Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

Merkel: Στηρίζει το πακέτο αναπτυξιακών μέτρων €130 δισ

 


Merkel: Στηρίζει το πακέτο αναπτυξιακών μέτρων €130 δισ.

 Σε συμφωνία για τη θέσπιση μέτρων προώθησης της ανάπτυξης κατέληξαν οι ηγέτες της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, όπως δήλωσε ο Mario Monti μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης τους στη Ρώμη.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, οι τέσσερις ηγέτες δήλωσαν πως συμφώνησαν για τη δημιουργία ενός πακέτου μέτρων ανάπτυξης αξίας 130 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί στο 1% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης και το οποίο θα παρουσιαστεί από τη σύνοδο κορυφής στο τέλος του μήνα.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός στις δηλώσεις του επισήμανε πως η Ε.Ε. έχει κάνει σημαντικά βήματα για την ενίσχυση της Ευρωζώνης, τα οποία ωστόσο είναι ανεπαρκή, ειδικά από την πλευρά της ανάπτυξης, ενώ συμπλήρωσε πως η συνάντηση της Ρώμης έχει ως στόχο να καταστήσει πιο αποτελεσματική τη σύνοδο. Στη συνέχεια ο Monti υπογράμμισε πως οι τέσσερις ηγέτες συμφωνούν για την καλύτερη χρήση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ενώ τόνισε πως οι αξιωματούχοι της  Ε.Ε. και της ΕΚΤ ετοιμάζουν σχέδια για την υπεράσπιση της Ευρωζώνης. «Οι αγορές πρέπει να μάθουν πως το ευρώ είναι εδώ για να μείνει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Από τη μεριά του ο Γάλλος πρόεδρος Francois Hollande τόνισε πως η σύνοδος κορυφής πρέπει να δώσει εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη. Αναφερόμενος στο ζήτημα της ανάπτυξης, ο Hollande σημείωσε πως τα μέτρα πρέπει να επιταχυνθούν και οι υφιστάμενοι μηχανισμοί σταθερότητας πρέπει να χρησιμοποιηθούν πλήρως. Στη συνέχεια εξέφρασε την αντίθεσή του στη λιτότητα και στη μεταφορά εθνικής κυριαρχίας χωρίς αλληλεγγύη. Αναφερόμενος στα ευρωομόλογα, σημείωσε πως πρέπει να δημιουργηθούν εντός της επόμενης δεκαετίας, ωστόσο πρώτα θα πρέπει να λάβουν χώρα βήματα προς ενίσχυση της ενοποίησης της Ευρώπης.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel τόνισε πως είναι απαραίτητη μία ισχυρότερη πολιτική ένωση και πως η Ευρώπη πρέπει να μάθει από την κρίση. Σύμφωνα με την καγκελάριο η Ευρώπη πρέπει να δείξει σημάδια συνοχής και σταθερότητας καθώς η παραβίαση των κανονισμών έχει πλήξει την εμπιστοσύνη, ενώ συμπλήρωσε πως πρέπει να γίνει σεβαστή η συνθήκη για τη χρήση των μηχανισμών στήριξης της Ευρωζώνης (EFSF, ESM). Η Merkel κατέληξε λέγοντας πως τα συμπεράσματα της συνάντησης θα παρουσιαστούν στη σύνοδο κορυφής.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Mariano Rajoy έκανε γνωστό πως επετεύχθη συμφωνία για ελέγχους στα ελλείμματα των προϋπολογισμών, για περιορισμούς στην υπερβολική αύξηση των χρεών και για τη χρήση όλων των διαθέσιμων μηχανισμών που εξασφαλίζουν τη σταθερότητα του ευρώ.



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου