Σάββατο 21 Μαΐου 2011

Παπουτσής -14 κέντρα υποδοχής-κράτησης μεταναστών

14 κέντρα υποδοχής -κράτησης μεταναστών


Τις περιοχές της χώρας όπου πρόκειται να δημιουργηθούν τα πέντε κέντρα υποδοχής-κράτησης μεταναστών θα ανακοινώσει τις επόμενες ημέρες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής.

Ο υπουργός απηύθυνε έκκληση στις τοπικές κοινωνίες και την αυτοδιοίκηση να συνεργαστούν για την υλοποίηση του προγράμματος, ζητώντας τους να αναλογιστούν το εθνικό συμφέρον.

Παράλληλα, τόνισε ότι θα δοθούν οικονομικά κίνητρα για την ανάπτυξη των περιοχών αυτών, καθώς θα δημιουργηθούν επιχειρήσεις για τον εφοδιασμό των κέντρων υποδοχής που θα ενισχύσουν την τοπική οικονομία.

Ο κ. Παπουτσής πρόσθεσε ότι θα δοθούν κίνητρα στους παράνομους μετανάστες για τον εκούσιο επαναπατρισμό τους, όπως η παροχή αεροπορικού εισιτηρίου, ενώ όσοι κάνουν χρήση της διάταξης δεν θα κρατούνται μέχρι την αποχώρηση τους και δεν θα καταγράφονται σε... λίστα ανεπιθύμητων.

Επιπλέον, ξεκαθάρισε ότι όσοι δικαιούνται άσυλο θα το πάρουν και, μάλιστα, με ταχύτατες διαδικασίες, ενώ οι υπόλοιποι θα φύγουν από τη χώρα.

Ο φράχτης στον Έβρο

Ο υπουργός τόνισε ότι η ανέγερση του φράχτη στον Έβρο βρίσκεται στην τελική ευθεία, παρουσιάζοντας ένα σχεδιάγραμμα στο οποίο απεικονίζεται ο φράχτης (φωτογραφία).

Ήδη έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και η κοστολόγηση, ενώ εντός των ημερών αναμένεται η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την εκροή κονδυλίων.

Η εγκληματικότητα

Για το θέμα της εγκληματικότητας ο υπουργός επανέλαβε ότι θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση οι περιπολίες και οι εξορμήσεις, επισήμανε όμως ότι το κέντρο της πόλης δεν αποτελεί αρμοδιότητα μόνο της αστυνομίας, αλλά είναι υπόθεση τουλάχιστον δέκα υπουργείων και πολλών ακόμη φορέων.

Ο υπουργός προανήγγειλε αστυνομικές επιχειρήσεις σε περιοχές όπως είναι ο Βοτανικός και ο Ασπρόπυργος, όπου έχουν δημιουργηθεί καταυλισμοί Ρομά. (tanea.gr)

 Τα πρώτα 14 κέντρα κράτησης (ΑΝΑΝΕΩΣΗ)

Τα πρώτα 14 κέντρα κράτησης και κέντρα πρώτης υποδοχής μεταναστών δημιουργούνται με απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρήστου Παπουτσή.

Κέντρα κράτησης και πρώτης υποδοχής δημιουργούνται μεταξύ άλλων στο Ελληνικό.

Τα κέντρα, που θα λειτουργούν με σύγχρονες προδιαγραφές και με μέτρα ενίσχυσης της τοπικής κοινωνίας, είναι τα εξής:
  • Λακωνία, Σπάρτη - Κέντρο Κράτησης
  • Χίος, Μερσινίδι - Κέντρο Κράτησης
  • Σάμος, Βαθύ - Κέντρο Πρώτης Υποδοχής
  • Αμυγδαλέζα - Κέντρο Πρώτης Υποδοχής Ανηλίκων
  • Ελληνικό, τα παλαιά κρατητήρια - Κέντρο Κράτησης
  • Ελληνικό, τα νέα κρατητήρια - Κέντρο Πρώτης Υποδοχής
  • Μονάδα Πέτρου Ράλλη - Κέντρο Κράτησης
  • Ασπρόπυργος - Κέντρο Κράτησης
  • Ροδόπη, Βένα - Κέντρο Κράτησης
  • Έβρος, Φυλάκιο - Κέντρο Κράτησης. Επίσης, αξιοποιείται παρακείμενη δημόσια έκταση για την εγκατάσταση λυόμενων κατασκευών που θα χρησιμοποιηθούν ως Κέντρο Πρώτης Υποδοχής.
  • Θεσπρωτία , εξετάζονται τρεις προτάσεις ιδιωτών για Κέντρο Κράτησης, εκτός της πόλης της Ηγουμενίτσας.
  • Αιτωλοακαρνανία, Στάνος, στρατόπεδο Ψαρογιάννη - Κέντρο Κράτησης.
  • Έβρος, Καρωτή, πρώην στρατόπεδο Φιλιρίδη - Κέντρο Κράτησης.
  • Ορεστιάδα, εξετάζεται πρόταση ιδιώτη με στόχο τη δημιουργία Πολυδύναμου Κέντρου, όπου θα συστεγάζονται Υπηρεσία Ασύλου, Κέντρο Πρώτης Υποδοχής, Διοίκηση του Frontex , οι υπηρεσίες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ορεστιάδας και η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ορεστιάδας.
Επίσης, σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και όπως ανακοίνωσε η υπουργός Τίνα Μπιρμπίλη, θα δοθούν κίνητρα για έργα υποδομής στις περιοχές, με χρηματοδότηση είτε από το επιχειρησιακό πρόγραμμα Περιβάλλοντος είτε από το Πράσινο Ταμείο.(news.in.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου