Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

Ξεκίνησε η "μάχη" για ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση


Της Μαρίνας Μάνη

• Παπανδρέου: Αγνόησε στην πρωτολογία το θρίλερ της Τετάρτης, έδωσε εξηγήσεις στη δευτερολογία – ανήγγειλε φθινοπωρινό δημοψήφισμα για το νέο Σύνταγμα

•  Σαμαράς: ζητήσατε κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, υποχωρήσατε στις πιέσεις των δικών σας και συγκολλήσατε κυβέρνηση κομματικής σωτηρίας – μόνη λύση οι εκλογές

«Δεν αποτύχαμε, έγιναν λάθη αλλά από την τρόικα, θα κάνω δημοψήφισμα το φθινόπωρο για το νέο Σύνταγμα και τις μεγάλες αλλαγές».

«Αποτύχατε διότι δεν διαπραγματευτήκατε τίποτα – μου ζητήσατε συγκυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, υποχωρήσατε επειδή δεν σας άφησαν οι δικοί σας  και καταλήξατε σε κυβέρνηση κομματική σωτηρίας, η μόνη λύση είναι η προσφυγή στις κάλπες;».

Αυτή ήταν η κεντρική ιδέα των ομιλιών του Γιώργου Παπανδρέου και του Αντώνη Σαμαρά, αντίστοιχα, κατά την έναρξη της τριήμερης συζήτησης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, που άρχισε το μεσημέρι της Κυριακής και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Τρίτης με ονομαστική ψηφοφορία.

• Παπανδρέου: Έκανα υπέρβαση – δεν φυγομαχώ

Ο πρωθυπουργός επέλεξε χαμηλούς. «αμυντικούς», τόνους και απέφυγε να αναφερθεί στο θρίλερ της Τετάρτης. Μετά την εκτενή αναφορά  του κ.Σαμαρά, έδωσε «εξηγήσεις» στη δευτερολογία του. Χαρακτήρισε την κατ΄αρχήν αποδοχή του στην πρόταση κοινά αποδεκτού πρωθυπουργού ως «υπέρβαση για να δώσουμε μαζί τη μάχη και όχι ως φυγομαχία».

Και υποστήριξε ότι με τις υπόλοιπες προϋποθέσεις που έθεσε ο κ.Σαμαράς (επαναδιαπραγμάτευση Μνημονίου-Μεσοπρόθεσμου, βραχύβιος βίος συγκυβέρνησης) στην ουσία ήθελε «να ταπεινώσει τον αντίπαλό του». Σημείωσε πάντως ότι οι δύο τους ήταν και παραμένουν προσωπικοί φίλοι…

Η τρόικα φταίει

Ο κ.Παπανδρέου αρνήθηκε ότι οι θυσίες των πολιτών δεν πιάνουν τόπο («είμαστε στα μισά της προσπάθειας ακόμη») αλλά παραδέχθηκε ότι υπήρξαν «λάθη και αδυναμίες» τα οποία, ωστόσο, χρέωσε στους δανειστές.

«Οι εταίροι μας πίστευαν ότι η χώρα θα βγει στις αγορές από το 2010, αυτή ήταν μία λάθος πρόβλεψη, ναι, αλλά δεν ήταν δική μας», είπε χαρακτηριστικά. Κα την ερμήνευσε ως αποτέλεσμα των διεθνών εξελίξεων που βάθυναν την οικονομική κρίση, στα παιχνίδια των κερδοσκόπων, στις συνεχείς αναλύσεις περί χρεωκοπίας και στα μέσα ενημέρωσης που δημιουργούν πανικό.

Σε μία επιπλέον προσπάθεια υπεράσπισης της μνημονιακής «συνταγής» ο κ.Παπανδρέου μίλησε για «προϋπάρχουσες αδικίες» για την αντιμετώπιση των οποίων «δεν φταίει το Μνημόνιο» - «τραβάμε λεφτά από τον κουμπαρά (σ.σ. δημόσιες δαπάνες) και όχι από τα κλεμμένα ή τα κρυμμένα της φοροδιαφυγής», είπε.

Δημοψήφισμα για το νέο Σύνταγμα

Παρά ταύτα, δήλωσε ότι ζητά ψήφο εμπιστοσύνης ώστε η κυβέρνηση να διαπραγματευθεί το νέο δάνειο «που θα προστατεύσει τη χώρα από τις αγορές τα επόμενα τρία χρόνια». Με την επισήμανση ότι δεν θα δεχθεί το «υποτιμητικό» αίτημα να υποθηκευτούν τα περιουσιακά της στοιχεία γ΄αυτό το δάνειο και δεν θα διαπραγματευθεί εθνικά θέματα..

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε (αναιμικά, σε σχέση με άλλες φορές) στην εθνική συνεννόηση, ενώ ανήγγειλε εκ νέου τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το φθινόπωρο που θα αφορά στο νέο Σύνταγμα.

• Σαμαράς: «δεν πάτε έξω για να πείσετε, αλλά για να πειστείτε»

Σε αντίθεση με τον κ. Παπανδρέου, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικαλέσθηκε τρεις φορές το πολιτικό θρίλερ της Τετάρτης: «Εγιναν απίστευτα πράγματα την εβδομάδα που πέρασε. Ξέρετε και ξέρω ότι δεχθήκατε να παραιτηθείτε για να συγκροτήσουμε κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας. Πιστεύω ότι ήσασταν ειλικρινής αλλά υποχωρήσατε επειδή δεν σας άφησε το κόμμα σας. Και φτιάξατε με συγκόλληση κυβέρνηση …κομματικής σωτηρίας», ήταν τα πρώτα λόγια του.

Και συνέχισε: «Εφόσον πιστεύετε ότι με τον ανασχηματισμό λύθηκαν ως δια μαγείας όλα τα προβλήματα της  κυβέρνησής σας γιατί δεν τον επιλέγατε πριν δεχτείτε να παραιτηθείτε από πρωθυπουργός αφήνοντας τη χώρα επί έξι ώρες ακυβέρνητη;».

Ο κ.Σαμαράς αμφισβήτησε ότι «οι θυσίες πιάνουν τόπο» και, κυρίως, επέρριψε ευθύνες για το σημερινό αδιέξοδο ότι μόνο στη «συνταγή» της τρόικας, αλλά και στην απουσία κάθε διαπραγμάτευσης από την κυβέρνηση. «Δεν πάτε έξω για να πείστε, αλλά για να πειστείτε και μετά να έλθετε να πείσετε κι εμάς», είπε, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.

Δεν ζητήσατε το ΕΣΠΑ, ο Γιούγκερ το δίνει μόνος του!

Εμφάνισε δε, ως άκρως ενδεικτικό παράδειγμα την πρόταση Γιούγκερ το Σάββατο, να δοθούν στην Ελλάδα ως «οξυγόνο» τα κοινοτικά κονδύλια του ΕΣΠΑ για να αρχίσουν τα δημόσια έργα, χωρίς να απαιτηθεί η εθνική συμμετοχή σ΄αυτά  – να ξεκινήσουν δηλαδή τα έργα ως χρηματοδοτούμενα και όχι ως συγχρηματοδοτούμενα. «Αυτό ακριβώς σας λέω επί ενάμισι χρόνο και δεν τολμήσατε να ζητήσετε», τόνισε.

Μόνη λύση οι εκλογές

Ο αρχηγός της ΝΔ κατηγόρησε με ιδιαίτερη σκληρότητα τους «κυβερνητικούς διαρροείς» («άθλιους και γελοίους») που διαστρεβλώνουν τις θέσεις του στο εξωτερικό («γράφονται λίβελοι σε κυβερνητικά γραφεία της Αθήνας»), αποκρύπτοντας ότι η ΝΔ υπερψήφισε πάνω από τα μισά νομοσχέδια σε αντίθεση με το αντιπολιτευτικό ΠΑΣΟΚ «που κατέβαζε τον κόσμο στους δρόμους» αρνούμενο κάθε αλλαγή. (Επ΄αυτού ο κ.Παπανδρέου του απάντησε ότι η Ευρώπη απορρίπτει το σχέδιο της ΝΔ που το παρουσίασε στους αξιωματούχους της ο ίδιος ο κ. Σαμαράς).

Επανέλαβε ότι αυτό που ζητούν από τον ίδιο δεν είναι συναίνεση αλλά συνενοχή την οποία δεν θα προσφέρει – επικαλέσθηκε μάλιστα πρόσφατη δήλωση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου ότι ακόνη κι να ίδιος φύγει από το υπουργείο Οικονομικών «δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλη οικονομική πολιτική».

Αμφισβήτησε, ως εκ τούτου, την ειλικρίνεια του πρωθυπουργού ότι θα επιμείνει στη συναίνεση και εμφάνισε – για πρώτη φορά – ξεκάθαρα ως λύση την προσφυγή στις κάλπες.

• Εκλογές ζήτησε η ελάσσων αντιπολίτευση

Παπαρήγα: Η «νέα» κυβέρνηση δεν ξεγελά

Αρνητική στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος εμφανίσθηκε η Αλέκα Παπαρήγα, λέγοντας ότι δεν θα αφορά τίποτ΄άλλο από την άλλη όψη της άγριας καταστολής των λαϊκών αγώνων. «Η ανασχηματισμένη κυβέρνηση, το πάντοτε ίδιο ΠΑΣΟΚ, δεν μπορεί να ξεγελάσει όσους ξεγελούσε ως τώρα», είπε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ. Αν και χαρακτήρισε φαρσοκωμωδία τα όσα διημείφθησαν μεταξύ των κκ Παπανδρέου και Σαμαρά, τόνισε ότι η διαδικασία αυτή δεν απέτυχε, γιατί ..«εξοικειώθηκε η κοινωνία» και προέβλεψε ότι «το σενάριο θα προχωρήσει» με άλλη διάταξη δυνάμεων. Επέμεινε δε στις πρόωρες εκλογές.

Καρατζαφέρης λάβρος κατά Σαμαρά

Ο Γιώργος Καρατζαφέρης αφιέρωσε σχεδόν ολόκληρες τις ομιλίες του στην σφοδρή επίθεση στον Α.Σαμαρά – ζήτησε μάλιστα …συγγνώμη από τον κ.Παπανδρέου επειδή τον παρέσυρε να επιμείνει στη προσπάθεια συναίνεσης με τον αρχηγό της ΝΔ, ενώ δεν δίστασε να τον αποκαλέσει «Τραλαντώνη».

Ο αρχηγός του ΛΑΟΣ υπενθύμισε τις επιθέσεις του κ.Σαμαρά στη ΝΔ «το διάστημα 1993-1996» και τον αποκάλεσε «προδότη» (της παράταξης) σε αντίθεση με τον ίδιον που έδωσε μάχες μέσα σ΄αυτήν.

Κατά τα λοιπά, χαρακτήρισε «πονηρή» τη σκέψη του πρωθυπουργού για ανασχηματισμό: "Από μια Κοινοβουλευτική Ομάδα σε κατάσταση διάλυσης, ο πρωθυπουργός την μετέτρεψε σε Κοινοβουλευτική Ομάδα από γρανίτη. Καλό για τον κ. Παπανδρέου αλλά κακό για την Ελλάδα", είπε. Επανέλαβε για άλλη μια φορά ότι θα ήταν προτιμότερο αντί να πάει μόνος του ο κ. Βενιζέλος στις Βρυξέλλες να πήγαιναν και τα πέντε κόμματα και ζήτησε εκ νέου εκλογές.
 
Τσίπρας: Δεν έχετε την εμπιστοσύνη της κοινωνίας

«Μπορεί η Κοινοβουλευτική σας Ομάδα να σας δώσει τη ψήφο του όλου ΠΑΣΟΚ, αλλά όχι και της κοινωνίας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, και μίλησε για «κυβέρνηση με σύμβαση έργου να βάλει ταφόπλακα στην ελληνική κοινωνία».

Για την παρολίγον συγκυβέρνηση δε, αναρωτήθηκε: «Τι άλλαξε και ξαφνικά, την Τετάρτη, για λίγες ώρες είχατε σχεδόν συμφωνήσει; Πού πήγαν αυτές οι μεγάλες και ουσιώδεις διαφωνίες που είχατε το προηγούμενο διάστημα; Πέραν των κωμικοτραγικών για την παραμονή ή όχι του κ.Παπανδρέου στο Μέγαρο Μαξίμου, είχατε αποφασίσει την Τετάρτη να επαναδιαπραγματευτείτε το Μνημόνιο με τον κ.Σαμαρά; Αν ναι, γιατί δεν το κάνατε μόνοι σας, ή και τώρα;».



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου