Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Στάση πληρωμών της Ελλάδας εάν δεν πάρουμε την 5η δόση.

Ανοιχτό άφησε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου το ενδεχόμενο της παροχής νέας οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα ταυτόχρονα με τη λήψη της απόφασης για την εκταμίευση της ερχόμενης δόσης.

Η κατάσταση, βέβαια, δεν είναι τόσο απλή, αφού ακόμα δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση και η χώρα βρίσκεται στην ίδια και ίσως σε ακόμα πιο κρίσιμη φάση απ' ό,τι ήταν πέρυσι τον Μάιο, σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες στον ΣΚΑΪ και στην εκπομπή "Νέοι Φάκελοι" ο υπουργός. Μάλιστα, προειδοποίησε ότι η μη εκταμίευση της 5ης δόσης θα είχε ως αποτέλεσμα και τη στάση πληρωμών από την πλευρά της Ελλάδας.
Ωστόσο, αν όλα κυλήσουν ομαλά, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο στην ερχόμενη σύνοδο κορυφής να ληφθεί η απόφαση για την επόμενη δόση ταυτόχρονα με αποφάσεις για το μέλλον της χώρας.

Ο έλεγχος που γίνεται αυτήν τη στιγμή από την τρόικα αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές Ιουνίου. Έπειτα τα νέα μέτρα και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων θα γίνουν νομοσχέδιο (εξετάζεται ακόμα εάν θα είναι ένα άρθρο ή περισσότερα) και θα ψηφιστούν από τη Βουλή με κανονική πλειοψηφία. Δηλαδή, με 151 ψήφους υπέρ.
Ο υπουργός αναφέρθηκε στη μείωση του αφορολογήτου, με κάποιες εξαιρέσεις, όπως για τους συνταξιούχους, αλλά και στην ανάγκη για κατάργηση περίπου των μισών φορέων του Δημοσίου από τους περίπου 1.500 που υπάρχουν τώρα.

Στο ζήτημα της συναίνεσης, υποστήριξε ότι δεν αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης και πρόσθεσε πως είναι ανοιχτός σε προτάσεις της Ν.Δ. και έτοιμος να τις ενσωματώσει στο πρόγραμμα, εφόσον είναι προς το καλύτερο.

Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, είπε πως κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό, αλλά έσπευσε να συμπληρώσει ότι "στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα". Επίσης, απαντώντας στα σενάρια που τον θέλουν να παραιτείται, επισήμανε ότι δεν έχει τέτοια πρόθεση, δεν έχει ζητήσει κάτι τέτοιο, είναι όμως απόφαση πρωθυπουργού.

Ωστόσο, σημείωσε ότι ακόμα κι αν εκείνος φύγει δεν θα βρεθεί κάποιος που θα μπορέσει να ασκήσει διαφορετική πολιτική.

1 σχόλιο:

  1. Κανείς δεν μπορεί να ασκήσει διαφορετική πολιτική παρά μόνο αν επιβληθεί από το λαό μία νέα πολιτική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή