Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Τρόικα: “Εμείς δεν βιαζόμαστε. Εσείς ;” Πηγή:www.capital.gr


 



Tου Γιάννη Αγγέλη

Παρατείνεται τουλάχιστον κατά ένα μήνα το ξεκαθάρισμα των λογαριασμών της τρόικα με την Αθήνα και κατά συνέπεια το χρονοδιάγραμμα της εκταμίευσης των δόσεων... κατά δόσεις.

Η αρχική προσδοκία που υπήρχε, το να έχει δηλαδή διαμορφωθεί μία πρώτη εκτίμηση με την ολοκλήρωση διαπραγματεύσεων το αργότερο στα μέσα Ιουλίου, ώστε το Eurogroup να καταλήξει σε μία πρώτη απόφαση για το πως θα τρέξει (ή όχι) το πρόγραμμα των χρηματοδοτήσεων του EFSF προς την Αθήνα, πριν από τις διακοπές του Αυγούστου, φαίνεται να χάνεται στον “φθινοπωρινό” ορίζοντα.

Το Eurogroup εμφανίζεται πλέον να ανησυχεί αλλά να μη... βιάζεται, αφού η Αθήνα δεν είναι ακόμα σε θέση να διαθέτει “συνομιλητή” για την τρόικα.

Η ασθένεια του κ. Ράπανου και η καθυστέρηση ανάληψης των καθηκόντων του είναι ένα πραγματικό πρόβλημα, αλλά δεν είναι αυτό που έχει προκαλέσει τις επιφυλάξεις Βρυξελλών και ΔΝΤ.

Εκείνο που φαίνεται να έχει προκαλέσει εκ νέου ανησυχίες είναι ότι η “συλλογή ενημέρωσης” για τα όσα συμβαίνουν στην Αθήνα δείχνει “πολυγλωσσία” και σύγχυση όσον αφορά τις προθέσεις.

Έτσι η αναβολή του ερχομού της τρόικα στην Αθήνα δρομολογεί μία νέα κατάσταση η οποία βάζει την νέα κυβέρνηση μπροστά στον κίνδυνο του “μαρτυρίου της σταγόνας” για το οποίο είχε γίνει συζήτηση και πριν από τις εκλογές.

Η τρόικα δεν θα βιάζεται στις διαπραγματεύσεις και η κυβέρνηση θα πρέπει να τα βγάζει πέρα με ό,τι έχει στα συρτάρια της.

Οι μοναδικές παροχές μέχρι να υπάρξει το τελικό ξεκαθάρισμα θα έχουν να κάνουν με εκταμιεύσεις που θα αφορούν στις αποπληρωμές ομολογιακών υποχρεώσεων προς την ΕΚΤ και τις κεντρικές τράπεζες...

Ο νέος πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, επιχείρησε να ξεκαθαρίσει τηλεφωνικά ότι δεν υπάρχουν προθέσεις καθυστερήσεων από την Αθήνα και ότι πραγματικά προβλήματα υγείας έχουν προκύψει που προκαλούν τις δυσκολίες για τον νέο κύκλο επαφών.

Από όσα μαθαίνουμε αντιμετώπισε την “κατανόηση” των κοινοτικών εταίρων που ευχήθηκαν και “καλή ανάρρωση”.

Αυτό όμως δεν αλλάζει τα χρονοδιαγράμματα που πιέζουν πλέον ασφυκτικά την ελληνική πλευρά και όχι την κοινοτική.

Άλλωστε τα ζητήματα που απασχολούν αυτές τις ημέρες την Ευρωζώνη δεν έχουν να κάνουν με την Ελλάδα, αλλά με το καυτό και καθοριστικό ζήτημα της αλλαγής του ρόλου της ΕΚΤ ενόψει ραγδαίων αλλαγών στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα. Αλλαγές βέβαια οι οποίες χωρίς αμφιβολία θα επηρεάσουν και την εξέλιξη της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών στην Ελλάδα.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου