Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Πώς η ΕΛ.ΑΣ εξάρθρωσε το κύκλωμα της «ντροπής»


Ο επιχειρηματίας, ο Κυριάκος από το παρελθόν και ο ...μακρυμάλλης - Kαταθέσεις-φωτιά αποκαλύπτουν ότι είχαν γίνει και άλλα δρομολόγια μεταναστών
Συγκλονίζουν τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ για το καλά οργανωμένο κύκλωμα που αποκάλυψε ο
εντοπισμός  των 99 παράνομων μεταναστών, ανάμεσα τους και βρέφη, οι οποίοι βρέθηκαν  στοιβαγμένοι σε φορτηγά, στην ενδοχώρα του νομού Ηρακλείου. Πρόκειται για μία από τις σοβαρότερες υποθέσεις που έχουν απασχολήσει σε τοπικό επίπεδο, όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία της προανάκρισης, τα οποία παρουσιάζει το Cretalive. Οι πληροφορίες που δούλευαν εδώ και μέρες αστυνομικοί της Ασφάλειας Ηρακλείου αποδείχτηκαν απόλυτα ακριβείς και έφεραν στο προσκήνιο αθέατες πτυχές ενός καλά δομημένου κυκλώματος, το οποίο φέρεται να έκανε συστηματικά «μπίζνες», εκμεταλλευόμενο ανήμπορους μετανάστες, οι οποίοι ονειρεύονταν μία καλύτερη ζωή στην Ευρώπη.
Ο τρόπος στησίματος και λειτουργίας του κυκλώματος είναι πραγματικά εντυπωσιακός. Τα στοιχεία της αστυνομικής έρευνας αποκαλύπτουν καρέ-καρέ πώς το κύκλωμα είχε απλώσει τα «πλοκάμια» του σε όλο το νομό.
Καταπέλτης είναι οι καταθέσεις των δύο Ηρακλειωτών οδηγών των φορτηγών μέσα στα οποία είχαν στοιβαχτεί οι μετανάστες, άνδρες και γυναικόπαιδα.
Γνωστός επιχειρηματίας ο «εγκέφαλος»
Όπως προκύπτει από την προανάκριση, το «παιχνίδι» φέρεται να έκανε επιχειρηματίας, ο οποίος δραστηριοποιείται στην περιοχή του Τσούτσουρα. Του καταλογίζεται ότι   «στρατολόγησε» τους δύο Ηρακλειώτες οδηγούς έναντι 1500 ευρώ το δρομολόγιο. Εκείνος φέρεται να τους υπέδειξε τις «γιάφκες» όπου κρατούνταν οι μετανάστες, να τους καθόρισε την ώρα παραλαβής, τα δρομολόγια που θα ακολουθούσαν. Παρουσιάζει ενδιαφέρον ότι οι δύο εμπλεκόμενοι οδηγοί θα μετέφεραν τους μετανάστες έως κάποιο συγκεκριμένο σημείο, κοντά στο Αλάγνι, και από ʽκει θα τους παραλάμβανε άλλος συνεργός του «αρχηγού» προκειμένου να τους μεταφέρει στον τελικό προορισμό. Περιγράφεται ως λεπτός, ψηλός με ίσια μακρυά μαλλιά και οδηγούσε λευκό φορτηγό με κάγκελα. Επίσης, από τα στοιχεία  προκύπτει ότι την διαδικασία μεταφοράς «επόπτευε» κάποιος Σύρος.
Είχαν γίνει και άλλες μεταφορές μεταναστών
Αποκαλύπτεται ακόμα  ότι η μεταφορά των 99 μεταναστών δεν ήταν και η μοναδική που είχαν κάνει. Υπάρχει ομολογία που αναφέρει ότι για λογαριασμό του φερόμενου ως «εγκέφαλου», είχε γίνει ανάλογο δρομολόγιο  στο παρελθόν, για το οποίο οι δύο οδηγοί πληρώθηκαν συνολικά περισσότερα από 2000 ευρώ. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, οι μετανάστες είχαν φορτωθεί από ένα λιόφυτο στην περιοχή Κορώνη  Μαγαρά. Τους είχαν μεταφέρει και πάλι στην περιοχή του Αλαγνίου. Τότε το δρομολόγιο το έλεγχε  ένας άλλος κρητικός με το όνομα Κυριάκος, όπως αναφέρεται.
Για το τελευταίο δρομολόγιο, το οποίο τελικά δεν ολοκληρώθηκε μετά την επέμβαση της Αστυνομίας, η «ταρίφα» είχε οριστεί στα 1500 ευρώ, όμως υπήρξε γκρίνια καθώς ο φερόμενος «εγκέφαλος» επέμενε να καταβάλλει τα χρήματα μετά την εκτέλεση του δρομολογίου. Τελικά φέρεται να έδωσε στους οδηγούς μία προκαταβολή και η εξόφληση θα γινόταν στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.  Τους μετανάστες τους παρέλαβαν από δύο σπίτια στην περιοχή του Γιόφυρου και στις Τρεις Βαγιές αντίστοιχα.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην δικογραφία είναι πολύ συγκεκριμένα, από τους αριθμούς των κινητών τηλεφώνων που χρησιμοποιήθηκαν για τις τηλεφωνικές επικοινωνίες μεταξύ των εμπλεκομένων έως τους αριθμούς κυκλοφορίας των οχημάτων που εμφανίζονται σε διάφορα στάδια της υπόθεσης. Ακόμα δίνονται συγκεκριμένες περιγραφές των ατόμων που εμπλέκονται στο κύκλωμα και βρίσκονται στο στάδιο της ταυτοποίησης των στοιχείων τους.
Βαρύ το κατηγορητήριο
Βαρύ κατηγορητήριο αντιμετωπίζουν οι εμπλεκόμενοι στο κύκλωμα διακίνησης μεταναστών που εξάρθρωσαν αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ηρακλείου. Η βασική ποινική δίωξη αφορά στην συγκρότηση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.
Ενώπιον της Δικαιοσύνης οδηγήθηκαν οι δύο Ηρακλειώτες οδηγοί των φορτηγών που μετέφεραν τους 99 μετανάστες αλλά και ένας αλλοδαπός από την Συρία, ο οποίος «επόπτευε» το δρομολόγιο. Και οι τρεις πήραν προθεσμία προκειμένου να απολογηθούν την Τετάρτη.
Οι Αρχές αναζητούν ακόμα τον επιχειρηματία, ο οποίος φέρεται ως «εγκέφαλος» και έναν ακόμα συνεργό του, στον οποίο αποδίδεται ρόλος διακινητή.                                                      ΠΗΓΗ   CRETA LIVE                            

1 σχόλιο: