Της Μαρίνας Μάνη
Δεν ήταν μόνο η αξιωματική αντιπολίτευση που πρότεινε εδώ και ένα χρόνο να ζητήσουμε από τις Βρυξέλλες ειδική ρύθμιση για την εκταμίευση των κοινοτικών κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Την ίδια πρόταση είχε διατυπώσει και ο πρώην υπουργός Οικονομιών Νίκος Χριστοδουλάκης μέσα από το «Κεφάλαιο».
Ιδού η πρόταση: «Πριν από δύο χρόνια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να βοηθήσει τα κράτη-μέλη να αντιμετωπίσουν την ύφεση του 2008, τους επέτρεψε την προεκταμίευση κοινοτικών κονδυλίων για πληρωμές έργων, χωρίς να πιέζονται για ταυτόχρονη δική τους συμμετοχή στην δαπάνη. Την ευνοϊκή αυτή ρύθμιση δεν την αξιοποίησε τότε η Ελλάδα για λόγους που πιθανόν σχετίζονται με την έλλειψη μελετών και ετοιμότητας των έργων, αποτελεί όμως στις σημερινές περιστάσεις μια ισχυρή αναπτυξιακή ευκαιρία της χώρας. Η προεκταμίευση κοινοτικών κονδυλίων θα λειτουργήσει ως ένα ντε φάκτο «ευρω-ομόλογο» και μάλιστα χωρίς επιβάρυνση τόκων».
Κι ο κ. Χριστοδουλάκης σημείωνε επιπλέον: «Αν για παράδειγμα η κυβέρνηση καταφέρει και διαπραγματευτεί την εκταμίευση 6 δις. ευρώ επιπλέον απ΄ όσα ήδη προβλέπονται στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και χρηματοδοτήσει νέα έργα, θα προκαλέσει ανάπτυξη ικανή να αποσοβήσει πλήρως την ύφεση του 2011. Αν μάλιστα λάβει κανείς υπόψη του το πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα των επενδύσεων στην οικονομία, η ανάπτυξη αντί για το 2012 μπορεί να εμφανιστεί ένα χρόνο νωρίτερα. Από μόνο του αυτό το γεγονός, θα κάνει το δημόσιο χρέος να σταθεροποιηθεί ως ποσοστό του ΑΕΠ στα σημερινά επίπεδα και να μην πλησιάσει τα απειλητικά όρια του 155% που προβλέπουν τα επίσημα σενάρια».
Κυβέρνηση: «Αδύνατον»…
Ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης είχε χαρακτηρίσει περίπου ως αδύνατη μία τέτοια εξέλιξη, επιμένοντας στην άποψη ότι η Κομισιόν αυτή την διευκόλυνση την είχε κάνει «άπαξ» το 2008 και δεν είχε αφήσει περιθώρια για επανάληψή της.
Το ερώτημα, ωστόσο, που θέταμε τότε στον ίδιον και συνολικά στην κυβέρνηση, ήταν εάν είχε επιχειρήσει να την διεκδικήσει ή εάν είχε… υποθέσει ότι η απάντηση θα ήταν αρνητική, οπότε ουδείς μπήκε στον κόπο να διαπραγματευθεί.
Γιούγκερ: «Δυνατό»…
Την απάντηση την έδωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούγκερ το Σάββατο. Με την ανακοίνωση ότι θα προεκταμιευθούν στην Ελλάδα τα κοινοτικά κονδύλια ώστε να αρχίσουν να «τρέχουν» δημόσια έργα, αφήνοντας την δική της (εθνική) συμμετοχή για αργότερα, όταν θα είναι σε θέση η ελληνική Οικονομία να ανταποκριθεί.
Το ερώτημα είναι γιατί αφήσαμε να χαθούν άδικα (και άνευ διαπραγμάτευσης) τόσοι μήνες…
Να σημειωθεί ότι το συνολικό ύψος των πόρων του ΕΣΠΑ ανέρχεται περίπου στα 20,4 δισ. από την Ευρωπαϊκή Ένωση…
Σπίθας Οταν σφύγγουν οι κώλοι....!!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου