Σάββατο 21 Μαΐου 2011

Δημοσκόπηση: Στο μηδέν η διαφορά ΠΑΣΟΚ-ΝΔ

Δημοσκόπηση: Στο μηδέν η διαφορά ΠΑΣΟΚ-ΝΔ



Μηδενική διαφορά μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ καταγράφει δημοσκόπηση της MRB για την εφημερίδα «Real News». Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση, και τα δύο κόμματα συγκεντρώνουν 21,5%.
Ακολουθούν το ΚΚΕ με 8,1%, ο ΛΑΟΣ με 6%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 4,1%, οι Οικολόγοι - Πράσινοι με 3,2%, η Δημοκρατική Αριστερά με 2,3%, η Δημοκρατική Συμμαχία με 2%, ενώ άλλο κόμμα δηλώνει ότι θα ψηφίσει το 3,9%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος αγγίζει το 26,1%.
Στην εκτίμηση ψήφου ΠΑΣΟΚ και ΝΔ συγκεντρώνουν 31,8% αντίστοιχα, το ΚΚΕ 9,5%, ο ΛΑΟΣ 7,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ 4,8% και οι Οικολόγοι - Πράσινοι 3,8%.
Τα υπόλοιπα κόμματα δεν ξεπερνούν το 3%, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, και δεν υπάρχει αυτοδυναμία.
Στην παράσταση νίκης το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 12,5 μονάδες, ενώ στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός ο Γ. Παπανδρέου έχει προβάδισμα 0,2% με 26,5% έναντι 26,3% του Αντ. Σαμαρά. Κανένας από τους δυο δηλώνει το 45,2%.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Παπουτσής -14 κέντρα υποδοχής-κράτησης μεταναστών

14 κέντρα υποδοχής -κράτησης μεταναστών


Τις περιοχές της χώρας όπου πρόκειται να δημιουργηθούν τα πέντε κέντρα υποδοχής-κράτησης μεταναστών θα ανακοινώσει τις επόμενες ημέρες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής.

Ο υπουργός απηύθυνε έκκληση στις τοπικές κοινωνίες και την αυτοδιοίκηση να συνεργαστούν για την υλοποίηση του προγράμματος, ζητώντας τους να αναλογιστούν το εθνικό συμφέρον.

Παράλληλα, τόνισε ότι θα δοθούν οικονομικά κίνητρα για την ανάπτυξη των περιοχών αυτών, καθώς θα δημιουργηθούν επιχειρήσεις για τον εφοδιασμό των κέντρων υποδοχής που θα ενισχύσουν την τοπική οικονομία.

Ο κ. Παπουτσής πρόσθεσε ότι θα δοθούν κίνητρα στους παράνομους μετανάστες για τον εκούσιο επαναπατρισμό τους, όπως η παροχή αεροπορικού εισιτηρίου, ενώ όσοι κάνουν χρήση της διάταξης δεν θα κρατούνται μέχρι την αποχώρηση τους και δεν θα καταγράφονται σε... λίστα ανεπιθύμητων.

Επιπλέον, ξεκαθάρισε ότι όσοι δικαιούνται άσυλο θα το πάρουν και, μάλιστα, με ταχύτατες διαδικασίες, ενώ οι υπόλοιποι θα φύγουν από τη χώρα.

Ο φράχτης στον Έβρο

Ο υπουργός τόνισε ότι η ανέγερση του φράχτη στον Έβρο βρίσκεται στην τελική ευθεία, παρουσιάζοντας ένα σχεδιάγραμμα στο οποίο απεικονίζεται ο φράχτης (φωτογραφία).

Ήδη έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και η κοστολόγηση, ενώ εντός των ημερών αναμένεται η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την εκροή κονδυλίων.

Η εγκληματικότητα

Για το θέμα της εγκληματικότητας ο υπουργός επανέλαβε ότι θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση οι περιπολίες και οι εξορμήσεις, επισήμανε όμως ότι το κέντρο της πόλης δεν αποτελεί αρμοδιότητα μόνο της αστυνομίας, αλλά είναι υπόθεση τουλάχιστον δέκα υπουργείων και πολλών ακόμη φορέων.

Ο υπουργός προανήγγειλε αστυνομικές επιχειρήσεις σε περιοχές όπως είναι ο Βοτανικός και ο Ασπρόπυργος, όπου έχουν δημιουργηθεί καταυλισμοί Ρομά. (tanea.gr)

 Τα πρώτα 14 κέντρα κράτησης (ΑΝΑΝΕΩΣΗ)

Τα πρώτα 14 κέντρα κράτησης και κέντρα πρώτης υποδοχής μεταναστών δημιουργούνται με απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρήστου Παπουτσή.

Κέντρα κράτησης και πρώτης υποδοχής δημιουργούνται μεταξύ άλλων στο Ελληνικό.

Τα κέντρα, που θα λειτουργούν με σύγχρονες προδιαγραφές και με μέτρα ενίσχυσης της τοπικής κοινωνίας, είναι τα εξής:
  • Λακωνία, Σπάρτη - Κέντρο Κράτησης
  • Χίος, Μερσινίδι - Κέντρο Κράτησης
  • Σάμος, Βαθύ - Κέντρο Πρώτης Υποδοχής
  • Αμυγδαλέζα - Κέντρο Πρώτης Υποδοχής Ανηλίκων
  • Ελληνικό, τα παλαιά κρατητήρια - Κέντρο Κράτησης
  • Ελληνικό, τα νέα κρατητήρια - Κέντρο Πρώτης Υποδοχής
  • Μονάδα Πέτρου Ράλλη - Κέντρο Κράτησης
  • Ασπρόπυργος - Κέντρο Κράτησης
  • Ροδόπη, Βένα - Κέντρο Κράτησης
  • Έβρος, Φυλάκιο - Κέντρο Κράτησης. Επίσης, αξιοποιείται παρακείμενη δημόσια έκταση για την εγκατάσταση λυόμενων κατασκευών που θα χρησιμοποιηθούν ως Κέντρο Πρώτης Υποδοχής.
  • Θεσπρωτία , εξετάζονται τρεις προτάσεις ιδιωτών για Κέντρο Κράτησης, εκτός της πόλης της Ηγουμενίτσας.
  • Αιτωλοακαρνανία, Στάνος, στρατόπεδο Ψαρογιάννη - Κέντρο Κράτησης.
  • Έβρος, Καρωτή, πρώην στρατόπεδο Φιλιρίδη - Κέντρο Κράτησης.
  • Ορεστιάδα, εξετάζεται πρόταση ιδιώτη με στόχο τη δημιουργία Πολυδύναμου Κέντρου, όπου θα συστεγάζονται Υπηρεσία Ασύλου, Κέντρο Πρώτης Υποδοχής, Διοίκηση του Frontex , οι υπηρεσίες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ορεστιάδας και η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ορεστιάδας.
Επίσης, σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και όπως ανακοίνωσε η υπουργός Τίνα Μπιρμπίλη, θα δοθούν κίνητρα για έργα υποδομής στις περιοχές, με χρηματοδότηση είτε από το επιχειρησιακό πρόγραμμα Περιβάλλοντος είτε από το Πράσινο Ταμείο.(news.in.gr)

10 δισ. ευρώ τα εως τώρα κέρδη της Γερμανικής κυβέρνησης από την ελληνική κρίση

10 δισ. ευρώ τα εως τώρα κέρδη της Γερμανικής κυβέρνησης από την ελληνική κρίση

Ο επικεφαλής οικονομικός αναλυτής των Financial Times Deutschland στο άρθρο του έχει τίτλο ''Ο αμαρτωλός Έλληνας πληρώνει'' και υπότιτλο '' Περίεργο, αλλά αληθινό: Κανείς δεν επωφελείται οικονομικά τόσο πολύ από την κρίση όσο η ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Είναι καιρός με αυτά τα περίπου 10 δις Ευρώ να καθησυχαστούν οι αμφισβητίες''.   

Ο αρθρογράφος Thomas Fricke καλεί τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Β.Σόιμπλε να αποκαλύψει την αλήθεια στον γερμανικό λαό αλλά και την Bild, για να σταματήσει η άθλια προπαγάνδα με ψέμματα του τύπου ''οι Έλληνες τεμπέληδες και μπαταχτσήδες''.   

Διαβάστε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα : ''Μπορεί οι Έλληνες να γνωρίζουν καλά το θέατρο, όμως και οι Γερμανοί δεν πάνε πίσω, ειδικά όταν πρέπει να γκρινιάξουν για το πόσα χρήματα χάνει ο Γερμανός φορολογούμενος. Και οι Γερμανοί βουλευτές διαμαρτύρονται για το ότι δεν μπορούν άλλο να συναινούν στην παροχή βοήθειας, καθώς έχουν φτάσει στο όριό τους. Ωστόσο, μέχρι τώρα μόνον οι Έλληνες πρέπει να πληρώσουν περισσότερους φόρους. Η Γερμανία δεν έχει πληρώσει ακόμα τίποτα. Αντίθετα, έχει ήδη αποκομίσει κέρδος από την κρίση. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να το αποκαλύψει ο γερμανός Υπουργός Οικονομικών στον λαό, και μάλιστα σε κάθε αναγνώστη της "Bild" χωριστά και στο κόμμα των Ελευθέρων Δημοκρατών''.   

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του γερμανού αρθρογράφου ήδη τα κέρδη από την πώληση ομολόγων προς την Ελλάδα  κατ’ εντολήν της γερμανικής κυβέρνησης ξεπερνάνε τα 500 εκατομύρια ευρώ όμως τα τεράστια γερμανικά κέρδη προκύπτουν από το ότι οι επενδυτές προτιμούν τα γερμανικά ομόλογα λόγω του φόβου που έχει καλλιεργηθεί για τα αντίστοιχα ομόλογα των υπερχρεωμένων χωρών της Ευρωζώνης ενώ με αυτό τον τρόπο ταυτόχρονα μειώνεται και το γερμανικό χρέος.   

Στο άρθρο εξηγούνται και τα κέρδη που βγάζει η Γερμανία όταν η ΕΚΤ πουλάει ομόλογα στην Ελλάδα.  Λέει λοιπόν πως η ελληνική κρίση, εκτός όλων των άλλων ''φρέναρε'' το ευρώ, και έτσι ''απογειώθηκαν οι γερμανικές εξαγωγές και στο τέλος κάνοντας την πρόσθεση όλων αυτών προκύπτουν για την Γερμανία κέρδη 10 δισεκατομυρίων ευρώ από την Ελλάδα!   

Πολύ σημαντική είναι και η διαπίστωση πως τα 22 δις ευρώ με τα οποία η Γερμανία συμμετέχει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθεροποίησης δεν είναι πραγματικά χρήματα αλλά λογιστική αποτίμηση περιουσιακών στοιχείων και το χειρότερο είναι πως αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει πραγματικά τότε η Γερμανία και θα ικανοποιηθεί προνομιακά ως πιστωτής και θα έχει βγάλει και κέρδος.   

Εξίσου εντυπωσιακός είναι και ο επίλογος του άρθρου : '' Η Γερμανία μπορεί να βοηθήσει προσφέροντας τα χρήματα που κέρδισε από την ελληνική κρίση''. 

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΩΡΑ


Νέο οχι απο την Merkel...



Υπέρ της εφαρμογής του συμφωνηθέντος προγράμματος για την Ελλάδα τάσσεται η καγκελάριος της Γερμανίας Α. Μέρκελ, απορρίπτοντας "απλές λύσεις", όπως η αναδιάρθρωση, σύμφωνα με δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.

«Η Ελλάδα πήρε πιστώσεις με διάρκεια πέραν του 2012, για αυτό και δεν μπορούν τώρα να αλλάξουν γρήγορα οι κανόνες», είπε η κ. Μέρκελ.

Σε διαφορετική περίπτωση «θα υπάρξουν βαριές συνέπειες και για άλλες χώρες της Ευρωζώνης» προειδοποίησε η Γερμανίδα καγκελάριος μιλώντας σε περιφερειακό συνέδριο του κόμματός της, CDU, στο κρατίδιο Μεκλεμβούργο-Πομερανία.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Φρανκ Βάλτερ-Σταϊνμάιερ (SPD) άφησε να διαφανεί ότι το κόμμα του θα συναινούσε σε νέα βοήθεια για την Ελλάδα.

Bundesbank: "Όχι" σε επιμήκυνση του ελληνικού χρέους

Αντίθετος με το ενδεχόμενο επιμήκυνσης του ελληνικού χρέους εμφανίζεται ο Jens Weidmann, μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας, σημειώνοντας ότι σε μία τέτοια περίπτωση η ΕΚΤ δεν θα είναι σε θέση να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγυήσεις.

Σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα, ο Weidmann ανέφερε σε σημερινή ομολία του στο Αμβούργο ότι «μία επιμήκυνση στα ελληνικά ομόλογα, σε ένα περιβάλλον όπου κυριαρχούν ισχυρές αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών, θα καθιστούσε αδύνατη την αποδοχή τους ως εγγυήσεις για αναχρηματοδοτικές λειτουργίες, στο υπάρχον νομικό πλαίσιο». «Κατά συνέπεια», προσέθεσε, «ένα μεγάλο τμήμα του ελληνικού χρηματοπιστωτικού τομέα θα αποκοβόταν από τη χρηματοδότηση».

Όπως εξήγησε, η επιμήκυνση δεν θα ωφελούσε σε τίποτα άλλους παράγοντες από τους οποίους εξαρτάται η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, όπως οι προοπτικές ανάπτυξης. «Επιπλέον, οι κίνδυνοι διάχυσης σε άλλες χώρες θα ενισχύονταν σημαντικά» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τα σχόλια του Weidmann έρχονται να τονίσουν το διχασμό μεταξύ της ΕΚΤ και των πολιτικών ηγεσιών της Ε.Ε., σε μία στιγμή που οι τελευταίοι έδειχναν να προωθούν την ιδέα της επιμήκυνσης του ελληνικού χρέους. Υπενθυμίζεται ότι σε ανάλογες δηλώσεις προέβησαν την περασμένη εβδομάδα τόσο ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Jean-Claude Trichet,, όσο και άλλα στελέχη της ΕΚΤ, όπως οι Lorenzo Bini-Smaghi και Juergen Stark.



Πηγή:www.capital.gr

Μακελειό στη βουλή με τις καταγγελίες Καμμένου για την Οικογένεια Παπανδρέου! Κατονομάστηκε ΚΑΙ Η ΚΡΑΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ!

Μακελειό στη βουλή με τις καταγγελίες Καμμένου για την Οικογένεια Παπανδρέου! Κατονομάστηκε ΚΑΙ Η ΚΡΑΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ!


TA GOLDEN BOYS ΤΟΥ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟΥ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟΥ ΔΙΟΧΕΤΕΥΣΑΝ ΤΟ CDS!! ΜΕ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΟΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΠΛΕΟΝ ΝΑ ΚΡΥΦΤΟΥΝ.
Την υπόθεση την είχε περιγράψει στο Ολυμπία ο Δρ. Ηλίας Καλλιώρας στο άρθρο του: CDS, ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΟΙ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ
Όπου έγραφε χαρακτηριστικά: Στην Ελλάδα ειδικότερα, το καλοκαίρι του 2009, κάποια κρατική ελληνική τράπεζα εξέδωσε CDS, αξίας περίπου 1 δισ. ευρώ. Δηλαδή, το εν λόγω πιστωτικό ίδρυμα έπαιξε «μη χρεοκοπία» (“long”) της Ελλάδας. Ο τότε αγοραστής των εν λόγω CDS έπαιξε αντίστοιχα «χρεοκοπία» της χώρας μας (‘short”), σε τιμή γύρω από τις 130-140 μονάδες βάσης. Μετά από εκείνη την σχετικά μη «πονηρή» περίοδο έκδοσης των εν λόγω CDS, από την εν λόγω πολύ μεγάλη κρατική τράπεζα, η νέα της διοίκηση, που προέκυψε μετά από τις εκλογές του 2009, πούλησε ξαφνικά (με κέρδος, ή όχι, δεν έχει σημασία) αυτά τα ασφάλιστρα κινδύνου! Γιατί; Εκείνη την περίοδο, η συγκεκριμένη έκδοση-θέση της εν λόγω τράπεζας αντιπροσώπευε περίπου το 12% της αντίστοιχης παγκόσμιας αγοράς CDS, για το συνολικό ελληνικό χρέος (της τάξης τότε των 8 δισ. ευρώ). Ποιος πούλησε στους «κερδοσκόπους-βαρβάρους» τα εν λόγω CDS, ή τα όπλα μαζικής καταστροφής της ελληνικής οικονομίας; Ποιος έλληνας-ανθέλληνας έδωσε «διηπειρωτικούς πυραύλους» στα χέρια των αδίστακτων επενδυτών-κερδοσκόπων; Η ιστορία θα γράψει λίγες μαύρες σελίδες για αυτή την ντροπή!
Σήμερα στην βουλή μάθαμε και το όνομα της τράπεζας.
Γραφικότητες Ραγκούση και αμηχανία Ντόλιου! Καταπέλτης ο Καμμένος! Αιχμηρός ο Τσίπρας ζητά αποδείξεις από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο! Διαβάστε τι είπαν πριν από λίγο στη βουλή:
Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ: Βομβαρδίζομαι από ερωτήματα δημοσιογράφων… Ο Πάνος Καμμένος που είναι επιλογή του αρχηγού του να είναι σε όλες τις επιτροπές. Πριν από λίγο είπε στον κ. Χατζηνικολάου πως ο κ. Παπανδρέου είναι έμμισθος broker.  ΄Η η καταγγελία έχει ουσία ή αυτά που είπε να τα αιτιολογήσει. Είναι δυνατόν; Εγώ τα θεωρώ εξωπραγματικά. Δεν μπορώ να το πιστέψω. Αυτό αποτελεί εσχάτη προδοσία.
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Πράγματι το ανέφερα… Αναφέρομαι στο ασφάλιστρο κινδύνου το οποίο αγόρασε το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο το καλοκαίρι του 2009 και πουλήθηκε Δεκ. 2009  αξίας 1,3 δις… Η ίδια περίοδος ήταν, από συνέντευξη Στρος Καν, τότε που ο Πρωθυπουργός συνομιλούσε με ΔΝΤ. Το cds πουλήθηκε εκείνη την περίοδο. Άρα οι κερδοσκόπου επί 10 ημέρες… Από έρευνα που έκανα προκύπτει… Μάρκελος, Ξαφά, Αντρίκος Παπανδρέου…Είναι σοβαρό θέμα αν πούλησαν το ασφάλιστρο κινδύνου και ζημιώθηκε το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο…Να ενημερωθεί η Βουλή και η Εισαγγελεία…
Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ:Άκουσα τι είπε ο κ. Καμμένος. Όταν ακούγεται πως συμμετέχει στο πάρτυ Μαρκέλου και ο Αντρίκος Παπανδρέου και στο άλλο (Κατάρ) ο άλλος αδερφός…Αν κάναμε πραγματικές εξεταστικές θα οδηγούμασταν εκεί που είναι ο Στρος Καν!Η υπεράσπιση θεσμικού ρόλου Πρωθυπουργού δεν είναι μόνο θέμα κομμάτων… Είναι και για τα αδέρφια του.
Γ. ΝΤΟΛΙΟΣ, ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ: Έκπληκτος παρακολούθησα συζήτηση… Δεν έχουμε καμία πληροφόρηση όσοι βρισκόμαστε στην αίθουσα…
ΑΘ. ΠΑΦΙΛΗΣ, ΚΚΕ:Είναι τεράστιο θέμα… Τέθηκαν σοβαρά θέματα και πρέπει να απαντηθούν…
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Το τελευταίο διάστημα υπάρχει συστηματική προσπάθεια στοχοποίησης στο πρόσωπο του Πρωθυπουργού αυτές τις δύσκολες στιγμές. Υπάρχει εκστρατεία λάσπης από διάφορα κέντρα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της χώρας. Δεν υπάρχει θέμα Καμμένου αλλά θέμα Σαμαρά. Υπάρξει θέμα πολιτικής και  ηθικής τάξης… για το αν θα κρατήσει στο κόμμα τον κ. Καμμένο… Ο κ. Σαμαράς να λάβει σοβαρά υπόψιν το περιστατικό…
Κ. ΤΖΑΒΑΡΑΣ, ΚΟΙΝ. ΕΚΠΡ. ΝΔ. :Δημιουργήθηκε μείζον θέμα από κ. Ραγκούση… υπέπεσε σε κοινοβουλευτικό ολίσθημα… Προσπάθησε να δημιουργήσει αιχμές στο πρόσωπο κ. Σαμαρά… Δεν αγνοείται γεγονός ότι είναι ο 3ος πολιτειακός παράγοντας…Το τι θα κάνει με Καμμένο δεν αποτελεί υποχρέωση απάντησης σε εσάς, ούτε έχετε το δικαίωμα να υποδεικνύετε τι θα κάνει… Ο βουλευτής σε αυτή την αίθουσα έχει απεριόριστο δικαίωμα να λέει τη γνώμη του με παρρησία. προσπαθείτε να δημιουργήσετε ψευδείς εντυπώσεις και δημιουργείτε πρόβλημα στο πολίτευμα. Να ανακαλέσετε, διαφορετικά είστε ανεπανόρθωτα εκτεθειμένος…
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Να ρίξει η κυβέρνηση άπλετο φως στην υπόθεση. Πιστεύω και καλώ κυβέρνηση, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο  και εποπτεύουσα Τράπεζα της Ελλάδος  να δώσουν συγκεκριμένα στοιχεία, γιατί ο μόνος τρόπος να απαντηθούν και να αρθούν υποψίες και καχυποψίες είναι να χυθεί άπλετο φως. Όσο καλούμε κυβέρνηση άλλο τόσο καλούμε και Καμμένο , τα στοιχεία να δοθούν στην δημοσιότητα
Αναρτήθηκε από τον/την olympiada στο Μαΐου 19, 2011

Την Τρίτη 31 Μαΐου 2011, στις 7 το απόγευμα, στα Προπύλαια

Την Τρίτη 31 Μαΐου 2011, στις 7 το απόγευμα, στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών θα πραγματοποιηθεί μεγάλη ανοιχτή συγκέντρωση με πρωτοβουλία του Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θεοδόση Πελεγρίνη, του μεγάλου έλληνα μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη και των καθηγητών Γιώργου Κασιμάτη, Γιώργου Κατρούγκαλου, Νότη Μαριά, Κώστα Μπέη και Κώστα Χρυσογόνου.

"Η Ελλάδα δεν έπρεπε να γίνει δεκτή ως μέλος της Ευρωζώνης"


Σε «τρία λάθη» των ηγεσιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποδίδει ο Jeffrey Frankel, καθηγητής οικονομικών στο Kennedy School of Government του Πανεπιστημίου Harvard και σύμβουλος του πρώην Αμερικανού Προέδρου, Bill Clinton, τη σημερινή εικόνα της ελληνικής κρίσης χρέους.

Όπως υποστηρίζει σε άρθρο του στο VoxEU.org, με ημερομηνία 16 Μαιου 2011, «σχεδόν όλοι αναγνωρίζουν σήμερα ότι η ευρωπαϊκή διάσωση της Ελλάδας απέτυχε». «Το ελληνικό χρέος θα χρειαστεί να αναδιαρθρωθεί» σημειώνει, κάνοντας λόγο για αναπόφευκτη «εκρηκτική πορεία» του λόγου χρέους/ ΑΕΠ της Ελλάδας, με δεδομένο το έλλειμμα του προϋπολογισμού, το premium του κρατικού ρίσκου και τους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης. 
«Η Ελλάδα αποτελούσε τότε μια ΄απόκλιση΄, τόσο γεωγραφικά όσο και οικονομικά».
Σύμφωνα με τον Frankel, μέρος της ευθύνης των ευρωπαϊκών ηγεσιών αφορά και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, γεγονός για το οποίο εκφράζει την έκπληξή του, «με δεδομένο ότι κατά τα άλλα αποτελεί τον πιο αξιόλογο και επιτυχημένο πανευρωπαϊκό θεσμό».

Το πρώτο εκ των τριών «σφαλμάτων» στα οποία αναφέρεται ο Frankel ήταν η απόφαση με την οποία η Ελλάδα έγινε δεκτή ως μέλος της Ευρωζώνης, του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος.

Η Ελλάδα αποτελούσε τότε μια «απόκλιση» τόσο γεωγραφικά όσο και οικονομικά. Δεν κατάφερε να πετύχει τους στόχους των κριτηρίων του Μάαστριχτ, ειδικά την «οροφή» του ελλείμματος στο 3%. «Δεν υπάρχει αμφιβολία», υποστηρίζει, «πως οι περισσότεροι Έλληνες θα συμφωνούσαν με τη θέση ότι, θα ήταν περισσότερο ωφελημένοι σήμερα αν είχαν μείνει έξω από το ευρώ, ελεύθεροι να υποτιμήσουν (σ.σ. το εθνικό τους νόμισμα) και να αποκαταστήσουν τη χαμένη τους ανταγωνιστικότητα».

Το δεύτερο «λάθος» ήταν ότι «επετράπη στα spreads των κρατικών ομολόγων της Ελλάδας (και άλλων χωρών της περιφέρειας) να υποχωρήσουν σε μηδενικά σχεδόν επίπεδα την περίοδο 2002-2007». Όπως εξηγεί ο Frankel, «παρά τα ελλείμματα του προϋπολογισμού και τα επίπεδα του χρέους, η Ελλάδα μπορούσε να δανειστεί με την ίδια περίπου ευκολία όπως η Γερμανία. Μέρος της ευθύνης φέρουν οι διεθνείς επενδυτές, οι οποίοι τόσο κραυγαλέα υποτίμησαν» αυτούς τους κινδύνους. Σύμφωνα με τον ίδιο, μέρος της ευθύνης φέρουν και οι οίκοι αξιολόγησης, αλλά και οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να ισχυριστούν ότι η ΕΚΤ δεχόταν το ελληνικό χρέος ως εγγύηση, με τους ίδιους όρους με τους οποίους δεχόταν και το γερμανικό. 
«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα έπρεπε να ευχαριστούν την τύχη τους που υπάρχει το ΔΝΤ».
Το τρίτο «λάθος» ήταν η αποτυχία να στείλουν (σ.σ. οι ευρωπαϊκές ηγεσίες) την Ελλάδα νωρίτερα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. «Αυτό θα έπρεπε να έχει καταστεί σαφές ήδη από τον Ιανουάριο του 2010. Αντί να σοκαριστούν, οι ηγέτες της Φρανκφούρτης και των Βρυξελλών θα έπρεπε να υποδεχθούν την ελληνική κρίση ως μία χρήσιμη ευκαιρία για να δημιουργήσουν ένα ‘προηγούμενο’ προς όφελος της μακροβιότητας του ευρώ».

«Η ιδέα ότι ένα τέτοιο πρόβλημα θα προέκυπτε κάποια στιγμή κάπου στην Ευρώπη δεν μπορεί να αποτελεί έκπληξη. Εξάλλου, γιατί οι αρχιτέκτονες συνέταξαν τη ‘Ρήτρα Μη διάσωσης’ (No Bailout Clause) και το ‘Σύμφωνο για τη Σταθερότητα και την Ανάπτυξη’; Οι σκεπτικοί Γερμανοί φορολογούμενοι φοβούνταν ότι θα χρειαζόταν να διασώσουν κάποια ‘αμαρτωλή’ χώρα της Μεσογείου. Οι ευρωπαϊκές ελίτ υιοθέτησαν του δημοσιονομικούς κανόνες για να αντιμετωπίσουν αυτούς ακριβώς τους φόβους».

Σύμφωνα με τον Jeffrey Frankel, «όταν οι κανόνες απέτυχαν και επήλθε η κρίση, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα έπρεπε να ευχαριστούν την τύχη τους που η πρώτη τέτοια δοκιμασία ανέκυψε σε μία χώρα με δύο συγκεκριμένα χαρακτηριστικά:

Κατά πρώτον, οι ελληνικές κυβερνήσεις είχαν παραβιάσει τους κανόνες τόσο κατάφορα και τόσο συχνά, που οι Ευρωπαίοι ηγέτες μπορούσαν με καθαρή συνείδηση να υιοθετήσουν μία αυστηρή στάση». Ειδάλλως, εκτιμά ο ίδιος, «η μόνη εναλλακτική ήταν να ρισκάρουν τη δημιουργία ενός ‘προηγούμενου’ σύμφωνα με το οποίο όλες οι κυβερνήσεις θα μπορούν τελικά να διασώζονται συνεχώς, με όλους τους ‘πονοκεφάλους’ ηθικού κινδύνου που κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε».

Κατά δεύτερον, το μέγεθος της ελληνικής οικονομίας επέτρεψε στην Ευρώπη να βρει τα απαραίτητα κεφάλαια ώστε να θωρακίσει άλλα μέλη της, που ήταν επιρρεπή στον κίνδυνο διάχυσης, αλλά με μικρότερο μερίδιο ευθύνης, όπως π.χ. η Ιρλανδία.

«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα έπρεπε επίσης να ευχαριστούν την τύχη τους που υπάρχει το ΔΝΤ» υποστηρίζει ο Frankel. «Αντί να αντιδρούν σαν να μην έχουν ξαναδεί παρόμοια κρίση, θα έπρεπε να συνειδητοποιήσουν ότι η επιβολή όρων και προϋποθέσεων για την παροχή ‘πακέτων’ διάσωσης είναι δουλειά του ΔΝΤ. Όπως εξηγεί, η επιβολή μιας επώδυνης δημοσιονομικής προσαρμογής θα ήταν πιο εύκολη μέσα από την αναγωγή του ζητήματος στη διεθνή πολιτική σκηνή, από ότι αν η επίλυσή του περιοριζόταν μεταξύ γειτόνων ή πολιτικών συμμάχων».

«Όμως η αντίδραση των ηγετών τόσο στη Φρανκφούρτη όσο και στις Βρυξέλλες ήταν ότι η καταφυγή στο ΔΝΤ ήταν αδιανόητη, ότι επρόκειτο για ένα πρόβλημα που έπρεπε να επιλυθεί εντός της Ευρώπης. Ενάντια σε όλες τις μέχρι σήμερα αποδείξεις και παρά την δεκαετία παραβιάσεων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, θέλουν ακόμη να πιστεύουν ότι μπορούν να επιβάλλουν δημοσιονομική πειθαρχία στα κράτη-μέλη. Η Οικονομική και Νομισματική Ένωση έχει από καιρό μετατραπεί σε στρουθοκάμηλο, που χώνει το κεφάλι της στην άμμο» αναφέρει ο καθηγητής του Harvard.

Όπως σχολιάζει, «τα τρία αυτά λάθη ανήκουν πια στο παρελθόν». Εκτιμά ότι τα μέτρα που βρίσκονται σήμερα σε ισχύ δεν είναι αξιόπιστα, ωστόσο «δεν είναι πολύ αργά ώστε να εφαρμοστεί το ‘μάθημα’ από το λάθος Νο. 2, την πολιτική δηλαδή της ΕΚΤ να δέχεται ως εγγυήσεις τα ομόλογα όλων των κρατών-μελών».

Όπως εκτιμά ο Frankel, η Ευρωζώνη θα έπρεπε να υιοθετήσει ένα κανόνα, σύμφωνα με τον οποίο η ΕΚΤ δεν θα δέχεται ως εγγύηση ομόλογα όποιας χώρας δεν καταφέρνει να ανταποκριθεί σε κάποιο δημοσιονομικό κριτήριο, όπως π.χ. το όριο του 3% για το έλλειμμα.

Ένα τέτοιο σύστημα θα διασφάλιζε μεγαλύτερο αυτοματισμό. Αν μία χώρα παραβίαζε κάποιο κανόνα για θεμιτούς λόγους, π.χ. μία φυσική καταστροφή ή ένα πόλεμο, οι αγορές θα το αντιλαμβάνονταν και θα επέβαλαν μικρό ή και καθόλου premium κινδύνου. Δεν θα χρειαζόταν η κρίση των γραφειοκρατών ή των πολιτκών. Ένα τέτοιο σύστημα θα επέτρεπε την επιστροφή των spreads σε επίπεδα μεταξύ των δύο άκρων, εκείνου του 2002-2007 και των υψηλών του 2009-2011. Και θα έστελναν έτσι οι αγορές ένα «μήνυμα» με «πολύ μεγαλύτερη αξιοπιστία και ισχύ από οποιαδήποτε προειδοποίηση οποιασδήποτε γραφειοκρατίας των Βρυξελλών».

«Χωρίς έναν τέτοιο μηχανισμό, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) κινδυνεύει να μετατραπεί σε έναν μηχανισμό αστάθειας», εκτιμά ο Frnakel.
 Πηγή:www.capital.gr




Πηγή:www.capital.gr

Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Προς νέο ιστορικό υψηλό το spread των 10ετών – πάνω από τις 1.300

Προς νέο ιστορικό υψηλό το spread των 10ετών – πάνω από τις 1.300




ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 11:12

Προς νέο ιστορικό υψηλό κινείται το spread των ελληνικών δεκαετών ομολόγων την Παρασκευή, που επανέρχεται πάνω από το επίπεδο των 1.300 μονάδων βάσης.

Συγκεκριμένα, βρίσκεται στις 1.308 μονάδες βάσης, με άνοδο 19,52 μ.β., ενώ ανοδικά κινούνται τα spreads και στην υπόλοιπη ευρωπαϊκή «περιφέρεια», πλην της Ιρλανδίας.

Αναλυτικά, το spread των πορτογαλικών τίτλων βρίσκεται στις 604 μ.β. (+4,43), των ισπανικών στις 232 (+4,13) και των ιταλικών στις 166 (+1,63). Πτωτικά στις 731 μονάδες βάσης κινείται το spread των ιρλανδικών μονολόγων (-1,92 μ.β.).

Πηγή:www.cpital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Αποκρατικοποιήσεις: ΔΝΤ "Όταν τελειώσετε, καλέστε μας"

Αποκρατικοποιήσεις-ΔΝΤ:"Όταν τελειώσετε, καλέστε μας"


«Καλέστε μας όταν τελειώσετε αυτά που πρέπει να γίνουν». Με αυτόν τον τρόπο έφυγαν χθες και οι τρεις επικεφαλής της τρόικας από την Αθήνα, δεδομένου ότι οι αποκλίσεις μεταξύ αυτών που τους παρουσίασε η κυβέρνηση και εκείνων που θα έπρεπε να έχουν γίνει είναι μεγάλες.

Τόσο στο σκέλος των νέων μέτρων όσο και σε εκείνο των αποκρατικοποιήσεων, η τρόικα έχει ξεκαθαρίσει ότι θα πρέπει να ληφθούν γενναίες αποφάσεις και να προχωρήσει η υλοποίησή τους χωρίς καθυστέρηση.

Σε διαφορετική περίπτωση, δεν θα μπορέσει να εγκρίνει την εκταμίευση της πέμπτης δόσης και την παροχή νέας οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα.

Μάλιστα, ειδικά για τις αποκρατικοποιήσεις, έχει καταστήσει σαφές πως μέσα στον Ιούνιο θα πρέπει να έχει υλοποιηθεί τουλάχιστον ένα project. Ο λόγος είναι ότι από μία τέτοια κίνηση θα σταλεί το μήνυμα στις αγορές και στην Ευρώπη πως η κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση αλλά και την ικανότητα να «τρέξει» το φιλόδοξο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που στοχεύσει στην έλευση 15 δισ. ευρώ την περίοδο 2011 - 2012 και 50 δισ. ευρώ έως το 2015, το πολύ.

Το οικονομικό επιτελείο αυτήν τη στιγμή κινείται σε δύο κατευθύνσεις: Πρώτον, ετοιμάζει τη λίστα με τις υπό αποκρατικοποίηση εισηγμένες ΔΕΚΟ καθώς και τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει κάθε μία. Δεύτερον, πραγματοποιεί ελέγχους νομιμότητας στα ακίνητα του Δημοσίου (δηλαδή αν είναι «καθαρά» ή όχι), ώστε να παρουσιάσει ποια ακίνητα είναι έτοιμα για αξιοποίηση.
Σε κάθε περίπτωση, το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων όπως το ξέραμε έχει αναθεωρηθεί και έχει γίνει «πιο δυναμικό», σημειώνουν παράγοντες κοντά στις διαδικασίες.

Δεν αποκλείεται να υπάρξει και κάποια «έκπληξη» σε ό,τι αφορά τις υπό αποκρατικοποίηση εισηγμένες εταιρίες. Η «έκπληξη» αυτή μπορεί να αφορά είτε στην ένταξη του φετινού προγράμματος αποκρατικοποιήσεων κάποιας ΔΕΚΟ, είτε στην ακόμα πιο τολμηρή ιδιωτικοποίησή της.

Το πιο πιθανό είναι μέσα στον Ιούνιο να ολοκληρωθεί η πώληση του 10% -τουλάχιστον- του ΟΤΕ. Για τον ΟΠΑΠ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δύσκολα θα προλάβει η κυβέρνηση να πωλήσει το 34% που κατέχει το Δημόσιο φέτος. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι δεν θα το προσπαθήσει.

Επίσης, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να βγάλει στον αέρα, μέχρι τον Οκτώβριο, διαγωνισμούς από τους οποίους θα προέλθει το μεγαλύτερο μέρος των 15 δισ. ευρώ έως το 2012.
Στο σκέλος των μέτρων, η κυβέρνηση φαίνεται να παρουσίασε στην τρόικα ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ύψους 26 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου τα 10 δισ. ευρώ απορρίφθηκαν «με το καλημέρα».

Έτσι, οι επικεφαλής της τρόικας έφυγαν από την Αθήνα και θα επιστρέψουν όταν ενημερωθούν από την κυβέρνηση ότι έχει έτοιμο τόσο το νέο πακέτο μέτρων όσο και το ποια θα είναι η πρώτη αποκρατικοποίηση που θα γίνει σύντομα.

Από την κυβέρνηση εκτιμούν ότι αυτό μπορεί να γίνει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Γι' αυτό και έχει ειπωθεί ότι τη Δευτέρα ή την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί και υπουργικό συμβούλιο γι' αυτά τα ζητήματα.
Πηγή Εuro2day

Ο Mίκης Θεοδωράκης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Συνάντηση ευθυνών και καθαρών εξηγήσεων

Συνάντηση με συνταγματική και πολιτική βαρύτητα ήταν αυτή που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Καρόλου Παπούλια, με τον Μίκη Θεοδωράκη, ιδρυτή της Κίνησης Ανεξάρτητων Πολιτών και τον Γιώργο Κασιμάτη, καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου και μέλος της Προσωρινής Συμβουλευτικής Επιτροπής της Κίνησης. Οι δύο άντρες κατέθεσαν στον Πρόεδρο υπόμνημα με τις θέσεις της Κίνησης για την δεινή κατάσταση στην οποία περιήλθε η χώρα μετά την υπογραφή του Μνημονίου και των Δανειακών Συμβάσεων και του ζήτησαν να ασκήσει το κύρος που αντλεί από το Σύνταγμα και τον Ελληνικό Λαό για να μπορέσει να πείσει την κυβέρνηση ώστε να απαλειφθούν όλες οι Συμβάσεις Δανεισμού, που είναι αντίθετες προς τις θεμελιώδεις αρχές του Δικαίου και επονείδιστες για τον Ελληνικό Λαό.

Ο Μίκης Θεοδωράκης εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο δήλωσε:
«Εμείς είχαμε καταγγείλει από τον Δεκέμβρη ότι τόσο το Μνημόνιο, όσο και η Δανειακή Σύμβαση είναι συνταγματικά άκυρες. Στο κ Πρόεδρο της Δημοκρατίας στον οποίο αφήσαμε γραπτώς τις απόψεις μας, καταγγείλαμε την απαράδεκτη παραδοχή του κ. Παπανδρέου ότι παραχωρήσαμε ένα μέρος της εθνικής μας κυριαρχίας. Είχαμε πει ότι εάν εφαρμοστεί το μνημόνιο η χώρα μας θα οδηγηθεί σε χάος.

Η συμφωνία για το δάνειο των 110 δισ. ευρώ είναι συνταγματικά άκυρη, καθώς δεν υπογράφηκε από τα τρία πέμπτα της Βουλής, ούτε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, παρά μόνον από τον υπουργό Οικονομικών.

Φτάσαμε στο απροχώρητο. Δεν υπάρχει άλλη λύση. Γι αυτό η κυβέρνηση ψάχνει να βρει στηρίγματα στη συναίνεση και η Ευρώπη σχεδόν εκβιαστικά λέει ότι πρέπει να γίνει εθνική ενότητα. Πώς να γίνει, όμως, αυτό όταν τα δύο κόμματα εξουσίας δεν έχουν ούτε το 40%», είπε χαρακτηριστικά. «Εμείς πιστεύουμε σε μια άλλη λύση. Και αυτήν καταθέσαμε στον κύριο Παπούλια.»

Τον Μίκη Θεοδωράκη συνόδευσε στο Προεδρικό Μέγαρο ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Γιώργος Κασιμάτης, ο οποίος δήλωσε:
«Οι όροι που περιλαμβάνονται στη δανειακή σύμβαση και στο μνημόνιο παραβιάζουν όλες τις θεμελιώδης αρχές και του Συντάγματος και της Ευρωπαϊκής Νομιμότητας και τους Διεθνούς Δικαίου. Θα πρέπει να βρεθεί μία κυβέρνηση που θα ζητήσει την πλήρη ακύρωση αυτών των συμφωνιών για να μπορέσει να συζητήσει τους οικονομικούς όρους και αφού καταλήξει, να περάσουν αυτοί οι όροι από τη Βουλή όπου και θα πρέπει να εγκριθούν από την πλειοψηφία των 180 βουλευτών.

Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι δέσμια και από πλευράς εσωτερικής κι από πλευράς εξωτερικής πολιτικής. Είμαστε δηλαδή ένα κράτος υποτελές, υπό κατοχή.

Αυτά ακριβώς μας έκαναν να επισκεφτούμε σήμερα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να του αφήσουμε ένα σχετικό υπόμνημα με τις θέσεις μας και του ζητήσαμε να ασκήσει το κύρος του που αντλεί από το Σύνταγμα και τον Ελληνικό Λαό για να μπορέσει να πείσει την κυβέρνηση ώστε να απαλειφθούν όλες οι Συμβάσεις Δανεισμού που είναι αντίθετες προς τις θεμελιώδεις αρχές του Δικαίου και επονείδιστες για τον Ελληνικό Λαό.»

Και κατέληξε: «Θα φτάσουμε στο κατώτατο σκαλί, αυτή είναι η πεποίθηση μας. Η σημερινή πολιτική ηγεσία δεν έχει δείξει το θάρρος να διαπραγματευτεί ή να προβάλει τις νόμιμες αξιώσεις της χώρας μας, ώστε να γίνουν σωστές συμβάσεις. Εάν δεν γίνουν αυτά στο μέλλον, θα πάμε σε δεύτερη σύμβαση, η οποία θα προσθέσει βάρη αντί να αφαιρέσει. Δεν μένει τίποτε άλλο παρά να πάρει ο λαός στα χέρια του την υπόθεση»

Για το Γραφείο Τύπου
Ιωάννα Κολοβού

Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Νέο σχέδιο από την ευρωζώνη για Ελλάδα

Δημοσιεύθηκε: 15:46 - 19/05/11

Λύση "εθελοντικής διακράτησης" ελληνικών ομολόγων από ιδιώτες πιστωτές και πρόσθετης βοήθειας προς την Ελλάδα από την Ευρώπη πέφτει στο τραπέζι μετά την άρνηση της ΕΚΤ να στηρίξει σχέδια "ήπιας αναδιάρθρωσης".

Σύμφωνα με τις πηγές του Reuters στην ευρωζώνη, η βασική επιλογή που εξετάζεται για τη χώρα είναι μια συμφωνία με τους ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας, σε εθελοντική βάση, που θα περιλαμβάνει τη δέσμευσή τους για διακράτηση των ελληνικών τίτλων για την περίοδο 2011-2014, με την Ελλάδα να λαμβάνει νέα οικονομική βοήθεια.

Μάλιστα, η συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει όχι μόνο μια δέσμευση διακράτησης των τίτλων, αλλά και αγορές ελληνικών ομολόγων σε αντικατάσταση αυτών που λήγουν. 
Μια συμφωνία σε εθελοντική βάση με τους ιδιώτες επενδυτές θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος ενός νέου πακέτου μέτρων για Ελλάδα, που θα περιλάμβανε ακόμη νέα χρηματοδότηση προς τη χώρα για την περίοδο 2011-2014 και νέες μεταρρυθμίσεις - μέτρα από την πλευρά της Ελλάδας.

"Πλέον, οποιαδήποτε αναδιάρθρωση, ήπια ή σκληρή, που θα μπορούσε να προκαλέσει κλυδωνισμούς στις αγορές ομολόγων, απομακρύνεται από το τραπέζι", αναφέρει η πηγή του Reuters.

Η εξέλιξη αυτή έπεται της προειδοποίησης του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζ. Κ. Τρισέ, ότι η ΕΚΤ θα σταματήσει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για την παροχή ρευστότητας εάν η Ελλάδα ζητήσει από τους ιδιώτες επενδυτές να συμμετάσχουν σε εθελούσια επιμήκυνση της λήξης του κρατικού χρέους. 
Σε παρόμοιες δηλώσεις προέβη και ο κ. Juergen Stark, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, καθώς γίνεται ολοένα και πιο εμφανής η πλήρης διάσταση απόψεων μεταξύ της ευρωτράπεζας και των κυβερνήσεων για την αντιμετώπιση του ελληνικού προβλήματος.

"Η αναδιάρθρωση κρατικού χρέους θα υπονόμευε την καταλληλότητα των ελληνικών κρατικών ομολόγων", δήλωσε εκπρόσωπος της ΕΚΤ, αναφερόμενος σε δηλώσεις του κ. Stark, και συμπλήρωσε: "Η συνέχιση της παροχής ρευστότητας θα ήταν ανέφικτη".

Οι πηγές του Reuters στην ευρωζώνη σημειώνουν ότι μια επιμήκυνση στην αποπληρωμή των τίτλων, ακόμη και σε εθελοντική βάση, θα μείωνε την τρέχουσα αξία των τίτλων και θα πυροδοτούσε ένα "πιστωτικό συμβάν". 
Σε μια τέτοια περίπτωση, προσθέτει, αυξάνεται το ενδεχόμενο αλυσιδωτής αντίδρασης στις αγορές ομολόγων και δεν είναι ξεκάθαρες οι πιθανές επιπτώσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα ενώ θα επέβαλλε και την πληρωμή των CDS, των ασφαλίστρων έναντι του ενδεχομένου ελληνικής χρεοκοπίας.
Πηγη.euro2day

Πουλάνε τα πετρέλαια του Βόρειου Αιγαίου! - Ορίστηκαν οι σύμβουλοι πώλησης της χώρας!

Πουλάνε τα πετρέλαια του Βόρειου Αιγαίου! - Ορίστηκαν οι σύμβουλοι πώλησης της χώρας!



18-05-2011 15:50:09
ImageΤα ονόματα των συμβούλων του Δημοσίου για μια σειρά αποκρατικοποιήσεων ανακοίνωσε η αρμόδια διυπουργική επιτροπή.  Σε ότι αφορά τις αμυντικές βιομηχανίες ξεχωρίζει η απόφαση για την ΕΛΒΟ (Γενική Τράπεζα). Βάσει των σχετικών ανακοινώσεων η κατάσταση διαμορφώνεται ως εξής: Πουλάνε και τα αεροσκάφη της Ολυμπιακής που θα μπορούσαν να μετασκευαστούν σε ιπτάμενα τάνκερ, όπως και τα δικαιώματα του κράτους στα κοιτάμστα πετρελαίου του Βορείου Αιγαίου! 
ΟΠΑΠ: Επέκταση της σύμβασης με το Δημόσιο
Πώληση συμμετοχής του Δημοσίου Deutsche Bank, Εθνική Τράπεζα
Κρατικά Λαχεία: Εισφορά των δικαιωμάτων του Δημοσίου σε εταιρεία
Αξιοποίηση συμμετοχής του Δημοσίου στη συγκεκριμένη εταιρεία Credit Suisse, EFG Eurobank Equities
ΟΔΙΕ: Πώληση συμμετοχής του Δημοσίου Εμπορική Τράπεζα, Credit Agricole
ΕΛΒΟ: Πώληση συμμετοχής του Δημοσίου Societe Generale, Γενική Finance
Ελληνικοί Αυτοκινητόδρομοι Α.Ε.: Αξιοποίηση συμμετοχής του Δημοσίου στην εταιρεία στην οποία μεταβιβάζονται τα δικαιώματα από τις συμβάσεις παραχώρησης(*) Ernst & Young
Rothschild & Sons
Barclays Bank
Κοίτασμα φυσικού αερίου "Νότια Καβάλα": Πώληση συμμετοχής του Δημοσίου στην εταιρεία στην οποία θα μεταφερθούν τα δικαιώματα επί του κοιτάσματος HSBC, EFG Eurobank Equities
Φάσμα συχνοτήτων Αξιοποίηση των δικαιωμάτων του Δημοσίου: Analysys Mason, Aegis Systems
Ακίνητα Σύσταση μίας ή περισσοτέρων εταιρειών στις οποίες θα εισφερθούν τα δικαιώματα επί ακινήτων του Δημοσίου και διερεύνηση αξιοποίησής τους: Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, EFG Eurobank Equities, Επενδυτική Τράπεζα, Εμπορική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Τράπεζα Αττικής,
Αγροτική
 
Διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη:
Ελληνικό Α.Ε.: Διερεύνηση της δυνατότητας αξιοποίησης των δικαιωμάτων του Δημοσίου στο παλιό αεροδρόμιο της Αθήνας Citigroup Global Markets
Τράπεζα Πειραιώς
Barcelona Strategical Urban Systems
Αεροσκάφη: Πώληση 4 Airbus A340 που παλαιότερα ανήκαν στην ΟΑ και μεταβιβάστηκαν στο υπουργείο Οικονομικών, Lazard
ΟΣΕ / ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Αναδιάρθρωση PriceWaterhouseCoopers
ΔΕΠΑ: Πώληση συμμετοχής του Δημοσίου UBS, Rothschild, Alpha Bank
Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα: Πώληση συμμετοχής του Δημοσίου KPMG
Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων: Διαχωρισμός εμπορικών δραστηριοτήτων και αξιοποίησή τους Lazard
Αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος": Επέκταση της υφιστάμενης σύμβασης και πώληση συμμετοχής του Δημοσίου BNP Paribas, Εθνική Τράπεζα
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr 

Αφήνεται ελεύθερος με εγγύηση ο Strauss-Kahn

Ελεύθερος με εγγύηση αφήνεται ο Strauss-Kahn, μετά την έγκριση του αιτήματός του από το Δικαστήριο του Μανχάταν.

Ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ θα βρίσκεται σε κατ΄οίκον περιορισμό, όπου θα παρακολουθείται από ειδικές κάμερες, ενώ υποχρεούται να καταβάλλει 1 εκατ. δολάρια.

Ο Δικαστής είπε στον Strauss-Kahn: "Περιμένουμε ότι θα είσαι εδώ, όταν θα σε χρειαστούμε. Αν υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα, μπορούμε να αναστείλουμε την αποφυλάκιση".

Το σώμα των ενόρκων απήγγειλε νωρίτερα το κατηγορητήριο εναντίον του Strauss-Kahn, το οποίο περιλαμβάνει επτά κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης της απόπειρας βιασμού.



Πηγή:www.capital.gr

Παραιτήθηκε ο Strauss-Kahn, δηλώνει "αθώος"




Υπό την πίεση των κατηγοριών για απόπειρα σεξουαλικής κακοποίησης και από το κελί της περιβόητης φυλακής του Rikers Island, ο πρώην πλέον πανίσχυρος επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, υπέβαλε επισήμως την παραίτησή του, δηλώνοντας για μία ακόμη φορά αθώος, ενώ τα σενάρια για τη διαδοχή του μόλις ξεκίνησαν.

Ο Dominique Strauss-Kahn σε επιστολή του προς το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ, αναφέρει ότι αρνείται κατηγορηματικά τις κατηγορίες που του έχουν απαγγελθεί και ότι δια της παραιτήσεώς του επιθυμεί να προστατέψει τον Οργανισμό, τον οποίο, όπως σημειώνει, υπηρέτησε "με τιμή και αφοσίωση".

Οι φήμες οργιάζουν, τόσο για την εξέλιξη της δικαστικής υπόθεσης καθώς αναμένεται σήμερα να πραγματοποιηθεί η ακρόαση κατά την οποία το σώμα των ενόρκων θα αποφασίσει αν θα στείλει σε δίκη τον Strauss-Kahn, όσο και για τις επιλογές που έχει από δω και πέρα ο Γάλλος αξιωματούχος, ενώ γίνεται λόγος ακόμη και για εξωδικαστικό συμβιβασμό πολλών εκατομμυρίων με την 32χρονη καμαριέρα.

Στο μέτωπο της διαδοχή, η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Christine Lagarde θεωρείται επικρατέστερη διάδοχος του Strauus-Kahn στην ηγεσία του ΔΝΤ, ωστόσο μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται να αναδυθούν και άλλα ονόματα, κυρίως από τις αναδυόμενες αγορές.

Οι ηγέτες του G20 έχουν δεσμευτεί να «στηρίξουν μία νέα ανοιχτή, διαφανή και βασισμένη σε αξίες διαδικασία επιλογής», ωστόσο δεν έχουν δώσει λεπτομέρειες για το πώς ακριβώς θα χειριστούν την εξέλιξη. Σημειώνεται ότι παραδοσιακά, Ευρωπαίος ηγείται του ΔΝΤ και Αμερικανός της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Προς το παρόν, ο νούμερο 2 του ΔΝΤ, John Lipsky βρίσκεται στην ηγεσία του οργανισμού, ενώ αναμένεται να μιλήσει σήμερα από την Ουάσινγκτον για το μέλλον του ΔΝΤ.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις άρχισαν χθες να συντάσσονται γύρω από την Lagarde, με τον Σουηδό υπουργό Οικονομικών Anders Borg να δηλώνει ότι η Lagarde είναι από τους προφανείς υποψηφίους.

Ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο αν οι αναδυόμενες οικονομίες θα καταφέρουν να συμφωνήσουν σε έναν κοινό υποψήφιο. Ορισμένες, όπως η Βραζιλία υποστηρίζουν ότι είναι λογικό για την Ευρώπη να προωθήσει τον επόμενο επικεφαλής του ΔΝΤ, όμως μετά την επίσημη παραίτηση του Strauss-Kahn ίσως αυτό αλλάξει.

Εξάλλου, τον Jean-Claude Trichet, θεωρεί ως ικανό διάδοχο του Dominique Strauss-Kahn στην ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο Nout Wellink. «Γνωρίζω έναν εξαιρετικό υποψήφιο, αυτός είναι ο Jean-Claude Trichet της ΕΚΤ», δήλωσε ο Wellink στην ολλανδική τηλεοπτική εκπομπή Knevel & Van den Brink. «Εάν φύγει, μπορεί να πάει στην Ουάσινγκτον, ως διάδοχος του Strauss-Kahn».

Η επιστολή του Strauss-Kahn αναφέρει τα εξής:

"Με απέραντη θλίψη αισθάνομαι υποχρεωμένος να υποβάλω σήμερα στο Διοικητικό Συμβούλιο την παραίτησή μου από τη θέση του Γενικού Διευθυντή του ΔΝΤ.

Αυτήν τη στιγμή η σκέψη μου είναι πρώτα στη σύζυγό μου -την οποία αγαπώ περισσότερο από οτιδήποτε- τα παιδιά μου, την οικογένειά μου, τους φίλους μου.

Η σκέψη μου είναι επίσης στους συναδέλφους μου στο ΔΝΤ. Μαζί επιτύχαμε τόσα σπουδαία πράγματα τα τελευταία τρία και πλέον χρόνια.

Σε όλους, θέλω να πω ότι αρνούμαι κατηγορηματικά όλους τους ισχυρισμούς σε βάρος μου. Θέλω να προστατεύσω αυτόν το θεσμό τον οποίο υπηρέτησα με τιμή και αφοσίωση και ιδιαιτέρως –ιδιαιτέρως-- θέλω να αφιερώσω όλη τη δύναμή μου, όλο το χρόνο μου και όλη την ενέργειά μου στην απόδειξη της αθωότητάς μου".

Γνωστοποιώντας την επιστολή του Dominique Strauss-Kahn, το ΔΝΤ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι θα προβεί στο άμεσο μέλλον σε ανακοινώσεις για την επιλογή νέου Γενικού Διευθυντή, ενώ έως τότε χρέη Γενικού Διευθυντή θα συνεχίσει να εκτελεί ο John Lipsky.

Νέα ακρόαση για αίτηση αποφυλάκισης

Εξάλλου, όπως αναφέρουν ξένα μέσα ενημέρωσης, οι δικηγόροι του Strauss-Kahn αναμένεται να καταθέσουν σήμερα εκ νέου αίτημα αποφυλάκισής του με εγγύηση 1 εκατ. ευρώ.

Το Bloomberg επισημαίνει ότι ο Strauss-Kahn, που κρατείται στο σύμπλεγμα φυλακών της Νέας Υόρκης στο νησί Rikers μετά από απόφαση του δικαστηρίου, σε επιστολή του προς το δικαστήριο δηλώνει ότι δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει τις Ηνωμένες Πολιτείες χωρίς να έχει προηγουμένως άδεια.

«Σε περίπτωση που αδυνατώ οικειοθελώς να εμφανιστώ στο δικαστήριο της Νέας Υόρκης για οποιαδήποτε διαδικασία, παραιτούμαι από το δικαίωμα έκδοσής μου και το δικαίωμα εγγύησης που προβλέπει ο νόμος για την έκδοσή μου από τη Δημοκρατία της Γαλλίας ή οποιαδήποτε άλλη αρχή», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Το αίτημά του για αποφυλάκιση αναμένεται να εξεταστεί σήμερα από τον Ανώτατο Δικαστή, Michael Obus.

Ο Strauss-Kahn στο αίτημά του περιλαμβάνει ακόμη την πρόταση να παραμείνει κατ’ οίκον περιορισμό και υπό ηλεκτρονική παρακολούθηση επί 24ώρου βάσεως στο Μανχάταν, καθώς και να καταβάλλει το ποσό των 1 εκατ. δολαρίων για εγγύηση.

Προηγουμένως, θα καταθέσει το γαλλικό του διαβατήριο στο γραφείο της Εισαγγελίας, ενώ το ταξιδιωτικό «ελευθέρας» που του έχει εκδοθεί από τα Ηνωμένα Έθνη, θα δοθεί στους δικηγόρους του, που θα το παραδώσουν στις αρχές.

Πηγή:www.capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Η ΕΚΤ αρνείται να γίνει εγγυητής "ήπιας αναδιάρθρωσης" του ελληνικoύ χρέους

Η ΕΚΤ αρνείται να γίνει εγγυητής "ήπιας αναδιάρθρωσης" του ελληνικoύ χρέους



Του Γιάννη Αγγέλη

Επιβεβαιώνοντας πλήρως πληροφορίες του Capital.gr, έγινε σήμερα γνωστό ότι ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σκληραίνει τη στάση του στο ενδεχόμενο επιμήκυνσης του ελληνικού χρέους και ότι η ΕΚΤ θα σταματήσει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγυήσεις, σε περίπτωση που γίνει επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής τους.

Νωρίτερα το Capital.gr μετέδιδε τα εξής:

Το μέτωπο έχει ανοίξει μεταξύ πολιτικών και τραπεζιτών της ΕΚΤ με αφορμή, αλλά όχι αιτία, την Ελλάδα.

Οι τραπεζίτες της ΕΚΤ με πρώτο στην γραμμή τον κ. Τρισέ απορρίπτουν την ιδέα της “ήπιας αναδιάρθρωσης” με την μορφή της επιμήκυνσης του ελληνικού χρέους, ακόμα και αν αυτό αφορά μόνο το κομμάτι που λήγει μέχρι το 2013.

Η... υπόκωφη αναμέτρηση μεταξύ τραπεζιτών και πολιτικών έχει ξεσπάσει εδώ και καιρό όπως είχε αποκαλύψει το “Κεφάλαιο” από τον περασμένο Δεκέμβριο όταν η ΕΚΤ είχε προειδοποιήσει για την πρόθεσή της να αρχίσει την απόσυρση των έκτακτων μέτρων και κυρίως την διακοπή της αγοράς κρατικών ομολόγων από την δευτερογενή αγορά.

Οι πολιτικές πιέσεις την υποχρέωσαν να αναβάλει την υλοποίηση της απόφασης αλλά η ίδια άρχισε να επιβραδύνει και να μειώνει δραστικά τις αγορές κρατικών ομολόγων των προβληματικών οικονομιών, παρά τις πιέσεις στα spreads με αποτέλεσμα αυτά να ξεπεράσουν μέχρι σήμερα κάθε προηγούμενο όριο και να οδηγήσουν την Πορτογαλία στο EFSF και την Ελλάδα στο βαθύ “κόκκινο”...

H EKT απορρίπτει το reprorfiling (με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής) του ελληνικού χρέους καθώς αν αυτό γίνει χωρίς να υπάρχει “τρίτος” εγγυητής στην πραγματικότητα έμμεσα αναλαμβάνει η ίδια την ευθύνη αυτή καθώς ένα μέρος του προς επιμήκυνση χρέους βρίσκεται στα χαρτοφυλάκιά της.

Άλλωστε, όπως αναφέρει μελέτη του ΔΝΤ του 2003 με συγγραφείς μεταξύ των οποίων και το σημερινό υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ κ. Τίμοθυ Γκάιντνερ, η απειλή default από οικονομίες οι οποίες είναι σε κατάσταση λίγο πριν από το χρεοστάσιο δεν θεωρείται επαρκής όρος για να πεισθούν οι δανειστές αυτής της χώρας να αποδεχθούν μία “ήπια αναδιάρθρωση” με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής...

Ο κ. Μπίνι Σμάγκι χαρακτήρισε μάλιστα πρόσφατα ως όρο χωρίς περιεχόμενο την “ήπια αναδιάρθρωση” του ελληνικού χρέους χωρίς όμως να επισημάνει ότι το κενό αφορά το γεγονός ότι για να γίνει οποιαδήποτε επιμήκυνση χρειάζεται ένας τρίτος εγγυητής ο οποίος σήμερα και μέχρι την ενεργοποίηση του μόνιμου Μηχανισμού σταθεροποίησης του ESM το 2013, δεν υφίσταται...

Οι τραπεζίτες έχουν ζητήσει να αναλάβει το EFSF τον ρόλο του έμμεσου εγγυητή και να απαλλαγεί η ΕΚΤ από αυτό τον ρόλο που η ίδια έχει υποχρεωθεί να αναλάβει για να αποφευχθεί μέχρι σήμερα η χρεοκοπία των ελληνικών ομολόγων.

Όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές στο Capital.gr η ΕΚΤ εμφανίζεται κάθετα αντίθετη σε οποιαδήποτε ρύθμιση του ελληνικού χρέους η οποία θα οδηγούσε έμμεσα την ΕΚΤ στην ανάληψη μεγαλύτερης ευθύνης για έμμεση εγγύησή του. Δεν απέκλειαν μάλιστα “απειλές” για την ολοκληρωτική διακοπή αγοράς ελληνικών κρατικών ομολόγων και δραστική μείωση του όγκου των κρατικών ομολόγων που θα αποδέχεται από τις ελληνικές τράπεζες για την παροχή ρευστότητας.

Αυτή είναι μία απειλή η οποία, κατά τις ίδιες πηγές, δεν πρόκειται να υλοποιηθεί γιατί θα είχε καταστροφικές συνέπειες αλλά και μόνο η διατύπωσή της αν γίνει αναμένεται να προκαλέσει τριγμούς στο πολιτικό σύστημα της Ευρωζώνης...

 Πηγή:www.capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Οι Γερμανοί «Προαναγγέλουν» την Πτώση της Κυβέρνησης Παπανδρέου…

Είναι γνωστό ότι έχουμε χρεοκοπήσει και το γνωρίζει η σαθρή κυβέρνηση του Μνημονίου. Ωστόσο, η τελευταία διαπίστωση των Γερμανών ότι δεν θα αντέξει για πολύ η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου επιταχύνει τις εξελίξεις. Το δημοσίευμα της ιντερνετικής σελίδας του Der Spiegel το απόγευμα της Παρασκευής (6/5/2011), που έκανε τον γύρο του κόσμου, προαναγγέλλει ότι η Ελλάδα μελετά την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη και επιστροφή στη δραχμή, καθώς και αναδιάρθρωση του χρέους της! Και αποκαλύπτει την ύπαρξη σχεδίου… Η Ελλάδα της Ευρωζώνης τελεί εδώ κι ένα χρόνο -και επισήμως- υπό διεθνή οικονομικό έλεγχο για δεύτερη φορά στη νεότερη Ιστορία της και για πρώτη φορά από το «Δυστυχώς, επτωχεύσαμεν» του Χαρίλαου Τρικούπη, το 1893.
Είναι ηλίου φαεινότερον ότι το επαχθές χρέος της Ελλάδας είναι εντελώς αδύνατον να εξυπηρετηθεί χωρίς να σπάσει η σπονδυλική στήλη της οικονομίας και της κοινωνίας. Και μόνο το γεγονός ότι η πολιτική του Μνημονίου, με όλες τις οδύνες και την οργή που συσσωρεύει στην ελληνική κοινωνία, κατάφερε μέσα σε λίγους μήνες να… ανεβάσει το χρέος από το 126% γύρω στο 150% καταδεικνύει το απόλυτο αδιέξοδο.
Eίναι εξόχως επικίνδυνο, τόσο για την οικονομία όσο και για τη δημοκρατία, το να ξεφτιλίζουμε την αδυναμία των πολιτικών επιλογών και τον ολισθηρό δρόμο της κυβέρνησης του Μνημονίου. Οσο, όμως… κι αν η πολιτική θέση/άποψη ομοιάζει σχεδόν πάντα με διαμετρικές ταλαντώσεις, ωστόσο, όταν ο πολιτικός λόγος «εξαπατά», δεν είναι δυνατόν να παραγνωρισθεί. Η κυβέρνηση Παπανδρέου προσποιείτο ψευδώς ότι δεν το είχε αντιληφθεί και στις 5 και 6 Μαΐου πέρυσι ψηφίστηκε ο νόμος που μετέφερε το Μνημόνιο στην ελληνική έννομη τάξη. Και ύστερα από ένα χρόνο εισήλθε η χώρα και επισήμως στη μετά Χρεοκοπία εποχή της.
Η ελληνική οικονομία, για πρώτη φορά στην ιστορία της, θα νιώσει σε όλο της το μεγαλείο τις επιπτώσεις. Η επόμενη πράξη του δράματος άρχισε: Η Ελλάδα εξαναγκάζεται σε αναδιάρθρωση του χρέους της (όπως κομψά αποκαλείται η ομολογία ενός κράτους ότι αδυνατεί να αποπληρώσει τους πιστωτές του).
Η κυβέρνηση προσποιείτο ότι όλα πάνε μια χαρά και ότι η χώρα δεν έχει πρόβλημα χρέους. Προσποιείτο ότι το Μνημόνιο δεν αυξάνει το χρέος και δεν το καθιστά αβίωτο.
Προσποιείτο ότι η ύφεση δεν επιβαρύνει το πρόβλημα του χρέους. Προσποιείτο ότι η συνταγή που εφαρμόζεται εδώ και δώδεκα μήνες αποφέρει καρπούς. Και, το φαιδρό, ότι «οι θυσίες του ελληνικού λαού πιάνουν τόπο». Και τα «πρόθυμα» ΜΜΕ, από κοντά.
Ο κόσμος το ’χει τούμπανο για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Δεν υπάρχει καμία χώρα στον κόσμο που να μπορεί να αντέξει ένα χρέος πάνω από το 150% του ΑΕΠ για την εξυπηρέτηση του οποίου θα πρέπει να αφιερώνει ετησίως πάνω από το 8% του ΑΕΠ. Το ’χει τούμπανο όλος ο διεθνής οικονομικός Τύπος, από τους «Financial Times», την «Wall Street Journal» και τη «Handelsblatt»… Και οι μεγαλοκερδοσκόποι από τον Σόρος έως τον Πόλσον και τον Ρουμπινί και από τον Αμερικανό προοδευτικό νομπελίστα οικονομολόγο Κρούγκμαν έως τον Γερμανό συντηρητικό Ζιν, το έλεγαν.
Η αναδιάρθρωση, όποια μορφή κι αν έχει («κούρεμα» της αξίας των ομολόγων ή επιμήκυνση), σημαίνει περισσότερο Μνημόνιο, πιο αυστηρή επιτήρηση για πιο αποτελεσματική και αξιόπιστη δημοσιονομική προσαρμογή. Μια αλλαγή των όρων της συμφωνίας που έχει συνάψει η χώρα με όσους την έχουν δανείσει (είτε επιστρέφοντας μέρος μόνο του κεφαλαίου είτε αποπληρώνοντας το κεφάλαιο, αλλά σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και με διαφορετικό επιτόκιο απ’ αυτό που είχε συμφωνηθεί), ακόμη κι αν γίνει σε εθελοντική βάση, θα προκαλέσει σοκ.
Αν η τρέχουσα κρίση, το εφιαλτικό φάσμα πείνας εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων και ο διεθνής εξευτελισμός της αξιοπρέπειας των Ελλήνων λειτουργήσουν σαν καταλύτης κοινωνικής αφύπνισης, τότε ο σημερινός πρωθυπουργός του Μνημονίου θα εγκαταλείψει νύχτα τη χώρα. Αλλά θα είναι αργά… Η χρεοκοπημένη Ελλάδα είχε έγκαιρα εντοπιστεί ως ο «αδύναμος κρίκος» της Ευρωζώνης. Και είχε -επίσης έγκαιρα- επιλεγεί ο Γιώργος Παπανδρέου ως ο πλέον «εύχρηστος» πρωθυπουργός για να οδηγήσει πειθήνια τη χώρα σε παραίτηση από την εθνική της κυριαρχία, καθιστώντας το ΔΝΤ έμμεσο ρυθμιστή των οικονομιών της Ευρωζώνης.
Στην πράξη, δεν αποκλείεται να οδηγήσουν και στα δύο, καθώς είναι αδύνατον η Ελλάδα να σηκώσει για πολύ ακόμη το βάρος της εξυπηρέτησης ενός τόσο συντριπτικού χρέους, με τόσο δυσβάστακτους όρους.
Η Ελλάδα έχει χάσει την εμπιστοσύνη των δανειστών της, κάτι που δεν συμβαίνει σήμερα σε καμία σχεδόν βαλκανική, καυκάσια ή λατινοαμερικανική χώρα. Ολο και περισσότεροι συμφωνούν ότι αυτή η κυβέρνηση αδυνατεί να σταματήσει την πορεία της χώρας προς μια νέα εθνική καταστροφή. Η αναδιαπραγμάτευση του δημοσίου χρέους είναι περίπλοκη υπόθεση και αν αποτύχει, ο σεισμός που θα προκληθεί στις ετοιμόρροπες τράπεζες θα είναι καταστροφικός.
ΠΗΓΗ energia.gr

Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Αποκρατικοποιήσεις, λουκέτα οργανισμών και απολύσεις ζητά η τρόικα


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 14:00

Σκληρά μέτρα που θα επισφραγίζουν τη βούληση της κυβέρνησης να σπάσει τα... αυγά απαιτούν οι δανειστές της Ελλάδας.

Οι σκληρές διαπραγματεύσεις που διεξάχθηκαν με εντατικούς ρυθμούς το σαββατοκύριακο, βρίσκονται ακόμη μακριά από την εύρεση συμφωνίας. Τα ανταλλάγματα για να δοθεί η 5η δόση του Ιουνίου αλλά και το νέο δάνειο είναι πολλά και μεγάλα, ενώ το κλίμα στις διαπραγματεύσεις ιδιαίτερα οξύ.

Η Τρόικα, σύμφωνα με πληροφορίες, ζητά από τα 23 δισ. ευρώ του πακέτου των νέων μέτρων τα 6 δισ. ευρώ να έρθουν φέτος στα κρατικά  ταμεία. Φέρεται πολύ δυσαρεστημένη με τις κυβερνητικές ολιγωρίες στην εφαρμογή των μέτρων, με τις αποκλίσεις του προϋπολογισμού και δεν έχει ακόμη συνηγορήσει στην εκταμίευση της δόσης.

Απαιτεί αναλυτικό μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που δεν θα περιγράφει απλά μέτρα αλλά θα δεσμεύεται για συγκεκριμένες δράσεις, πλήρως κοστολογημένες, με αναλυτικό χρονοδιάγραμμα. Ζητά επίσης, άμεσες ανακοινώσεις μέτρων που θα ψηφιστούν από τη Βουλή μέσα στον Μάιο, ενδεχομένως και με αυξημένη πλειοψηφία (180 ψήφων) πριν η τρόικα ανακοινώσει την έκθεση αξιολόγησης του μνημονίου, πριν δηλαδή εγκρίνει την επόμενη δόση.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το κλιμάκιο απαιτεί συγκεκριμένα μέτρα:

* Ηχηρές αποκρατικοποιήσεις εδώ και τώρα: Απαιτεί τη δέσμευση της κυβέρνησης για πλήρεις ιδιωτικοποιήσεις εταιρειών στις οποίες περιλαμβάνονται η ΔΕΠΑ και ο ΟΤΕ, ενώ συζητούνται οι κρατικές τράπεζες, η ΔΕΗ, ο ΟΠΑΠ και τα ΕΛΤΑ. Επίσης απαιτούνται αλλαγές στην κρατική μηχανή με τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου από κρατικές παρεμβάσεις σχήματος που θα προωθεί τις αποκρατικοποιήσεις αλλά και την πώληση – αξιοποίηση ακινήτων.

* Λουκέτο σε προβληματικές ΔΕΚΟ και σε φορείς του δημοσίου: Το αίτημα είναι παλαιό, αλλά η κυβέρνηση, αναβάλλει αποφάσεις προκαλώντας πλέον την οργή της τρόικας που θέλει ανακοινώσεις εδώ και τώρα.

Ζητά να ανακοινωθούν από τώρα τα ονόματα δεκάδων φορέων που θα σταματήσουν τη λειτουργία τους καθώς και αυτών που θα συγχωνευθούν με άλλους ή με τις υπηρεσίες υπουργείων.

* Απολύσεις εργαζομένων: Πρόκειται σε πρώτη φάση για την επίπτωση του «λουκέτου» στις ΔΕΚΟ που θα καθιστά αδύνατη την απορρόφηση των εργαζομένων από άλλες κρατικές υπηρεσίες υπό τον νέο κανόνα 1 πρόσληψης για κάθε 10 αποχωρήσεις. Ζητείται όμως από την τρόικα και άρση μονιμότητας για το σύνολο του δημοσίου, ανοίγοντας τον δρόμο για μεγαλύτερου εύρους απολύσεις με την αναδόμηση της κρατικής μηχανής που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση.

Η τρόικα ζητά να μπουν κάποιοι φυλακή

Να δοθούν στη δημοσιότητα ηχηρά ονόματα που κατηγορούνται για οικονομικά σκάνδαλα εδώ και τώρα απαιτεί η τρόικα. Στόχος είναι να αποδειχθεί στους δανειστές της Ελλάδος η κυβερνητική πρόθεση να τα βάλει με τα κατεστημένα συμφέροντα, εντός και εκτός πολιτικής σκηνής, αλλά και στο εσωτερικό να καμφθεί η έντονη  κοινωνική δυσαρέσκεια.

Κοινοτικά στελέχη ανέφεραν κατ΄ επανάληψη τις προηγούμενες ημέρες ότι  η Ελλάδα έχει θεσπίσει τα μέτρα, αλλά κολλάει η εφαρμογή τους. Ως παράδειγμα έφεραν την απραξία στην πάταξη της φοροδιαφυγής και τα συνεχιζόμενα κρούσματα σπατάλης στις δημόσιες προμήθειες που οδηγούν σε αδυναμία πληρωμής όσων πραγματικά δικαιούνται τα δεδουλευμένα τους.

Ζητούν με μεγάλη επιμονή να δοθούν άμεσα ονόματα και να ανακοινωθούν έρευνες με στόχο «κάποιοι να πάνε φυλακή». Το ζήτημα ξεπερνά την δικαιοδοσία του υπουργείου Οικονομικών που πρωτοστατεί αυτές τις ημέρες στις συνομιλίες με την τρόικα και αναμένεται να συζητηθεί μετά το Euorgroup σε υπουργικό συμβούλιο.

Υπάρχουν αρκετά κυβερνητικά στελέχη που δεν διαφωνούν με την επιθετική αυτή στάση, εκτιμώντας ότι μόνο έτσι θα πιστέψει η κοινωνία ότι υπάρχει αποφασιστικότητα και βούληση για αλλαγές από τη κυβέρνηση, και θα γίνουν ανεκτά τα επώδυνα μέτρα που έρχονται.

Στις Βρυξέλλες οι εκπρόσωποι της τρόικας
Στις Βρυξέλλες βρίσκονται τη Δευτέρα οι εκπρόσωποι των Ε.Ε., ΕΚΤ και ΔΝΤ, προκειμένου να παραστούν στις εργασίες της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, οι εκπρόσωποι της Τρόικας θα επιστρέψουν στην Αθήνα με την ολοκλήρωση των εργασιών στις Βρυξέλλες.



Πηγή:www.capital.gr

Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Ένταλμα σύλληψης για τον Καντάφι


Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Ένταλμα σύλληψης για τον Καντάφι



Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) Λουίς Μορένο-Οκάμπο δήλωσε την Δευτέρα ότι έχει ζητήσει να εκδοθούν εντάλματα σύλληψης κατά του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι και του γιου του Σάιφ αλ Ισλάμ για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Ο Μορένο-Οκάμπο πρόσθεσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ότι ζήτησε την έκδοση εντάλματος σύλληψης κατά του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Λιβύης Αμπντουλάχ αλ Σενούσι για τη βίαιη καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων του Φεβρουαρίου.

Ο Μορένο-Οκάμπο, στον οποίο είχε προσφύγει στις 26 Φεβρουαρίου το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ανακοίνωσε στις 3 Μαρτίου την έναρξη έρευνας για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Λιβύη, η οποία αφορά 8 άτομα, μεταξύ των οποίων ο λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι και τρεις από τους γιους του.

"Η εισαγγελία συνέλεξε στοιχεία για τις εντολές που εξέδωσε ο ίδιος ο Μουάμαρ Καντάφι, στοιχεία ότι ο Σάιφ αλ Ισλάμ οργάνωσε τη στρατολόγηση μισθοφόρων και στοιχεία για τη συμμετοχή του αλ Σενούσι στις επιθέσεις εναντίον διαδηλωτών", δήλωσε ο Μορένο-Οκάμπο.

Επειήμανε άλλωστε ότι το γραφείο του εισαγγελέα έχει στοιχεία ότι οι τρεις αυτοί άνδρες συνεδρίαζαν για να "σχεδιάσουν τις επιχειρήσεις" και ότι ο Καντάφι χρησιμοποίησε "την απόλυτη εξουσία του για να διαπράξει εγκλήματα στη Λιβύη".

Ο Μορένο-Οκάμπο διεξήγαγε την έρευνα που οδήγησε στη σημερινή του απόφαση με πρωτοφανή ταχύτητα, καθώς, όπως δήλωσε, η διεθνής κοινότητα πιστεύει ομόφωνα ότι τα εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί στη Λιβύη πρέπει να ερευνηθούν, αν και τώρα οι δικαστές πρέπει να αποφασίσουν αν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης.

Πηγή: www.athina984.gr



Πηγή:www.capital.gr

Υπερδιπλάσιο το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης μέσα σε 1 μήνα

Υπερδιπλάσιο το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης μέσα σε 1 μήνα






"Φέσια" 6,01 δισ. ευρώ του κράτους σε ιδιώτες δείχνουν τα στοιχεία έως τα τέλη Μαρτίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της Γενικής Κυβέρνησης εκτοξεύτηκαν σε δυσθεώρητα επίπεδα μέσα σε ένα μήνα (υπολογιζόταν σε 4 περίπου δισ. ευρώ το Φεβρουάριο) μετά την προσπάθεια που έκανε το Γενικό Λογιστήριο και είχε αποκαλύψει το Capital.gr να δώσουν στοιχεία εκατοντάδες φορείς που το... αμελούσαν. Με τα εμπλουτισμένα στοιχεία, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις στο δίμηνο ανέρχονται στα 5,535 δισ. ευρώ.

Το πρόβλημα είναι τεράστιο, αφού οι οφειλές πρέπει να πληρωθούν εντός 90 ημερών και σημαίνουν ισόποση επιβάρυνση ελλείμματος και χρέους.

Αναλυτικότερα, στα επιμέρους στοιχεία, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των υπουργείων διαμορφώνονται στα 1,128 δισ. ευρώ, της τοπικής αυτοδιοίκησης στα 700 εκατ. ευρώ, των νοσοκομείων στα 1,687 δισ. ευρώ, ενώ τη μερίδα του λέοντος έχουν οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης με οφειλές 2,279 δισ. ευρώ. Οφειλές 215 εκατ. ευρώ αναλογούν σε λοιπά νομικά πρόσωπα.

Εξαιρετικά ανησυχητικό κρίνουν αρμόδια στελέχη το γεγονός ότι σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία το έλλειμμα ξεπέρασε τα 7 δισ. ευρώ, έναντι 3,3 δισ. ευρώ έως τα τέλη Φεβρουαρίου, δηλαδή υπερδιπλασιάστηκε μέσα σε ένα μήνα, τη στιγμή που στο σύνολο του 2011 η "οροφή" που εχει τεθεί ως στόχος για το έλλειμμα είναι τα 17 δισ. ευρώ.



Πηγή:www.capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Moody΄s: Μεγαλύτερος ο έμμεσος κίνδυνος από ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας

Moody΄s: Μεγαλύτερος ο έμμεσος κίνδυνος από ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας




Η άμεση έκθεση των τραπεζών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ελληνικό χρέος είναι περιορισμένη, όμως ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας θα οδηγούσε αναπόφευκτα σε αποσταθεροποίηση, εκτιμά η Moody’s Investors Service.

Όπως αναφέρει το Dow Jones Newswires, η Moody’s εκτιμά ότι η συνολική έκθεση των 97 τραπεζών της Ε.Ε., εκτός των ελληνικών, στην Ελλάδα διαμορφώνεται στα 95 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το χειρότερο σενάριο της Moody’s, που υποθέτει απώλειες της τάξης του 70% για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, ο σταθμισμένος μέσος δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας core tier 1 υποχωρεί στο «ακόμη ισχυρό» 9,2%, από το τρέχον 9,5%.

Παρ’ όλα αυτά, ο πλήρης αντίκτυπος της ελληνικής χρεοκοπίας στις αγορές κεφαλαίου της Ευρώπης «θα είναι δύσκολο να τεθεί υπό έλεγχο», αναφέρουν οι αναλυτές της Moody’s, Tobias Moerschen και Alain Laurin στο εβδομαδιαίο report του οίκου που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Παράλληλα θα μπορούσε να περιλαμβάνει μείωση της εμπιστοσύνης επενδυτών και καταθετών, που θα επέφερε πλήγμα στις συνθήκες χρηματοδότησης των τραπεζών και θα ενίσχυε την αβεβαιότητα αναφορικά με την πρόθεση των κυβερνήσεων να στηρίξουν τις πιστώτριες τράπεζες, σημειώνουν οι αναλυτές της Moody’s.

Πηγή:www.capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

ΑΝ ΕΙΣΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ ....ΣΗΜΕΡΑ ΘΑ ΤΟ ΔΗΞΕΙΣ

Νέα χυδαία τουρκο-πρόκληση ανήμερα της επετείου για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού…


   Έρχονται στις 19 Μαΐου από την Τουρκία για να τιμήσουν στη Θεσσαλονίκη τη μνήμη του Κεμάλ!
   Συνεχίζονται οι προκλήσεις μέσα στα μούτρα μας, την ίδια ακριβώς ώρα που και οι κωμικοί ραγιάδες-ψηφοτσομπάνηδες τοπικοί μας ηγετίσκοι συνεχίζουν βεβαίως πάντοτε να περνάνε τη ροχάλα για ψιχάλα. Αυτή τη φορά δεν είναι τα αλυτρωτικά σωματεία των…«Τούρκων της Δυτικής Θράκης», ούτε οι διάφοροι (φερόμενοι ως πολιτιστικοί) τουρκοπροξενοσύλλογοι της περιοχής μας. Είναι (κρατηθείτε, για να μην πέσετε κάτω από το…τραγικά γελοίον του πράγματος) ο «Σύλλογος Κλασσικών Αυτοκινήτων Κωνσταντινούπολης», που αποφάσισε ανήμερα της μαύρης Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού να μεταβεί στη Θεσσαλονίκη για να αποτίσει τιμή στο (δήθεν) σπίτι του αρχιφασίστα αυτουργού της σφαγής, ενώ θα επιστρέψει με τη μορφή κομβόι, διασχίζοντας την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, όπου θα πραγματοποιηθούν μάλιστα και επαφές με τους…Τούρκους της περιοχής (όπως μας ενημερώνει το σχετικό δημοσίευμα του περιοδικού «Ρόντοπ Ρουζγκαρί», που παραθέτουμε και ολόκληρο στη συνέχεια). Ποιοι θα ακολουθήσουν άραγε την επόμενη φορά; Ο Σύλλογος Μοτοσυκλετιστών Σμύρνης; Το Σωματείο Φορτοεκφορτωτών Κιουτάχειας; Οι Οδοκαθαριστές απ’ το Αφιόν Καραχισάρ; Οι Σκατατζήδες της Προύσας; Ο κατήφορος δεν έχει δυστυχώς τελειωμό! Και καλά όμως για το γελοίο ελλαδίτικο κρατικό μόρφωμα, είναι αλήθεια ότι δεν περιμέναμε απολύτως τίποτε πέρα από αυτό. Οι Πόντιοι ωστόσο (και τα σωματεία τους) τι λένε γι’ αυτή τη νέα, χυδαία προσβολή (και επαναλαμβάνουμε: μές στα μούτρα μας) απέναντι στο αίμα των παππούδων τους;   
   «Τα κλασσικά αυτοκίνητα πάνε στο σπίτι όπου γεννήθηκε ο Ατατούρκ μας
   Μέλη του Συλλόγου Κλασσικών Αυτοκινήτων Κωνσταντινούπολης (İKOD) επ΄ευκαιρία της Ημέρας Μνήμης του Ατατούρκ και γιορτής του Αθλητισμού στις 19 Μαίου, θα επισκεφτούνε το σπίτι του Ατατούρκ στην Θεσσαλονίκη.
   Ο σύλλογος που στην πρώτη χρονιά από την ίδρυση του, τα μέλη του επισκέφτηκαν το μαυσωλείο όπου αναπαύεται αιώνια ο Ατατούρκ μας, φέτος με την στήριξη του Mobil-1 θα επισκεφτούνε το σπίτι στην Θεσσαλονίκη, στο οποίο ήρθε στον κόσμο ο ηγέτης και ιδρυτής της Τουρκικής Δημοκρατίας Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ και το οποίο τώρα είναι μουσείο. Το κομβόι των μελών του İKOD θα ξεκινήσει με 20 οχήματα από Θεσσαλονίκη και καθοδόν θα συναντηθεί σε Ξάνθη, Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη με διάφορους Τουρκικούς συλλόγους και πολίτες μας».
                                                                  πηγή Προξενείο-Στοπ/Defol!          
                                                                             Ν.Δ.

Προσέξτε γιατί τα ψέματα γίνονται χοντρά

Του Γιώργου Κράλογλου

Είναι άλλο πράγμα να βιώνεις την αλήθεια ότι η χώρα σου είναι πλέον μια χρεοκοπημένη περιφερειακή Νομαρχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλο πράγμα να προσπαθούν οι Νομάρχες-πολιτικοί σου να σε πείσουν ότι μπορούν ακόμη να αποφασίζουν για το μέλλον σου. Η πραγματικότητα είναι ότι στην Αθήνα μαθαίνουμε εκ των υστέρων αυτά που αποφασίζουν για εμάς στο Βερολίνο, στις Βρυξέλλες και το Λουξεμβούργο. Εμείς εδώ απλώς θα κουβεντιάζουμε...

Και στην καλύτερη περίπτωση θα καλείται ο υπουργός Οικονομίας να δώσει κάποια στοιχεία που συμβαίνει να μην τα έχουν στους φακέλους τους αυτοί που πραγματικά αποφασίζουν για την τύχη μας.

Το παιχνίδι της σωτηρίας της χώρας από την οικονομική κρίση έφυγε από χέρια μας για μια 20ετία τουλάχιστον.

Στην Ελλάδα δεν θα συμβούν αυτά που συμβαίνουν στην Ιρλανδία και στην Πορτογαλία. Οι χώρες αυτές αποφασίζουν ακόμη για την τύχη τους και βαράνε την μπουνιά τους στο τραπέζι.

Εμείς απλώς θα περιμένουμε να σωθούμε με μια (πιθανή) γενναία πολιτική και μόνο πολιτική απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα αφορά την Ένωση και το ευρώ στο σύνολό τους.

Μέχρι τότε θα κάνουμε ό,τι μας λένε, θέλουμε δεν θέλουμε.

Αλλά και μετά την (πιθανή) απόφαση το νέο χρήμα θα το διαχειρίζονται μόνο αυτοί που θα μας το εξασφαλίσουν.

Αυτήν την αλήθεια και κυρίως τις μέχρι σήμερα και τις ενδεχόμενες αυριανές αποφάσεις (πολιτικής φύσεως) των Βρυξελλών προσπαθούν τώρα, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, να αντιστρέψουν με κακότεχνα ψέματα για να μας πείσουν ότι η όποια σωτηρία μας είναι σημερινό αποτέλεσμα των πολιτικών χειρισμών της κυβέρνησης ή αυριανή συνέπεια της υποσχόμενης δυναμικής πολιτικής.

Η απόκρυψη της αλήθειας άλλωστε μπορεί να εξηγήσει και τις φωνές υπουργών της κυβέρνησης... για αποκαλύψεις που επιβάλλονται... Για το καράβι που πάει στα βράχια και θέλει κουπί από όλους... Για αναγκαίο πόλεμο με τα σπλάχνα του ΠΑΣΟΚ που προστατευτήκαν τις προηγούμενες δεκαετίες...

Φωνές σκοπιμότητας, βεβαίως, για διαφύλαξη του προσωπικού του πολιτικού κόστους (το γνωστό... εγώ τα έλεγα...).

Τα ίδια ψέματα και από την αντιπολίτευση στο σύνολό της που συνδέει τις εξελίξεις αυτές με τα αποτελέσματα της εφαρμογής του μνημονίου.

Γιατί βρισκόμαστε στην κατάσταση της σχεδόν πλήρους απώλειας της εθνικής μας κυριαρχίας όχι γιατί έχουμε υπογράψει την δανειακή σύμβαση και το μνημόνιο ή γιατί ακολουθεί μια νέα σύμβαση 60 δισ. ευρώ και το μνημόνιο Β΄. Αλλά γιατί νομίζουμε ότι το μνημόνιο είναι κάτι σαν τους ελληνικούς νόμους που μπορούμε να τους ψηφίζουμε αλλά θα τους εφαρμόζουμε μόνο αν μας συμφέρει.

Αυτά που συμβαίνουν και θα συμβούν στον τόπο έχουν να κάνουν με την αδυναμία μας να εγγυηθούμε για την πληρωμή των δανεικών μας. Έχουν να κάνουν με την έλλειψη πολιτικής που να εξασφαλίζει τη δυνατότητα επιστροφής των δανεικών. Έχουν να κάνουν με το χάσιμο μια επταετίας της Νέας Δημοκρατίας και μιας διετίας του ΠΑΣΟΚ για νοικοκύρεμα του κράτους και της οικονομίας.

Αυτά μας ζητάνε τώρα και αυτά σπεύδει να υποσχεθεί (για δεύτερη φορά μέσα σε μια δεκαετία) η Νέα Δημοκρατία.

Είναι συνεπώς αφελής όποιος δέχθηκε τις εξηγήσεις που μας δόθηκαν για την εκ των υστέρων συμμετοχή μας στις συζητήσεις του Λουξεμβούργου που αφορούσαν κυρίως την ελληνική υπόθεση. Είναι ακόμη αφελής όποιος νομίζει ότι οι παραινέσεις των Βρυξελλών για πολιτική συναίνεση και δεσμεύσεις της κρατικής περιουσίας προς απόδειξη των προθέσεων για αποκρατικοποίηση είναι απλώς ευγενικές συστάσεις...

Εάν δεν πουληθεί ο κρατικός τομέας και η περιουσία που επιλέχθηκε να αλλάξει χέρια, θα έχουμε «παιχνίδια» με τις δόσεις του δανείου, ανατροπές στις προϋποθέσεις εξόφλησης του χρέους και μεγαλύτερη στάση πληρωμών του ελληνικού δημοσίου.

Όλα τα άλλα περί αποφάσεων της κυβέρνησης για τους στρατηγικούς τομείς της οικονομίας είναι χοντρά ψέματα.
 Όπως χοντρά ψέματα είναι και τα απλά προγράμματα για αναβάθμιση του Κέντρου της Αθήνας με κίνητρα προσέλκυσης επιχειρηματιών και νέων ανθρώπων για κατοικία.

Ψέματα είναι ακόμη και οι υποσχέσεις για σεβασμό σε συντάξεις και επιδόματα.

Ο λόγος είναι ένας και σοβαρότατος. Δεν υπάρχουν πόροι και δεν μπορούν να βρεθούν από κανένα κονδύλι που επιτρέπει η Τρόικα.

Αλλά το κορυφαίο ψέμα είναι τα μέτρα αναθέρμανσης της οικονομίας αφού όλα τα σχετικά προγράμματα πρόκειται να ενταχθούν στα προϊόντα του χρηματοπιστωτικού συστήματος που έχει τους δικούς του λόγους να μην είναι ευχάριστο στην επιχειρηματική αγορά.

Λύσεις για να ανατραπεί αυτό το περιβάλλον ψεμάτων και μαγικών εικόνων (όπως η μείωση της ύφεσης και αύξηση των εξαγωγών) έχει στα χέρια της η κυβέρνηση.

Αλλά δυστυχώς η προσοχή της είναι ήδη στις επόμενες εκλογές και στο βαρύ πολιτικό κόστος που ήδη πληρώνει. 

Πηγή:www.capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Κυριακή 15 Μαΐου 2011

Οι κατηγορίες της σεξουαλικής επίθεσης, της απόπειρας βιασμού και της ομηρίας απαγγέλθηκαν σήμερα στον επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομονίκ Στρος-Καν

Απαγγέλθηκαν κατηγορίες στον Στρος-Καν
Οι κατηγορίες της σεξουαλικής επίθεσης, της απόπειρας βιασμού και της ομηρίας απαγγέλθηκαν σήμερα στον επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομονίκ Στρος-Καν, λίγες ώρες μετά τη σύλληψή του στο αεροδρόμιο JFK, ανακοίνωσε η αστυνομία.
Ο Στρος-Καν αναμένεται να παρουσιαστεί ενώπιον δικαστή αργότερα σήμερα. Ο δικηγόρος του, Μπέντζαμιν Μπράφμαν, δήλωσε ότι ο Στρος-Καν θα δηλώσει αθώος.
Ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ και πιθανός υποψήφιος πρόεδρος της Γαλλίας Ντομινίκ Στρος-Καν συνελήφθη το Σάββατο και ανακρίθηκε σχετικά με την καταγγελία ότι προέβη σε απόπειρα σεξουαλικής κακοποίησης μιας καμαριέρας του ξενοδοχείου όπου διέμενε, σύμφωνα με την αστυνομία της Νέας Υόρκης.
Ο 62χρονος Στρος-Καν, ένας από τους σημαντικότερους διαχειριστές οικονομικών κρίσεων σε διεθνές επίπεδο, συνελήφθη στο διεθνές αεροδρόμιο JFK αφού είχε επιβιβαστεί σε μια πτήση της Air France για το Παρίσι, είπε ο εκπρόσωπος του NYPD Πολ Μπράουν.
Μια 32χρονη καμαριέρα κατέθεσε μήνυση για επίθεση και απόπειρα σεξουαλικής κακοποίησης αφού «απέδρασε» από το δωμάτιο του Στρος-Καν στο ξενοδοχείο Sofitel στην Τάιμς Σκουέαρ.
Σύμφωνα με τον Μπράουν η 32χρονη γυναίκα νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Ρούζβελτ με «ελαφρά τραύματα» μετά την επίθεση, που είπε πως σημειώθηκε όταν μπήκε στο δωμάτιο για να καθαρίσει περίπου στις 13:00 τοπική ώρα.
«Βγήκε από το μπάνιο, εντελώς γυμνός, και αποπειράθηκε να την κακοποιήσει σεξουαλικά», είπε ο Μπράουν. Η γυναίκα ειδοποίησε το προσωπικό, το οποίο κάλεσε την αστυνομία. Σύμφωνα με τον Μπράουν, ο Στρος-Καν είχε φύγει όταν έφθασαν αστυνομικοί στο ξενοδοχείο, και φαίνεται ότι έφυγε πολύ βιαστικά--ξεχνώντας το κινητό του τηλέφωνο.
Η κατηγορία εκτιμάται ότι θα αποτελέσει σοβαρό πλήγμα για τον ίδιο και το ΔΝΤ, το οποίο διαχειρίζεται δάνεια δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αντιμετώπιση των κρίσεων χρέους στην ευρωζώνη. Η υπόθεση ακολουθεί την ανακοίνωση του Τζον Λίπσκι, δεύτερου τη τάξει στο Ταμείο, ότι θα αποχωρήσει τον Αύγουστο από αυτό, με τη λήξη της θητείας του.
Ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει εάν θα διεκδικήσει την προεδρία της Γαλλίας. Δημοσκοπήσεις τον φέρουν να κερδίζει άνετα το συντηρητικό σημερινό γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί σε μια ενδεχόμενη αναμέτρησή τους.
«Μάθαμε ότι βρισκόταν σε ένα αεροπλάνο της Air France. Κράτησαν την πτήση, τον κατέβασαν και τώρα βρίσκεται υπό κράτηση για ανάκριση», είπε ο Μπράουν.
Ο Στρος Καν ανέλαβε την ηγεσία του ΔΝΤ το Νοέμβριο του 2007 για πέντε χρόνια. Προηγουμένως είχε διατελέσει υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, βουλευτής και καθηγητής οικονομικών στο Ινστιτούτο Πολιτικών Μελετών του Παρισιού.
Τον Οκτώβριο του 2008 ο Στρος-Καν είχε ζητήσει συγγνώμη για ένα «σφάλμα κρίσεως» που διέπραξε στη σχέση του με μια υφισταμένη του, αλλά επέμεινε πως δεν εκμεταλλεύτηκε ούτε καταχράστηκε τη θέση του, κάτι στο οποίο κατέληξε εσωτερική έρευνα από επιτροπή του διεθνούς οικονομικού οργανισμού.
Είχε απολογηθεί στους εργαζόμενους στο Ταμείο, τη γυναίκα με την οποία είχε τη σχέση, Πιρόσκα Νάγκι, πρώην επικεφαλής της διεύθυνσης Αφρικής του ΔΝΤ, καθώς και στη σύζυγό του, τη γνωστή τηλεοπτική δημοσιογράφο, Αν Σινκλέρ.
Ο Στρος-Καν επρόκειτο να λάβει μέρος την Δευτέρα στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών των χωρών-μελών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες και να εκφωνήσει ομιλία στο 12ο οικονομικό φόρουμ που διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Το ΔΝΤ απέφυγε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο. Στελέχη του διοικητικού του συμβουλίου είπαν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς ότι επίσημα δεν έχουν ενημερωθεί για το συμβάν.
kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ