Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Βελτιωμένη πρόταση στο Παρίσι για το ελληνικό χρέος

 Ενα αναθεωρημένο σχέδιο της γαλλικής πρότασης για την μετακύλιση των ελληνικών ομολόγων που θα περιλαμβάνει ευνοϊκότερους όρους για την Αθήνα παρουσιάστηκε σήμερα στη συνάντηση των τραπεζών στο Παρίσι, αναφέρει το Dow Jones Newswires επικαλούμενο δηλώσεις υψηλόβαθμου κυβερνητικού αξιωματούχου της ζώνης του ευρώ.

"Υπήρχαν σοβαρές επιφυλάξεις σχετικά με ορισμένα τμήματα του γαλλικού σχεδίου από την Ελλάδα, και πλέον υπάρχουν νέες προτάσεις τόσο για τα επιτόκια όσο και για το μέγεθος του χρέους που μπορεί να μετακυληθεί", δήλωσε ο αξιωματούχος.

Όπως επισήμανε, ενώ η αρχική γαλλική πρόταση έκανε λόγο για σταθερό κουπόνι 5,5% στα νέα 30ετη ελληνικά ομόλογα που θα αγόραζαν οι επενδυτές, η νέα πρόταση προβλέπει κυμαινόμενο επιτόκιο με βάση το επιτόκιο Euribor τριών μηνών συν ένα premium της τάξης του 1,7% ή 1,8%.

"Αν ήταν να τεθεί σήμερα σε ισχύ το κουπόνι θα ήταν περίπου στο 3,3%", δήλωσε ο αξιωματούχος.

Σημειώνεται ότι το επιτόκιο Euribor τριών μηνών διαμορφώθηκε στο 1,569% την Τετάρτη.

Υπενθυμίζεται ότι στο αρχικό γαλλικό σχέδιο, το κουπόνι 5,5% θα μπορούσε να αυξηθεί έως και κατά ένα επιπλέον 2,5% ανάλογα με την ανάπτυξη του ελληνικού ΑΕΠ.

Με βάση τις αλλαγές που εξετάζονται, το επιπλέον premium θα παραμείνει αλλά θα μπορούσε να βασίζεται στο ποσοστό του πληθωρισμού στην Ελλάδα αντί για την οικονομική ανάπτυξη που θα εμφανίζει η χώρα, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Τέλος, "η νέα πρόταση προβλέπει τη μετακύλιση του 70% του χρέους, χωρίς περαιτέρω επενδύσεις στα λεγόμενα ασφαλέστερα ομόλογα", δήλωσε ο αξιωματούχος.

Η αρχική γαλλική πρόταση έκανε λόγο για επανεπένδυση του 50% των ελληνικών ομολόγων σε νέα 30ετή ελληνικά ομόλογα με ένα επιπλέον 20% να επενδύεται σε ομόλογα κορυφαίας ποιότητας.

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι έχουν επίσης υπάρξει προτάσεις τα νέα ελληνικά ομόλογα να λήγουν σε 5, 10 και 15 χρόνια, ωστόσο εξέφρασε την εκτίμηση του ότι η πρόταση για τα "30ετη θα κυριαρχήσει".

Dallara: Εξετάζονται διαφορετικές επιλογές για την Ελλάδα

Οι τράπεζες και άλλοι πιστωτές της Ελλάδας εξετάζουν διάφορες επιλογές στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλεται για να διαμορφωθεί το πλαίσιο της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο νέο πακέτο για την Ελλάδα, δήλωσε ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου, Charles Dallara, όπως μεταδίδει το Reuters.

Όπως διευκρίνισε οι συζητήσεις δεν εστιάζουν στην οριστικοποίηση κάποιας συγκεκριμένης πρότασης.

Το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF) διοργάνωσε μια "παραγωγική" συνάντηση των πιστωτών του ιδιωτικού τομέα στο Παρίσι την Τετάρτη, πρόσθεσε ο Dallara μιλώντας στο Reuters.

"Εξετάζουμε διάφορες επιλογές για να βοηθήσουμε την Ελλάδα. Δεν θα δαπανήσουμε πολύ χρόνο σήμερα για να οριστικοποιήσουμε κάποια συγκεκριμένη επιλογή", δήλωσε.

Ο ίδιος σημείωσε ότι μεταξύ των επιλογών που εξετάζονται είναι οι επαναγορές ομολόγων που θα μπορούσαν να προσφέρουν μακροπρόθεσμη βοήθεια, επιπλέον κάποιων άλλων μέτρων όπως η μετακύλιση ομολόγων που θα κάλυπτε τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες.

Εξέφρασε παράλληλα την εκτίμηση του ότι η "επιλεκτική χρεοκοπία" δεν είναι απαραίτητο πως θα εκτροχιάσει τις προσπάθειες που καταβάλει η Ελλάδα για να ξεπεράσει την κρίση.

Μιλώντας στο Bloomberg TV μετά τη συνάντηση των τραπεζιτών στο Παρίσι σημείωσε ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν θα τόσο αρνητικό όσο ορισμένοι φοβούνται εφόσον η χρεοκοπία είναι επιλεκτική και προσωρινή, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

"Ενδεχομένως κάποιο οίκοι αξιολόγησης να καταλήξουν σε ένα συμπέρασμα που θα περιλαμβάνει την επιλεκτική χρεοκοπία", δήλωσε. "Δεν πιστεύω ότι μια προσωρινή περίοδος επιλεκτικής χρεοκοπίας, όπως έχει προσδιοριστεί για τα κράτη κατά το παρελθόν, είναι απαραίτητα το χειρότερο πράγμα που θα μπορούσε να συμβεί εδώ".

CEPS: Ασύμφορη για την Ελλάδα η γαλλική πρόταση

Στο συμπέρασμα ότι η εφαρμογή της γαλλικής πρότασης για συμμετοχή ιδιωτών στη νέα προσπάθεια διάσωσης της Ελλάδας είναι ασύμφορη για τη χώρα, καταλήγει σε ανάλυσή του το think tank των Βρυξελλών CEPS.

Στην αποτίμηση της πρότασης των γαλλικών τραπεζών που υπογράφει ο Christian Kopf, εξετάζονται τα οφέλη και οι ζημιές όλων των εμπλεκομένων (ιδιώτες πιστωτές, επίσημοι πιστωτές και Ελληνική Δημοκρατία) σε περίπτωση που η γαλλική πρόταση έπαιρνα σάρκα και οστά.

Στην ανάλυση αναφέρεται πως με βάση εκτιμήσεις του ΔΝΤ, οι τόκοι που θα καλούνταν να καταβάλει η Ελλάδα για το δημόσιο χρέος της το 2014 θα ανέρχονταν στο 8,6% του ΑΕΠ της.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα στα οποία καταλήγει ο κ. Kopf μετά από εκτενή ανάλυση είναι πως, ενώ η ζημιά που θα έχουν οι ιδιώτες πιστωτές σε ενδεχόμενη εφαρμογή του γαλλικού σχεδίου θα είναι περιορισμένη, το βάρος για την Ελλάδα θα είναι μεγάλο, ενώ θα επιδεινωθεί η ικανότητα της χώρας να εξυπηρετήσει το δημόσιο χρέος της και η προοπτική βιωσιμότητάς του.

Η εφαρμογή της πρότασης θα οδηγούσε σε «αξιοσημείωτη αύξηση του καθαρού δημοσίου χρέους και του κόστους εξυπηρέτησής του τα επόμενα χρόνια. Από την πλευρά της Ελλάδας, είναι δύσκολο να μην ληφθεί ως προσβολή η πρωτοβουλία αυτή υπό την μορφή που έχει αυτή τη στιγμή», αναφέρει χαρακτηριστικά στα συμπεράσματα της ανάλυσής του ο κ. Kopf.

 Πηγή:www.capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου