Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Ποιοι ( μ@λ@κες ) θα πληρώσουν φέτος 4,8 δισ. ευρώ....?

Ποιοι θα πληρώσουν φέτος 4,8 δισ. ευρώ



Τις πηγές από τις οποίες θα συγκεντρώσει τα 4,8 από τα 6,4 δισ. ευρώ που απαιτούνται για την μείωση του ελλείμματος στο 7,4% του ΑΕΠ στο τέλος της χρονιάς ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Το πακέτο περιλαμβάνει 2,25 δισ. ευρώ από το σκέλος των δαπανών και 2,55 δισ. ευρώ από το σκέλος των εσόδων. Είναι δηλαδή σχεδόν ισοσκελισμένο σε ότι αφορά έσοδα και δαπάνες, παρά τις προηγούμενες δηλώσεις της κυβέρνησης ότι θα προσπαθήσει να αποφύγει –όσο είναι δυνατό- την επιβολή νέων φόρων.

Από το πακέτο λείπουν τελείως προβλέψεις για επιπλέον έσοδα από την πάταξη της φοροδιαφυγής καθώς η τροϊκα δεν ασπάζεται τις αισιόδοξες εκτιμήσεις της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο πεδίο. Μένει να διευκρινιστούν μέτρα ύψους 1,6 δισ. ευρώ.

• H κυβέρνηση προαναγγέλλει την αλλαγή στους φόρους των τσιγάρων (καθώς οι αυξήσεις που προηγήθηκαν δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα), την επιβολή φόρου στα αναψυκτικά (περιλαμβάνονταν στο υφιστάμενο μνημόνιο), αύξηση των τελών κυκλοφορίας, τέλος για τα αυθαίρετα και μετάταξη προϊόντων από τον χαμηλό (13%), στον υψηλό (23%) συντελεστή ΦΠΑ. Τα προσδοκώμενα έσοδα είναι 1,4 δισ. ευρώ.

• Από την μείωση των φορολογικών απαλλαγών αλλά και την αύξηση της φορολογίας σε σκάφη, πισίνες, πολυτελή οχήματα και ακριβά ακίνητα ο στόχος είναι να συγκεντρωθούν 770 εκατ. ευρώ.

• Ερχεται μείωση του εφάπαξ των Δημοσίων υπαλλήλων, ενιαίος κανονισμός για τα επιδόματα υγείας, ειδική εισφορά για τους συνταξιούχους με υψηλές απολαβές που είναι κάτω των 60 ετών. Προβλέπεται επίσης εισφορά τύπου «ΛΑΦΚΑ» για τις υψηλές συντάξεις. Το υπουργείο Οικονομικών από τα παραπάνω σε συνδυασμό με σειρά διασταυρώσεων και των δικαιούχων επιδομάτων προσδοκά να αντλήσει 800 εκατ. ευρώ.

Ποσό που φτάνει τα 550 εκατ. ευρώ ζητείται από την μείωση των συμβασιούχων, την υιοθέτηση μερικής απασχόλησης στο δημόσιο, την αναστολή της μισθολογικής ωρίμανσης και την αύξηση των ωρών εργασίας στο Δημόσιο σε 40 ώρες την εβδομάδα.

• Από τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις οργανισμών και τη μείωση των επιχορηγήσεων αναμένει 450 εκατ. ευρώ.

Εξοικονόμηση 310 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί από την επέκταση της λίστας μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, την εισαγωγή ασφαλιστικής τιμής στο φάρμακο και παρεμφερή μέτρα.

Στα 380 εκατ. ευρώ περιορίστηκε ο στόχος από την μείωση της εισφοροδιαφυγής. Προβλέπεται επίσης η επιβολή εισφοράς αλληλεγγύης υπερ ανεργίας στο Δημόσιο τομέα και αύξηση της σχετικής εισφοράς στον ιδιωτικό.

• Τέλος, από τη μείωση των λειτουργικών δαπανών (στην οποία περιλαμβάνεται η μείωση της προμήθειας προς την ΤτΕ), η μείωση επιχορηγήσεων διανομής τύπου και παρακράτηση 7% από ελαστικές λειτουργικές δαπάνες αναμένεται ποσό 140 εκατ. ευρώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου