Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

HSBC: Έξι σενάρια για την πορεία του ελληνικού χρέους

HSBC: Έξι σενάρια για την πορεία του ελληνικού χρέους


 
 
 
Τα ομόλογα της ελληνικής κυβέρνησης που ωριμάζουν έως το 2014 είναι «υπερβολικά φθηνά» καθώς η πιθανότητα η χώρα να προβεί σε αναδιάρθρωση του χρέους της το επόμενο έτος είναι μικρή, εκτιμά η HSBC Holdings.
«Το βασικό μας σενάριο προβλέπει ότι η Ελλάδα θα αποφύγει μια υποχρεωτική αναδιάρθρωση του χρέους της έως το 2013», γράφει ο Steven Major, επικεφαλής παγκόσμιας έρευνας σταθερού εισοδήματος του οίκου στο Λονδίνο. «Οι αποτιμήσεις της αγοράς δεν συνάδουν με την πολιτική και οικονομική πραγματικότητα». Ίσως είναι πιο πιθανό να ληφθεί δράση στην κατεύθυνση της επιμήκυνσης του ελληνικού χρέους, επισημαίνει ο Major.

Στην έκθεσή της η HSBC παραθέτει έξι πιθανά σενάρια για την πορεία εξέλιξης του ελληνικού χρέους, αναγνωρίζοντας πως δεν είναι αμοιβαίως αποκλειόμενα και πως το μονοπάτι θα στρωθεί σύμφωνα με τις επιλογές που θα γίνουν. Αναλυτικότερα:

Σενάριο 1 (καλοήθες): Καθόλου αναδιάρθρωση - Πιθανότητα 20%

Η Ελλάδα θα συνεχίσει να εφαρμόζει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής έως ότου ο προϋπολογισμός επιστρέψει σε πιο κανονικά επίπεδα, πιθανότητα με την ενδιάμεση παρέμβαση του έκτακτου μηχανισμού στήριξης της Ευρωζώνης EFSF. Στη συνέχεια η χώρα θα επιστρέψει στις αγορές ομολόγων για να αναχρηματοδοτήσει τα ομόλογα που θα ωριμάζουν το ταχύτερο δυνατό.

Σενάριο 2
: Καθόλου αναδιάρθρωση, επέκταση στήριξης - Πιθανότητα 5%

Με την πάροδο του χρόνου το χρέος της ελληνικής κυβέρνησης θα αντικατασταθεί με δάνεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και το Eurogroup, που σημαίνει πως ο έλεγχος των οικονομικών θα περάσει στα χέρια των φορέων της Ε.Ε. και του ΔΝΤ. Αν η Ελλάδα αποτύχει να επιστρέψει στις αγορές, θα συνεχίσει να λαμβάνει στήριξη. Η πιθανότητα αυτού του σεναρίου είναι πολύ χαμηλή.

Σενάριο 3: Βραχυπρόθεσμη αναδιάρθρωση (2011-12), υποχρεωτική, αποδιοργανωτική -Πιθανότητα 5%

Η επιβολή μη ηθελημένων haircuts στο ελληνικό χρέος θα συνεπαγόταν ριζικές αλλαγές στην πολιτική που ακολουθείται, είτε από την πλευρά της Ελλάδας, είτε της Ε.Ε. Παρουσιάζει ομοιότητες με το έκτο σενάριο, αλλά η κύρια διαφορά τους έγκειται στο χρονικό ορίζοντα. Ούτε προσομοιάζει με το βασικό σενάριο που προβλέπει ότι δε θα γίνει αναδιάρθρωση έαν δεν είναι εθελοντική και συντονισμένη.

Σενάριο 4: Βραχυπρόθεσμο, εθελοντικό re-profiling - Πιθανότητα 30%

Η μη βιώσιμη δημοσιονομική θέση της Ελλάδας αυξάνει τις προσδοκίες για άμεσο επαναπροσδιορισμό των στοιχείων απόδοσης του ελληνικού χρέους, σε ότι αφορά το χρόνο αποπληρωμής και τα επιτόκια χρέωσης, μια πιο ήπια μορφή αναδιάρθρωσης. Ο οίκος δίνει πιθανότητα 30% στο εν λόγω σενάριο.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι το σενάριο ακολουθεί "το γράμμα του νόμου" αφού επαληθεύει τις υποσχέσεις των Eurogroup, ΕΚΤ και EU5 να μην γίνει αναδιάρθρωση νωρίτερα από το 2013. Το βασικό του πλεονέκτημα είναι πως δεν θα προκαλούσε δραματικές κινήσεις στις αγορές μέσω των CDS. Είναι η στρατηγική που είχε ακολουθήσει η Ουρουγουάη το 2003.

Σενάριο 5: Μακροπρόθεσμη (μετά το 2013), οργανωμένη αναδιάρθρωση με χρήση του μόνιμου μηχανισμού στήριξης ESM - Πιθανότητα 35%

Οι δημόσιες και ιδιωτικές υποχρεώσεις έχουν τόσο πολύ αναμιχθεί σε όλη την Ευρωζώνη, που είναι πολύ δύσκολο για τους φορολογουμένους να αποφύγουν την εμπλοκή τους. Σε δύο χρόνια, το μισό σχεδόν χρέος της Ελλάδας θα έχει πάρει τη μορφή δανείων από το ΔΝΤ, το Eurogroup και πιθανώς το EFSF. 

Σενάριο 6: Μακροπρόθεσμη (μετά το 2013), μη συντονισμένη αναδιάρθρωση με αρνητικές επιπτώσεις για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη - Πιθανότητα 5%

Σε αναγνώριση των κινδύνων μιας εθελοντικής αναδιάρθρωσης, υπάρχει πάντα η πιθανότητα πως η «υπερκόπωση» από τα σκληρά μέτρα λιτότητας ή μια ενδεχόμενη αλλαγή της κυβέρνησης σε μία χώρα, ίσως οδηγήσει σε μία πιο ριζική αντιμετώπιση.

Ενδεχόμενο νέου πακέτου βοήθειας προς Ελλάδα βλέπει η UBS

Το πόσο πιθανή μπορεί να είναι η χορήγηση ενός δεύτερου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα, εξετάζει σε ανάλυσή της με χθεσινή ημερομηνία η UBS. Όπως σχολιάζει ο ελβετικός οίκος, αμφιβάλλει ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει σε υποχρεωτική αναδιάρθρωση του χρέους πριν από το 2013.

«Είναι όλο και πιο προφανές ότι η επιλογή για τις αρχές στο ερώτημα της χρηματοδότησης της ελληνικής κυβέρνησης μεσοπρόθεσμα, είναι απλή και είναι μεταξύ της αναδιάρθρωσης του χρέους και περαιτέρω βοήθειας από ΕΕ και ΔΝΤ, καθώς η Ελλάδα θα ξεμείνει από κεφάλαια το 2012», επισημαίνει η UBS. Οι όποιες προσεγγίσεις για αναδιάρθρωση τώρα είναι πολύ πιο δύσκολες, δεδομένης και της έντασης με την οποία εκδηλώνεται η πολεμική, αλλά και της πρόθεσης των αρχών να αποφύγουν οποιαδήποτε μορφή αναδιάρθρωσης.

Ένα δεύτερο πακέτο βοήθειας θα είναι ίσως προκλητικό να δικαιολογηθεί σε πολιτικό επίπεδο, «καθώς κατά μία έννοια αποδεικνύει τη χρεοκοπία της Ελλάδα». Ωστόσο θεωρεί η UBS πως οι συνέπειες από μια αναγκαστική αναδιάρθρωση του χρέους είναι υπερβολικές και απρόβλεπτες. «Ως αποτέλεσμα, οι τιμές των ελληνικών ομολόγων θα παραμείνουν αρκετά μεταβλητές για κάποιο διάστημα, αλλά η υποχρεωτική αναδιάρθρωση πιθανότατα θα αναβληθεί». Παρόλα αυτά, δεν αποκλείει να επιχειρηθεί μια εθελοντική επαναδιαπράγματευση των όρων του δανείου, κάτι για το οποίο ήταν ιδιαίτερα ομιλητικοί οι αξιωματούχοι τελευταίως.

«Κατά την άποψή μας, ακόμη και μια εθελοντική επαναδιαπραγμάτευση θα αποτύγχανε να παράσχει την αναγκαία ώθηση στην ελληνική βιωσιμότητα. Παρόλα αυτά, θα μπορούσε να αποτελέσει το αναγκαίο πρώτο βήμα ώστε να αποφασιστεί να δοθεί περαιτέρω βοήθεια στην Ελλάδα», σημειώνει η UBS.

Και προσθέτει ότι το ελληνικό χρέος θα πρέπει να μειωθεί σημαντικά μακροπρόθεσμα. «Ας το θέσουμε απλά. Η δημοσιονομική κατάσταση εμφανίζεται να είναι μη διατηρήσιμη μακροπρόθεσμα. Ωστόσο, η κίνηση αυτή θα μπορούσε να λάβει χώρα πολύ πιο αργά από το 2012 και θα μπορούσε νοητά να απευθύνεται σε χρέος που έχουν στην κατοχή τους οργανισμοί του δημοσίου αντί για ιδιώτες».



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου