Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

"η Κομισιόν διαψεύδει κατηγορηματικά ότι εργάζεται σε ένα σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ".


  Κομισιόν: "Μαζεύει" δηλώσεις Επιτρόπου για σχέδιο εξόδου της Ελλάδας
Διαψεύδει η Κομισιόν την ύπαρξη plan B για την Ελλάδα, μετά από τις δηλώσεις του Ευρωπαίου Επιτρόπου Εμπορίου, Karel De Gucht.

Συγκεκριμένα, μέσω του λογαριασμού του στο twitter, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Olivier Bailly, επισημαίνει ότι "η Κομισιόν διαψεύδει κατηγορηματικά ότι εργάζεται σε ένα σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ".

Προσθέτει ακόμη ότι "η Κομισιόν θέλει η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη", ενώ τονίζει ότι "ο Barroso και ο Rehn δηλώνουν εδώ και δύο χρόνια ότι η Κομισιόν θέλει η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ. Αυτό εξακολουθεί να ισχύει! Δεν υπάρχει σχέδιο από την Κομισιόν για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ".

Όπως έγινε γνωστό νωρίτερα ο Ευρωπαίος Επίτροπος Εμπορίου, Karel De Gucht, με συνέντευξή του στη βελγική εφημερίδα De Standaard δήλωνε ότι Κομισιόν και ΕΚΤ επεξεργάζονται ένα σενάριο έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που η Ελλάδα αναγκαστεί να εγκαταλείψει την ευρωζώνη.

Όπως σημείωνε το Reuters, πρόκειται για την πρώτη φορά που Ευρωπαίος αξιωματούχος επιβεβαιώνει την ύπαρξη σχεδίου για την πιθανότητα εξόδου της χώρας από τη νομισματική ένωση. Υπήρχαν φήμες όλο το προηγούμενο διάστημα για την ύπαρξη κάτι τέτοιου, ωστόσο δεν είχαν ποτέ ως τώρα επιβεβαιωθεί.

«Ενάμιση χρόνο πριν υπήρχε ο κίνδυνος ενός ντόμινο. Αλλά σήμερα ΕΕ και ΕΚΤ εργάζονται από κοινού πάνω σε σενάρια έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν τα καταφέρει», τόνισε ο Επίτροπος στη συνέντευξή του.

Εκπρόσωπος Schaeuble: Η Γερμανία είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα
Εν τω μεταξύ, η εκπρόσωπος του Wolfgang Scaheuble, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου και ερωτηθείς αν το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας εξετάζει έκτακτα μέτρα δήλωσε πως "η Γερμανία ειίναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα" και παρέπεμψε σε πρόσφατα σχόλια του υπουργού Οικονομικών Wolfgang Schaeuble ότι "οι πολίτες μας περιμένουν να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο".

Αρνήθηκε πάντως να σχολιάσει τις φήμες στις αγορές ότι η ΕΚΤ προετοιμάζεται με την εκπόνηση έκτακτων σχεδίων για το ενδεχόμενο ελληνικής εξόδου από το ευρώ.

Στο μεταξύ εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης επιβεβαίωσε την τηλεφωνική συνομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια με την Γερμανίδα Καγκελάριο, Angela Merkel, προσθέτοντας ότι το Βερολίνο είναι σε σταθερή επικοινωνία με την Αθήνα.

Η Γερμανίδα καγκελάριος επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Ελλάδας, Κάρολο Παπούλια, για να "διευκρινίσει τις γερμανικές θέσεις" όσον αφορά την βοήθεια προς την Ελλάδα και την επιμονή του Βερολίνου να εκπληρώσει η Ελλάδα τις υποχρεώσεις τηράμματος που συμφωνήθηκε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζας και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δήλωσε εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με το Dow Jones Newswires.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Guido Westerwelle επικοινώνησε εξάλλου με τον Έλληνα ομόλογο του για να το εκφράσει την στήριξη της Γερμανίας. "Στηρίζουμε την Ελλάδα", δήλωσε, αλλά και η Αθήνα "θα πρέπει να κάνει αυτό που πρέπει", δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπ. Εξωτερικών σε προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου.


Πηγή ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου