Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

Horst Reichenbach:'' Είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.''


«Περιμένουμε με ανυπομονησία να συνεργαστούμε με τη νέα ελληνική κυβέρνηση»,

 δήλωσε σήμερα σε ομιλία του σε συνέδριο του Economist με θέμα «Μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα για την ανάκαμψη της απασχόλησης και της ανταγωνιστικότητας» ο επικεφαλής της ομάδας δράσης Horst Reichenbach.

Όπως τόνισε, στόχος της task force είναι η παροχή βοήθειας στην ελληνική κυβέρνηση στους τομείς της συλλογής κρατικών εσόδων και αναδιάρθρωσης της δημόσιας διοίκησης, ενώ χαρακτήρισε «πολύ δύσκολη» τη βελτίωση της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας.
Στο σκέλος της βελτίωσης της συλλογής των κρατικών εσόδων, ο κ. Ράχενμπαχ δήλωσε πως Δανοί, Ολλανδοί, Γάλλοι και Γερμανοί εμπειρογνώμονες με τους οποίους συνεργάζεται η task force θα παρουσιάσουν σύντομα τα συμπεράσματά τους. Όσον αφορά την αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης, ανέφερε πως έχουν ήδη κατατεθεί προτάσεις από τον ΟΟΣΑ, καθώς και Γάλλους εμπειρογνώμονες.

Ο ίδιος πρόσθεσε επίσης πως εντός του Ιουλίου θα έρθουν στην Ελλάδα Ολλανδοί εμπειρογνώμονες προκειμένου να παράσχουν τεχνικές συμβουλές για την ανάπτυξη του κλάδου των εξαγωγών, ενώ σημείωσε πως από τον περασμένο Απρίλιο έχει κατατεθεί στην ελληνική κυβέρνηση λεπτομερής έκθεση ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων για την αντιμετώπιση της διοικητικής γραφειοκρατίας στις διασυνοριακές συναλλαγές, όπως τα τελωνεία.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της ομάδας δράσης υπογράμμισε την ανάγκη να συνεχιστεί η μάχη για τον περιορισμό του διοικητικού βάρους του δημοσίου τομέα, ο οποίος όπως είπε πρέπει να συρρικνωθεί κατά 25% τα επόμενα χρόνια.

Στόχος της task force, πρόσθεσε, είναι να απλοποιηθεί η διαδικασία ίδρυσης επιχειρήσεων στους κλάδους της οικοδομής, του τουρισμού του λιανικού και χονδρικού εμπορίου. Η task force, συνέχισε ο ίδιος, βρίσκεται ήδη σε συνεργασία με την Επιτροπή Ανταγωνισμού και τον ΟΟΣΑ για αυτό το θέμα, καθώς επίσης και με ειδική ομάδα από το υπουργείο Ανάπτυξης.

Τέλος, ο κ. Ράχενμπαχ πρότεινε τρία βήματα που θα μπορούσαν να γίνουν άμεσα και τα οποία είναι τα εξής:
- Η επιστροφή ΦΠΑ στις εξαγωγικές επιχειρήσεις
- Η καλύτερη πρόσβαση στα διαρθρωτικά κοινοτικά κονδύλια και
- Η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου