Υπέρ της ήπιας αναδιάρθρωσης στην Ελλάδα η Merkel - πηγές
Υπέρ της πρότασης Schaeuble για ήπια αναδιάρθρωση στην Ελλάδα, με παράταση των προθεσμιών αποπληρωμής του χρέους και συμμετοχή των ιδιωτών ομολογιούχων, τάσσεται η Merkel, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Dow Jones Newswires.
Η Γερμανίδα Καγκελάριος εκτιμά αντίθετα πως μια σκληρή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα μπορούσε να βλάψει την Ισπανία, το Βέλγιο και την Ιταλία.
Η Merkel τόνισε την ανάγκη συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών σε ενδεχόμενο νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας.
Τη στήριξη της Merkel στην πρόταση Schaeuble επιβεβαίωσε ο υφυπουργός Οικονομικών, Steffen Kampeter, λέγοντας πως η γερμανική κυβέρνηση "μιλά με μια φωνή".
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα το Capital.gr σε δημοσίευμα με τίτλο "Έβδομη επιμήκυνση χρέους προτείνουν οι Γερμανοί στους ιδιώτες θεσμικούς" ανέφερε τα εξής:
"Τις αντιδράσεις των αγορών στην περιοχή των CDS και των spreads περιμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι αναλυτές της αγοράς ομολόγων για να αξιολογήσουν τα αποτελέσματα της συνάντησης - συμφωνίας Ομπάμα - Μέρκελ, στη διάρκεια της οποίας η αντιμετώπιση της κρίσης του χρέους στην Ευρωζώνη και ιδιαίτερα στην Ελλάδα, αναδείχθηκε σε πρωταρχικής σημασίας για την διεθνή οικονομία.
Η "αντίδραση" αναμένεται να εκδηλωθεί μέσα στις επόμενες ημέρες στο ευαίσθητο έδαφος της αξιολόγησης του νέου πακέτου στήριξης που αφορά τη διακράτηση των ελληνικών ομολόγων (που λήγουν την περίοδο 2012 - 2014) από τους θεσμικούς (τράπεζες και ασφαλιστικές). Ήδη η γερμανική κυβέρνηση ενημερώνει την ΕΚΤ ότι προωθεί ένα σχέδιο για επταετή επιμήκυνση του χρέους των ιδιωτών με ένα swap ανάλογης διάρκειας.
Όπως επεσήμανε χθες το Capital.gr η αντίδραση των Οίκων Αξιολόγησης που χαρακτηρίζουν τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία ως αποδεικτικό χρεοστασίου, δυσκολεύει πολιτικά τη γερμανική κυβέρνηση να αποσπάσει την έγκριση του νέου πακέτου από τη Βουλή της, παρά την προφανή συμφωνία με τις ΗΠΑ για την ανάγκη αντιμετώπισης του κινδύνου χρεοστασίου.
Η επιστολή του κ. Σόϊμπλε προς την ΕΚΤ, με την οποία αναγνωρίζεται ο κίνδυνος να συμπαρασυρθεί ολόκληρη η Ευρωζώνη από το ενδεχόμενο ελληνικού χρεοστασίου, επιβεβαιώνει την εκτόνωση της έντασης που υπήρχε μεταξύ της γερμανικής κυβέρνησης και της ηγεσίας της ΕΚΤ, δημιουργώντας έτσι τις προϋποθέσεις για την από κοινού αντιμετώπιση των Οίκων αξιολόγησης.
Εκτιμήσεις αναλυτών αναφέρουν ότι η πίεση των Οίκων αξιολόγησης στοχεύει στο να υποχρεώσει τη Γερμανία και τις άλλες χώρες της ευρωζώνης -που έχουν ανάλογες δυσκολίες- να αποδεχθούν την ανάθεση του πακέτου του νέου δανείου στο προσωρινό Ταμείο διάσωσης (EFSF) αποφεύγοντας τα διμερή διακρατικά δάνεια με τα οποία έχει δοθεί το πρώτο δάνειο των 110 δισ. ευρώ.
Η ενεργοποίηση του Ταμείου για το δεύτερο πακέτο στήριξης δημιουργεί πολιτικό πρόβλημα στην κυβέρνηση Μέρκελ, χωρίς όμως αυτό να είναι απαγορευτικό για την προώθηση της συμφωνίας, αφού οι αποφάσεις λαμβάνονται από το Δ.Σ. του Ταμείου χωρίς αναγκαστική έγκριση από τα κοινοβούλια. Βέβαια αυτό σημαίνει ότι στη συνέχεια τα κοινοβούλια θα χρειαστεί να εγκρίνουν την αύξηση κεφαλαίων του Ταμείου...
Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι αντιδράσεις αναμένεται να γίνουν εμφανείς στις αγορές τα επόμενα 24ωρα, γεγονός που θα προσδιορίσει τον τρόπο αντίδρασης των ευρωκυβερνήσεων αλλά και της κυβέρνησης Ομπάμα".
Πηγή:www.capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου