Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Κι άλλο "όχι" κυβερνητικού βουλευτή






Της Μαρίνας Μάνη

Το σοκ που προκάλεσε η οριστικοποίηση των έκτακτων μέτρων οδήγησε στην έκρηξη ενός ακόμη κυβερνητικού βουλευτή ο οποίος δήλωσε (Αλτερ) ότι αδυνατεί να τα ψηφίσει στη Βουλή. Πρόκειται για τον Θωμά Ρομπόπουλο, ο οποίος μέχρι χθες δεν συμπεριλαμβανόταν σ΄εκείνους που απειλούσαν με καταψήφιση του Μεσοπρόθεσμου.

"Νόμιζα ότι οι βελτιώσεις που κάναμε στο προτελευταίο ΚΤΕ (σ.σ. πριν τον ανασχηματισμό) θα περνούσαν, αλλά πήγε ο κ. Βενιζέλος στις Βρυξέλλες και του είπαν ΄τι είναι αυτά; Γρήγορα πίσω΄. Εγώ είδα έναν Βενιζέλο που δεν μπορεί να διαπραγματευθεί με την τρόικα”, ήταν η φράση του βουλευτή που προκάλεσε (άλλον έναν) πονοκέφαλο στο Μαξίμου.

Ο κ. Ρομπόπουλος διευκρίνισε ότι έδωσε την Τρίτη ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση αλλά διαπίστωσε ότι "η νέα κυβέρνηση δεν κυβερνά". Την οριστική απόφαση για τη στάση του στη ψηφοφορία θα την πάρει, όπως είπε, την Δευτέρα, ωστόσο πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή κλίνει προς το "όχι" ακόμη κι αν του ζητήσει το κόμμα του να παραιτηθεί...

Και δεν είναι ο μοναδικός. Με την ολοκλήρωση της συνέντευξης Τύπου του Ευ. Βενιζέλου χθες, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έβαλαν φωτιά στα κινητά, προσπαθώντας να επικοινωνήσουν με τον νέο "τσάρο" για να μάθουν "γιατί δεν πέρασαν οι βελτιώσεις" που είχαν συζητηθεί στο ΚΤΕ και οργανώνοντας "έκτακτες συνάξεις" για να δουν πώς θα κινηθούν μέχρι την ψηφοφορία. Μέχρι το βράδυ το καλό κλίμα –σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες– που είχε επικρατήσει στην πρωινή συνεδρίαση του ΚΤΕ, διαλύθηκε, ενώ διάχυτη ήταν η αίσθηση ότι στο επίμονο “όχι” του Αλέκου Αθανασιάδη (ο οποίος διαφωνεί με την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ) “θα προστεθούν κι άλλα” λόγω των έκτακτων μέτρων.

Πόσα "ναι" χρειάζεται το Μεσοπρόθεσμο;

Στο μεταξύ, ερωτήματα έχει προκαλέσει η διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου. Δεδομένου ότι εισάγεται στην Ολομέλεια ως "απλό νομοσχέδιο", για την ψήφισή του απαιτείται η πλειοψηφία επί των παρόντων βουλευτών και όχι επί του συνόλου, αρκεί οι θετικές ψήφοι να μην είναι λιγότερες από 120. Η αποχή από τη συζήτηση και ψηφοφορία του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ κατεβάζει αυτομάτως τον αριθμό των παρόντων, οπότε, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, το Μεσοπρόθεσμο θα μπορεί να ψηφισθεί και από 120 βουλευτές.

Μία τέτοια προοπτική, ωστόσο, εκτιμάται ότι θα απελευθερώσει διαφωνούντες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να δώσουν αρνητική ψήφο χωρίς να χρεωθούν καταψήφιση του προγράμματος –και πτώση της κυβέρνησης.

Για τον λόγο αυτό, είτε θα τεθεί από το Μαξίμου "πολιτικό θέμα" ως προς τη στάση των κυβερνητικών βουλευτών του ("εάν χαθεί η δεδηλωμένη των 151 ψήφων πάμε αμέσως σε εκλογές"), είτε θα ζητηθεί να ισχύσει η διαδικασία του Προϋπολογισμού (πλειοψηφία επί του συνόλου των βουλευτών) καθώς, επί της ουσίας, το Μεσοπρόθεσμο αποτελεί πολυετή Προϋπολογισμό.



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου