Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

Ομόφωνη η απόφαση της ΕΚΤ-Δεν εξετάζει νέα, μη συμβατικά μέτρα


Έντονα αρνητική ήταν η πρώτη αντίδραση στο ευρώ μετά την απόφαση της ΕΚΤ να μειώσει το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης στο ιστορικό χαμηλό επίπεδο του 0,75%, ενώ οι ρευστοποιήσεις εντάθηκαν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου του Mario Draghi. Το ενιαίο νόμισμα ξεκίνησε την πτωτική του πορεία λίγο πάνω από τα 1,2500 δολάρια για να «χάσει» στη συνέχεια και το επίπεδο του 1,2400.
Μάλιστα, διέγραψε το σύνολο της ανόδου που είχε σημειώσει στον απόηχο της επενδυτικής ευφορίας που ενέπνευσε η πρόσφατη ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής. Από την πλευρά του ο Mario Draghi, έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι δεν υπήρξε καμία συντονισμένη κίνηση από πλευράς των BoE, ΕΚΤ και κεντρικής τράπεζας της Κίνας, με τις τρεις να προχωρούν σήμερα σε νέα μέτρα ρευστότητας και διευκόλυνσης των οικονομιών και των τραπεζών.
Η απόφαση για τα επιτόκια ήταν ομόφωνη και τα ρίσκα για την ευρωπαϊκή οικονομία παραμένουν καθοδικά με τα ανοδικά ρίσκα για τον πληθωρισμό να προέρχονται από τους έμμεσους φόρους και τις τιμές των εμπορευμάτων. Ο διοικητής της ΕΚΤ έδωσε συνέχεια στις αποφάσεις των ευρωπαίων, τις οποίες καλωσόρισε, αποδεχόμενος το δρόμο προς την επίτευξη μιας δημοσιονομικής ένωσης και μιας πανευρωπαϊκής αρχής εποπτείας των τραπεζών. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να ενεργήσει αποκλειστικά και μόνο στα περιθώρια της δέσμευσής της με όλα τα μέσα που διαθέτει.
Αναφορικά με την πρόσφατη απόφασή της να χαλαρώσει τις εγγυήσεις που δέχεται από τις εμπορικές τράπεζες, τόνισε ότι σκοπός ήταν να προσελκύσει περισσότερες τράπεζες. Επίσης, ανέφερε ότι το πλαίσιο για τις εγγυήσεις θα πρέπει να επανεξεταστεί.
Η ΕΚΤ δεν συζήτησε νέα έκτακτα μέτρα στήριξης, ενώ ο Draghi επανέλαβε ότι τα αποτελέσματα των πράξεων μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης (LTRO) δεν έχουν ακόμα φανεί. Πάντως, υπογράμμισε ότι διαφέρει η πιστωτική εικόνα από χώρα σε χώρα, καλώντας τις τράπεζες να ενισχύσουν τον ισολογισμό τους.
Αμέσως μετά την απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας να επεκτείνει το πρόγραμμα αγοράς assets κατά 50 δισ. στερλίνες στα 375 δισ. στερλίνες, και παρ’ όλο που η είδηση αυτή σαν πρώτη αντίδραση θα ήταν αρνητική για τη στερλίνα, η ισοτιμία GBPUSD διέγραψε προηγούμενες απώλειες αν και συνάντησε αντίσταση στο επίπεδο του 1,5600. Στη συνέχεια η ισοτιμία υποχώρησε προς το 1,5500.
Η Κίνα εξέπληξε και πάλι τις αγορές, για δεύτερη φορά σε διάστημα ενός μήνα, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα με τη BoE την απόφασή της να μειώσει τα επιτόκια δανεισμού και καταθέσεων στο 6% και στο 3% αντίστοιχα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου