Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

S&P: Υποβάθμισε την Ελλάδα σε "B"



Πηγή:www.capital.gr

Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας σε «Β» προχώρησε σήμερα η Standard & Poor’s, ενώ παράλληλα προειδοποιεί για περαιτέρω υποβάθμιση και θεωρεί ότι το "κούρεμα" του ελληνικού χρέους σε ποσοστό 50% θα είναι εν τέλει αναπόφευκτο για να γίνει βιώσιμο το χρέος.

Πιο αναλυτικά, η S&P υποβαθμίζει την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας σε «B» από «ΒΒ-», την βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση σε «C» από «B» και διατηρεί τη χώρα σε CreditWatch με αρνητικές επιπτώσεις.

Η υποβάθμιση αντανακλά την ενίσχυση των σεναρίων μεταξύ των πιστωτών της Ευρωζώνης για παράταση της περιόδου αποπληρωμής των δανείων ύψους 80 δισ. προς την Ελλάδα, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο οίκος.

Στο πλαίσιο της επιμήκυνσης, ο οίκος πιστεύει πως οι κυβερνήσεις των κρατών της Ευρωζώνης που συμμετείχαν στο πακέτο στήριξης είναι πιθανό να ζητήσουν «αναλογική μεταχείριση» (comparable treatment) από τους ομολογιούχους.

Σύμφωνα με τα κριτήρια του οίκου, στην περίπτωση που υπάρξει μία τέτοια απόφαση και ο ιδιωτικός τομέας αναλάβει το βάρος που του αναλογεί, θα είναι μία "προβληματική" συναλλαγή, για την οποία δίνει αξιολόγηση επιλεκτικής χρεοκοπίας «SD».

Η S&P σημειώνει πως οι αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας αφορούν τη δυνατότητα και την προθυμία ενός κράτους να αποπληρώσει το χρέος προς τους ιδιώτες. Αν η αναδιάρθρωση του χρέους που προκύπτει από τα δάνεια των Ε.Ε. και ΔΝΤ δεν έχει καμία επίπτωση στα δάνεια των ιδιωτών πιστωτών δεν συνιστά χρεοκοπία, σύμφωνα με τα κριτήρια της S&P, ωστόσο θα σηματοδοτούσε τη μείωση της φερεγγυότητας.

Παρά το γεγονός ότι η επιμήκυνση χωρίς «haircut» στο αρχικό ποσό θα σήμαινε βελτίωση του χρέους μεγαλύτερη του 50%, οι προβλέψεις του οίκου συνιστούν ότι η μείωση του αρχικού ποσού της τάξης του 50% θα είναι εν τέλει απαραίτητη για να επανέλθει το βάρος των χρεών της Ελλάδας σε βιώσιμο επίπεδο, δεδομένης της προοπτικής ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Η Standard & Poor’s σκοπεύει να αποφασίσει για την αναθεώρηση της πιστοληπτικής αξιολόγησης μέσα στους επόμενους τρεις μήνες. Προσθέτει δε, ότι στην περίπτωση που θεωρήσει ότι η πιθανότητα μίας «προβληματικής» συναλλαγής αυξηθεί περαιτέρω, η αξιολόγηση μπορεί να υποβαθμιστεί περαιτέρω.

Στον αντίποδα, αν οι Ευρωπαίοι εταίροι εξαιρέσουν τους ιδιώτες πιστωτές, ενώ προχωρήσουν σε επιμήκυνση του υπόλοιπου χρέους, ο οίκος σημειώνει ότι η αξιολόγηση της Ελλάδας μπορεί να σταθεροποιηθεί στα υφιστάμενα επίπεδα.

Η Ελλάδα δεν θα βγει από την Ευρωζώνη

Σε ανακοίνωση που ακολούθησε την απόφαση για την υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας, η S&P εκτιμά ότι η Ελλάδα δεν θα αποχωρήσει από την Ευρωζώνη.

Σημειώνει εξάλλου, ότι στην περίπτωση που συνέβαινε κάτι τέτοιο, θα είχε «τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις» για την Ευρώπη, προσθέτει δε ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί περαιτέρω βοήθεια μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Αναφορικά με την Ιρλανδία, η S&P τονίζει ότι δεν ενδέχεται να σημειωθεί αλλαγή στην αξιολόγηση της Ιρλανδίας μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, ενώ επισημαίνει ότι δεν κινδυνεύουν τα κράτη με αξιολογήσεις ΑΑΑ με υποβάθμιση του outlook.

S&P: Η Ελλάδα θα χρειαστεί νέα οικονομική ενίσχυση
Περεταίρω οικονομική ενίσχυση για την κάλυψη ενός χρηματοδοτικού κενού ύψους 30 δισ. ευρώ θα χρειαστεί η Ελλάδα εντός των επόμενων δύο ετών σύμφωνα με την Standard and Poor΄s.
“Είναι ξεκάθαρο πως η Ελλάδα χρειάζεται τα επόμενα δύο χρόνια περισσότερα χρήματα απ’ ότι υπολογιζόταν αρχικά,” δήλωσε το στέλεχος του οίκου Frank Gill, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.
“Αυτό μας μεταφέρει στη σφαίρα της πολιτικής και της εγχώριας πολιτικής και σε αυτό το σημείο υπάρχουν κίνδυνοι,” τόνισε ο Gill.
Το αρχικό πακέτο των 110 δισ. ευρώ είχε ως προϋπόθεση της επιστροφή της χώρας στις αγορές το 2012, κάτι που σύμφωνα με την S&P, φαίνεται πλέον απίθανο.
Ωστόσο, η χώρα θα διατηρήσει το ευρώ καθώς η εγκατάλειψή του θα ήταν επιζήμια, συμπλήρωσε ο Trevor Cullinan, προσθέτοντας πως οι μόνο ισχυρότερες χώρες μπορούν να επωφεληθούν από την έξοδο από την Ευρωζώνη.

Τι απαντά το ΥΠΟΙΚ στην υποβάθμιση από την S&P

Το γεγονός ότι δεν έχει προστεθεί καμία πληροφορία και καμία απόφαση που να επιδεινώνει την κατάσταση της Ελλάδας επισημαίνει το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του, σχολιάζοντας την υποβάθμιση από την S&P.
Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή του το ΥΠΟΙΚ αναφέρει τα εξής:

"Η αξιολόγηση από τον οίκο Standard and Poor’s έρχεται σε μία περίοδο που δεν έχει προστεθεί καμία πληροφορία και καμία απόφαση που να επιδεινώνει την κατάσταση της Ελλάδας σε σχέση με την προηγούμενη αξιολόγηση του οίκου που είχε λάβει χώρα ένα μήνα πριν.

Οι αποφάσεις των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης πρέπει να βασίζονται πάνω σε στοιχεία, αποφάσεις και πραγματική αξιολόγηση ως προς τα ουσιαστικά δεδομένα κάθε οικονομίας.

Η εγκυρότητα τους τίθεται σε αμφισβήτηση, όταν βασίζεται σε στοιχεία πέρα από αυτά".

Moody΄s: Υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση η Ελλάδα

Υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση έθεσε η Moody΄s Investors Service την αξιολόγηση B1 για τα κυβερνητικά ομόλογα της Ελλάδας σε εγχώριο και ξένο νόμισμα λίγο μετά την ανακοίνωση της S&P για υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας κατά δύο βαθμίδες σε Β.

Σε σχετική ανακοίνωση η Moody΄s σημειώνει ότι η απόφαση της να ξεκινήσει την επαναξιολόγηση βασίζεται στους εξής παράγοντες:
(1) αναθεώρηση των δημοσιονομικών μετρήσεων και ειδικότερα η ανοδική αναθεώρηση του δημοσιονομικού ελλείμματος για το 2010
(2) η αυξημένη αβεβαιότητα για τη βιωσιμότητα του ελληνικού κρατικού χρέους στο πλαίσιο και των πιθανών καθυστερήσεων στην επίτευξη των στόχων της δημοσιονομικής εξυγίανσης και
(3) οι ανησυχίες σχετικά με το ενδεχόμενο και τις επιπτώσεις από την καθυστερημένη και ασθενέστερη οικονομική ανάκαμψη.

Η Moody΄s σημειώνει ότι η αξιολόγηση της θα επικεντρωθεί στους παράγοντες που θα οδηγήσουν τη δυναμικού του χρέους κατά τα προσεχή έτη.

Η Moody΄s προειδοποιεί παράλληλα ότι είναι πιθανή κάποια υποβάθμιση αρκετών βαθμίδων αν διαπιστώσει ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος οι μετρήσεις του ελληνικού χρέους να βρίσκονται σε μη-βιώσιμο μονοπάτι.

Κατά την άποψη της Moody΄s, τέτοιες συνθήκες θα οδηγούσαν σε αύξηση του κινδύνου αναδιάρθρωσης βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα.

Όπως επισημαίνει, υπό αυτές τις συνθήκες, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στη ζώνη του ευρώ έχουν δηλώσει ότι μελλοντικά δάνεια από τον μηχανισμό στήριξης θα εγκριθούν εφόσον οι επενδυτές του ιδιωτικού τομέα αναλάβουν ένα μέρος των ζημιών.

Αν φανεί ότι ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ της Ελλάδας είναι μη-βιώσιμος, προσθέτει η Moody΄s, τότε η Ελλάδα ενδεχομένως να έχει κίνητρο να επιδιώξει την τροποποίηση των όρων στις υποχρεώσεις της.

Η Fitch θέλει να υποβαθμίσει την αξιολόγηση της Ελλάδας

Η Fitch Ratings φέρεται να επιθυμεί να προχωρήσει σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας σε B ή B- από το υφιστάμενο BB+ όπως μεταδίδει η Sueddeutsche Zeitung.

Εκπρόσωπος της Fitch δεν θέλησε να σχολιάσει τις πληροφορίες, αναφέρει το Dow Jones Newswires.

Οι πληροφορίες ακολουθούν τη σημερινή υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας από τη Standard & Poor΄s σε B και την ανακοίνωση της Moody΄s ότι έθεσε υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση τα κυβερνητικά ομόλογα της Ελλάδας.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου