Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Schaeuble: Συμφωνία των Γερμανών "εθελοντών"





Επιβεβαιώνοντας φήμες που «κυκλοφορούν» από νωρίς στις αγορές, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ανακοινωσε ότι επιτεύχθηκε συμφωνία με τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές της χώρας, όσον αφορά την συμμετοχή τους στο σχέδιο μετακύλισης των ελληνικών ομολόγων.

Ο κ. W. Schaeuble δήλωσε ότι η συμβολή των γερμανικών οίκων θα ανέλθει συνολικά στα 3,2 δισ. δολάρια, αν και αρνήθηκε να δώσει πολλές περισσότερες λεπτομέρειες, καθώς η επίσημη επίτευξη της συμφωνίας αναμένεται μέσα στις επόμενες μέρες.

Από τις Deutsche Bank και Commerzbank ανακοινώθηκε ότι η συμβολή των συγκεκριμένων τραπεζών δεν θα ξεπεράσει το 1 δισ. δολ. έκαστη

Ο Γερμανός υπουργός δήλωσε επίσης ότι θα μετακυλιστούν, τουλάχιστον, τα ομόλογα της Ελλάδας που λήγουν το 2014 και ανέρχονται στα 2 δισ. ευρώ.

Από νωρίς το πρωί, το πρακτορείο Bloomberg αποκάλυψε ότι οι γερμανικές τράπεζες έχουν καταλήξει στην επίτευξη συμφωνίας για την συμμετοχή των ιδιωτών στο νέο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank, Josef Ackermann, δήλωσε ότι οι τράπεζες θα συνεισφέρουν ώστε να βοηθήσουν στην αποτροπή μιας κατάρρευσης αποδεχόμενες rollover των ληξιπρόθεσμων ελληνικών τίτλων.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, εκπρόσωποι γερμανικών τραπεζών και ασφαλιστικών εταιρειών παρουσίασαν σήμερα στον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfgang Schaeuble και κορυφαία στελέχη της αγοράς –μεταξύ των οποίων και ο κ. Ackermann-, προσχέδιο πρότασης, το οποίο βασίζεται στην γαλλική πρόταση για τις διαπραγματεύσεις.

Κατά τη διάρκεια συνεδρίου στο Βερολίνο, χθες, ο κ. Ackermann δήλωσε στην καγκελάριο Angela Merkel ότι θα χρηματοοικονομικά ιδρύματα θα «προσφέρουν χείρα βοηθείας σε μια λύση». «Όχι γιατί το κάνουμε με χαρά, αλλά για να δώσουμε τη δυνατότητα στους πολιτικούς να κάνουν κάτι έτσι ώστε να αποφύγουμε την κατάρρευση».

Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, ο CEO της Commerzbank, Martin Blessing, δήλωσε ότι τα γερμανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν καταλήξει σε προσχέδιο συμφωνίας για τη συμμετοχή στην ελληνική διάσωση, αν και εξακολουθούν να υπάρχουν κάποια εμπόδια.

Οι γερμανοί και οι γάλλοι πιστωτές είναι οι μεγαλύτεροι ξένοι κάτοχοι ελληνικών κρατικών ομολόγων και η συμμετοχή τους θεωρείται «κλειδί» στην προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να πείσει τις τράπεζες να μετακυλίσουν ομόλογα αξίας τουλάχιστον 30 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι χθεσινές συζητήσεις επικεντρώθηκαν στο πόσο χρέος είναι πρόθυμες να μετακυλίσουν οι εταιρείες, καθώς και στα «δύσκολα» σημεία, όπως είναι οι λήξεις των ελληνικών ομολόγων, το αν οι επενδυτές θα έρθουν αντιμέτωποι με διαγραφές στα ομόλογα που κατέχουν και το πώς θα έβλεπαν οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης το rollover.

Σύμφωνα με τον κ. Ackerman, ο οποίος προεδρεύει επίσης του Ινστιτούτου Διεθνούς Χρηματοοικονομικής (Institute of International Finance), γίνονται διαβουλεύσεις με ειδικές ομάδες, εταιρείες αξιολόγησης και αρχές που επιβλέπουν τα CDS προκειμένου να ελεγχθεί εάν μια οποιαδήποτε συμφωνία θα πυροδοτούσε ένα πιστωτικό γεγονός.

Ο ίδιος προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε συμφωνία είναι «εξαιρετικά περίπλοκη» και θα μπορούσε να αναγκάσει τους επενδυτές να διαγράψουν έως και κατά 30-45% των ομολόγων τους, εάν δεν εφαρμοστεί σωστά.
Πηγη euro2day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου