναλυτές σημειώνουν πως η χθεσινή Σύνοδος Κορυφής ενδεχομένως να αποδειχθεί μεγάλης σημασίας εφόσον οι αποφάσεις για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, συμπεριλάβουν και τις ελληνικές τράπεζες και αποτελέσουν έτσι κερκόπορτα για αλλαγές και στο ελληνικό πρόγραμμα χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Σε μια τέτοια περίπτωση η Ελλάδα θα μπορούσε να επωφεληθεί σημαντικά καθώς τα 48 δισ. ευρώ που έχει συμφωνηθεί να διατεθούν στο Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, θα δοθούν μέσω του ESM/EFSF και θα αφαιρεθούν από το ελληνικό χρέος και το έλλειμμα, αλλάζοντας σημαντικά τις απαιτήσεις του μνημονίου.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον προσδοκιών, ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο της Αθήνας καταγράφει από την έναρξη της συνεδρίασης υψηλά κέρδη άνω του 5% και δείχνει «διάθεση» να επικυρώσει την επιστροφή του πάνω από τις 600 μονάδες, αναθερμαίνοντας την ανοδική τάση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου