Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις

Της Μαρίνας Μάνη

Ο πρώτος έφυγε. Πόσοι ακολουθούν; Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ μετρά 155 μέλη από το απόγευμα της Τρίτης, καθώς ο Γιώργος Λιάνης ανεξαρτητοποιήθηκε με επιστολή που απέστειλε στον πρόεδρο της Βουλής και στον πρωθυπουργό. Ως αιτία, επικαλείται τη διαφωνία του με την οικονομική πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση: «Αποτύχαμε και έκτοτε αναγκαζόμαστε να κρύβουμε την αλήθεια από το λαό συνεχώς. Ο χρόνος που πέρασε με το Μνημόνιο ήταν ένας μαρτυρικός χρόνος θυσιών που αποδείχθηκαν μάταιες για τους Έλληνες. Μάταιες διότι οδήγησαν στο Μεσοπρόθεσμο και μοιραία θα ακολουθήσει κι άλλο χειρότερο», σημειώνει.

Νωρίτερα, ο έτερος διαφωνών βουλευτής Αλέκος Αθανασιάδης επανέλαβε, σε όλους τους τόνους, ότι θα καταψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο, αλλά δεν θα παραιτηθεί από το βουλευτικό αξίωμα.

Και σε καταψήφιση και σε παραίτηση προσανατολίζεται ο Γιάννης Αμοιρίδης, ανάλογο προβληματισμό φέρεται να εκφράζουν ο Γιάννης Βούρος και η Χρύσα Αράπογλου, ενώ το μεσημέρι παραιτήθηκε από το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ ο πρώην υπουργός Αντώνης Κοτσακάς.

Οι εξελίξεις αυτές αποδυναμώνουν τους ισχυρισμούς κυβερνητικών παραγόντων ότι πίσω από τις διαφωνίες κρύβεται συντονισμένη προσπάθεια των «βενιζελικών» προκειμένου να φέρουν σε ακόμη πιο δεινή θέση τον Γιώργο Παπανδρέου. Κι αυτό διότι οι κύριοι Αθανασιάδης, Κοτσακάς και η κ. Αράπογλου είχαν υποστηρίξει με θέρμη τον σημερινό πρωθυπουργό όταν διεκδικούσε την ηγεσία του κόμματος, ενώ ο κ. Αμοιρίδης είχε στηρίξει τον Κώστα Σκανδαλίδη.

Με άρθρο του στην προσωπική του ιστοσελίδα «χτύπησε» πάλι σήμερα ο Μίμης Ανδρουλάκης, προτείνοντας είτε να ψηφισθεί το Μεσοπρόθεσμο από 180 βουλευτές, είτε, εάν αυτή η προσπάθεια δεν ευοδωθεί, να στηθούν πρόωρες κάλπες.

Το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής προσπάθησε να ρίξει τους τόνους, επιμένοντας ότι «δεν υπάρχει για την κυβέρνηση θέμα παραιτήσεων βουλευτών», τους οποίους ωστόσο κάλεσε να υπερψηφίσουν το Μεσοπρόθεσμο διότι «αυτό είναι το ιστορικό τους καθήκον». 



Για αύριο –Τετάρτη– μεσημέρι έχει προγραμματισθεί νέα συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας (ΚΤΕ) ΠΑΣΟΚ, όπου αναμένεται να ξιφουλκήσουν κι άλλοι βουλευτές – με πρώτη τη Βάσω Παπανδρέου η οποία είναι και πρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών της Βουλής. Λίγο πριν την έναρξη των εργασιών του ΚΤΕ, ο Γ. Παπανδρέου θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, μετά από αίτημα του πρώτου.

Γ. Πεταλωτής: "Όλοι κρινόμαστε από τις πράξεις μας"

Σε χαμηλούς τόνους σχολίασε την κίνηση Λιάνη η κυβέρνηση. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής δήλωσε:

"Η Κυβέρνηση και οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σε αυτήν την κρίσιμη ώρα για τη χώρα βρίσκονται μπροστά σε εθνικά κρίσιμες αποφάσεις. Κάθε Έλληνας και κάθε Ελληνίδα, ιδιαίτερα η νέα γενιά της Ελλάδας, απαιτούν να δώσουμε τη μάχη με όλες μας τις δυνάμεις. Μάχη για να αποφύγουμε μια καταστροφική χρεοκοπία που θα υποθηκεύσει το μέλλον της χώρας. Να δοθεί σε όλους ο χρόνος να αλλάξουμε όσα μας έφεραν ως εδώ. Να δώσουμε οξυγόνο στους δημοκρατικούς θεσμούς, να ανατρέψουμε πελατειακές πρακτικές και αντιλήψεις, απελευθερώνοντας τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου. Τις αποφάσεις αυτές τις παίρνουμε παραμερίζοντας επιμέρους αντιρρήσεις, αψηφώντας το πολιτικό κόστος. Δίνουμε τη μάχη για να υπηρετήσουμε το κοινό καλό, το συμφέρον του λαού στην πιο κρίσιμη στιγμή της μεταπολιτευτικής ζωής του τόπου.

Έχοντας συναίσθηση της μεγάλης ευθύνης και συνείδηση της πραγματικότητας και των αναγκών της χώρας και του λαού, όλοι κρινόμαστε από τις πράξεις μας".



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου