Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ. -
http://www.who.int) -που είναι πιο προσεκτικός από τις Ελληνικές αρχές- σε ανακοίνωσή του τον Ιούνιο του 2011, συστήνει ιδιαίτερη προσοχή της παγκόσμιας κοινότητας με δημόσια επίσημη ανακοίνωση, αναφέροντας οτι από τις χιλιάδες μελέτες που έχουν γίνει από περίπου το 1990 και μετά, υπάρχει λόγος ανησυχίας για πιθανή καρκινογέννεση στους ανθρώπους από τη μακροχρόνια χρήση κινητών τηλεφώνων και συσκευών, που εκπέμπουν από 0,1 - 2 Watt στις συχνότητες: 450 - 2.700 MHz, σύμφωνα με μελέτες που εξέτασε και αξιολόγησε ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας του Καρκίνου (IARC - International Agency for Research on Cancer:
http://www.iarc.fr/en/media-centre/pr/index.php).
Τα όρια πιθανής
καρκινογέννεσης από ακτινοβολίες στα οποία αναφέρεται ο Π.Ο.Υ., αντιστοιχούν σε
6 - 27 V/m, δηλαδή πολλές φορές κάτω από τα αντίστοιχα Ελληνικά όρια που ήδη ξεκινούν από 33 - 51 V/m...
Η ακτινοβολία που εμπέμπει ένα κινητό κατά τις καταστάσεις ομιλίας φαίνεται παρακάτω διάγραμμα.
Το όριο Ελλάδας στο GSM-900 είναι 22 V/m, ή 110 φορές ή
11.000% μεγαλύτερο του Σάλτσμπουργκ (0,2 V/m).Το όριο Ελλάδας στο GSM-1800 είναι 33 V/m, ή 165 φορές ή
16.500% μεγαλύτερο του Σάλτσμπουργκ (0,2 V/m).Παρατηρήστε επίσης οτι κατά τη διάρκεια μιας απλής συνομιλίας στο κινητό, το κινητό μπορεί άνετα να εκπέμψει υπο κανονικές (χωρίς να είναι ακραίες) συνθήκες
65 V/m, δηλαδή:
325 φορές ή 32.500% πάνω από το όριο του Σάλτσμπουργκ (0,2 V/m), ή 3 φορές
(300%) πάνω ακόμα και από το όριο επιτρεπόμενης εκπομπής ακτινοβολίας της Ελλάδας.
Ανώτατα Όρια SAR στην Ελλάδα:SAR (μέρος σώματος) Watt ανά Kg (εγγύς πεδίο) Watt ανά Kg (μακρυνό πεδίο) SAR ολόκληρου σώματος 0,048 0,056 SAR στο κεφάλι και στον κορμό 1,2 1,4 SAR στα άκρα 2,4 2,8 Μα πως είναι δυνατόν να έχουμε κατώτερα όρια ακτινοβολίας σε ολόκληρο το σώμα που έχει πολλά ευαίσθητα όργανα ενώ στο κεφάλι, όπου βρίσκεται το πιο ευαίσθητο όργανο του σώματος (ο εγκέφαλος), να έχουμε 29 φορές μεγαλύτερο όριο - και μάλιστα από μακρινές πηγές ακτινοβολίας ;Αγνωστες λοιπόν οι βουλές των Ελληνικών αρχών...
Εδώ, πρέπει να πούμε οτι οι επίσημες μετρήσεις SAR των κατασκευαστών κινητής τηλεφωνίας, γίνονται σε μια στατική κούκλα, που έχουν τοποθετήσει ένα κινητό, σε απόσταση 5 εκατοστών από το κεφάλι και μετρούν τις
θερμικές μόνο επιδράσεις της ακτινοβολίας, ενώ έχουν άριστες συνθήκες εκπομπής και λήψης - πράγμα που δεν αντιπροσωπεύει την καθημερική μας πραγματικότητα.Επίσης, εδώ γίνεται η πρώτη διαστρέβλωση του ορισμού του Εγγύς πεδίου, έτσι όπως χρησιμοποιείται σαν όριο απόστασης στην Ελλάδα.
Εγγύς (κοντινό) πεδίο στην Ελλάδα, θεωρείται απόσταση μικρότερη από 300 μέτρα από κεραία βάσης εκπομπής κινητής τηλεφωνίας και εφαρμόζεται ως όριο για σχολεία, νοσοκομεία, γηροκομεία κλπ (παραγρ. 9 του άρθρου 31 του Νόμου 3431). Εκεί, για να τοποθετηθεί κεραία, πρέπει να εκπέμπει (ως μέγιστο) 70% κάτω του ορίου του ICNIRP, ενώ σε άλλες περιοχές (κατοικίες, καταστήματα, ύπαιθρος κλπ), η μέγιστη επιτρεπόμενη ακτινοβολία τίθεται στο 60% κάτω του ορίου του ICNIRP.Σε άλλες χώρες (και πρότυπα) εγγύς πεδίο θεωρείται απόσταση μερικών εκατοστών έως λίγων μέτρων, ενώ οι αποστάσεις ασφαλείας από τις κεραίες καλούνται απλώς αποστάσεις εγγύτητας - κάτι πολύ διαφορετικό.
Πότε οι μετρήσεις μας είναι εντός ορίων για την Ελλάδα:Στην Ελλάδα, πέραν του λογικού, ότι δηλαδή πρέπει να υπολογίσουμε και κάποια απόκλιση του οργάνου στις μετρήσεις μας, κάναμε επιστήμη την απόκλιση και την ονομάσαμε αβεβαιότητα μετρήσεων. Έτσι λοιπόν σε κάθε μέτρηση πρέπει να υπολογίσουμε και την αβεβαιότητα, η οποία δύσκολα υπολογίζεται. Τελικά, κάνουμε το εξής - που έχει -ευτυχώς- λογική: Επειδή έχουμε διαφορετικά όρια ακτινοβολίας ανά φάσμα εκπομπής (π.χ. φάσμα GSM 900 / GSM 1800 ή μεγαλύετρο από 2GHz) πρέπει για κάθε ένα από αυτά να υπλογίσουμε ένα αυθαίρετο Ελληνικό μέγεθος που καλείται σχετικός λόγος έκθεσης (λ).
Ορθή μέθοδος μέτρησης στην Ελλάδα:Ορίζεται στο ΦΕΚ 346/Β/3-3-2008 - τρόπος διενέργειας μετρήσεων.Περίληψη: Γυρνάμε την κεραία προς όλες τις κατευθύνσεις. Όπου δούμε να μετράει μεγαλύτερα νούμερα, πατάμε το HOLD και περιμένουμε. Καταγράφουμε τη μεγαλύτερη μέση τιμή στο φάσμα που μετράμε. Μετράμε λοιπόν Μέσες τιμές RMS (Δείγμα) κάθε 3 δευτερόλεπτα, και παίρνουμε μέση τιμή στις μετρήσεις 6 λεπτών. Αυτό το κάνουμε για 3 διαφορετικά και αντιπροσωπευτικά ύψη ανθρώπου (110 cm, 150 cm και 170 cm κατά ΕΛΟΤ 1422-3, § 6.1.3.1).Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία σε τουλάχιστον 3 σημεία του χώρου που μετράμε.
Σε
άλλες χώρες, μετράμε ανά μικρότερο χρονικό διάστημα για 6 λεπτά, τις
Μέγιστες (Max) τιμές και τις κρατάμε (PEAK HOLD) ως αντιπροσωπευτικές και όχι τις μέσες τιμές που μπορεί να είναι πολλές φορές μικρότερες.
Σημαντικό: Οι μετρήσεις αργά το βράδυ είναι ως και 5 φορές μικρότερες από μετρήσεις τη μέρα, σε ώρες αιχμής. Ωρες αιχμής κινητής τηλεφωνίας: συνήθως 07:30-09:00, 13:30-15:30, 18:00-20:30. ΔΕΝ μετράμε όταν είμαστε κοντά σε μεταλλικές επιφάνειες ή αγώγιμα αντικείμενα, δεν στρέφουμε την κεραία σε οπλισμένες με σίδερα επιφάνειες όπως οι κολώνες και οι γωνίες μπετόν αρμέ κλπ γιατί παίρνουμε λάθος μετρήσεις. Για να μετρήσουμε, κλείνουμε πρώτα τα κινητά τηλέφωνα, τις βάσεις DECT/ τις χειροσυσκευές DECT, τα baby monitor, τους ασύρματους router (WLan/WiFi), τους υπολογιστές ή τα tablet που συνδέονται ασύρματα στο δίκτυο, τις λάμπες φθορισμού και τις λάμπες οικονομίας. Τηρούμε τις ελάχιστες αποστάσεις μέτρησης: (TETRA: 8μ, GSM900: 3,5μ, GSM1800: 2μ, UMTS/WiFi: 1,5μ)
Όπως πολλοί, η Δρ. Ντέϊβις δεν πίστευε πως τα κινητά τηλέφωνα μπορούσαν να είναι επικίνδυνα- έως που άρχισε να τα μελετά. Και τώρα, με τοξικολογικές και επιδημιολογικές αποδείξεις που τεκμηριώνουν αυτά που υποστηρίζει, προσπαθεί να περάσει το μήνυμα πως
η ακτινοβολία απ’τα κινητά δεν είναι απλά επικίνδυνη, αλλά εντελώς θανατηφόρα.Στην ομιλία της, η Δρ. Ντέϊβις εξηγεί πως η βιολογική σύγκρουση του κινητού σου δεν έχει να κάνει με την ισχύ του, η οποία είναι σχετικά αδύναμη, αλλά με το ασταθή σήμα και την δύναμη που έχει να διαταράσσει το συντονισμό και να παρεμβαίνει με την επιδιόρθωση του Γενετικού Κώδικα (DNA). Αυτή πλέον πιστεύεται πως είναι η πιο εφικτή θεωρία για την κατανόηση ενός σωρού θεμάτων υγείας που έχουν ανακαλυφθεί, συμπεριλαμβανομένου και του καρκίνου...
ΜΠΟΡΕΙ ΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΟΥ ΝΑ ΠΡΟΞΕΝΗΣΕΙ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ; Μία πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως παράδειγμα προς αποφυγή, προειδοποιώντας για την δυνατότητα προξένησης καρκίνου από τα κινητά, δίχως άλλους προδιαθεσικούς παράγοντες ρίσκου για καρκίνο, είναι η ιστορία μιας νεαρής γυναίκας που προσβλήθηκε από πολυεστιακό καρκίνο. Η υπόθεση αποκαλύφθηκε στην εγκύκλιο του Μαϊου του Περιβαλλοντικού Συστήματος Υγείας i. Όπως φαίνεται, η νεαρή γυναίκα είχε το περίεργο συνήθειο του να βάζει το κινητό της στο σουτιέν της...Δυο ειδικοί του καρκίνου, ο Ρόμπερτ Ναγκούρνεϊ και ο Τζών Γουέστ, κατέληξαν πως υπήρχε μόνο μία άλλη αιτία που θα μπορούσε να είχε προξενήσει τον καρκίνο. «Συνδέσαμε τα στοιχεία», είπε η ασθενής. Και τα στοιχεία που ενώθηκαν, πολύ απλά, - οι τελείες που ενώσαμε, κυριολεκτικά το πρότυπο του καρκίνου, και η διανομή των καρκινικών κυττάρων – σχεδίαζαν τέλεια το σχήμα ενός κινητού τηλεφώνου.ΒΙΝΤΕΟ – Ακτινοβολία Κινητού Τηλεφώνου & Καρκίνος του ΜαστούΕνώ οι γιατροί δε μπορούν ν΄ αποδείξουν πως ο καρκίνος της προβλήθηκε απ΄ το κινητό της, είναι μια ισχυρή προειδοποίηση για τις γυναίκες που ίσως βάζουν το κινητό μέσα στο σουτιέν τους, όπως και επίσης για ‘σας που βάζετε το κινητό μέσα στα παντελόνια σας. Σαν γενικός κανόνας, θέλεις να αποφύγεις να κουβαλάς το κινητό σου οπουδήποτε ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΣΩΜΑ σου. Μη ξεχνάτε πως η απόσταση κινδύνου, σχετικά με την ακτινοβολία του κινητού, είναι περίπου έξι ίντσες από την αντένα του κινητού σας. Δε θες κανένα μέλος του σώματός σου να είναι κοντά σ’αυτή την απόσταση.
ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΝΑ ΚΟΥΒΑΛΑΣ ΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΑΠΑΝΩ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΚΑΚΗ ΙΔΕΑ...Άσχετα με το που εκπέμπει αδιάκοπα το κινητό σου, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος, ενώ κάποια σημεία είναι σαφώς πιο ευάλωτα απ’άλλα.Για παράδειγμα, έρευνες που δημοσιεύτηκαν το 2009 έδειξαν τεκμηριωμένα πως το να φοράς το κινητό στη περιοχή της λεκάνης ii (γοφούς) μπορεί να αποδυναμώσει την πυελική περιοχή. Με την χρήση ακτινογραφίας όπως αυτή που χρησιμοποιείτε για την διάγνωση και την παρακολούθηση ασθενών με οστεοπόρωση, ερευνητές μέτρησαν την πυελική οστική μάζα σε 150 άνδρες που συνήθως κουβαλούσαν το κινητό στην ζώνη του παντελονιού τους. Οι άντρες αυτοί είχαν απάνω τους το κινητό τους για περίπου 15 ώρες την ημέρα, και χρησιμοποιούσαν το κινητό για έξι χρόνια μέσο όρο. Οι ερευνητές βρήκαν, πως η οστική πυκνότητα είχε πέσει στην πλευρά του γοφού όπου κουβαλούσαν το κινητό, αυξάνοντας την πιθανότητα της οστικής μάζας να μπορεί να επηρεαστεί δυσμενώς απ΄ τις ηλεκτρομαγνητικές συχνότητες που εκπέμπουν τα κινητά.Είναι σημαντικό να κατανοήσετε πως όταν το κινητό είναι ανοιχτό εκπέμπει ακτινοβολία κατά διαστήματα, ασχέτως έαν χρησιμοποιείτε ή όχι. Οπότε, φορώντας το κινητό 15 ώρες την ημέρα το σώμα σας λαμβάνει ακτινοβολία σχεδόν συνέχεια.Προηγούμενες έρευνες έδειξαν πως η ακτινοβολία απ’τα κινητά επηρεάζει τον αριθμό σπερματοζωαρίων στους άντρες, καθώς και την ποιότητα και την κινητικότητα του σπέρματος, κι αυτό ίσως είναι πολύ πιο σοβαρό και μεγάλο θέμα σε σύγκριση με την οστική μάζα. Μια τέτοια έρευνα, που εκδόθηκε στο PloSOne iii, βρήκε πως:« Ραδιοσυχνότητες Ηλεκτρομαγνητικής Απήχησης (RF-EMR), στη πυκνότητα ισχύος και την απόσταση συχνοτήτων σε κινητά τηλέφωνα ενισχύει την παραγωγή μιτοχρονδριακών αντιδραστικών ριζών οξυγόνου απ΄ τα ανθρώπινα σπερματοζωάρια, μειώνοντας την κινητικότητα και την ζωτικότητα αυτών των κυττάρων ενώ διεγείρουν τον σχηματισμό προσθήκης βάσης του DNA και εν τέλη, θρυμματισμό του DNA (γενετικού κώδικα). Αυτά τα ευρήματα έχουν σαφείς επιπτώσεις για την ασφάλεια στην παρατεταμένη χρήση των κινητών από άντρες σε ηλικίες αναπαραγωγής, και πιθανότατα επηρεάζουν την γονιμότητα τους, την υγεία και την ευημερία των απόγονων τους.»
Οι άντρες ειδικά, ίσως να θελήσουν να το ξανασκεφτούν πριν βάλουν το κινητό στη ζώνη ή στις τσέπες τους, τόσο κοντά στα όργανα αναπαραγωγής τους. Επίσης, έχουμε κι άλλα ευαίσθητα όργανα στην ίδια περιοχή όπως το συκώτι, τα νεφρά, το παχύ έντερο και την ουροδόχη κύστη – τα οποία είναι όλα ευπαθή στην ακτινοβολία.
ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΙΣΧΥΡΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟΤον περασμένο χρόνο, μια ερευνητική ομάδα απ’το Ισραήλ, ανέφερε απότομη αύξηση σε όγκους της παρωτίδας σε σχέση με τα τελευταία 30 χρόνια, με την μεγαλύτερα αύξηση το 2001. Η παρωτίδα είναι ένας σιελογώνος αδένας, κοντά στο μάγουλο – στο ίδιο σημείο όπου οι περισσότεροι κρατάνε το κινητό όταν μιλάνε. Ερευνητές βρήκαν τετραπλάσια αύξηση σε καρκίνους της παρωτίδας απο το 1970 έως το 2006, ενώ οι καρκινικοί δείκτες άλλων σιελιογώνων αδένων παρέμειναν σταθεροί.iv. Την ίδια χρονιά, ο Δρ.Σίγκαλ Σαντέτσκι, επικεφαλής ανακριτής σε έρευνα το 2008, κατέθεσε στην Ακρόαση της Γερουσίας των ΗΠΑ αναγνωρίζοντας πως τα κινητά τηλέφωνα συνεισφέρουν σε καρκινικούς όγκους στους σιελιογώνους αδένες. Η έκθεση δηλώνει πως οι κίνδυνοι του να δημιουργηθεί όγκος της παρωτίδας στην ίδια πλευρά της κεφαλής που χρησιμοποιείτε όταν μιλάει κάποιος στο κινητό, αυξήθηκαν κατά:
- 34% αν είσαι συχνός χρήστης κινητού και χρησιμοποιείς κινητό για 5 χρόνια
- 58% αν έχεις κάνει πάνω από 5,500 τηλεφωνήματα με κινητό στη ζωή σου
- 49% αν έχεις μιλήσει στο κινητό πάνω από 266.3 ώρες στη ζωή σου.
Τί να κάνουμε για να προφυλακτούμε
Νο 1: Τηρούμε αποστάσεις ασφαλείας από οποιαδήποτε πηγή ακτινοβολίας
Νο 2: Φροντίζουμε ώστε να εκτιθόμαστε όσο λιγότερο μπορούμε σε ακτινοβολίες. Αν π.χ. έχουμε επιλογή σύνδεησης στο internet με καλώδιο ή ασύρματα, προτιμούμε πάντα την ενσύρματη σύνδεση
Νο 3: Αν πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ασύρματα δίκτυα, τα χρησιμοποιούμε για όσο χρειάζεται, όχι περισσότερο
Νο 4: Χρησιμοποιούμε τις ειδικές ασπίδες προστασίας από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία (EMF / EMR) των κινητών τηλεφώνων
Νο 5: Αν μετρήσουμε την ακτινοβολία στο χώρο μας και είναι σε υψηλά επίπεδα, φροντίζουμε να μονώσουμε το χώρο με αντίστοιχα ακτινο-μονωτικά υλικά (π.χ. κουρτίνα, φιλμ, χρώμα κλπ)
Νο 6: Περιοδικά, ελέγχουμε τα επίπεδα ακτινοβολίας στο χώρο μας γιατί τίποτα δεν μας εγγυάται οτι αν σήμερα τα επίπεδα είναι χαμηλά, αύριο (ή άλλες ώρες) δεν θα είναι υψηλά
''ευ ζην'' Ανδρέα Παπανδρέου 97 Χαλάνδρι 2106824680 info@e-matia.gr