Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

ΣΤΟΝ ΕΠΟΜΕΝΟ ΤΟΝΟ Η ΩΡΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ...ΜΗΔΕΝ



Της Μαρίνας Μάνη

Τα «συν» και τα «πλην» της ημερομηνίας ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου σταθμίζει το Μαξίμου, προκειμένου να την ανακοινώσει σήμερα ή το πολύ αύριο.

Το κυβερνητικό επιτελείο σχεδίασε ευθύς εξ αρχής να γίνει η ψηφοφορία την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου, δηλαδή μετά τη Σύνοδο Κορυφής της 24ης Ιουνίου, ώστε υπό το φως (ή τη σκιά…) των αποφάσεών της να θέσει την εθνική αντιπροσωπεία προ των ευθυνών της. Κατά τις πληροφορίες ωστόσο, μία τέτοια αργοπορία δεν αρέσει στους δανειστές καθώς αυτό σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός θα φτάσει στη Σύνοδο «με άδεια χέρια». Καθώς, ακόμη κι αν η αρμόδια επιτροπή Οικονομικών της Βουλής το έχει ήδη υπερψηφίσει μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας, δεν σημαίνει ότι η Ολομέλεια θα πράξει το ίδιο.

«Όχι» και παραιτήσεις

Μέχρι χθες το βράδυ οι στενοί συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου δεν ήταν σε θέση να διαβεβαιώσουν εάν θεωρούν δεδομένο το «ναι» των 156 κυβερνητικών βουλευτών. Οι φήμες οργιάζουν ότι θα υπάρχουν 1-2 «όχι» και άλλες τόσες παραιτήσεις από το βουλευτικό αξίωμα, ενώ ήδη ο βουλευτής Κοζάνης Α. Αθανασιάδης άφησε ανοιχτά και τα δύο ενδεχόμενα όσον αφορά στη δική του στάση.

Οι πλέον ψύχραιμοι πάντως δεν θεωρούν πιθανή την καταψήφιση του Μεσοπρόθεσμου, καθώς – όπως λένε – τα αρνητικά μαντάτα που φτάνουν από τους δανειστές (κυρίως από το ΔΝΤ) για την καταβολή της 5ης δόσης, σε συνδυασμό με την «εφιαλτική προοπτική να κατεβάσουμε ρολά» στις 15 Ιουλίου θα υποχρεώσει τους κυβερνητικούς βουλευτές να δώσουν την πολυπόθητη θετική ψήφο.

Παπανδρέου: Από το αποτυχημένο διάγγελμα στις συνεντεύξεις

Δεν είναι τυχαία η απόφαση του κ. Παπανδρέου να πυκνώσει τις δημόσιες εμφανίσεις του, απευθυνόμενος στους πολίτες και… στους βουλευτές του. Μετά το επικοινωνιακό ναυάγιο της Παρασκευής, όπου το Μαξίμου ανήγγειλε διάγγελμα του πρωθυπουργού στις 2 μ.μ. υποτιμώντας την απεργία των τεχνικών στους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, με αποτέλεσμα αυτό να γίνει στις 7 μ.μ. (και να περάσει απαρατήρητο λόγω ώρας και τριημέρου), σχεδιάζονται κι άλλες κινήσεις που θα πυκνώσουν στο επόμενο διάστημα. Μετά τη συνέντευξη στο «Βήμα της Κυριακής», ανακοινώθηκε ήδη συνέντευξη και στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ το πρωί της Πέμπτης, με την επισήμανση ότι «θα απαντήσει και σε ερωτήσεις ακροατών».

Για ευθύνες μιλά ο Βενιζέλος

Και δεν είναι ο μόνος. Αίσθηση προκάλεσε η συνέντευξη του Ευάγγελου Βενιζέλου (στο «Πρώτο Θέμα») καθώς, έθεσε καθαρά θέμα ευθυνών για το περιεχόμενο και τον τρόπο εφαρμογής του Μνημονίου («φωτογραφίζοντας» τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου αλλά και τον κ. Παπανδρέου), ζήτησε προσεκτική ψήφιση των εφαρμοστικών νόμων για τις αποκρατικοποιήσεις ώστε να μην έχουν νομικά προβλήματα στο μέλλον οι υπουργοί που θα τις υπογράψουν (…) και επανέφερε την πρόταση για ψήφιση του Μνημονίου 2 από 180 βουλευτές προκειμένου να πάρει πολιτική θέση η αξιωματική αντιπολίτευση.

Η ερμηνεία πολλών κυβερνητικών στελεχών είναι πως ο κ. Βενιζέλος «παίρνει θέση» καθώς διαβλέπει εξελίξεις στην κυβέρνηση και στη χώρα, αν και οι συνεργάτες του πρωθυπουργού προτιμούν να κρατούν χαμηλούς τους τόνους, παρατηρώντας ότι ο υπουργός Άμυνας «ό,τι είπε το έχει ξαναπεί»…

«Κυβερνείστε ή προκηρύξτε εκλογές»

Με τον χρόνο, τους δανειστές… και το «κίνημα της πλατείας» να πιέζουν ασφυκτικά, στην αξιωματική αντιπολίτευση σχεδιάζουν τη δική τους επόμενη κίνηση. Όπως σημείωσε και το «Κεφάλαιο» του Σαββάτου, ο Αντώνης Σαμαράς παραμένει αμετακίνητος στην καταψήφιση του Μεσοπρόθεσμου (και του Μνημονίου 2) ενώ βρίσκεται ένα «κλικ» πριν ζητήσει επισήμως προσφυγή στις κάλπες. Ήδη, από το αρχικό «δεν ζητάμε εκλογές, αλλά εάν προκύψουν θα είναι καλοδεχούμενες», η ΝΔ δια του εκπροσώπου της Γιάννη Μιχελάκη και του στενού συνεργάτη του κ. Σαμαρά, Χρύσανθου Λαζαρίδη, πέρασε στο «αν δεν μπορεί η κυβέρνηση να κυβερνήσει, να προκηρύξει εκλογές».

Όπως λένε επιτελικά στελέχη του κόμματος «όσο δεν υπήρχαν δείγματα κοινωνικής αντίδρασης δεν ζητούσαμε εκλογές για να μη κατηγορηθούμε ότι προκαλούμε πολιτική αποσταθεροποίηση. Πλέον, οι πλατείες γέμισαν και πρέπει να δοθεί λύση πριν γεμίσουν και οι δρόμοι»...

Το αν και το πότε θα διατυπώσει εκλογικό αίτημα, θα εξαρτηθεί από τη στάση των κυβερνητικών βουλευτών στην ψηφοφορία και από την έκταση των κοινωνικών αντιδράσεων.

Ξαναζεσταίνεται η ιδέα για πρόταση μομφής

Συνεργάτες του κ. Σαμαρά πάντως «βγάζουν από το συρτάρι» και παλαιότερη εισήγηση για κατάθεση πρότασης μομφής στον κ. Παπακωνσταντίνου, προκειμένου –όπως λένε– να φέρουν την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ («που βράζει εναντίον του υπουργού Οικονομικών») προ των ευθυνών της και να «υποχρεώσει» τον κ. Παπανδρέου να πάρει άμεσα τις αποφάσεις του για τον ανασχηματισμό.

Κι αυτό, επειδή το Μαξίμου διοχετεύει την πληροφορία ότι το κυβερνητικό σχήμα δεν μπορεί να αλλάξει πριν από την ψηφοφορία για το Μεσοπρόθεσμο...



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου