Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Εναλλακτικό σχέδιο ετοιμάζει η Ε.Ε. για την Ελλάδα


 
 
 
 
Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης προετοιμάζουν ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το ενδεχόμενο απόρριψης του Μεσοπρόθεσμου από το ελληνικό κοινοβούλιο και σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να λάβει την επόμενη δόση από το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο τρεις πηγές από τη ζώνη του ευρώ που δεν κατονομάζει.

Σύμφωνα με τις πηγές του πρακτορείο ο σχεδιασμός έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετές εβδομάδες με στόχο να διασφαλίσει ότι η Ελλάδα θα διαθέτει την απαιτούμενη ρευστότητα για να αποφύγει την πτώχευση στο ενδεχόμενο που δεν λάβει την επόμενη δόση των 12 δισ. ευρώ έως τα μέσα του Ιουλίου.

Το Reuters σημειώνει ότι στόχος του σχεδίου είναι -εκτός από το να αποτρέψει τη χρεοκοπία της χώρας- να αποκλείσει το ενδεχόμενο πιθανής μετάδοσης της κρίσης από την Ελλάδα στην Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία που θα προκαλούσε αλυσιδωτές επιπτώσεις στο τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης.

Πρόκειται για διαφορετικό σχέδιο από την γαλλική πρόταση για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο δεύτερο πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Οι συζητήσεις για το συγκεκριμένο σχέδιο έχουν ξεκινήσει παρά τις διαβεβαιώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jose Manuel Barroso και άλλων Ευρωπαίων αξιωματούχων ότι "δεν υπάρχει σχέδιο Β για την Ελλάδα".

"Υπάρχει η πρόβλεψη για μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για κάποιο χρονικό διάστημα, για αρκετές εβδομάδες", δήλωσε στο πρακτορείο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωζώνης που έχει συμμετοχή στις συζητήσεις για το ελληνικό πρόγραμμα.

Και οι άλλες πηγές επιβεβαίωσαν την πληροφορία -όπως αναφέρει το Reuters- δηλώνοντας ότι υπάρχει "ενεργός σχεδιασμός" για κάποια παρέμβαση αν το ελληνικό κοινοβούλιο απορρίψει το νέο πακέτο λιτότητας.

"Σε αυτού του είδους τις καταστάσεις, δεν έχουμε την πολυτέλεια να μην σκεφτόμαστε για το τι μπορεί να συμβεί στη συνέχεια", ανέφερε η πρώτη πηγή.

Οι πηγές δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσουν με λεπτομέρειες τι θα περιλαμβάνει το σχέδιο, αλλά δήλωσαν ότι αρκετές επιλογές έχουν ήδη απορριφθεί όπως το να δοθεί στην Αθήνα ένα προσωρινό   δάνειο (bridging loan) από την Ε.Ε.

"Η συγκεκριμένη επιλογή συζητήθηκε πριν από μερικές ημέρες, πριν τη συνάντηση του Eurogroup στο Λουξεμβούργου (στις 19-20 Ιουνίου) και όπως καταλαβαίνω έχει πλέον αποκλειστεί", δήλωσε μια δεύτερη πηγή.
Το Reuters σημειώνει ότι αν το πρόγραμμα απορριφθεί στο ελληνικό κοινοβούλιο η Ε.Ε. δεν θα έχει άλλη επιλογή από το αρνηθεί -όπως και το ΔΝΤ- την επόμενη δόση από το πακέτο των 110 δισ. ευρώ.

Σημειώνει ότι αν και η Ελλάδα ενδεχομένως να είναι σε θέση να ανακυκλώσει το χρέος της τον Ιούλιο, δεν θα έχει αρκετά χρήματα για την καταβολή 5,9 δισ. ευρώ για τα 5ετή ομόλογα που λήγουν στις 20 Αυγούστου. Μία από τις πηγές σημείωσε πως ένας τρόπος για να αποφευχθεί η στάση πληρωμών σε αυτήν την περίπτωση θα ήταν η χορήγηση ενός δανείου από ένα τρίτο μέρος, χωρίς να δώσει διευκρινίσεις.

"Βρίσκω δύσκολο να πιστέψω πως καμία τράπεζα, κανένα ίδρυμα, δεν θα ήταν έτοιμο να χορηγήσει νέο δάνειο στην Ελλάδα. Με του σωστούς όρους μπορεί να γίνει", τόνισε η πηγή.

Η Κίνα αγοράζει ομόλογα της Ευρωζώνης και αξιωματούχοι της χώρας έχουν δηλώσει πως σκοπεύουν να συνεχίσουν αυτήν την πρακτική, ενώ πηγές από την ασιατική χώρα αναφέρουν πως εξακολουθεί να υφίσταται το ενδιαφέρον για εμπορικές επενδύσεις στην Ευρώπη, όπως οι αγορές μεριδίων σε επιχειρήσεις.

Πηγή:www.capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου