Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Προειδοποίηση Γιούνκερ-ΔΝΤ για 5η δόση!

Η Ελλάδα κινδυνεύει να μην λάβει την επόμενη δόση της βοήθειας από το ΔΝΤ με ελάχιστες πιθανότητες να καλυφθεί η "τρύπα" από τις ευρωπαϊκές χώρες, προειδοποίησε ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζ. Κ. Γιούνκερ. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Reuters, ο επικεφαλής του Eurogroup δήλωσε ότι "εάν η εκταμίευση από το ΔΝΤ της δόσης του Ιουνίου για Ελλάδα στις 29 Ιουνίου δεν είναι λειτουργικά δυνατή, τότε το ΔΝΤ ενδεχομένως προσδοκά ότι οι ευρωπαίοι θα αναπληρώσουν τη συμμετοχή του.

Αυτό δεν είναι δυνατόν να συμβεί γιατί σε συγκεκριμένα κοινοβούλια -της Γερμανίας, της Φινλανδίας, της Ολλανδίας κ.α.- δεν υπάρχει σχετική προετοιμασία".

"Το ΔΝΤ μπορεί να ενεργοποιηθεί μόνο όταν υπάρχει εγγύηση αναχρηματοδότησης 12 μηνών", σημείωσε, προσθέτοντας πως δεν πιστεύει ότι η τρόικα θα αποφασίσει ότι υπάρχει αυτή η προϋπόθεση.

Σημείωνεται πως η Ελλάδα στην παρούσα φάση δεν έχει εξασφαλίσει τα κεφάλαια για το 2012 καθώς το μνημόνιο προέβλεπε ότι θα βγει στις αγορες για να συγκεντρώσει το ποσό που δεν καλύπτεται από την τρόικα.

Ταυτόχρονα, σχεδόν, στην Ουασιγκτον η Caroline Atkinson, εκπρόσωπος τύπου του ΔΝΤ, δήλωνε: "Δεν δανείζουμε ποτέ όταν δεν είναι διασφαλισμένο ότι δεν θα υπάρξει κενό χρηματοδότησης. Ετσι εξασφαλίζουμε την ασφάλεια των κεφαλαίων των μελών μας".
"Οι διασφαλίσεις που ζητάμε είναι αφ' ενός πολιτικής, συμπεριλαμβανομένων δημοσιονομικών σχεδίων, μέτρων που στηρίζουν την ανάπτυξη και τη μόχλευση της κρατικής περιουσίας, και αφ' ετέρου διαθέσιμης χρηματοδότησης, μαζί με τα κεφάλαια του ΔΝΤ".

Σημειώνεται ότι ο κ. Juncker, σε δηλώσεις του την Τρίτη, τόνισε μεταξύ άλλων: "Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι το ΔΝΤ θα συμφωνήσει να χορηγήσει την επόμενη δόση του δανείου προς την Ελλάδα και πρέπει να εξετάσουμε προσεκτικά αν ικανοποιούνται όλες οι προϋποθέσεις, για να αρχίσουμε ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα".

"Πρέπει να αποφασίσουμε με το ΔΝΤ αν στο τέλος του Ιουνίου η δόση μπορεί να χορηγηθεί - ναι ή όχι. Το ΔΝΤ ζητά οικονομική εγγύηση για τους επόμενους 12 μήνες", πρόσθεσε ο πρόεδρος του Eurogroup.


Ολλανδός ΥΠΟΙΚ: «Προϋπόθεση για χρηματοδότηση Ελλάδας η υποστήριξη της ΝΔ»
Την υποστήριξη της ΝΔ στο πρόγραμμα για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος θέτει ως όρο ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Γιαν Κέες ντε Γιάγκερ για να συνεχίσει η χώρα του τη χρηματοδότηση προς την Ελλάδα.

Σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Financial Times Deutschland, ο Ολλανδός υπουργός απαιτεί να εγγυηθεί και η Ν.Δ. τη στήριξη του πακέτου διάσωσης, λέγοντας ότι «διαφορετικά, δεν θα δοθούν χρήματα από την Ολλανδία».
Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. ντε Γιάγκερ εκφράζει την επιθυμία να φύγει από τα χέρια της Ελλάδας ο έλεγχος των ιδιωτικοποιήσεων για την εξυγίανση του κρατικού προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με την άποψή του, οι δημόσιες επιχειρήσεις και άλλα περιουσιακά στοιχεία του κράτους πρέπει να εισφερθούν σε έναν οργανισμό αντίστοιχο με τον γερμανικό Treuhandanstalt, «για να χρησιμεύσουν ως διασφάλιση για τις πιστώσεις».


Α. Σαμαράς: "Όχι εκβιασμούς στη ΝΔ"
Κάνουν λάθος όσοι νομίζουν ότι θα μας δέσουν στο άρμα των αδιεξόδων τους, τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, Α. Σαμαράς απαντώντας και σε σχετικό αίτημα του ολλανδού ΥΠΟΙΚ, λίγες ώρες πριν το κρίσιμο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών.

"Βλέπουμε τους εταίρους μας ως εταίρους και όχι ως δανειστές, υπογράμμισε μιλώντας σε ομάδα ευρωβουλευτών του ΕΛΚ, σε μια έμμεση απάντηση προς τον ολλανδό ΥΠΟΙΚ, Γιαν Κέες νρε Γιάγκερ, που ζήτησε τη συναίνεση της ΝΔ στα μέτρα, ως προϋπόθεση για την εκταμίευση του μεριδίου της Ολλανδίας στην επόμενη δόση για Ελλάδα.

"Τα χρήματα θα τα επιστρέψουμε και κάνουν λάθος όσοι επιχειρούν μια τέτοια ώρα την αποσταθεροποίηση, όσοι ενδίδουν στις πιέσεις και το φόβο. Όχι εκβιασμούς στη ΝΔ", πρόσθεσε. 
Πηγη euro2day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου