Κυριακή 3 Ιουλίου 2011

«Η κυριαρχία των Ελλήνων θα περιοριστεί»

Για δραστικό περιορισμό της κυριαρχίας των Ελλήνων κάνει λόγο ο επικεφαλής της Ευρωζώνης Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Focus, στη οποία προαναγγέλλει την αποστολή ειδημόνων της Ευρωζώνης στη χώρα μας, ενώ διευκρινίζει πως «δεν πρέπει να προσβάλλουμε τους Έλληνες, αλλά να τους βοηθήσουμε».
Όπως σημειώνει ο κ. Γιούνκερ, οι Έλληνες «δήλωσαν πρόθυμοι να δεχτούν εισαγωγή τεχνογνωσίας από την Ευρωζώνη». Όλες οι περιοχές της Ευρωζώνης θα αποστείλουν ειδικούς. Ο πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου επισημαίνει ότι η Ελλάδα επί σειρά ετών ωφελήθηκε από το ευρώ. «Με δική της υπαιτιότητα ορισμένα πράγματα ξέφυγαν. Και τώρα που πρέπει να τα επαναφέρει με ενωμένες δυνάμεις σε τάξη, πρέπει οι Έλληνες να αντιληφθούν ότι απαιτείται μια συλλογική απάντηση», λέει ο κ. Γιούνκερ. 
Αναφέρει επίσης ότι και το ελληνικό φορολογικό σύστημα δεν λειτουργεί «σε πλήρη έκταση». Επίσης υποστηρίζει ότι «απαιτείται για το επικείμενο κύμα ιδιωτικοποιήσεων για παράδειγμα μία λύση κατά το πρότυπο της γερμανικής “Τρόιχαντ”». Σημειώνεται ότι η Treuhand ήταν η Αρχή καταπιστευτικής διαχείρισης που είχε διεκπεραιώσει την ιδιωτικοποίηση των κρατικών επιχειρήσεων της πρώην DDR μετά την ενοποίηση της Γερμανίας το 1990. 
«Το πακέτο μέτρων είναι η λύση για το πρόβλημα της Ελλάδας»
Ο επικεφαλής της Ευρωζώνης δηλώνει πεπεισμένος ότι η νέα προσφορά βοήθειας προς την Ελλάδα θα επιτύχει. «Το πακέτο μέτρων, με το οποίο συμφώνησε η Ελλάδα θα φέρει και τη λύση στο πρόβλημα της χώρας», λέει ο κ. Γιούνκερ στο Focus.
Υπογραμμίζει επίσης ότι η χώρα χρειάζεται ενέσεις ανάπτυξης. «Σε αυτό πρέπει να συμβάλουν και επιχειρήσεις από άλλες χώρες της Ευρωζώνης», τονίζει ο κ. Γιούνκερ. «Η ΕΕ θα πρέπει προσωρινά να παραιτηθεί από την υποχρέωση της Ελλάδας για συγχρηματοδότηση, θα πρέπει να δοθούν στη Ελλάδα τα μέσα για την οικονομική ανάπτυξη, χωρίς να απαιτείται η καταβολή του μεριδίου από την Αθήνα», τονίζει ο κ. Γιούνκερ.
Ως επικεφαλής της Ευρωζώνης, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ απαιτεί από τους Έλληνες «μέγιστη σταθερότητα» και από τους Ευρωπαίους «μέγιστη αλληλεγγύη». Τονίζει δε πως η ελληνική κρίση δημιουργήθηκε ως επί το πλείστον από την ίδια την Ελλάδα: «Μεταξύ 1999 και 2010 ο δανεισμός αυξήθηκε κατά 106,6%, αν και η οικονομία δεν αναπτύχθηκε κατά τον ίδιο βαθμό. Η πολιτική δανεισμού βρέθηκε εντελώς εκτός ελέγχου, αγνοώντας την παραγωγικότητα».
Παραδέχεται λάθη ο Άιχελ
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Χανς Άιχελ παραδέχθηκε εν τω μεταξύ πως η Ευρώπη θα έπρεπε να έχει δώσει μεγαλύτερη προσοχή στο ελληνικό πρόγραμμα σταθερότητας. «Κάποτε εμείς θα έπρεπε να είχαμε αντιδράσει έντονα στην αχαλίνωτη πολιτική δαπανών της ελληνικής κυβέρνησης», δηλώνει ο πολιτικός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας στο Focus. «Εμείς, δηλαδή η Ευρωπαϊκή Κεντρικής Τράπεζα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης».
Ο Άιχελ δικαιολόγησε τη δική του συμφωνία στην ένταξη της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ: «Συμφώνησα στην ένταξη της Ελλάδας, διότι συμφωνούσαν η ΕΚΤ και η Κομισιόν στη δική τους έκθεση σύγκλισης για την είσοδο της Ελλάδας στη νομισματική ένωση». Όλοι οι υπουργοί Οικονομικών, καθώς και οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων αυτήν (ενν. την έκθεση σύγκλισης) ακολούθησαν.
Ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός απορρίπτει τα όσα είπε ο προκάτοχός του χριστιανοδημοκράτης Τέο Βάιγκελ, ο οποίος είχε δηλώσει στο Focus πως «δεν θα είχα δεχθεί την Ελλάδα». Όπως σημειώνει ο Χανς Άιχελ, «η Γερμανία συμφώνησε στην είσοδο της Ιταλίας στην Ευρωζώνη επί υπουργίας Βάιγκελ, αν και η Ρώμη ξεκάθαρα δεν πληρούσε τα κριτήρια του Μάαστριχτ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου