Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ενέκριναν στη σημερινή τους τηλεδιάσκεψη την εκταμίευση της 5ης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα. Η εκταμίευση από των Ε.Ε. των 8,7 δισ. ευρώ, εκ των 12 δισ. ευρώ συνολικά της 5ης δόσης, θα πραγματοποιηθεί έως τις 15 Ιουλίου, μετά και την έγκριση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, σε ό,τι αφορά το νέο "πακέτο" στήριξης της Ελλάδας, σημειώθηκε ότι θα πρέπει να σχεδιαστεί ώστε να αποφευχθεί η υπαγωγή της Ελλάδας σε καθεστώς "επιλεκτικής χρεοκοπίας", ενώ για το σχέδιο "ανακύκλωσης" ελληνικού χρέους και τις λεπτομέρειές του για τη συμμετοχή των ιδιωτών, οι Ευρωπαίοι υπουργοί οικονομικών δεσμεύτηκαν να καταλήξουν σε συμφωνία τις «επόμενες εβδομάδες», κάτι που εκλαμβάνεται ως νέα ένδειξη ότι δεν θα πρέπει να αναμένεται οριστική συμφωνία στη συνεδρίαση της 11ης Ιουλίου.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, το νέο "πακέτο" στήριξης της Ελλάδας θα περιλαμβάνει και "μεγάλης κλίμακας τεχνική βοήθεια" προς τη χώρα, από την οποία οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών ζήτησαν "αυστηρή και ταχεία" εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων.
Αξιωματούχος της Ε.Ε. δήλωσε σύμφωνα με το Dow Jones Newswires ότι δεν αναμένει εκπλήξεις σε ό,τι αφορά την εκταμίευση του ποσού της δόσης που αναλογεί στο ΔΝΤ, προσθέτοντας ότι στο μεταξύ θα υπάρχει "σημαντική εξωτερική επίβλεψη της οικονομικής πολιτικής της Ελλάδας".
«Οι λεπτομέρειες και η έκταση σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, αλλά και την επιπλέον χρηματοδότηση από επίσημες πηγές, θα καθοριστούν τις επόμενες εβδομάδες» αναφέρει σχετική ανακοίνωση, ενώ επισημαίνεται ότι «η στρατηγική χρηματοδότησης αποσκοπεί στο να διαμορφώσει τη βάση για ένα νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα στήριξης των προσπαθειών δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας».
Όπως δήλωσε στο Dow Jones Newswires ένας εκ των συμμετεχόντων στην τηλεδιάσκεψη του Σαββάτου, η πρόοδος αναφορικά με το δεύτερο «πακέτο» στήριξης της Ελλάδας ενδέχεται να είναι αργή.
«Έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε σε ό,τι αφορά το δεύτερο ‘πακέτο’ διάσωσης, καθώς αυτή τη στιγμή η συμμετοχή ιδιωτών κατόχων ομολόγων είναι πολύ μικρή, πολύ μικρότερη από αυτή που αρχικά αναμενόταν. Έτσι, ίσως χρειαστεί χρόνος... μία συμφωνία θα μπορούσε να επιτευχθεί στις αρχές του φθινοπώρου», δήλωσε.
Γάλλος αξιωματούχος δήλωσε από την πλευρά του ότι η συμφωνία για τον τρόπο συμμετοχής του ιδωτικού τομέα στο νέο "πακέτο" θα μπορούσε να επιτευχθεί πριν από τον Σεπτέμβριο, και η επίσημη υπογραφή της συμφωνίας να πραγματοποιηθεί εντός του Σεπτεμβρίου. Διευκρίνισε επίσης ότι δεν συζητήθηκαν λεπτομέρειες στην τηλεδιάσκεψη του Σαββάτου, αλλά το γαλλικό σχέδιο είναι το βασικό σχέδιο αυτή τη στιγμή στο "τραπέζι".
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε "σημαντικό βήμα για τη σταθερότητα της Ευρωζώνης" την απόφαση για εκταμίευση της 5ης δόσης προς την Ελλάδα και τόνισε την ανάγκη εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων που έχουν αποφασιστεί. Κατέστησε δε σαφές ότι για το νέο "πακέτο" στήριξης της Ελλάδας είναι απαραίτητη η υποστήριξη από τον ιδωτικό τομέα και ότι συνεχίζονται "με εντατικούς ρυθμούς" οι σχετικές διαβουλεύσεις, ενώ εκτίμησε ότι το "πακέτο" αυτό θα μπορούσε να έχει οριστικοποιηθεί μέχρι το φθινόπωρο. Ο ίδιος δεν απέκλεισε την επίτευξη επίσημης συμφωνίας πριν την επόμενη προγραμματισμένη δόση του τρέχοντος δανείου προς την Ελλάδα, αν και, όπως είπε, το νέο "πακέτο" θα εξαρτηθεί και από την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα.
Πώς σχολιάζει το ελληνικό ΥΠΟΙΚ
Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Το Eurogroup, σε σημερινή συνεδρίασή του με τηλεδιάσκεψη, αποφάσισε:
1. Την εκταμίευση της πέμπτης δόσης μέχρι τις 15 Ιουλίου. Η αντίστοιχη απόφαση του ΔΣ του ΔΝΤ αναμένεται, σύμφωνα με τη συνήθη πρακτική, στις 8 Ιουλίου.
2. Την διαμόρφωση του νέου προγράμματος έγκαιρα, πριν τα μέσα Σεπτεμβρίου, ώστε να είναι δυνατή η εκταμίευση της επόμενης δόσης, με βάση το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα.
Οι σημερινές αποφάσεις του Eurogroup κατέστησαν εφικτές, μετά την ψήφιση από τη Βουλή των Ελλήνων του Μεσοπροθέσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής και του Εφαρμοστικού Νόμου.
Η εξέλιξη αυτή ενίσχυσε την διεθνή αξιοπιστία της χώρας. Αυτό που τώρα είναι κρίσιμο είναι η έγκαιρη και αποτελεσματική εφαρμογή των αποφάσεων της Βουλής, ώστε να μπορέσουμε σταδιακά να βγούμε από την κρίση προς όφελος της εθνικής οικονομίας και των Ελλήνων πολιτών».
Πηγή:www.capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου