Του Χάρη Φλουδόπουλου
Με βάση τον προγραμματισμό του ΔΕΣΜΗΕ σήμερα το μεσημέρι, η αιχμή της ζήτησης –με τον υδράργυρο στους 35 βαθμούς– θα φτάσει τα 7500MW. Η συγκεκριμένη αιχμή υπό άλλες συνθήκες δε θα αποτελούσε καν είδηση, με δεδομένο ότι οι αντοχές του ηλεκτρικού συστήματος είναι κατά πολύ μεγαλύτερες. Ωστόσο τα δεδομένα διαφοροποιούνται καθώς από τα μεσάνυχτα χθες έχει ξεκινήσει η πρώτη 48ωρη απεργία της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ που αντιδρά στην περαιτέρω μετοχοποίηση της ΔΕΗ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η απεργία που ξεκινά θα έχει ως αποτέλεσμα να τεθούν σταδιακά εκτός λειτουργίας από τέσσερις έως δέκα μονάδες ισχύος 2500MW. Ήδη από τα μεσάνυχτα χθες τέθηκε εκτός λειτουργίας η πρώτη μονάδα, σύμφωνα με ενημέρωση της ΓΕΝΟΠ.
Ο ΔΕΣΜΗΕ που την περασμένη εβδομάδα μέτρησε τις αιχμές της ζήτησης κοντά στα 6500MW, εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα για αύριο. Να σημειώσουμε ότι το διαθέσιμο δυναμικό μονάδων της ΔΕΗ και των ιδιωτών ξεπερνά τα 10.000MW, ενώ με τις εισαγωγές μπορεί να αυξηθεί ακόμη περισσότερο.
Δηλαδή ο ΔΕΣΜΗΕ ευελπιστεί ότι μπορεί να υποκαταστήσει την ισχύ που θα αφαιρεθεί εξαιτίας της απεργίας και ότι δε θα χρειαστεί να προχωρήσει σε περικοπές φορτίων δηλαδή σε διακοπές ρεύματος. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει βεβαίως η ΓΕΝΟΠ να μην κλείσει και άλλες μονάδες και ταυτόχρονα να μην υπάρξει αύξηση της ζήτησης εξαιτίας της ζέστης. Ο ΔΕΣΜΗΕ υποστηρίζει ότι θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα σε περίπτωση που θα τεθούν εκτός λειτουργίας περί τα 5000MW, κάτι που εφόσον συμβεί θα οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα και διακοπές ρεύματος.
Άκαρπες οι επαφές
Μέσα στο Σαββατοκύριακο οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ συναντήθηκαν τόσο με το νέο υπουργό Οικονομικών Ε. Βενιζέλο όσο και με το νέο ΥΠΕΚΑ Γ. Παπακωσταντίνου, χωρίς ωστόσο να δώσουν καμία πίστωση χρόνου.
Ο Ν. Φωτόπουλος υποστήριξε σε δηλώσεις του ότι κατά τις επαφές που είχε με την κυβέρνηση δεν υπήρξε ουσιαστική αλλαγή στάσης και ως εκ τούτου δε συντρέχει λόγος για αναβολή των κινητοποιήσεων.
Από κύκλους της ΓΕΝΟΠ διέρρευσε πάντως ότι ο Ε. Βενιζέλος, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγών στο σχέδιο αποκρατικοποίησης του 17% της ΔΕΗ. Ωστόσο οι αλλαγές σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ θα γίνουν αργότερα καθώς δεν υπάρχουν περιθώρια τροποποίησης του μεσοπρόθεσμου στο σκέλος των αποκρατικοποιήσεων.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση:
Σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στο σύστημα ηλεκτροδότησης λόγω της απεργίας της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ-ΚΗΕ που ξεκίνησε από χθες το βράδυ και με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία που υπήρχαν μέχρι τις πρωινές ώρες σήμερα, 20 Ιουνίου 2011, η ΔΕΗ Α.Ε. ανακοινώνει τα ακόλουθα:
• Λόγω της απεργίας έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας 9 μεγάλες και μικρές θερμοηλεκτρικές Μονάδες συνολικής ισχύος περίπου 2.500 MW.
• Πέραν αυτών 7 θερμοηλεκτρικές Μονάδες συνολικής ισχύος 1.000 MW περίπου ήσαν εκτός λειτουργίας, με βάση τον προγραμματισμό της αγοράς κατά την έναρξη της απεργίας και παραμένουν εκτός λειτουργίας εξαιτίας των απεργιακών κινητοποιήσεων.
Ανάλογα με τη διαμόρφωση της ζήτησης κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι πιθανόν να πραγματοποιηθούν αναγκαίες εκ περιτροπής περικοπές ηλεκτρικής ενέργειας.
Εφ’ όσον δοθεί η σχετική εντολή από το Διαχειριστή του Συστήματος (ΔΕΣΜΗΕ), η ΔΕΗ θα ανακοινώσει στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, Πρόγραμμα εκ Περιτροπής Περικοπών.
Το Πρόγραμμα Περικοπών θα αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα της ΔΕΗ, ενώ οι καταναλωτές θα μπορούν επίσης να ενημερώνονται από ειδική τηλεφωνική γραμμή.
Η ΔΕΗ ζητεί την κατανόηση των Πολιτών για την ταλαιπωρία που θα υποστούν και τους καλεί να καταβάλλουν προσπάθειες για τον περιορισμό της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος στα απολύτως αναγκαία επίπεδα, κυρίως κατά τις ώρες αιχμής της ζήτησης, δηλαδή από 12:00 έως 15:00 και από 20:00 έως 22:30.
Πηγή:www.capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου