Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Πωλείται οπως είναι επιπλωμένο....!!!!!

Η "χάρτα" των αποκρατικοποιήσεων


Την άμεση αποκρατικοποίηση των ΟΤΕ, ΤΤ, ΟΛΠ, ΟΛΘ και ΕΥΑΘ αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο, σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ενώ θα δημιουργηθεί sovereign wealth fund το οποίο θα προωθήσει αποκρατικοποιήσεις και την πώληση ακίνητης περιουσίας.

Παράλληλα το Υπουργικό αποφάσισε ότι θα ληφθούν φέτος επιπρόσθετα μέτρα άνω των 6 δισ. ευρώ ώστε να επιτευχθεί ο στόχος μείωσης του ελλείμματος στο 7,5% του ΑΕΠ στο τέλος του 2011.

Επίσης ο ΥΠΟΙΚ ξεκαθαρίζει ότι οι λεπτομέρειες των νέων μέτρων και το πλήρες μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα θα ανακοινωθούν όταν ο τρέχων έλεγχος της Τρόικας θα ολοκληρωθεί και μετά τη διαβούλευση με τα άλλα πολιτικά κόμματα.

Οι αποκρατικοποιήσεις το 2011
Το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο που παρουσίασε ο Γ. Παπακωνσταντίνου στο Υπουργικό προβλέπει για το 2011:
- την πώληση έως 16% του ΟΤΕ
- την πώληση έως 34% του ΤΤ
- την πώληση ποσοστού έως 75% των ΟΛΠ και ΟΛΘ
- την πώληση ποσοστού έως 66% στην ΕΑΣ
- την πώληση έως 55% της ΛΑΡΚΟ
- την πώληση του 100% της ΟΔΙΕ
-την πώληση έως 32% στη ΔΕΠΑ

Σε ό,τι αφορά την ΤΡΑΙΝΟΣΕ μετά την επιλογή συμβούλου θα ακολουθήσει (φέτος) η πώληση ποσοστού από 49% έως 100%.

Για το Ελληνικό το Μεσοπρόθεσμο περιλαμβάνει πώληση μεριδίων εταιρίας ειδικού σκοπού (SPV) το 2011. Για φέτος προβλέπεται επίσης πώληση δικαιωμάτων για τις άδειες κινητής τηλεφωνίας και πώληση ακίνητης περιουσίας (πώληση μεριδίων SPV).

Οι αποκρατικοποιήσεις το 2012

Για το 2012 και σε ό,τι αφορά πάντα τις αποκρατικοποιήσεις
το Μεσοπρόθεσμο περιλαμβάνει:

-την πώληση έως 100% της Εγνατία
-την πώληση έως 40% των ΕΛΤΑ
-την πώληση έως 27% της ΕΥΔΑΠ
-την πώληση ποσοστού έως 16% της ΕΛΒΟ
-την πώληση έως 100% του ΤπΔ
-την πώληση ποσοστού έως 17% της ΔΕΗ

Περιλαμβάνει επίσης τη διάθεση ποσοστού έως 49% σε περιφερειακά αεροδρόμια.

Για τον ΟΠΑΠ έχει προβλεφθεί η επέκταση παραχώρησης και η πώληση ποσοστού έως 34% το 2012, ενώ για το Ελευθέριος Βενιζέλος θα υπάρξει επέκταση παραχώρησης και πώληση ποσοστού έως 21% το 2012.

Οι αποκρατικοποιήσεις το 2013
Για το 2013 το Μεσοπρόθεσμο προβλέπει, μεταξύ άλλων, την πώληση ποσοστού έως 25% της Αγροτικής, πώληση μεριδίων σε περιφερειακούς λιμένες και αεροδρόμια. Περιλαμβάνει επίσης πώληση ακίνητης περιουσίας.

Πρόσκληση εκδήλωση ενδιαφέροντος για επιλογή συμβούλων
Το Υπουργείο Οικονομικών δημοσιεύει προσκλήσεις για εκδήλωση ενδιαφέροντος για τη διαδικασία επιλογής χρηματοοικονομικών συμβούλων με στόχο την άμεση προώθηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων σε σχέση με τα παρακάτω περιουσιακά στοιχεία:

Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών της Ελλάδος (OTE): Άσκηση του δικαιώματος προαίρεσης (put option) για το 10% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ και εξέταση της πώλησης επιπλέον 6%.

Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ): Πώληση μέρους του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών ή και περιουσιακών στοιχείων σε στρατηγικό επενδυτή

Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (TT): Πώληση του 34% του μετοχικού κεφαλαίου του ΤΤ καθώς και εξέταση πώλησης επιπλέον 10% κατοχής των Ελληνικών Ταχυδρομείων μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών και εισόδου στρατηγικού επενδυτή

Εταιρία Ύδρευσης Αποχέτευσης Πρωτευούσης (ΕΥΔΑΠ): Πώληση μέρους του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΔΑΠ μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών και είσοδος στρατηγικού επενδυτή

Εταιρία Ύδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ): Πώληση μέρους του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΑΘ μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών και είσοδος στρατηγικού επενδυτή

Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) and Λιμένες Αττικής: Πώληση μέρους του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠ μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών, συγχώνευση περιφερειακών λιμένων Αττικής και είσοδος στρατηγικών επενδυτών

Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) και Κύριοι Περιφερειακοί Λιμένες: Πώληση μέρους του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΘ μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών, συγχώνευση περιφερειακών λιμένων και είσοδος στρατηγικών επενδυτών

Οι σχετικές προσκλήσεις για εκδήλωση ενδιαφέροντος είναι αναρτημένες στο δικτυακό τόπο www.minfin.gr (http://bit.ly/lhIEkL).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου