Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

Ποιός θα μοιράσει τα 120 δισ.

Οι «27» υιοθέτησαν το σύμφωνο για την ανάπτυξη και την απασχόληση που στόχο έχει την τόνωση της χρηματοδότησης της ευρωπαϊκής οικονομίας με 120 δισ. για τη στήριξη αναπτυξιακών μέτρων ταχείας δράσης. Ειδικότερα, συμφωνήθηκε ότι τα κεφάλαια της ΕΤΕπ πρέπει να αυξηθούν κατά δισ. ευρώ, με σκοπό να ενισχυθεί η κεφαλαιακή της βάση, καθώς και να αυξηθεί η συνολική δανειοδιοτική ικανότητά της κατά 60 δισ. ευρώ και, επομένως να αποδεσμευθούν 180 δισ. ευρώ πρόσθετων επενδύσεων.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΤΕπ θα πρέπει να λάβει τη σχετική απόφαση εγκαίρως, ώστε να εξασφαλιστεί ότι θα τεθεί σε ισχύ το αργότερο στις 31 Δεκεμβρίου 2012.
Επίσης συμφωνήθηκε ότι η πιλοτική φάση των ομολόγων χρηματοδότησης έργων θ8α πρέπει να δρομολογηθεί άμεσα, προσφέροντας πρόσθετες επενδύσεις ύψους 4,5 δισ. ευρώ για πιλοτικά σχέδια σε βασικά έργα υποδομής στους τομείς των μεταφορών, της ενέργειας και των ευρυζωνικών δικτύων.
Παράλληλα, επιπλέον 55 δισ. θα χορηγηθούν σε μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης την προσεχή περίοδο από πόρους των διαρθρωτικών τα μείων που δεν έχουν αξιοποιηθεί.
Υπογραμμίστηκε ότι η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω, μεταξύ άλλων, διασφαλίζοντας την ευκολότερη πρόσβασή τους σε κεφάλαια της ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου