Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Van Rompuy: Οι επόμενες ώρες στην Ελλάδα κρίσιμες για την παγκόσμια οικονομία






Λίγες μόνο ώρες απομένουν για την ψηφοφορία στη Βουλή που θα κρίνει την τύχη του Μεσορπόθεσμου προγράμματος του υπουργείου Οικονομικών, ενώ Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αρνούνται ότι υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο για την Ελλάδα σε περίπτωση που δεν ψηφιστούν τα μέτρα λιτότητας.

Οι επόμενες ώρες στην Ελλάδα είναι «κρίσιμες» για τη σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας, υποστήριξε με σημερινές του δηλώσεις ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Herman van Rompuy.

Όπως αναφέρει το Dow Jones Newswires, ο van Rompuy τόνισε ότι η αυριανή ψηφοφορία είναι ιδιαίτερα σημαντική για τον ελληνικό λαό, την Ευρωζώνη και ολόκληρο τον κόσμο.

Εξάλλου, στο πλευρό του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, βρισκόταν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jose Manuel Barroso, ο οποίος υπογράμμισε ότι η ελληνική Βουλή πρέπει να «εντείνει τις προσπάθειές της».

«Χρειάζονται δομικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα για να βρεθεί ξανά σε ανάπτυξη», σημείωσε ο Barroso. Πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει εναλλακτικό σχέδιο.

«Αυτό είναι το σχέδιο που έχουμε για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση στην Ελλάδα», είπε ο Barroso. Αν η Ελλάδα προωθήσει κατά γράμμα τα σχέδια λιτότητας, συνέχισε, «θα έχουν την πλήρη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Rehn: Δεν υπάρχει plan B για να αποφευχθεί η ελληνική χρεοκοπία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει εναλλακτικό σχέδιο για να αποφευχθεί η ελληνική χρεοκοπία σε περίπτωση που η ελληνική Βουλή καταψηφίσει αυτή την εβδομάδα το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Olli Rehn, τονίζοντας πως η έγκριση του προγράμματος είναι μονόδρομος.

Ο Επίτροπος εξήγησε πως στα μέσα Ιουλίου η Ελλάδα θα ξεμείνει από ρευστά διαθέσιμα εκτός έαν λάβει τη δόση των 12 δισ. ευρώ από το πακέτο διάσωσης των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Τα ευρωπαϊκά κράτη έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν αποδεσμεύσουν το μερίδιό τους στη δόση έαν η ελληνική κυβέρνηση δεν εγκρίνει τα νέα μέτρα λιτότητας στη ψηφοφορία που ξεκινά την Τετάρτη.

"Ο μόνος τρόπος να αποφευχθεί μια άμεση χρεοκοπία είναι η ψήφιση του αναθεωρημένου οικονομικού προγράμματος από την ελληνική Βουλή", δήλωσε ο Rehn. "Σε όσους υποθέτουν πως υπάρχουν και άλλες επιλογές, θέλω να ξεκαθαρίσω το εξής: δεν υπάρχει plan B για να αποφευχθεί η χρεοκοπία".

Σύμφωνα με τον Rehn, η Ελλάδα θα πρέπει να μεταρρυθμίσει το φορολογικό της σύστημα, διευρύνοντας τη φορολογική της βάση και μειώνοντας τους φορολογικούς συντελεστές.

"Η αναμόρφωση θα πρέπει να στοχεύει στην απλοποίηση του φορολογικού κώδικα, στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και τη μείωση των φορολογικών συντελεστών με ένα δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο", ανέφερε ο Rehn. "Αν οι στόχοι περιορισμού των δαπανών επιτευχθούν και ξεπεραστούν, θα αρχίσει να στρώνεται ο δρόμος για ένα πιο φιλικό φορολογικό σύστημα".

Trichet: Υψίστης σημασίας η Ελλάδα να λάβει τις σωστές αποφάσεις

Είναι υψίστης σημασίας η Ελλάδα να λάβει τις σωστές αποφάσεις, δήλωσε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Jean-Claude Trichet, επισημαίνοντας πως η πολιτική της νομισματικής αρχής απέναντι στην Ελλάδα δεν έχει αλλάξει. Ο ίδιος παρακολουθεί στενά τις συζητήσεις μεταξύ των τραπεζών και των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για το πως ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να συμμετάσχει σε νέο πακέτο στήριξης της χώρας.

Στο μεταξύ, ο Trichet αρνήθηκε να σχολιάσει την πρόταση των γαλλικών τραπεζών για την παράταση ωρίμανσης των ελληνικών ομολόγων προκειμένου η Ελλάδα να καταφέρει να πάρει δημοσιονομική "ανάσα". "Το σχέδιο αυτό είναι ευθύνη της Γαλλίας", είπε.

Αναφερόμενος στον πληθωρισμό, επανέλαβε πως "βρισκόμαστε σε ισχυρή επαγρύπνηση". Τα λόγια αυτά αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο πως η ΕΚΤ προετοιμάζεται να αυξήσει εκ νέου το βασικό της επιτόκιο στη συνεδρίαση της 7ης Ιουλίου.

Πηγή:www.capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου