Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

Εκρηξη στα €6,8 δισ. τα "φέσια" του ελληνικού δημοσίου προς τους ιδιώτες



Στα 6,8 δισ. ευρώ διαμορφώθηκαν το Μάιο του 2012 οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της γενικής κυβέρνησης προς ιδιώτες.

Πρόκειται για τις οφειλές που δεν έχουν πληρωθεί μετά την παρέλευση 90 ημερών από την ημερομηνία που αυτές δημιουργήθηκαν. Ένα μήνα πριν το ποσό των οφειλών ήταν 6,43 δισ. ευρώ.

Όπως ανέφερε προηγουμένως ο επικεφαλής της ομάδας δράσης, Horst Reichenbach είναι μεγάλη πρόκληση για το υπουργείο οικονομικών η πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς τους ιδιώτες.

Σημειώνεται ότι το πρωί αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο συνέδριο του Economist έκανε λόγο για προσπάθειες μερικής αποπληρωμής των οφειλών φέτος.

Τα μεγαλύτερα "φέσια" προέρχονται από τα ασφαλιστικά ταμεία (2,9 δισ. ευρώ) και ακολουθούν τα νοσοκομεία με 1,6 δισ. ευρώ. Τοπική αυτοδιοίκηση χρωστά 781 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα νομικά πρόσωπα οφείλουν 281 εκατ. ευρώ.

Το σύνολο των υπουργείων χρωστά 837 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 229 εκατ. ευρώ είναι επενδυτικές δαπάνες (ΠΔΕ).

Αναφορά με το έλλειμμα γενικής κυβέρνησης ήταν οριακά αυξημένο στο πεντάμηνο του 2012 σε σχέση με πέρυσι στα 8,18 δισ. ευρώ έναντι 8,05 δισ. ευρώ το 2011. Αιτία είναι οι τόκοι, κατά 2,7 δισ. ευρώ περίπου αυξημένοι σε σχέση με πέρυσι.

Αν αφαιρεθούν οι τόκοι, το πρωτογενές αποτέλεσμα είναι πλεονασματικά στα 555 εκατ. ευρώ  έναντι ελλείμματος 1,98 δισ. ευρώ πέρυσι.

Πιέσεις στο έλλειμμα προκάλεσε η μείωση του πλεονάσματος στην τοπική αυτοδιοίκηση λόγω της μείωσης των εσόδων αλλά και της μεγάλης αύξησης δαπανών (πλεόνασμα 358 εκατ. ευρώ φέτος έναντι 1,16 δισ. ευρώ πέρυσι).

Στα ταμεία και τα νοσοκομεία εμφανίζεται μεγάλο πλεόνασμα 952 εκατ. ευρώ έναντι μικρού ελλείμματος πέρυσι στηρίζοντας τον προϋπολογισμό, ωστόσο αρμόδια στελέχη εξηγούν ότι αυτό οφείλεται και στη στάση πληρωμών στους φαρμακοποιούς, προμηθευτές και άλλους ιδιώτες.

Μικρή μείωση παρατηρήθηκε στο πλεόνασμα νομικών προσώπων, ενώ το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού αυξήθηκε στα 9,8 δισ. ευρώ από 9,5 δισ. ευρώ πέρυσι παρά την αύξηση εσόδων η οποία καταγράφεται λόγων των αυξημένων τόκων.

Οι δαπάνες χωρίς αυτούς περιορίστηκαν από τα 23,6 δισ. ευρώ πέρυσι σε 22 δισ. ευρώ φέτος, γεγονός που συνδέεται κυρίως με τις μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις. Πηγή:capital.gr



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου