Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Bloomberg: Το ελληνικό έλλειμμα απειλεί να καταπιεί την Ευρώπη




Είναι συνηθισμένο για τους νέους ηγέτες να ανακαλύπτουν ότι δεν υπάρχουν αρκετά λεφτά για να πληρώσουν αυτά που υποσχέθηκαν στην προεκλογική τους εκστρατεία. Έτσι, όταν η νέα κυβέρνηση του Παπανδρέου στην Ελλάδα ξύπνησε μέσα σε μια επερχόμενη καταστροφή, λίγες ημέρες αφότου ανέλαβε την εξουσία τον Οκτώβριο του 2009, ήταν ήδη αργά για να χτυπήσει ο κώδων του κινδύνου στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες».

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, η ελληνική τρύπα του προϋπολογισμού, απειλεί να καταπιεί την Ευρώπη.

Το Bloomberg σχολιάζει ότι τότε, η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel, έλεγε ότι δεν χρειάζεται να «υπερτιμούμε» το θέμα. «Υπάρχουν ελλείμματα και σε άλλα μέρη του κόσμου επίσης».

Αυτή η αρχική αντίδραση οδήγησε και στη μετέπειτα αποτυχία των Ευρωπαίων ηγετών να αντιμετωπίσουν μια κρίση που βαίνει ήδη στον 21ο μήνα, και έχει κάνει ανήσυχους τους ηγέτες παγκοσμίως για την προοπτική ενός νέου χρηματοοικονομικού τσουνάμι, τη στιγμή μάλιστα που μόλις έχουν ξεφύγει από το προηγούμενο.

Χαρακτηριστικό είναι, τονίζει το Bloomberg, ότι ο Barack Obama στις 7 Ιουνίου  δήλωσε στη Merkel πως είναι δική της δουλειά να σταματήσει το ανεξέλεγκτο σπιράλ μιας χρεοκοπίας. «Το πράγμα έχει ξεφύγει άσχημα. Το πιο ευνοϊκό σενάριο είναι ότι μπορούμε να το γεφυρώσουμε στους επόμενους έξι μήνες, και το λιγότερο ευνοϊκό ότι θα ξεφύγει του ελέγχου», σχολιάζει ο Καθηγητής Οικονομικών στο Καθολικό Πανεπιστήμιο του Leuven στο Βέλγιο, Paul de Grauwe.

Αντίστοιχα, ο Andrew Balls, επικεφαλής διαχείρισης του ευρωπαϊκού χαρτοφυλακίου για την Pacific Investment Management, τόνισε πως η βοήθεια που χορηγήθηκε στην Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, έχει κάνει λίγα πέρα από το ότι κέρδισε χρόνο πριν από την επικείμενη χρεοκοπία.

Ο ίδιος, μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg, δήλωσε ότι εάν ρίξει κανείς μια ματιά στα οικονομικά, θα χάσει κάθε ελπίδα για την Ελλάδα. «Θα σε κάνει να σκεφτείς πως η χρεοκοπία έχει ήδη έλθει».

Πρόσθεσε ακόμη πως εάν μπορεί κάποιος να βάλει σε «καραντίνα» την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, και βγάλει αυτές τις χώρες από την αγορά και τις αφήσει να κάνουν τις μεταρρυθμίσεις τους, τότε μπορεί να αγοραστεί χρόνος για την Ισπανία, και για τις τράπεζες ώστε να επανακεφαλαιοποιηθούν.

Στη σημερινή και αυριανή συνεδρίαση της ΕΕ, οι ηγέτες θα συζητήσουν το μέγεθος των νέων δανείων προς την ελληνική κυβέρνηση και το πώς θα πείσουν τους ιδιώτες ομολογιούχους να συμμετάσχουν σε αυτά.

Ήδη, οι ηγέτες υποβαθμίζουν τις προσδοκίες για την επίτευξη μιας συμφωνίας τελευταίας στιγμής στη σύνοδο.

 Πηγή:www.capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου