Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Ξεπέρασε για 1η φορά το 13% η απόδοση του 10ετούς, νέο ρεκόρ στα CDS




Ιστορικό υψηλό καταγράφουν την Πέμπτη τόσο οι αποδόσεις των ελληνικών δεκαετών ομολόγων όσο και το κόστος ασφάλισης έναντι χρεοκοπίας της χώρας, καθώς πληθαίνουν οι φωνές που κάνουν λόγο για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Σε ιστορικό υψηλό σήμερα και το πορτογαλικό spread.

Ειδικότερα, οι φήμες περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους πυροδοτήθηκαν από τις χθεσινές δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Wolfgang Schauble με τις οποίες άφησε για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Σχετικά με τις προοπτικές της Ελλάδας να ξαναβγεί στις αγορές το 2012, ο κ. Σόιμπλε δήλωσε: «Η Ελλάδα την επόμενη χρονιά έχει μεγάλες ανάγκες κεφαλαίων. Είναι καθοριστικό, η Ελλάδα να πείσει τις αγορές με την υλοποίηση των αυστηρών όρων εξυγίανσης».

Χθες τα πενταετή ελληνικά CDS διευρύνθηκαν κατά 24 μ.β. με αποτέλεσμα να καταγράψουν ιστορικά υψηλή τιμή κλεισίματος στις 1.054 μ.β. σύμφωνα με τον πάροχο CMA. Όπως αναφέρει το Bloomberg, το επίπεδο αυτό υποδεικνύει ότι η Ελλάδα έχει πιθανότητα 60% να χρεοκοπήσει εντός των επόμενων 5 ετών. Η ανοδική πορεία των ελληνικών CDS συνεχίζεται και την Πέμπτη καταγράφοντας νέο ρεκόρ καθώς αυτή την ώρα διαμορφώνονται στις 1.128 μ.β.

Παρά τις επανειλημμένες κατηγορηματικές διαψεύσεις από πλευράς κυβέρνησης σχετικά με το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης, θέση μάλιστα που συμμερίστηκε με δηλώσεις του κατά την πρόσφατη επίσκεψη στην Αθήνα και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Van Rompuy, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν τίθεται θέμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, οι επενδυτές δεν φαίνεται να πείθονται και στοιχηματίζουν υπέρ της ελληνικής χρεοκοπίας.

Το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ Lorenzo Bini Smaghi αναφορικά με το ελληνικό ζήτημα δήλωσε πως η όποια κίνηση της Ελλάδας να αναδιαρθρώσει το χρέος της θα είχε καταστροφικές συνέπειες, πλήττοντας σοβαρά τις τράπεζες και την οικονομία, ενώ ο επικεφαλής του γερμανικού ινστιτούτου Ifo περιμένει «επίσημη πτώχευση»από την Ελλάδα στο «κοντινό μέλλον». Παρόμοια είναι και η θέση του αναλυτή της Standard & Poor΄s, Moritz Kraemer, ο οποίος διαπιστώνει αυξημένο κίνδυνο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Στον αντίποδα, περισσότερο αισιόδοξος αλλά υπό όρους, είναι το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Jose Manuel Gonzalez-Paramo ο οποίος ισχυρίζεται ότι η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές είναι εφικτή εφόσον εφαρμοστεί πιστά το Μνημόνιο.

Ειδικότερα η διαφορά της απόδοσης των ελληνικών δεκαετών ομολόγων έναντι του γερμανικού bund εκτοξεύεται στις 982 μ.β. την Πέμπτη, κατά 35,20 μ.β. υψηλότερα σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης. Υπενθυμίζεται ότι η υψηλότερη τιμή κλεισίματος του ελληνικού spread είναι οι 973 μ.β.

Παράλληλα, έντονα ανοδικά κινούνται σήμερα και τα spreads των υπολοίπων χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας. Αναλυτικά το spread Ιρλανδίας διαμορφώνεται σήμερα στις 587 μ.β. (+22,85 μ.β.), το πορτογαλικό στις 550 μ.β. (+14,60μ.β.), το ισπανικό στις 193 μ.β. (+8,95 μ.β.) και το ιταλικό στις 133 μ.β. (+8,31 μ.β.).


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου