Υπέρ της εφαρμογής του συμφωνηθέντος προγράμματος για την Ελλάδα τάσσεται η καγκελάριος της Γερμανίας Α. Μέρκελ, απορρίπτοντας "απλές λύσεις", όπως η αναδιάρθρωση, σύμφωνα με δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.
«Η Ελλάδα πήρε πιστώσεις με διάρκεια πέραν του 2012, για αυτό και δεν μπορούν τώρα να αλλάξουν γρήγορα οι κανόνες», είπε η κ. Μέρκελ.
Σε διαφορετική περίπτωση «θα υπάρξουν βαριές συνέπειες και για άλλες χώρες της Ευρωζώνης» προειδοποίησε η Γερμανίδα καγκελάριος μιλώντας σε περιφερειακό συνέδριο του κόμματός της, CDU, στο κρατίδιο Μεκλεμβούργο-Πομερανία.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Φρανκ Βάλτερ-Σταϊνμάιερ (SPD) άφησε να διαφανεί ότι το κόμμα του θα συναινούσε σε νέα βοήθεια για την Ελλάδα.
Bundesbank: "Όχι" σε επιμήκυνση του ελληνικού χρέους
Αντίθετος με το ενδεχόμενο επιμήκυνσης του ελληνικού χρέους εμφανίζεται ο Jens Weidmann, μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας, σημειώνοντας ότι σε μία τέτοια περίπτωση η ΕΚΤ δεν θα είναι σε θέση να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγυήσεις.
Σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα, ο Weidmann ανέφερε σε σημερινή ομολία του στο Αμβούργο ότι «μία επιμήκυνση στα ελληνικά ομόλογα, σε ένα περιβάλλον όπου κυριαρχούν ισχυρές αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών, θα καθιστούσε αδύνατη την αποδοχή τους ως εγγυήσεις για αναχρηματοδοτικές λειτουργίες, στο υπάρχον νομικό πλαίσιο». «Κατά συνέπεια», προσέθεσε, «ένα μεγάλο τμήμα του ελληνικού χρηματοπιστωτικού τομέα θα αποκοβόταν από τη χρηματοδότηση».
Όπως εξήγησε, η επιμήκυνση δεν θα ωφελούσε σε τίποτα άλλους παράγοντες από τους οποίους εξαρτάται η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, όπως οι προοπτικές ανάπτυξης. «Επιπλέον, οι κίνδυνοι διάχυσης σε άλλες χώρες θα ενισχύονταν σημαντικά» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τα σχόλια του Weidmann έρχονται να τονίσουν το διχασμό μεταξύ της ΕΚΤ και των πολιτικών ηγεσιών της Ε.Ε., σε μία στιγμή που οι τελευταίοι έδειχναν να προωθούν την ιδέα της επιμήκυνσης του ελληνικού χρέους. Υπενθυμίζεται ότι σε ανάλογες δηλώσεις προέβησαν την περασμένη εβδομάδα τόσο ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Jean-Claude Trichet,, όσο και άλλα στελέχη της ΕΚΤ, όπως οι Lorenzo Bini-Smaghi και Juergen Stark.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου