Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Γιούνκερ: «Επικίνδυνος για την Ελλάδα ο Πρωθυπουργός Τσίπρας

Γιούνκερ: «Επικίνδυνος για την Ελλάδα ο Πρωθυπουργός Τσίπρας                                                                                                                            «Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί πρέπει να πάρουν τα ηνία της τρόικας»                                                                                                                                                             Την άποψη ότι οι εταίροι της Ελλάδας θα πρέπει να ανταποκριθούν θετικά σε ενδεχόμενο ελληνικό αίτημα για χαλάρωσης των στόχων της δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά και ότι οι πολιτικοί πρέπει να πάρουν τα ηνία της τρόικας από τους μη εκλεγμένους αξιωματούχους διεθνών οργανισμών, εξέφρασε ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup και υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) για την προεδρία της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

O ίδιος ωστόσο, στη συνέντευξή του στο Euro2day εκτιμά ότι o Αλέξης Τσίπρας είναι επικίνδυνος για Πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Δεν είναι αυτήν τη στιγμή κατάλληλος για Πρωθυπουργός της Ελλάδας υποστηρίζει ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εκφράζοντας την εκτίμηση ότι σε περίπτωση που εκλεγεί δεν θα συνεργαστεί αποτελεσματικά με την Ευρωπαϊκή Ενωση και αυτό «θα ήταν μεγάλος κίνδυνος για την Ελλάδα».                                                                                               
«Εγώ θα ήμουν διατεθειμένος να συνεργαστώ μαζί του, αλλά δεν νομίζω να ήταν αυτός διατεθειμένος να το κάνει, εάν γινόταν Πρωθυπουργός της Ελλάδας. Αυτό θα ήταν μεγάλος κίνδυνος για τη χώρα. Γιατί πιστεύω ότι δεν έχει καταλάβει επαρκώς ποια είναι τα προβλήματα στην Ελλάδα και ποια στην Ευρώπη όσον αφορά την Ελλάδα. Θα ήθελα να αναλάβει μεγάλες ευθύνες, αλλά δεν πιστεύω ότι θα ήταν ο κατάλληλος άνδρας για τη χώρα αυτήν τη δεδομένη στιγμή, αυτήν τη δραματική στιγμή για την Ελλάδα» λέει ο ευρωπαίος πολιτικός για τον Αλ. Τσίπρα.
Ερωτηθείς για τις δηλώσεις στελεχών της ελληνικής κυβέρνησης που τόνισαν πως θα επιδιωχθεί η χαλαρώση των στόχων καθώς η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 4,5% του ΑΕΠ το 2016 δεν είναι ρεαλιστική ο Γιούκνερ εξέφρασε την άποψη πως από τη στιγμή που η Ελλάδα πέτυχε πρωτογενή πλεονάσματα, οι χώρες της ευρωζώνης πρέπει να ανταποκριθούν θετικά. «Ένα τέτοιο μεγάλο επίτευγμα δεν πρέπει να υποτιμηθεί», σημείωσε.
Σε ερώτηση για το εάν το επόμενο βήμα για το ελληνικό χρέος θα περιλαμβάνει επιμήκυνση δανείων και μείωση των επιτοκίων ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup είπε πως η Ελλάδα έχει ανταποκριθεί στον όρο του πρωτογενούς πλεονάσματος και πρέπει να εξεταστεί σοβαρά το ενδεχόμενο για επιμήκυνση των δανείων, αύξηση της συμμετοχής της ΕΕ στην συν-χρηματοδότηση διαρθρωτικών ταμείων και εξετασθεί και η μείωση των επιτοκίων. «Η Ελλάδα έκανε αυτά που υποσχέθηκε. Και εμείς τώρα πρέπει να λάβουμε μέτρα υπέρ της Ελλάδος. Πιστεύω ότι εάν υπόσχεσαι κάτι, τότε πρέπει να το κάνεις», είπε.                                      
Ερωτηθείς για την πιθανότητα η χώρα να λάβει ένα τρίτο δάνειο ο Γιούνκερ είπε ότι ναι με από το 2012 δεν είχε αποκλείσει τρίτο πρόγραμμα, ωστόσο προσέθεσε πως δεν υπάρχει άμεση ανάγκη για να ξεκινήσει η συζήτηση για τρίτο δάνειο.                                                                        
Τέλος, ο Γιούνκερ έθεσε θέμα δημοκρατικής νομιμοποίησης της τροικας λέγοντας πως οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ, της Κομισιόν και της ΕΚΤ δεν είναι εκλεγμένοι και πως χρειάζεται μεγαλύτερη παρουσία εκλεγμένων αξιωματούχων στην τρόικα. «Πιστεύω ότι ο πρόεδρος του Eurogroup πρέπει να συμμετέχει ενεργά στην τρόικα», τόνισε, προσθέτοντας πως οι πολιτικοί πρέπει να πάρουν τα ηνία της τρόικας και όχι μη εκλεγμένοι αξιωματούχοι διεθνών οργανισμών.                             

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου