Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Η ΕΚΤ αρνείται να γίνει εγγυητής "ήπιας αναδιάρθρωσης" του ελληνικoύ χρέους

Η ΕΚΤ αρνείται να γίνει εγγυητής "ήπιας αναδιάρθρωσης" του ελληνικoύ χρέους



Του Γιάννη Αγγέλη

Επιβεβαιώνοντας πλήρως πληροφορίες του Capital.gr, έγινε σήμερα γνωστό ότι ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σκληραίνει τη στάση του στο ενδεχόμενο επιμήκυνσης του ελληνικού χρέους και ότι η ΕΚΤ θα σταματήσει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγυήσεις, σε περίπτωση που γίνει επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής τους.

Νωρίτερα το Capital.gr μετέδιδε τα εξής:

Το μέτωπο έχει ανοίξει μεταξύ πολιτικών και τραπεζιτών της ΕΚΤ με αφορμή, αλλά όχι αιτία, την Ελλάδα.

Οι τραπεζίτες της ΕΚΤ με πρώτο στην γραμμή τον κ. Τρισέ απορρίπτουν την ιδέα της “ήπιας αναδιάρθρωσης” με την μορφή της επιμήκυνσης του ελληνικού χρέους, ακόμα και αν αυτό αφορά μόνο το κομμάτι που λήγει μέχρι το 2013.

Η... υπόκωφη αναμέτρηση μεταξύ τραπεζιτών και πολιτικών έχει ξεσπάσει εδώ και καιρό όπως είχε αποκαλύψει το “Κεφάλαιο” από τον περασμένο Δεκέμβριο όταν η ΕΚΤ είχε προειδοποιήσει για την πρόθεσή της να αρχίσει την απόσυρση των έκτακτων μέτρων και κυρίως την διακοπή της αγοράς κρατικών ομολόγων από την δευτερογενή αγορά.

Οι πολιτικές πιέσεις την υποχρέωσαν να αναβάλει την υλοποίηση της απόφασης αλλά η ίδια άρχισε να επιβραδύνει και να μειώνει δραστικά τις αγορές κρατικών ομολόγων των προβληματικών οικονομιών, παρά τις πιέσεις στα spreads με αποτέλεσμα αυτά να ξεπεράσουν μέχρι σήμερα κάθε προηγούμενο όριο και να οδηγήσουν την Πορτογαλία στο EFSF και την Ελλάδα στο βαθύ “κόκκινο”...

H EKT απορρίπτει το reprorfiling (με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής) του ελληνικού χρέους καθώς αν αυτό γίνει χωρίς να υπάρχει “τρίτος” εγγυητής στην πραγματικότητα έμμεσα αναλαμβάνει η ίδια την ευθύνη αυτή καθώς ένα μέρος του προς επιμήκυνση χρέους βρίσκεται στα χαρτοφυλάκιά της.

Άλλωστε, όπως αναφέρει μελέτη του ΔΝΤ του 2003 με συγγραφείς μεταξύ των οποίων και το σημερινό υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ κ. Τίμοθυ Γκάιντνερ, η απειλή default από οικονομίες οι οποίες είναι σε κατάσταση λίγο πριν από το χρεοστάσιο δεν θεωρείται επαρκής όρος για να πεισθούν οι δανειστές αυτής της χώρας να αποδεχθούν μία “ήπια αναδιάρθρωση” με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής...

Ο κ. Μπίνι Σμάγκι χαρακτήρισε μάλιστα πρόσφατα ως όρο χωρίς περιεχόμενο την “ήπια αναδιάρθρωση” του ελληνικού χρέους χωρίς όμως να επισημάνει ότι το κενό αφορά το γεγονός ότι για να γίνει οποιαδήποτε επιμήκυνση χρειάζεται ένας τρίτος εγγυητής ο οποίος σήμερα και μέχρι την ενεργοποίηση του μόνιμου Μηχανισμού σταθεροποίησης του ESM το 2013, δεν υφίσταται...

Οι τραπεζίτες έχουν ζητήσει να αναλάβει το EFSF τον ρόλο του έμμεσου εγγυητή και να απαλλαγεί η ΕΚΤ από αυτό τον ρόλο που η ίδια έχει υποχρεωθεί να αναλάβει για να αποφευχθεί μέχρι σήμερα η χρεοκοπία των ελληνικών ομολόγων.

Όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές στο Capital.gr η ΕΚΤ εμφανίζεται κάθετα αντίθετη σε οποιαδήποτε ρύθμιση του ελληνικού χρέους η οποία θα οδηγούσε έμμεσα την ΕΚΤ στην ανάληψη μεγαλύτερης ευθύνης για έμμεση εγγύησή του. Δεν απέκλειαν μάλιστα “απειλές” για την ολοκληρωτική διακοπή αγοράς ελληνικών κρατικών ομολόγων και δραστική μείωση του όγκου των κρατικών ομολόγων που θα αποδέχεται από τις ελληνικές τράπεζες για την παροχή ρευστότητας.

Αυτή είναι μία απειλή η οποία, κατά τις ίδιες πηγές, δεν πρόκειται να υλοποιηθεί γιατί θα είχε καταστροφικές συνέπειες αλλά και μόνο η διατύπωσή της αν γίνει αναμένεται να προκαλέσει τριγμούς στο πολιτικό σύστημα της Ευρωζώνης...

 Πηγή:www.capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου