Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Υπερδιπλάσιο το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης μέσα σε 1 μήνα

Υπερδιπλάσιο το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης μέσα σε 1 μήνα






"Φέσια" 6,01 δισ. ευρώ του κράτους σε ιδιώτες δείχνουν τα στοιχεία έως τα τέλη Μαρτίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της Γενικής Κυβέρνησης εκτοξεύτηκαν σε δυσθεώρητα επίπεδα μέσα σε ένα μήνα (υπολογιζόταν σε 4 περίπου δισ. ευρώ το Φεβρουάριο) μετά την προσπάθεια που έκανε το Γενικό Λογιστήριο και είχε αποκαλύψει το Capital.gr να δώσουν στοιχεία εκατοντάδες φορείς που το... αμελούσαν. Με τα εμπλουτισμένα στοιχεία, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις στο δίμηνο ανέρχονται στα 5,535 δισ. ευρώ.

Το πρόβλημα είναι τεράστιο, αφού οι οφειλές πρέπει να πληρωθούν εντός 90 ημερών και σημαίνουν ισόποση επιβάρυνση ελλείμματος και χρέους.

Αναλυτικότερα, στα επιμέρους στοιχεία, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των υπουργείων διαμορφώνονται στα 1,128 δισ. ευρώ, της τοπικής αυτοδιοίκησης στα 700 εκατ. ευρώ, των νοσοκομείων στα 1,687 δισ. ευρώ, ενώ τη μερίδα του λέοντος έχουν οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης με οφειλές 2,279 δισ. ευρώ. Οφειλές 215 εκατ. ευρώ αναλογούν σε λοιπά νομικά πρόσωπα.

Εξαιρετικά ανησυχητικό κρίνουν αρμόδια στελέχη το γεγονός ότι σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία το έλλειμμα ξεπέρασε τα 7 δισ. ευρώ, έναντι 3,3 δισ. ευρώ έως τα τέλη Φεβρουαρίου, δηλαδή υπερδιπλασιάστηκε μέσα σε ένα μήνα, τη στιγμή που στο σύνολο του 2011 η "οροφή" που εχει τεθεί ως στόχος για το έλλειμμα είναι τα 17 δισ. ευρώ.



Πηγή:www.capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου