Σάββατο 7 Ιουνίου 2014

Δέσμευση με υπογραφές και από τον Τσίπρα ζητάει η τρόικα

Αποφασισμένη να συγκρουστεί σε όλα τα επίπεδα με την κυβέρνηση μην αφήνοντας ουσιαστικά ούτε χαραμάδα συνεννόησης είναι ο Α. Τσίπρας στέλνοντας σαφή μηνύματα προς κάθε κατεύθυνσης εντός και εκτός Ελλάδας και ιδίως απέναντι στους δανειστές ενόψει της έναρξης των
διαπραγματεύσεων για το χρέος.
Ο Αλέξης Τσίπρας έχοντας πληροφορηθεί την πρόθεση των δανειστών αλλά και του Μεγάρου Μαξίμου να βάλουν την αξιωματική αντιπολίτευση στο παιχνίδι μέσω υπογραφών για τη ρύθμιση του χρέους προ-ετοιμάζεται για ανένδοτο αγώνα θεωρώντας ότι η κυβέρνηση Σαμαρά δεν έχει την πολιτική νομιμοποίηση πλέον να προχωρήσει σε οποιαδήποτε συμφωνία με τους εταίρους
Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για την Κουμουνδούρου ήταν το αιφνιδιαστικό κλείσιμο της Ολομέλειας της Βουλής, ένα μήνα σχεδόν νωρίτερα από το αναμενόμενο, γεγονός που σηματοδοτεί την εν γένει πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει με αντιδημοκρατικό και αυταρχικό τρόπο παραγνωρίζοντας τη βούληση του ελληνικού λαού όπως αυτή αποτυπώθηκε στις ευρωεκλογές.
Μάλιστα η η Κουμουνδούρου ανησυχεί ιδιαίτερα για τις ανεξαρτητοποιήσεις βουλευτών από τους ΑΝΕΛ και την ΔΗΜΑΡ καθώς διακρίνει εσπευσμένη σπουδή της κυβέρνησης να διαμορφώσει όρους “προεδρικής πλειοψηφίας”, με ορισμένα στελέχη του κόμματος να μιλούν ακόμη και για φαινόμενα που θυμίζουν πολιτικές καταστάσεις πριν από την Χούντα.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε καμία επιτροπή με τον Αντώνη Σαμαρά για την ρύθμιση του χρέους», τόνισε με απόλυτο τρόπο ο εκπρόσωπος Τύπου Πάνος Σκουρλέτης καθώς μεταξύ των δύο πλευρών «υπάρχει χάος» από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται υπέρ του κουρέματος και η κυβέρνηση χαρακτηρίζει το χρέος βιώσιμο και αρκείται σε μείωση επιτοκίων και επιμήκυνση, δηλαδή τη διαιώνιση του χρέους.
Πάντως ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης μιλώσντας στη Real News επιχειρεί να ανοίξει την πόρτα διαλόγου με την κυβέρνηση λέγοντας «Ας καλέσει ο πρωθυπουργός τον Αλέξη Τσίπρα για ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων. Ο Τσίπρας, παρά τις μεγάλες μας διαφορές, δεν έχει κανέναν απολύτως λόγο να αρνηθεί», κατηγορεί ωστόσο τον πρωθυπουργό ότι δεν ανταποκρίνεται στις προτάσεις για σύσκεψη υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ούτε προσέρχεται στη Βουλή.
«Στο δίλημμα "κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ ή τη ΝΔ" δεν χωρούν ίσες αποστάσεις. Όποιος δεν το καταλαβαίνει, κακό του κεφαλιού του» επισημαίνει στέλνοντας μήνυμα προς την κεντροαριστερά και το ΠΑΣΟΚ, ενώ για τον ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει «Τίποτα δεν έχει μπει στον αυτόματο πιλότο, ο λόγος μας πρέπει να είναι πιο τεκμηριωμένος, πιο πειστικός και ταυτόχρονα πιο εύληπτος και λαϊκός... Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να γίνει πιο μαζικός και πιο εξωστρεφής».
Από την πλευρά του ο βουλευτής και υπεύθυνος Ανάπτυξης του κόμματος Γιώργος Σταθάκης σε συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής» χαρακτηρίζει ανέφικτη, υπό τις σημερινές συνθήκες την εξυπηρέτηση του χρέους, ενώ αποκλείει κάθε ενδεχόμενο να συμμετάσχει ο ΣΥΡΙΖΑ σε εθνική διαπραγμάτευση για το χρέος.
«Η κυβέρνηση δεν έχει το ηθικό και πολιτικό βάρος να διαπραγματευτεί και να δεσμεύσει σε μακροχρόνια βάση την οικονομία, η δε έκκληση του κ. Βενιζέλου να συμμετέχουμε στην εθνική προσπάθεια για το χρέος γίνεται προκειμένου να επιμεριστούν οι ευθύνες και το κόστος από τις συνέπειες των δικών του στρατηγικών επιλογών» υπογραμμίζει.           

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου