Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

"Οι Έλληνες προδόθηκαν από τους ηγέτες τους"





Μπορείτε να κατηγορήσετε τους Έλληνες - όμως αυτοί έχουν προδοθεί από τους ηγέτες τους, υποστηρίζει σε άρθρο του στην «Independent» ο Έλληνας οικονομολόγος και hedge fund manager κ. Ιάσων Μανωλόπουλος.
Όπως επισημαίνει, «σοκαριστικά παραδείγματα κλεπτοκρατίας από την πολιτική ελίτ εξηγούν την αγριότητα της αντίδρασης» του ελληνικού λαού, και αυτό είναι που «έχει αντίκτυπο στην υπόλοιπη Ευρώπη».

Ο κ. Μανωλόπουλος, κάνοντας μια μικρή «ιστορική» αναδρομή στο πώς φτάσαμε στο κίνημα των «Αγανακτισμένων», αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «η Ελλάδα δεν είναι μια ώριμη δημοκρατία, ούτε διαθέτει ευέλικτη οικονομία. Μέχρι το 1974, είτε ήταν αποικία είτε δικτατορία. Η Ελλάδα έχει οικογενειοκρατική αντί για ταξική δομή και έναν δημόσιο τομέα που έχει συνηθίσει να κάνει χάρες σε οικογένειες ή σε άλλες ομάδες. Η πολιτική της χαρακτηρίζεται από τη ρουσφετολογία, τις περιοριστικές πρακτικές, τη γραφειοκρατία και τη διαφθορά». Σύμφωνα με τον ίδιο, «η ένταξη στην Ε.Ε. και στο ενιαίο νόμισμα και η πρόσβαση (που απέκτησε η Ελλάδα) σε τεράστια εισροή διεθνών κεφαλαίων, ουσιαστικά, αντί να ενισχύσουν την ελληνική δημοκρατία, οδήγησαν σε αύξηση αυτής της μη υγιούς δυναμικής».

Ο κ. Μανωλόπουλος κάνει αναφορά στα μεγάλα σκάνδαλα που έρχονται στο φως της δημοσιότητας -με χαρακτηριστικότερο αυτό της Siemens-, επισημαίνοντας πως παρά το ότι στις ΗΠΑ, στην Ελβετία και στη Γερμανία έχουν γίνει συλλήψεις και ποινικές διώξεις, στην Ελλάδα δεν έχει γίνει τίποτα. 
Σύμφωνα με τον κ. Μανωλόπουλο, σε αντίθεση με τον δημόσιο τομέα, οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα όχι μόνο δεν επωφελήθηκαν του πακτωλού των χρημάτων που προήλθαν από τον δανεισμό, αλλά έχουν χάσει τα περισσότερα και τώρα καλούνται να πληρώσουν και «τον λογαριασμό».
Ωστόσο, όπως επισημαίνει, για την κατάσταση αυτή δεν φταίνε μόνο οι πολιτικοί της Ελλάδας, αλλά και οι ηγέτες της Ευρώπης, καθώς από τη μία πλευρά «δεν πήραν μάθημα» από την περίπτωση της Αργεντινής και από την άλλη προχώρησαν σε μια νομισματική ένωση χωρίς να υπάρχει πρώτα οικονομική σύγκλιση.

«Οι διαδηλωτές που ξεσπούν την οργή τους προς το ελληνικό κοινοβούλιο λένε ένα μέρος της ιστορίας, όχι όμως ολόκληρη την ιστορία. Κάποιοι είναι αθώα θύματα, άλλοι συνέβαλαν στη δημιουργία αυτής της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής καταστροφής. Όμως, οι φωνές τους πρέπει να αναγνωριστούν, διότι τα ντεσιμπέλ αυτής της φωνής αντανακλούν το μέγεθος της κρίσης που αντιμετωπίζουμε όλοι μας», καταλήγει ο κ. Μανωλόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου