Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

DJ: Παράταση ενός έτους στην Ισπανία για τη μείωση του ελλείμματος



Το πράσινο φως για τη χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων αναμένεται να λάβει την Τρίτη από το Eurogroup η Ισπανία, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο, προσχέδιο των αποφάσεων αναφέρει πως ο στόχος για το έλλειμμα του 2012 θα διαμορφωθεί στο 6,3% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με δύο αξιωματούχους υπήρξαν πιέσεις της τελευταίας στιγμής ώστε να προστεθεί το παραπάνω ζήτημα στην ατζέντα της συνάντησης  με τα κράτη μέλη, εκτός δύο, να συμφωνούν. Στο προσχέδιο της ανακοίνωσης για την κατάστασης της ισπανικής οικονομίας σημειώνεται πως η χώρα πληροί τις προϋποθέσεις για την επέκταση της διορίας για τη μείωση του ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ και γι’ αυτό θα της δοθεί παράταση ενός έτους έως το 2014.

Παράλληλα, σημειώνεται πως ο νέος στόχος για το έλλειμμα του 2012 είναι το 6,3% έναντι 5,3% προηγουμένως. Ο νέος στόχος είναι ανάλογος της πρόβλεψης της Κομισιόν. Ο στόχος για το έλλειμμα του 2013 είναι το 4,5% ενώ για το 2014 είναι το 2,8%.

Το προσχέδιο θέτει αριθμό αιτημάτων για την Ισπανία ως αντάλλαγμα για την χαλάρωση των στόχων. Συγκεκριμένα, επισημαίνεται ότι η Ισπανία θα πρέπει τώρα μέχρι το τέλος του μήνα να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα προϋπολογισμού για το 2013-2014, «θεσπίζοντας διαρθρωτικά μέτρα που είναι αναγκαία για την επίτευξη της διόρθωσης των υπερβολικών ελλειμμάτων».

Επίσης, τονίζει ότι η Ισπανία «πρέπει να υιοθετήσει χωρίς καθυστέρηση» νέα μέτρα λιτότητας για το 2012 για να πετύχει τους στόχους του έτους και ότι η ισπανική κυβέρνηση πρέπει να «είναι έτοιμη να υιοθετήσει περαιτέρω μέτρα, εάν υλοποιηθούν τα ρίσκα επί των σχεδίων του προϋπολογισμού».

Το προσχέδιο δεσμεύει ακόμη την Ισπανία να δημιουργήσει ένα ανεξάρτητο γραφείο Προϋπολογισμού για να επιβλέπει τη δημοσιονομική πολιτική και τονίζει πως η Ισπανία θα πρέπει να επισπεύσει τη μείωση του ελλείμματος εάν η οικονομική κατάσταση αποδειχθεί καλύτερη από ό,τι αναμένεται.

Επίσης, θα πρέπει να δίνει αναφορά κάθε τρεις μήνες για την πρόοδο στην επίτευξη των στόχων. Τονίζεται δε πως η δημοσιονομική θέση της χώρας έχει επιδεινωθεί σημαντικά στους τελευταίους μήνες, κυρίως εξαιτίας της βαθύτερης οικονομικής επιβράδυνσης σε σχέση με τις εκτιμήσεις.
 Πηγή capital.g

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου